Zavarovanje plovila na Hrvškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

frenkyboy
Poročnik bojne ladje

Zavarovanje plovila na Hrvškem

OdgovorNapisal/-a frenkyboy » Sr Mar 07, 2018 19:49

Živjo, iščem po forumu pa na žalost ne najdem. In sicer: ali lahko, če čoln uporabljam samo na Hrvaškem plačam zavarovanje tam? Če imam prave informacije naj bi bilo tam veliko ceneje(cca. 60€ manj).
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav vsem morjeplovcem.
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Kraj: Domžale - Novigrad

Re: Zavarovanje plovila na Hrvškem

OdgovorNapisal/-a WSurfer » Sr Mar 07, 2018 21:02

Če je plovilo registrirano v Sloveniji potem mora biti osnovno zavarovano pri SLO zavarovalnici.

Sicer pa post na to temo
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=18300
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Mar 08, 2018 07:26

.

frenkyboy napisal/-a:Živjo, iščem po forumu pa na žalost ne najdem. In sicer: ali lahko, če čoln uporabljam samo na Hrvaškem plačam zavarovanje tam? Če imam prave informacije naj bi bilo tam veliko ceneje(cca. 60€ manj).
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav vsem morjeplovcem.

Trditev ni na mestu, ker je obseg zavarovanja različen. Pazi se drobnega tiska, ki ureja obseg zavarovanja!
Produkti so zelo različni in s tem cena. Je pa že tako, da rade volje plačam nekaj cekinov več in bi v primeru potrebe z mirno vestjo polico dal oškodovancu, kar v primeru HR zavarovanja ravno ne drži.

Ni vsak čoln enak drugemu, čeprav sta iste širine, dolžine.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » Če Mar 08, 2018 08:36

Pajer odlično, podpišem. :D
frenkyboy
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a frenkyboy » Če Mar 08, 2018 08:51

Hvala za odgovore. Pajer se popolnama strinjam. Za primer,zavarovanje za moj čoln (gumica 5.2m in 70 km motor)sem lani pri nas plačal 110€. Ko sem na Murterju plačeval tisto njihovo vinjeto, mi je gospa v kapitanija rekla,da lahko pri njih zavarujem in da stane 270 hrk. Vem da je cca. 60€ konec sezone zanemarljiv strošek pa vseeno. Hvala za odgovore še enkrat,bom pa vsekakor zavaroval pri nas.
Lp Frenkyboy
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Mar 08, 2018 10:01

Ob predpostavki da je govora o "obveznem" zavarovanju, je tako v SLO kot tudi HR predpisano zgolj zavarovanje odgovornosti za t.i. nematerialno škodo.
Na HR (3.500.000kn) je predpisana minimalna zavarovalna vsota 2x višja kot v SLO (237.300eur).
Tako da bi bilo dobro, da vsak, ki ima SLO polico preveri, če sploh ima zadostno kritje za HR.
Viri:
http://www.generali.hr/osiguranja/fizic ... ca-i-jahti
https://www.adriatic-slovenica.si/zavar ... avarovanja

Merilo za višino premije je v obeh državah zgolj in edino moč motorja (kot pri avtomobilih- beri: za enako močan motor v polu je premija enaka kot v passatu).

Smiselnost razširitve obsega kritja tudi na t.i. materialno škodo pa je zelo vprašljiva, kaj šele kasko. Še zlasti ko je govora o 5m gumenjaku (kakšno materialno škodo neki lahko sploh povzročiš z njim?). Možnost za to je minimalna, še z avtom jo povzročiš vsakih 20 let.
Naj se oglasi, kdor je že kdaj "izkoristil" kritje iz obveznega zavarovanja čolna oz. še zlasti kdor je že kdaj s čolnom povzročil drugemu materialno škodo. Lahko trdim, da sem govoril že z na stotinami navtikov, pa še nobeden ni pripovedoval o čem takem.

Kar pa zadeva sklenitev zavarovanja v HR za plovilo reg. v SLO, pa v praksi to deluje (poznam najmanj 2, ki to delata), če zakonsko ni dovoljeno nikjer ne najdem. Tudi kapitanija v HR to akceptira. Iz tega sklepam, da ni zakonskih ovir. Za SLO pa ga itak ne rabiš. Kdo pa še sploh pluje v SLO, mogoče kakih 0,5% "forumašev"?
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Mar 08, 2018 14:08

pajer1 napisal/-a:Trditev ni na mestu, ker je obseg zavarovanja različen. Pazi se drobnega tiska, ki ureja obseg zavarovanja!
Produkti so zelo različni in s tem cena. Je pa že tako, da rade volje plačam nekaj cekinov več in bi v primeru potrebe z mirno vestjo polico dal oškodovancu, kar v primeru HR zavarovanja ravno ne drži.

Ali sta ti in jandrej naredila kakšne analize, rezultati katerih kažejo na bolj neugoden drobni tisk in obseg zavarovanja v HR policah? Oz. ali lahko navedeta kakšne vire o tozadevnih raziskavah drugih? In kakšen pomen bi naj imelo "da ni vsak čoln enak drugemu, ... itn"?

Glede na to kar sem uspel najti v prej navedenih in drugih virih, lahko rečem, da lahko z mirno vestjo dam mojo HR polico (imam pri Allianz) (p)oškodovancu, kar za slovensko ravno ne drži.
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » Če Mar 08, 2018 14:24

toni8 napisal/-a:
pajer1 napisal/-a:Trditev ni na mestu, ker je obseg zavarovanja različen. Pazi se drobnega tiska, ki ureja obseg zavarovanja!

Ali sta ti in jandrej naredila kakšne analize, rezultati katerih kažejo na bolj neugoden drobni tisk in obseg zavarovanja v HR policah? Oz. ali lahko navedeta kakšne vire o tozadevnih raziskavah drugih? In kakšen pomen bi naj imelo "da ni vsak čoln enak drugemu, ... itn"?

Glede na to kar sem uspel najti v prej navedenih in drugih virih, lahko rečem, da lahko z mirno vestjo dam mojo HR polico (imam pri Allianz) (p)oškodovancu, kar za slovensko ravno ne drži.

Glede razlik zavarovanja ( obveznega in dobrovoljnega) SLO-CRO mislim da sem že dvakrat napisal na forumu, malo poišči.

lp
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Mar 08, 2018 15:32

Ne zanimajo me subjektivna mnenja samooklicanih morjeplovskih avtoritet oz. admiralov.
Zanimajo me dokazljiva, preverljiva dejstva, ki se dajo "preizkusit". Npr. viri v obliki zakonoadaje, sodb sodišč, izvedencev, navedbe zavarovalnic, strokovne analize oz. primerjave konkretnih zav. pogojev, polic in podobno.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Mar 08, 2018 16:24

jandrej napisal/-a:Glede razlik zavarovanja ( obveznega in dobrovoljnega) SLO-CRO mislim da sem že dvakrat napisal na forumu, malo poišči.
lp

Od kod ti términ "dobrovoljnega"?
Po hrvaško je dragovoljno, ne dobrovoljno (to je srbščina). Slovenski prevod za oboje je prostovoljno.
Je mogoče že to indic, da sploh nikoli nisi proučil pogojev in obsega kritja HR zavarovalnic?
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Mar 08, 2018 20:02

toni, če te zanima, rabim vedet kakšen čoln imaš. dolžino, moč motorja, če te zanima še kasko, pa tudi tržno vrednost....
mirno morje
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Mar 08, 2018 22:06

Me ne zanima, ker imam HR reg. in zavarovanje. Sicer pa dolžina ne vpliva na premijo obvez. zav. niti v SLO niti HR, temveč zgolj in edino moč motorja(ev). Dragovoljno in kasko me pa sploh ne zanimata.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Mar 08, 2018 22:31

...če boš kdaj opraskal kakšno jahto, ti bo žal da nimaš "dragovoljno"...
...jaz sem doplačal dragovoljno takoj, ko sem ugotovil, da mi obvezno ne pokriva materjalne škode...mojstri, ki popravljajo malo boljše jahte niso zlatarji, ampak draguljarji....
mirno morje
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Mar 09, 2018 07:05

toni8 napisal/-a:Ne zanimajo me subjektivna mnenja samooklicanih morjeplovskih avtoritet oz. admiralov.
Zanimajo me dokazljiva, preverljiva dejstva, ki se dajo "preizkusit". Npr. viri v obliki zakonoadaje, sodb sodišč, izvedencev, navedbe zavarovalnic, strokovne analize oz. primerjave konkretnih zav. pogojev, polic in podobno.

Take zapise in take člane bi bilo potrebno brisat že pred objavo.

Pa kdo si ti, da bi ti moral dokazovat moje vedenje o obveznem zavarovanju.

Provokator na kvadrat, ki pa sebe ne odkrije niti za las!

Bi ti pa privoščil , da ti tvojo barko, če jo sploh imaš, "spremeni" nekdo s takim zavarovanjem kot ga zagovarjaš.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Pe Mar 09, 2018 19:49

Roman 1 napisal/-a:...če boš kdaj opraskal kakšno jahto, ti bo žal da nimaš "dragovoljno"...
...jaz sem doplačal dragovoljno takoj, ko sem ugotovil, da mi obvezno ne pokriva materjalne škode...mojstri, ki popravljajo malo boljše jahte niso zlatarji, ampak draguljarji....

Tisto "da bi opraskal kakšno jahto" je glede na nešteto bokobranov minimalna verjetnost, še zlasti z gumenjakom ha ha ha.
Naj se oglasi kdor je moral dat polico ker je "opraskal".

Pač pa je en drug velik problem, namreč višina kritja je nevarno nizka - HR polica 466.000€, SLO pa še polovico manj. Pri obveznem avtomobilskem npr. je 5.000.000€ za nematerialno škodo plus 1.000.000€ za materialno.
Bog ne daj da se zatakne gas in razbiješ glave 3-4 kopalcem.
To kar krije SLO polica ni niti dovolj za helikopterski prevoz poškodovancev v svoje države npr. v
Nemčijo, Poljsko, Italijo..., kaj šele za stroške zdravljenja.
Če si dovolj hiter prepišeš vse premoženje na svojce, za razliko pač v osebni stečaj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti