Brezplačen privez na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Brezplačen privez na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Apr 30, 2009 10:55

Pozdravljeni,

Ponovno se obračam na vas, ker potrebujem še eno informacijo glede priveza (sem že obrnil celotni forum). Jadrnico sem že skoraj kupil (naslednji teden uredimo še papirje) pa bi želel nasvet glede priveza.
Jadrnica je registrirana pri nas in je že več kot 15 let vezana na neregistriranem (črnem) privezu v eni od Hrvaških lučic (kjer se naha tudi polno drugih čolnov). Po zagotovilih lastnika ni imel nikoli nobenih problemov, jaz pa bi želel vseeno preveriti kako je s tem.....
:roll:

Torej ali se lahko kar naenkrat pojavi kakšen domačin ali policija in ti začnejo težiti glede priveza???? Kakšne so pravne osnove glede tega??? Ali te lahko pravno preganjajo? Kolikor sem bral na forumu je imel eden od članov že takšne težave vendar je napisal, da mu ne morejo nič, če enkrat na polletna pelješ barko v marino in imaš račun ?? Barka pod tujo zastavo je lahko najdlje pol leta v drugi državi...

Zanima me tudi kako je z plačilom bivalne pristojbine? Ker ima jadrnica ležišča in lahko na njej prespiš me zanima kako je z tem.
Npr. Jadrnica je registrirana, narejeno imaš plovno dovoljenje, crewlisto zanima pa me kje moraš plačati bivalno pristojbino??? Ali moraš dati naslov, kjer boš spal?? Če je vez na črno kateri naslov daš??? Ali je bivalna pristojbina vključena v plovno dovoljenje (kar ne verjamem)??

Na bivalno pristojbino sem se spomnil šele sedaj ko sem prejšnji vikend peljal kolege v čarter pa smo v marini poravnali tudi to pristojbino.... Nato pa so se pojavila vprašanjaaa in razmišljanja...

Vsem hvala za pomoč in moram reči, da je tole super forum... Vsem želim mirno morje in veliko preplutih poti.... :lol:
Nazadnje spremenil evovii, dne Če Apr 30, 2009 10:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Apr 30, 2009 10:57

Se opravičujem za govorno napačo v naslovu.... :wink:

..... sem že popravil.... :oops:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Maj 01, 2009 22:20

Ali nima nobeden nobenega mnenja??????? :?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Maj 01, 2009 22:56

.

Večina aktivnih članov je na plovilih!

Je pa veliko tega že opisano.

Malo potrpi pa brskaj.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » So Maj 02, 2009 18:28

V kolikor nimaš HR registracije naj ti niti na misel ne pride vezati plovilo brez tvoje prisotnosti!
Poglej na moj prispevek od 2.6.08 "Koliko časa je lahko tuje plovilo v HR" in uradni odgovor ministarstva finansija.
Barka je v HR lahko 18 mesecev pod pogoji!!!
Oseba pa je lahko v enem letu skupno 6 mesecev!!!
LP
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » So Maj 02, 2009 19:35

Jaz grem letos prvič na morje s čolnom, tako da tudi nimam pojma, kako je npr. s pristajanem v raznih obmorskih mestecih. Na primer, po morju se pripeljem v Šibenik (s 5,5 m čolničkom), ob obali blizu centra opazim prosto privezno mesto, s kljunom pristanem, se privežem in izkrcam. Za kaki dve uri, potem odplujem.
Je to v redu, ali lahko pričakujem koga, da mi teži?
Vem, da je vprašanje za stare morjeplovce čudno...
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » So Maj 02, 2009 22:57

Lahko je eno ali drugo.Predvsem se ne veži na obalo, ki je namenjena operativi, to je ladijskim vezom na lokalnih linijah.Drugače pa so povsod ali v večini tranzitni vezi in v kolikor je človek, ki pobira takso za vez normalen, ti bo do dveh ur dovolil brezplačno.To je običaj tudi v marinah, da pridobiš informacije in nabaviš najnujnejše.Če tvoj čoln ni prevelik pa poišči na komunalnih vezih kakšnega domačina in ga poprosi za nasvet, kje bi za kratek čas lahko brez oviranja drugih vezal tudi sam.Moram reči, da je lepa beseda v glavnem našla tudi lep odgovor in mesto za privez.
Predvsem pa mirne živce in brez politike.
LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 03, 2009 07:57

hrast

Če tvoj čoln ni prevelik pa poišči na komunalnih vezih kakšnega domačina in ga poprosi za nasvet, kje bi za kratek čas lahko brez oviranja drugih vezal tudi sam.Moram reči, da je lepa beseda v glavnem našla tudi lep odgovor in mesto za privez.
Predvsem pa mirne živce in brez politike.

Tole je 100% najboljši recept.

Jaz se poslužujem istega in pri moji dolžini 7,40 m ni težav.

lp
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 03, 2009 08:03

.

.

Je to v redu, ali lahko pričakujem koga, da mi teži?
Vem, da je vprašanje za stare morjeplovce čudno..

.

Kot povsod drugod se tudi tu najdejo "vaški posebneži", ki se "čutijo" poklicane in odgovorne, da delajo red na pomolih in sem prepričan, da svoje barke sploh nimajo, ker če bi jo imeli bi se obnašali po morjeplovsko, kar pomeni, da ti pomaga, svetuje itd.

lp
pajer 1

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Maj 03, 2009 11:18

hrast napisal/-a:V kolikor nimaš HR registracije naj ti niti na misel ne pride vezati plovilo brez tvoje prisotnosti!
Poglej na moj prispevek od 2.6.08 "Koliko časa je lahko tuje plovilo v HR" in uradni odgovor ministarstva finansija.
Barka je v HR lahko 18 mesecev pod pogoji!!!
Oseba pa je lahko v enem letu skupno 6 mesecev!!!
LP

Hvala za odgovor. Ampak kolikor sem jaz razumel ti ne morejo nič dokler ne bodo pričeli izvajati nadzora, ker nimajo podatka, npr. kdaj si pripeljal plovilo v CRO. Ali se pač motim???? Poudariti moram, da je barka letnik 1981 in je že skoraj od začetka vezana na Hrvaškem (v morju) in do sedaj ni bilo nobenega problema (baje)...
Prilagam odgovor člana ss9940:
Če sem prav razumel, ni problem za čolne ki so v marinah, kjer so podvržene carinskim nadzorom ampak samo za čolne, ki so registrirane izven CRO in se jih pripelje do morja ter zasidra, zaveže itn na kakšno "neuradno" mesto... Problem je zaradi carinskega nadzora, ki pa po mojem ni mogoč saj ne vodijo evidence o tem kdaj si čoln pripeljal v državo oz iz države... tako da ne vidim problema...

Vsem se zahvaljujem za mnenja in odgovore. Jadrnica je v dokaj dobrem stanju in vključen brezplačni privez je zelo mamljiv.... Ampak predno se dokončno odločim za nakup želim preveriti kako je z privezom, ker ne bi želel imeti kasneje problemov... V kolikor bi se lahko pojavili problemi raje kupim jadrnico na prikolici (6-7m) in jo ko se prične sezona peljem v marino za 3-4 mesece pa je...
Lp
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Ne Maj 03, 2009 12:18

Nadzor je, samo zakona ne izvajajo v praksi.V tem primeru bi morali vse, ki so v marinah in niso zapustili HR v 18. mesecih kaznovati, oziroma preregistrirati na HR registracijo, seveda s plačilom carine in PDV-ja.
Da so obvezne prijave v prvem pristanišču z mednarodnim mejnim prehodom je pa tako poznano.Torej, če si se prijavil, se moraš tudi odjaviti in dobiš potrdilo.Če je barka že 15 let v HR pa ni v evidenci in je prehod nazaj v SLO možen samo brez odjave (ker ni prijave ob vstopu).Vprašam se kaj bi se zgodilo ob kontroli dokumentov s strani policije nekje na morju?
Še enkrat preberi odgovor Ministarstva finansija!!Plovila ne moreš zapuščati brez nadzora izven carinske kontrole.
Prav zanima me, kdaj se bo kakšen šerif spustil tudi v takšno zaj....
Sicer je pa tako, da kjer ni tožnika ni sodnika.
LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 03, 2009 16:40

.

.

hrast
Kapitan korvete

Pridružen/-a: Čet Mar 2008 12:51
Kraj: Gorenjska

Nova objavaObjavljeno: Ned Maj 03, 2009 11:18 Naslov sporočila: Odgovori s citatom
Nadzor je, samo zakona ne izvajajo v praksi.V tem primeru bi morali vse, ki so v marinah in niso zapustili HR v 18. mesecih kaznovati, oziroma preregistrirati na HR registracijo, seveda s plačilom carine in PDV-ja.
Da so obvezne prijave v prvem pristanišču z mednarodnim mejnim prehodom je pa tako poznano.Torej, če si se prijavil, se moraš tudi odjaviti in dobiš potrdilo.Če je barka že 15 let v HR pa ni v evidenci in je prehod nazaj v SLO možen samo brez odjave (ker ni prijave ob vstopu).Vprašam se kaj bi se zgodilo ob kontroli dokumentov s strani policije nekje na morju?
Še enkrat preberi odgovor Ministarstva finansija!!Plovila ne moreš zapuščati brez nadzora izven carinske kontrole.
Prav zanima me, kdaj se bo kakšen šerif spustil tudi v takšno zaj....
Sicer je pa tako, da kjer ni tožnika ni sodnika.
LP

Bravo hrast, čista 10ka!

Ko se bo zgodilo, in bo se v to ne dvomim, kot se je s camp prikolicami, ki so bile že kar nekaj let "nepremičnine" v HR avtocampih, bo marsikoga bolela glava. Šele potem vidiš, da je bilo vse po črki zakona, ki je v veljavi že dolgo, toda nihče ga ni izvajal.

V končni fazi je pa kar nekaj logike v teh zakonih.

LP
pajer 1

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 03, 2009 17:55

Pozdravljen
Hrast! mislim ,da ni ravno tako,če imaš letni privez v marini potem plačaš 400 kun tudi za carinsko skladiščenje,ker hrvaške marine imajo status carinskih skladišč.kar ti da isti status kot ,da si zapustil hrvaške vode.če se pa bodo kdaj naši držali zakona ,ti bodo pa naši po 24 mesečni odsotnosti iz slo-eu lahko po zakonu zaračunali carino in ddv,čeprav je barka registrirana v slo-eu.
lp
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Ne Maj 03, 2009 19:52

Val, kar se tiče 24 mesecev imaš prav in sem lansko leto navedel primer Nemca, ki je šel okoli sveta in Fr Polineziji ni žigosal potnega lista.Ob povratku domov je plačal davek.
V drugem delu pa ti bom citiral del uradnega odgovora:

"Sukladno propisima Eurpske unije i Republike Hrvatske o privremenom uvozu, strano plovilo može ostati u carinskom području Republike Hrvatske u statusu privremenog uvoza (naravno uz poštivanje prethodno provedenih formalnosti - carinskog nadzora na pomorskom graničnom prijelazu i prijave dolaska lučkoj kapetaniji s ishodenjem vinjete) najduže 18 mjeseci.U taj period uključeno je i vrijeme eventualnog zimovanja plovila na vezu u nekoj od ovlaštenih marina. .....................Po proteku navedenog razdoblja, plovilo mora napustiti carinsko područje Republike Hrvatske ili treba bit ocarinjeno uz plačanje svih uvoznih davanja."

Ta odgovor sem dobil 1.julija 08 in od takrat, kolikor mi je poznano, niso menjali tega predpisa.Upam pa, da so ga in sem ga jaz spregledal.
O tem se je pisalo v reviji More in so poudarili, da je večina plovil v marinah v prekršku.Ker pa bi jim to škodovalo so do nadalnjega pomedli pod tepih.

Lp
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 03, 2009 20:08

Hrast!
potem pa sploh ne razumem smisla marine kot carinskega skladišča in plačila 400 kun pristojbin,ker tako ali tako sem tam lahko 18 mesecev potem pa moram ven iz hr.
Smo pa pri hrvatih tako ali tako skoz v prekrških,saj tudi iz marin -carinskih skladišč sploh izpluti ne bi smeli,potem predvidevam ,da nes je malo ki imamo predpisano prvo pomoč ,s katero znajo samo zdravniki ravnati in še kup je takih nelogičnosti.Obstajajo pač ,da te lahko kaznujejo ali pa ne ,da ti polkažejo kako so dobri do slovencev :D

šp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov