Privez in nepoštenost

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

noerček
Poročnik bojne ladje
Kraj: Obala

Privez in nepoštenost

OdgovorNapisal/-a noerček » So Jun 16, 2018 13:35

Zanima me če kdo ve, v kakšnem primeru lastnik priveza izgubi pravico do lle tega.
Ker opažam da v mandraču je polovica privezov čez zimo in jesen praznih. Lastniki lepših plovil čolne čez mrtvo sezono imajo na suhem , poleti pa za par mescev v vodi. To enostavno ni dopustno , sploh pa ni pošteno do tistih ki čakamo že desetletja na privez in ki bi ga koristili konstantno. Bral sem nekaj o mirovanjih privezov in podobnih bedarij
Enostavno bi bilo treba poterat vse take člane, ali maš čoln v vodi ali pa ga prodaj in pojdi smučat
Ena rešitev mora biti, ker 20 let čakam na privez , normalno da začne kri vreti
Hvala
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

Re: Privez in nepoštenost

OdgovorNapisal/-a jozko » So Jun 16, 2018 15:08

Ti bi torej mrziš tiste, ki koristimo čoln le preko poletne sezone in nas pošiljaš smučat :?:

Ker nas je tu na forumu kar nekaj takih članov, vendarle malce pazi na svoje izjave, da se ti nebo kdaj maščevalo :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » So Jun 16, 2018 15:09

To ni se vse
Veliko lastnikov rentajo plovila na komunalnem privezu (charter)....kar je strogo prepovedano...iz uprave pa nic...
Jadrnice pa najvec...

To kar pravis za prazna mesta...enkrat je pisalo da ce plovilo ni vec od 2 meseca v vodi izgubis pravico do priveza razen ce ni razlog...drugace ne vem ce se drzi
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Jun 16, 2018 18:28

Ne vem kako je v Sloveniji,...V Klimnu je pravilo, da izgubiš pravico do veza, če plovilo ni na vezu več kot eno leto.....so pa domačini priviligirani in tako moj sosed ni izgubil veza, čeprav 5 let ni bilo plovila na vezu.....jebiga prišleki smo lahko le tiho in veseli, da sploh lahko vežemo.
...je pa tudi v Klimnu zdaj malo več reda, ker je upravljanje prevzela Lučka uprava...

Norček, če rabiš vez izven sezone, se verjetno da dogovorit,...nikar pa tiste,ki imajo čolne le poleti ne pošiljaj smučat, ker na ta način se ne boš dogovoril....
..meni v pogodbi piše, da lahko upravljalec odda moj vez drugemu za čas ko moje plovilo ni na vezu...
mirno morje
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Jun 16, 2018 20:08

po moje je na hrvaškem edina rešitev za privez tako vprašanje:slušal molim sa koliko brojeva se napiše vez u lijepoj našoj
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Jun 16, 2018 21:59

..obstaja tudi druga pot,....je fino, če imaš prijatelje med avtohtonimi prabivalci....
mirno morje
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Jun 17, 2018 07:59

ja moj najboljši hrvaški prijatelj je Kuna je najbolj avtohtona in odpira vsa vrata sicer imam par prijateljev tudi na hrvaškem kateri so hrvati, oni trdijo enako
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Jun 17, 2018 09:18

Za tvojo prijateljico Kuno, je dobro imeti kovinsko denarnico z dobro ključavnico, sicer zelo hitro pobegne iz žepa :D
Mojemu prijatelju je bolj kot kuna pomembno, če mu kdj pa kdj pomagam pri obiranju oljk ali spravilu drv, v zameno pa skrbi za čoln kot bi bil njegov kadar me ni dol,....pa je čoln celo leto v morju in pozimi včasih pihne teta burja...
mirno morje
noerček
Poročnik bojne ladje
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a noerček » Ne Jun 17, 2018 19:02

A tako torej
JulesVerne
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » Po Jun 18, 2018 12:42

Pozdravljeni.

Iz uvodnih vprašanj ni razvidno, za katero pristanišče gre. Slovenske "komunalne veze" namreč urejajo komunalne službe posamičnih občin, pravila oddaje le teh in pravila koriščenja privezov pa urejajo občinski odloki.

Slednji so različni, Mestna občina Koper ima svojega, Občina Izola svojega itd.

S komunalnimi privezi Koprskega mandrača upravlja Marjetica Koper, in sicer skladno z Odlokom o pristaniščih (http://www.rpls.si/Predpis.aspx?id=57569&obcina=KOPER).

V slednjem je sicer predpisano tudi koliko časa je lahko plovilo odsotno s priveza itd. Kolikor sem sam prisoten v mandraču nisem opazil, da bi se dogajale kakršne koli nepravilnosti. Edina nepravilnost pa je, da v času poletnih počitnic in ob tem, ko so imetniki pravic do priveza odsotni teden ali več zaradi dopustov tretje osebe vežejo svoja plovila na prazen privez. Seveda brez dovoljenja upravnika privezov. Sam sem že večkrat prišel nazaj z dopusta na zaseden privez, za katerega celo leto pridno plačujem. To se mi je zgodilo že trikrat in vsakič sem moral iskati in/ali čakati lastnika plovila da se je pojavil. No enkrat smo ga iskali tudi s pomočjo oblastvenih organov.

S privezi pa bo žal tudi v bodoče žalostno, saj enostavno ni mogoče (ob tako majhni obali) zadostiti povpraševanju po privezih.

Sicer se mi omejitve o tem, koliko časa imaš lahko plovilo na suhem, zdijo povsem neprimerne. Zimovanje plovila na shem je nekaj običajnega in večina lastnikov plovil le tega preko zime ne uporablja. Tisti, ki plovilo uporabljajo zaradi dejavnosti, pa imajo na voljo stari pomol v mandraču. Slednji je bil nedavno obnovljen s pomočjo EU sredstev in je namenjen samo ribičem - posledično je polovica vezov na le tem praznih.

V Kopru je sicer občinski svet ravno začel z načrti po novih komunalnih vezih, ki bi omogočali vez tudi do 10 metrov dolgih plovil (trenutno se lahko vežejo le plovila do 8m z nekaterimi izjemami - prej pridobljene pravice).

Več na:
https://www.ekoper.si/featured/na-vcera ... bnih-tock/

Za Hrvaško pa pojma nimam ampak upam, da bodo čimprej pospravili vse tiste boje "na črno" v Novem Vinodolskem :D. Ta pristop "vrgel sem nekaj betonskega sr. na dno in zato imam pravico tam imeti bojo" mi ni pri srcu. :) Tudi garaže za avtomobil ne morem kar zabetonirat nekje sredi Ljubljane na državni posesti, ampak moram prej zanjo pridobiti gradbeno dovoljenje, zemljišče kupiti ali najeti, in nato lahko gradim.

Lp
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Jun 18, 2018 13:46

Glede vezanja na kamen, bi le pripomnil. To se tretira kot sidranje in ne kot vezanje na kopno. Potem se naj uredi ustrezno število komunalnih vezov in bodo ljudje vezali tja. Če tega ni, naj se ne joka čez boje, ki so nametane po morju. Tretja možnost je da se omeji število regitracij na število proporcionalno število vezov, ki so na voljo. Najlažje je vse prepovedat, težje je kaj ukrenit. Enostavno ne razumem tega: države bi se rade šle turizma, rade pokasirajo davke na plovila, v primeru hrvaške, rade računajo vinjete, oziroma to kar je sedaj prišlo namesto njih. Na koncu pa bi radi videli da se po morju nebi vozil nihče. Kak je že tisti pregovor: "=bali bi, a da ne uđe..".
JulesVerne
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » Po Jun 18, 2018 16:33

Vezanje na kamen je eno, druge je metanje gum napolnjenih s cementov po dnu, cementnih blokov itd. To ni sidranje, to je metanje betonske infrastrukture na dno. Razumem da je bila to običajna praksa v časih, ko so samo domačini živeli v tem okolju in pluli po morju. Ker pa so se časi nekoliko spremenili to več ni dopustno. Namreč tam kjer nekdo vrže betonski blok na sicer peščeno dno se ne da več sidrati.

Kot ne moremo voziti po cestah vse povprek, kot ne moremo parkirati vozil kamor se nam zahoče, in kot ne moremo vzletati in letati kar na vsaki površini, tako tudi plovila ne morejo biti vezana kjerkoli se nam zaljubi. Nas je žal preveč in je potrebno lagodje posameznikov prilagoditi redu in družbi.

Žal, meni se zelo toži po letih 1992+, ko so/smo po Hrvaškem pluli samo nekateri, pa si lahko v vodo vrgel pet gum s cementom in naredil privez kjer te je bilo volja. Ti časi so minili.

No saj v Sloveniji imamo takih privezov pred Koprom in Sv. Katarino na pretek. To bo tudi enkrat kdo uredil (za voljo lastnikov upam da ne prehitro - resnici na ljubo nobenega ne motijo). Privezov pa ne bo nikoli dovolj, kot ne bo dovolj stanovanj in parkirišč v centrih mesta.

Lp
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Po Jun 18, 2018 18:21

V sv katarini ce bi postavili plavajoce pomole bi imeli 3x vec mesta kot sedaj. Isto velja za valdoltro, ki ima dobro pozicijo in zascito pred jugo...tudi tu bi pasalo postavit plavajoce pomole. Ajde investicija je lahko na zacetku hida samo bi letno pridobili denar nazaj s privezi. Na dolgo rok pa dobra investicija
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jul 11, 2018 23:20

Problem je sam v tem k vse boli kurac. Palme pa so to je pa - prioriteta.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost