Registracija plovila v EU (v SLO ni mogoče)

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Aquarius

Registracija plovila v EU (v SLO ni mogoče)

OdgovorNapisal/-a Aquarius » Če Avg 27, 2009 14:28

Pozdravljeni,

iz ZDA želim uvoziti plovilo, ki ga nobena zavarovalnica v SLO ne želi zavarovati :evil: , zato ga tudi v Sloveniji ne morem registrirati :x .

Sem se pa spomnil, da sem na jetski tekmovanju v MB videl nekaj R-N registracij (baje se da urediti v nemčiji), a nimam pojma kje se da to urediti. Za nakup takšne registracije pri katerem od slovenskih trgovcev pa me stane takšna registracija tudi do 800 EUR kar je nesprejemljivo.

Ali mi lahko kdo svetuje, kje v EU lahko poskusim sam registrirati omenjeno plovilo.

Hvala
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Avg 27, 2009 18:00

Pozdravljen na Morjeplovcu.
Po vsej verjetnosti, ti manjka CE certifikat, o katerem je bilo že dosti napisanega tukaj. Če ga nimaš, ne boš mogel plovilo registrirat nikjer v EU, ker je zakon povsod enak.
V Nemčiji sicer obstajajo nekatere firme katere se bavijo z izdajo teh certifikatov, vendar moraš biti previden in dobro prebrat kaj napišejo. Problem je namreč v tem, če ti eden od teh izstavi CE, potem pri poškodovanju plovila zavarovalnica terja izstavljalca CE. Radi tega je v drobnem tisku napisano recimo, da za poškodbe oz. okvare ne odgovarjajo. Plačaš izstavitev CE-ja, na zavarovalnici pa ne boš mogel plovilo zavarovat , ne registrirat. Cena pa se res suče od 700-800 €, za izstavitev CE.
Lahko registrirah na HR, plačaš njim davek, ampak v vode v EU ne smeš vpluti.
LP
No še to. V D lahko brez CE-ja registriraš plovilo, ampak samo za notranje vode. Reke, kanale , jezera, vendar to je tudi edina dovoljena plovba. Morje odpade.
oklof
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a oklof » Sr Nov 11, 2009 15:20

Ja kako pa zgleda tale CE certifikat, ali je dovolj da maš na čolnu tablico CE in z podatki o plovilu (št.plovila, max moč motorja, max št. oseb,..) in fotokopijo zavoda ki je certifikat izdal (Giordano institut iz Italjije), ali je potrebno kaj več.V dvomu sem namreč zato ker pri prodaji novih plovil trgovci oglašujejo da je v ceno zajeto plovilo, splavitev, CE certifikat,..
Zanima me kako je s tem? :twisted:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Nov 11, 2009 17:16

Smo že dosti pisali o CE, ampak nekaj tu , pa nekaj tam.
To je približno kot A test. Nekje ga da proizvajalec, nekje prodajalec, nekje izstavljalec. Sorodno pa je vsem eno. Prvič, mora odgovarjat zahtevam določene države, v našem primeru EU, tu ga lahko izda proizvajalec, če je plovilo skladno z našimi normami.
Pa še eno sorodno plat imajo. Vsak izstavljalec CE, naj bo proizvajalec, preprodajalec ali kaka ustanova ( firma ), garantira pravno in materialno z svojim žigom.
Imaš primere ( prebrano v Nemčiji ), ko je izdajatelj CE, po okvari plovila in to tam , kje se po EU normah NE bi smelo zgodit, moral povrnit škodo lastniku. Recimo pri plovilu za pol miliončka, je to kar precej denarja. Ker pa niso plačali, so seveda kazensko odgovorni, pri zavarovalnicah pa pridejo na črno listo.
Kot sem pred kratkim omenil , imajo zavarovalnice vpogled v te spiske in je dobro , če se prej preveri, če izdani CE od firme XY , sploh ima kako težo, če je veljaven.
Zgoraj v D , je kar nekaj ljudi kupilo plovila v USA ( ugoden tečaj € proti$ ) in so nasedli raznim ponujevalcem CE, da za 1200 € dobijo dokument ( uradno je bil 1800 €, ampak za plovila ustrezna EU normam).
No oni imajo plovila v garaži, tudi v sezoni.
LP
No še to. Dovolj je , da imaš v plovilu tablico z podatki o plovilu, ampak le v tem primeru , če je to plovilo grajeno oz. opremljeno po EU normah. Na podlagi tablice, se ti izda plačljiv CE.
Fotokopije ne jemlji. Vzemi samo original. Na Loydu v KP, tudi imajo črne spiske , iz cele EU, kjer lahko preveriš izdajatelja certifikata.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Nov 11, 2009 19:15

Atilone ti je dobro napisal glede CE certifikata. Potem pa rabiš še nekaj stvari, ki so napisane na strani URSP. Rabiš tudi certifikat o gradnji plovila, pa račun, zavarovanje, plačano carino, ddv.
Jaz sem pred časom, ko sem kupoval plovilo v Avstriji poslal kopije vseh dokumentov na kapetanijo in prosil referenta, da pove ali so v redu in kaš je manjka. Ker mi je referent potrdil, da so v redu, sem potem plovilo kupil in ga tudi brez težav vpisal.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta