prodaja čolna in reklamacije

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

plinko
Viceadmiral

prodaja čolna in reklamacije

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Jul 16, 2009 14:38

Pozdravljni!

Imam eno vprašanje in bi res žele odgovor od izkušenih morjeplovcev, ki ste verjetno že več čolnov prodali in kupili. Bom malo bolj na dolgo opisal problem. Pred časom sem pisal, da so mojim znancem prodali preluknjan čoln, sedaj sem pa jaz obtožen, da sem nekomu prodal čoln, ki pušča.

Gre namreč za mojega bivšega Zodiaka, ki sem ga (vsaj zdi se mi) kupil lani od našega člana Cibro-ta. Čoln seveda ni bil nekakšen biser, letnik 1994, Zodiac Futura Mark II in sem ga prodajal skupaj z volanom in sedežem za 590 EUR. (Nov je cca 4.500 EUR) Meni je sicer lansko leto čisto dobro služil, mali dve tubi sta puščali, veliki dve pa ne.

In sedaj zgodba: Poklical me je en primorec, da bi čoln kupil in mi je kar po kliku nakazal 100 EUR za aro. Potem je čez 14 dni prišel po čoln s preostalim denarjem. Čoln je bil napihnjen celo zimo na suhem, na podstrešju. Čoln si je ogledal in celo komentiral, da je mislil, da bo slabši!! Povedal sem mu, da so spodnje tube slabe in ne držijo, velike pa se nekoliko zmehčajo po daljšem času. Tako je tudi bilo. No čoln sva zvila in ga je odpeljal. Ker se mu je mudilo, nisem pa imel doma printerja sem mu hotel narediti uslugo, da mu naredim pogodbo jo overim in pošljem po pošti. No čez ene štiri dni me kliče njegov oče (kupec je bil star 19 let) in pove, da čoln ne drži niti dve uri in, da sem sina nategnil...ITD. Potem dobim še mesič od kupca z vsebino, da bo zadeva šla k odvetniku, ker sem ga zlorabil, ker ni podpisal pogodbe (in res je ni, ker sem mu jo poslal po pošti).

Ker se kupec ni nič pogajal, ceno pa sem bil pripravljen spustiti na 500 EUR sem mu bil pripravljen, za dobro voljo in lepe odnose to vrniti. No po mailu sva potem zdilala na 110 EUR, obljubil je, da mi pošlje TR, potem pa 1 teden nič. Danes me kliče še njegova mami in me postavi pred dejstvo, da mi bo pripeljal čoln nazaj, hoče pa nazaj kupnino.

No če bi na to pristal sem pa jaz precej nategnjen. Čoln se sedaj ne bo prodal, ker je sezona že skoraj ušla, pa tudi ukvarjatui se mi z njim ne da, ker imam drugega na morju in nimam časa kar naprej čakati kupce in razkazovati plovila. Poleg tega ne morem vedeti, kaj so počeli š čolnom, če res pušča, ker pri meni nikakor ni po 2 urah spustil. Tako sem odbil, "mami" pa me je podučila, da me bodo kazensko ovadili zaradi goljufije. No štala.... kaj se ti lahko vse zgodi, nič hudega sluteč.

Kaj menite? Kako naj ukrepam? Po sodiščih se mi ne da zafrkavati? Je imel kdo kak tak primer?

Moje mnenje je, da se pač rabljene stvari kupuje ob ogledu, otipu...ITD. Zaradi mene bi lahko čoln gledal cel dan.
mornarcek
Poročnik bojne ladje
Kraj: Gorenjska-Dalmacija

OdgovorNapisal/-a mornarcek » Če Jul 16, 2009 14:47

Več ali manj pri teh stvareh velja načelo: VIDENO-KUPLJENO.

Kasnejših reklamacji ni, razen če ne kupiš pri "firmi", ki ti nudi "garancijo" še nekaj dni/mesecev po nakupu.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Jul 16, 2009 14:59

Saj to mislim tudi jaz, ampak glede na to, da kupec ni podpisal... Ima kdo tako izkušnjo ali kakšno pravno mnenje?

Če država overja pogodbe brez kupčevega podpisa očitno to ni nelagalno ali protizakonito in pogodba isto velja??!
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a zeja » Če Jul 16, 2009 15:04

Napako si naredil, ker nista napisala pogodbe ker navedeš kupljeno po načelu: VIDENO-KUPLJENO.

Glede na to da si kupcu povedal da spuščajo dve tubi si ga obvestil, ker je dovolj, škoda pa da res nisi vse to zapisal na papir in podpisov od obeh.

Jaz vem da ga ne bi vzel nazaj če veš da je guma pri tebi držala.
right or wrong I am still the captain !
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Jul 16, 2009 15:36

Prvo kot prvo se jaz osebno z starši nebi nič pogovorjal,saj jih ni bilo zraven , ko se je čoven prodajal,in tudi sin je polnoleten :idea: :!: Popuščanja in vračanje kakšne kupnine nebi nikoli pristal na to,saj z tem si lahko dokazal da si vedel za napake :!: Res pa je da velja načelo videno kupljeno samo ima možnost kupec po zakonu ti pisno poslat reklamacijo ali robo pripeljat nazaj v osmih dneh od dneva nakupa.Kar se pa pogodbe tiče je pa njegov problem če je ni podpisal,vsepovsod se zahteva podpis kupca da ne pride do zlorabe :!:

Ti jim reci da te naj kar veselo grejo tožit :wink:
Velika verjetnost je da je fant kupoval brez da bi starši vedeli za to,lahko ga je že sam predrl,možno pa je da se je zagledal v kaj bojšega in hoče zadevo na malo umazan način speljat.
L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Jul 16, 2009 16:07

Na pogodbi je seveda člen VIDENO-KUPLJENO! Morda bi bilo res bolje, da se sploh ne bi ukvarjal s tem in enostavno ignoriral.

Ne mislim s tem, da če mu vrnem del kupnine, da priznam napake. Pač odločil sem se, da je čoln tak kot je zame vreden 500 EUR in na toliko bi spustil. Ker se ni pogajal sem pač vzel celotno kupnino, potem ko je začel težit pa sem zaradi ljubega miru hotel vrniti del in da je zadeva zaključena.

Pa je sploh možno za to zadevo kazensko preganjanje? Ker sedaj mi grozijo z kazenskim pregonom in ne odškodninsko tožbo.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jul 16, 2009 18:48

Plinko vloga na sodišče stane samo 800 eur , ne bodo se šli tega. Nima rabljena stvar nobene garancije. Čim se odpelje je zate konec zadeve. Će te še enkrat pokliče mu zagrozi da ga boš ti tožil za nadlegovanje in travme. Kaj veš kje ga je on predrl že preden ga je v vodo dal. Sicer pa je polnoleten in štarše mirno pošlji nekam.
LP
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jul 16, 2009 23:09

Da se ne boš zmotil in poslal 110 everčkov nazaj,Je bolje ,da jih zapijemo na naslednjem sestanku,če za njih ni več prostora v tvoji denarnici,Drugo pa so to pravilno napisali drugi morjeplovci.
LP Iztok
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 17, 2009 09:09

Hotel se rečt že samo vloga je 800 eur ne da je vloga samo 800 eur da ne bi kdo narobe me razumel. Čoln je bil čisto uporaben, jaz sem pač šel na trdo dno im sem ga zamenjal.
Pa tudi saj ga nisi prisilil da ga kupi.

off topic:Tle je sam nekaj kar mene včasih skrbi če prodam nekaj kar lih ni tiptop pa čeprav kupec to ve. Karma, da te ne dohiti. Nima Earl veze s tem pri meni.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jul 17, 2009 09:25

Plinko, pravo piše eno, Zakon otrgovini drugo, Varstvo potrošnikov tretje.
Prbič. Pravno gledano, si zamočil, ker nisi napisal pogodbe in le-ta ni podpisana, ne glede ali je overjena.
Drugič. S strani trgovine ne moreva gledati, ker nisi pravna oseba in mu nisi izdal računa, čeprav se zadeva šteje za trgovino. Torej stranka ni zadovoljna in ima pravico vrniti blago.
Tretjič. Zavod za varstvo potrošnikov pravi: vsak prodajni posel (tudi fizična - fizična oseba) se tretira kot prodaja in če stranka v tridestih dneh od nakupa ni zadovoljna z nakupom, oziroma če so pri kupljeni stvari skrite napake (za katere ti nimaš dokaza da si mu jih naštel in se izjasnil), je prodajalec dolžan nazaj prevzeti blago od kupca in mu povrniti kupnino.

Mislim, da si zamočil, zato boš moral prevzeti čoln nazaj in povrniti kupnino.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 17, 2009 10:07

Daj no Novinec kako pa mu bo oni dokazal da ni sam poškodoval čolna.
Jasno da, če je je prodal čoln zluknjan rekel ,je pa da ni ,je to pasje ampak če je zgodba taka kot pravi, da ga je opozoril na to da tubi puščata in se je oni strinjal ostalo je pa ok in ni skritih napak potem gre kupec lahko mjawkat mamici.
Meni se je že zgodilo da sem gumo lepo zložil na morju ko sem jo potem doma razvil sem videl da s mi je vmes med gumo in krmno steno naštimal zelo oster kamenček s školjko in mi je naredil tako luknjo da čoln niti 10 min ni zdržal. In komu bi reklamiral v takem primeru, da sem ga od prodajalca domov pripeljal?
Mislim kar nekaj. Poznam te finte stvarne napake in ostala jajca. Če nočejo stvari v trgovini ali kje zamenjati potem rečeš ok hvala greš ven, "narediš" stvarno napako in prideš nazaj čez 2 dni in rečeš da ima pač zadeva stvarno napako in ti morajo dat denar nazaj.
Plinko če imaš čisto vest ne jemlji čolna nazaj. Bogve kam ga je kupec tlačil v kakšno klet pa ga napičil kam itd.
Samo da veš za drugič tudi na roke napisana kupoprodajna na wc papirju se lahko overi in velja. Sploh ne vem kako da je mali imel jajca iti brez papirja od tebe da si mu ga prodal saj bi ti lahko čez 5 min poklical policijo, da ti je ukradel čoln z dokumenti vred.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jul 17, 2009 10:29

Cibro, stvarna napaka je daleč od tiste, za katero pišemo. Vsak kupec ima pravico vrniti izdelek, če v osmih dneh ni zadovoljen ali ne dosega rezultatov, za katere je bil kupljen. Zamenjava blaga ali vračilo blaga je možno vsepovsod z računom. V tem primeru pa ni dobil ne računa, ne pogodbe in ne ničesar. Pravno formalno, bi preko odvetnika lahko zahteval še večjo vračilo kupnine, če nima prodajalec dokaza o prejemu gotovine. Seveda je to črni scenarij, vendar v tem primeru lahko pričakuješ še bolj črne, kajti letijo noncens obtožbe.

Stvarna napaka pri tem čolnu pa bi lahko bila če prodajalec prodaja čoln za 8 oseb, v papirjih ali na tablici pa piše da jih je lahko na čolnu le 5 in jih osem ne moreš stlačiti v čoln. Torej prodajaš nekaj, kar čoln tega nima.

Da pa spušča tuba ali ventil, pa ni stvarna napaka ampak je fizična napaka na čolnu.

Oba sta polnoletna, torej tu straši kupca nimajo kaj uplivati, vendar Cibro, z zeloooo slabim odvetnikom bo prodajalec moral vrniti kupnino, plačati sodne stroške, ter zamudne obresti. Aja pa še odvetnika kupca.

Ne rečem, da se bo to naredilo, lahko pa se.

LP

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 17, 2009 10:45

Seveda ravno to, ker nima ne pogodbe ne računa ne ničesar kar dokazuje da je čoln sploh plačal lahko plinko reče da mu ga je samo posodil in naj mu ga lepo vrne nazaj. Denar seveda obrži. Ja vem natega ampak vsaka šola nekaj stane tudi mene je že.
malo copy pasta:
Napaka je stvarna:

· če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno običajno rabo ali za promet;

· če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana ali bi mu bila morala biti znana;

· če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;

· če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila

Torej nekaj nabavim v trgovini in ugotovim da mi ne paše in bi rad vrnil in naj mi dajo denar nazaj. Nekateri pač rečejo briga me ne damo. Ok, greš domov, vzameš olfiča prerešeš npr kabel in rečeš: Ne dela, vrni denar.Pa naj mi dokaže da sem ga jaz prerezal.Nema tle bomo drugega dali ali bomo popravili. 2 meseca je čas da prideš nazaj in 2 leti da to zamanjaš. Ali enostavno po ohišju nečesa porajsaš. Ma varjant je polno če hočeš bit bastard samo to pač ni dobro za karmo.
Včasih je tudi bolje kaj požret. Vrjemam da plinkotu ni do tega da čoln vzame nazaj saj ga prodaja že leto dni(spremljam itak oglase v stilu morda pa kaj ugodnega pade) in sedaj ko se ga je končno znebil bi mu ga ta rad vrnil. Če ga noče nazaj bo mogu mal zaropotat.
Kaj pa plinko pravi, kako se razpleta zadeva?
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jul 17, 2009 10:56

Kar si zgoraj napisal (copy) je stvarna napaka.
Tvoja spodnja razlaga pa je fizična napaka ali tehnična napaka.
Vseeno. Cibro bo moral zadevo rešiti s kupcem, nikakor pa ne s starši kupca, kajti z njimi nima nič. V naši praksi poznam primer, ko je hčera kupila GSM aparat, potem pa je mamam zahtevala kupnino in vrnila že uporabljen aparat, ker je punca imela denar prišparan za šolo. Aparat smo morali vzeti nazaj, ker je bila punca stara 15 let, torej še ne polnoletna. teh primerov je veliko, je pa tudi res, da kupec ni več kralj in da vedno nima prav.

Bodo že uredili, mi smo le napisali, kar mislimo, saj je hotel naše mnenje.

LP, grem na morje!

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 17, 2009 11:07

Tako je.
Plinko bo moral rešiti ne Cibro :wink: a ne

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov