Kdaj so uradne ure Luških kapetanij na HR?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

Kdaj so uradne ure Luških kapetanij na HR?

OdgovorNapisal/-a seleven » Sr Jun 10, 2009 07:15

Pozdravljeni!
Ali je komu poznano kje se lahko dokopljem do informacije kako so odprte luške kapitanije oz. njihov poslovni čas. Malce je zoprno, ko prideš v petek zvečer na morje, pa v soboto ugotoviš da nihče ne dela :shock: , jaz pa nujno potrebujem nekoga dopisat na crue listo.
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:
Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,
jo pač polulaj in pojdi dalje...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Jun 10, 2009 07:42

Uradne ure določi vsak kapetan in sicer 5 minut vnaprej. Zato se jih tudi ne splača objavljat, ker bi porabli preveč papirja in selotejpa, pa še ogromno zmede bi bilo. Tako pa je stvar enostavna: če je kapetan tam, so uradne ure, če ga ni, jih ni.
V glavnem je v večjih mestih (Poreč, Pula, Reka,....) kar red. V vaških izpostavah pa je že bolj podobno gornjemu zapisu. Izpostave navadno v nedeljo, izven sezone niso odprrte (kdaj je sezona, vsak tolmači po svoje). Tukaj http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=475 imaš seznam luškuh kapetanij in izpostav, pa najbolje, pokliči izbrano in povprašaj
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Sr Jun 10, 2009 10:01

Ko sem decembra podaljševal vinjeto, mi je kapetan po telefonu zagotovil, da je kapetanija odprta do 15.00 (mislim, da je bilo sredi tedna). Ko sva s prijateljem prišla v marino (malo pogledat barke) sva šla za vsak slučaj še v recepcijo, preverit delovni čas kapetanije - ko smo poklicali v Poreč (en dan kasneje !!! ) pa je prijazni kapetan rekel, da je odprto le do 11-ih ...
še kakšen meter več ...
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Sr Jun 10, 2009 14:35

tule razpredati kdaj so kapetanije in izpostave odprte nima smisla.imajo kot se jim zahoče.npr. sedi model za mizo pred lokalom v neposredni bližini njegovega delovnega mesta. midva s soprogo na vrata in glej zaklenjeno.malo čudno pogledava in kaj sedaj komaj pa čakava da se gremo furat s čolnom.in ko ugledam tipa ki zavija z očmi takoj ugotovim kaj in kako in kar pristopim se naredim nevednega in ga povprašam glede delovnega časa če kaj več ve od mene.malo zabrunda pokliče natakarico plača in zamomlja naj greva z njim oklene vhodna vrata in zamomlja da je on tu za vinjete.ena od mojih izkušenj je pa še kar nekaj cvetk kot naprimer ta,da ko imajo marendo enostavno strankam rečejo da naj se vrnejo čez pol ure in še malo da pač imajo pavzo a delajo npr.v tem primeru trije.tako da toplo vodo odkrivat nima smisla :wink:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jun 11, 2009 00:08

Pa še moja izkušnja,
V Novalji ni bilo možno kupiti vinjete, ker je ravno takrat crknil strežnik in sistem ni delal. Pa smo odpluli. Naslednji dan sem prišel ob 12:20 v kapetanijo na Ist. Na vratih je bil listek, da delajo do 12 ure a kapetan je bil še tam. Njihov sistem ni hotel sprejeti vpisa registrske številke čolna, ker je bila vinjeta še en dan veljavna na prejšnjega lastnika čolna, njegovega računa pa nisem imel. Šel sem do čolna, slikal vinjeto in na osnovi serijske številke je kapetan poiskal ostale podatke, spremenil ime lastnika, pa sem lahko uredil papirje. Končali smo ob enih. Lepo sem se mu zahvalil.
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Če Jun 11, 2009 08:31

pohvalno!očitno so tudi svetle izjeme.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jun 11, 2009 09:31

Tudi jaz imam v Biogradu samo dobre izkušnje z njimi, ponavadi imajo odprta dva šalterja, drugače pa vsaj eden vedno dela, ko imajo uradne ure.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Če Jun 11, 2009 13:47

V Rabcu na luški kapetaniji dve leti zaporedoma, bi lahko rekel, pršel, plačal, zmagal, skratka vinjeta narejena v dobrih desetih minutah.
V Slanem pri Dubrovniku pa je bila procedura malo drugačna, prišel, čakal, šel na pošto izvršit vplačilo in tam čakal, potem spret na kapetanijo, spet čakal, pa čakal, pa šel v Camp po osebne vseh, ki so vpisani vpisno listo zavoljo št EMŠO, se vrnil na kapetanijo in spet čakalllllllllll, pa telefoniranje v Camp, v katerem kraju je kdo rojen, no pa spet mal čakat, da se tinta posuši in kapetan roko odpočije in končno VINJETaaaaaaaaaaaaa.
Pozdrav PACEK
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Jun 11, 2009 20:36

Tudi sam še do sedaj nisem imel nobenega problema na kapitanijah, čeprav sem reševal te zadeve v Novem gradu, Poreču in Zadru. Kot po maslu, pa še prijazni so bili.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Jun 12, 2009 10:03

Kako smo veseli, če so do nas prijazni.
Čujte! oni od nas živijo,prijaznost bi morala biti pravilo ne izjema.Kot v krču prihajamo na te njihove urade,kaj bo pa sedaj .
Pa saj so si sami zmislili vso to papirologijo,vsak njihov predpis ima namen turista oguliti do gole kože,
pa vsaj račune nam bi lahko z nasmehom pisali.
lp
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jun 12, 2009 10:29

Val, po eni strani jih tudi razumem. Lučka kapitanija je Uradna ustanova in Lučki kapetan je Uradna oseba. Torej, jaz sem stranka ki je prišel uredit papirje na Lučko kapitanijo. Pridem v kratkih hlačah ali celo v kopalkah in seveda z neko staro majico ali pa če sem prišel dol z nbarke celo brez nje. Haloooo, prišel sem v državno ustanovo. Je to OK? Razumi tudi ti njih, v našo Upravno enoto ali na Občino ne prideš tako oblečen. Je res? Potem pa mislimo, da imajo nekaj proti nam. Tega je 90%, pa ne samo Slovenci, tudi Italijani, Nemci,....
Žal je tako in kot sem večkrat napisal; Lepa beseda, lepo mesto najde.

LP
:wink:

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 12, 2009 12:16

Tukaj bi še jaz nekaj dodal, glede luških kapitanov.
V veliki večini so to ljudje , kateri imajo za sabo leta in leta dolge plovbe. Za informacijo, v ZDA ali Kanadi ( sedaj se točno ne spomnim ), pomorščaki po 10 letih plovbe ne dobijo več pozivov za volitve.
To je pač cena dolgoletnega naviganja (plovbe ), katera se odraža pri "starih" pomorščakih (poklicnih) in naredi velike spremembe na človeku samem. Taki ljudje postanejo vase zaprti, na dopustu na kopnem se ne počutijo dobro, prave prijatle izgubijo , zaradi drugačnega stila življenja, eni z družinami in kolegi doma vsak dan, ustaljen ritem življenja, na drugi strani pa ljudje od 9 mesecev+, na morju z 18 do 24 ljudmi.
To je ena plat, katera velja za množino, so seveda izjeme, tak kot povsod.
Druga plat luških kapitanov pa je, da so dobesedno bogovi na ladjah. Ta peščica ljudi jim je vdana ( zaradi čina ali strahovlade) tako, da se general pri vojakih nikakor ne more primerjat z njimi. Oni imajo pooblastila, da lahko dajo neposlušnega člana v zapor ( v zaklenjeno kabino brez izhodov in obiskov kolegov, do porok na ladji , za katere tudi imajo pooblastila. V glavnem, da ne bom predolg, oni predstavljajo državo z vsem njenim aparatom ( izvzel bi mogoče pravosodje).
Eni od teh kapitanov postanejo "svetski ljudi ", kultivirani, razgledani. Taki plujejo, oz. se odločijo za ta poklic iz ljubezni do morja, videt svet, ga spoznavat. Primer recimo je ta v Rovinju( če se ne motim ) o katerem ste govorili da je "pravi človek", pa še slovensko se pogovarja.
Imamo pa druge, žal so v večini, katerim gre že od vpisa na pomorsko šolo, po glavi,"Jaz bom nekdaj poveljnik, jaz bom tata mata, glavni, jaz bom bog. E če naletiš na takega, pa še recimo da so ga domači "odjebali" radi obnašanja, pa tudi prijatlov nima, razen takih katerim plačuje pijačo ob večerih, ker je samoten, pri takem še mu tvoja frizura ne paše, magari si plešast ( ali pa imaš prenizko spuščene oči :) )in si izročen njegovim muham in razpoloženju.
Takim moraš dati občutek, da so še vedno "bogovi" in dobro skoz prideš. Nikakor pa jih ne učit ali komentirat njihovo delo, ali stopit pred njega v kratkih hlačkah zgoraj brez ( velja za moški del, ženske , na ja odvisno od nagnjen katerih ima), ker ga s tem podcenjuješ , omalovažuješ njegovo pozicijo, kajti ON je glavni , potem bog in šele nato navadni smrtniki.
LP
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Jun 12, 2009 12:45

Novinec!
oni so servis občanom,mi jih plačujemo,oni so ponavadi prvi stik občana (turista) z državo,od njihovih posobnosti ustrežljivosti prijaznosti si ustvarimo mnenje o državi,oni so ogledalo države .
Od njih ne zahtevam ,da naj bodo s mano prijazni,naj bodo samo profesionalni,ne pa da svojih lastnih zakonov ne poznajo,na desetih kapetanijah o istem vprašanju dobiš deset različnih odgovorov.
Težko sem razumevajoč do nekoga ,ki svojo zakompleksiranost in nesposobnost stresa nad menoj.
Preepričan sem ,da do natakarjev ,trgovcev in ostalih ki ti nudijo kakšen servis nisi tako toleranten kot do teh državnih uslužbencev.
lp
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jun 12, 2009 21:02

Tudi sam sem v službi na občini in sem plačan z denarjem ljudstva, vendar od njih pričakujem primeren odnos do mene kar pomeni vsaj zadovoljivo osebno higieno, saj vsaj dvakrat na dan zračim pisarno od smradu strank. Zato razumem, da tudi uradniki v tisti vročini niso najbolj srečni, če pride v njihovo malo kancelarijo nekdo, ki je pomanjklivo oblečen, bos in še po možnosti zaudarja.
Ne, nisem mestjanar (betonarji brez zamere :) )in sem vajen vsega, samo na k... mi gre stranka, ki bi rada zlezla na mene in se sploh ne zaveda, da je svinja v hlevu dišava proti njej.
Zato kot je napisal že Novinec lepa beseda lepo mesto najde, dodal bi še samo da je potreben tudi normalen odnos do uradnika in seveda primerna obleka, saj na gostijo tudi ne gremo v trenirki, razen ..... :)
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » So Jun 13, 2009 20:59

Val,
imaš prav oni so "servis" občanom, vendar je to še vedno državna ustanova. To ni onfo točka nekega mesta za prihajajoče turiste. Ne mislim nič posebnega, vendar mislim, če prideš k njim se moreš obnašati primerno kraju, torej primerna obleka in primerna manira, kot bi šel zdravniku ali na nek drug državni Urad. Če si izpolnil vse pogoje, tam pa se ti uslužbenec obnaša arogantno, potem ima vsak pravico, da se obnaša do njega enako, torej z enako mero arogance in zamerljivosti.
kar pa se tiče natakarjev in trgovcev.... saj veš kako je, jaz sem kupec in če mi ne paše se obrnem stran in grem drugam. Tam pa je drugače, ne morem se obrniti in iti drugam, ker ga rabim.
Pa saj sam veš, da je vsepovsod enako, naj bo to Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija,......

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost