Prečkanje meje
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Prečkanje meje
Zanima me, če kdo ve, kakšen je postopek za prečkanje meje na Hrvaško. Če je barka v slovenski marini, kje se odjavim in kje na Hrvaški prijavim prihod. Kaj potrebujem s seboj? Obstajajo uradne ure za prijavo... Kakšen nasvet?
Hvala
Hvala
Ko greš iz Slovenije, se najprej "prikažeš" na carinskem pomolu, ponavadi v Piranu. Tam urediš dokumentacijo, potrebno je imeti osebne dokumente vseh članov posadke, napisati crew listo, seveda tudi dokumente o plovilu in zavarovanju... Gre pač za to, da prečkaš mejo, kar je podobno kot z avtomobilom, le da so organi oblasti ene in druge države malo narazen in ne skupaj kot na mejnem prehodu. Ko je vse urejeno, lahko zapluješ proti Hrvaški. Tam se je potrebno čim prej ustaviti v prvem pristanišču za mednarodni promet. Ponavadi je to Umag ali Poreč. Tam seveda podobno predložiš dokumente o posadki in plovilu in je stvar urejena. Če je potrebno še kaj prijaviš oziroma ti ocarinijo, če si ravno "švercer". Na Hrvaškem moraš urediti še plovno dovoljenje, pa vinjeto, razen če to imaš že od prejšnjega obiska...
Uradne ure v sezoni so ponavadi cel dan, ne smeš pa se kaj posebej razburjati ali pa biti pameten, ker te lahko "frajerji" v uniformi kaj hitro sesujejo in čakaš cel dan... Imajo pač svoj prav in mislijo, da so najbolj pametni. Predlagam, da lepo mirno počakaš in narediš kar ti rečejo. Vsako modrovanje se ponavadi zelo slabo konča... To pa velja tako za naše, kot tudi za hrvaške policiste, carinike in kapitane v kapitanijah.
LP
Uradne ure v sezoni so ponavadi cel dan, ne smeš pa se kaj posebej razburjati ali pa biti pameten, ker te lahko "frajerji" v uniformi kaj hitro sesujejo in čakaš cel dan... Imajo pač svoj prav in mislijo, da so najbolj pametni. Predlagam, da lepo mirno počakaš in narediš kar ti rečejo. Vsako modrovanje se ponavadi zelo slabo konča... To pa velja tako za naše, kot tudi za hrvaške policiste, carinike in kapitane v kapitanijah.
LP
Ja res je podobno kot pravi Simon. Žal se na morju z vstopom v EU ni kaj dosti spremenilo... Verjetno bo postalo malce enostavnejše, ko bomo vstopili še v šengensko območje. Takrat bodo verjetno odpadli tudi policisti, zagotovo pa ostane kapitanija in njihova dovoljenja, popisi posadke (crew lista)...
LP
LP
Naj te nebi nič spraševali, saj smo v EU in tukaj carina odpade... Je pa res, da imajo vso pravico, da te vprašajo kaj prevažaš, pa koga in kam si namenjen. Seveda je podobno kot po kopnem, vendar pa pazi, ker moraš imeti za Italijo urejeno tudi obvezno zavarovanje. Kakor sem slišal, tisto, ki ga imaš za Slovenijo ni dovolj in rabiš še dodatno. Ne vem pa tega natančno. Upam, da ve kaj več kdo drug.
lp
lp
Pazite, ko boste preckali mejo z Hrvasko, ker zakon pravi, da ce si v notranjih vodah, moras v prvo luko(najbljizjo tocki preckanja drzavne meje).To pomeni, iz Pirana v prvo luko Umag in ne Porec. Meni se je ze zgodilo, da so me na to opozorili policaji na morju, kolega pa je sel v Dubrovnik namesto v Cavtat pri vhodu iz Crne Gore v Hrvasko in koncal pri sodniku za prekrske zaradi ilegalnega preckanja meje. Aretacija, lisice in celica.Kazen je bila kar zasoljena!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Neki je že Simon povedal zgoraj... Mislm pa, da se ni glih treba prijaviti v kapitaniji kraja, kjer si na dopustu. Nekje sem pa prebral, da mora biti barka registrirana, če jo hočeš peljati na prikolici v tujino (Hrvaško). Pa mere barke morajo biti v skladu z zakonom. Ne vem sicer al je najširše dovoljeno 2,55 al 2,59m, ker kukr sem gledal mal, je velik čolnov mere 2,59 m.
Kako pa je pri teži čolna in prikolice, da se še da z osebnim avtom peljat?
Lp
Kako pa je pri teži čolna in prikolice, da se še da z osebnim avtom peljat?
Lp
add bimbus:
Prijaviš se ponavadi na kapitaniji, kjer dopustuješ oziroma tam kjer daš barko v vodo. Dokler si na cesti še ne rabiš nobenega dokumenta. Jih pa rabiš za prikolico.
add tistja:
Pri nas in po Evropi je dovoljeno 2,55 m. Izjema so vozila z izotermno nadgradnjo (hladilnik), ki so lahko široka 2,60m. Ta izjema je zaradi debeline stene, kljub temu pa morajo še vedno nakladati tovor na evro paletah.
Je pa res, da te zaradi tega ne bo nihče zaje*****. Načelno čoln na prikolici ni vozilo ampak je tovor. Je pa druga resnica, da je uradno to res izredni prevoz.
LP
Prijaviš se ponavadi na kapitaniji, kjer dopustuješ oziroma tam kjer daš barko v vodo. Dokler si na cesti še ne rabiš nobenega dokumenta. Jih pa rabiš za prikolico.
add tistja:
Pri nas in po Evropi je dovoljeno 2,55 m. Izjema so vozila z izotermno nadgradnjo (hladilnik), ki so lahko široka 2,60m. Ta izjema je zaradi debeline stene, kljub temu pa morajo še vedno nakladati tovor na evro paletah.
Je pa res, da te zaradi tega ne bo nihče zaje*****. Načelno čoln na prikolici ni vozilo ampak je tovor. Je pa druga resnica, da je uradno to res izredni prevoz.
LP
Se pravi, ko prevažaš barko na prikolici čez mejo je to "tovor na prikolici", ko pa jo spustiš v vodo "postane" plovilo. Potemtakem nobenega na meji ne bi smelo zanimati, če imaš urejene vse papirje za barko
To me zanima zato, ker nameravam letos prvič prestopiti mejo s čolnom na prikolici (do sedaj sem imel gumenjake, ki sem jih prevažal v avtu).
Še nekaj:
Kaj mi svetujete naj dam barko v vodo v Sloveniji, pustim avto in prikolico pri nas in prestopim mejo z barko, ali je bolje peljati barko do npr. Umaga in jo dati tam v vodo?
Še nekaj:
Kaj mi svetujete naj dam barko v vodo v Sloveniji, pustim avto in prikolico pri nas in prestopim mejo z barko, ali je bolje peljati barko do npr. Umaga in jo dati tam v vodo?
LP anzi
Papirje moraš imeti urejene! Ampak samo kar se tiče registracije v Sloveniji. S tem dejansko izkazuješ lastništvo in je to res plovilo. Če ni registrirano, pa je to začasni uvoz, kar pa lahko rešiš z dokumentacijo ATAcarnet... Vsekakor tega ne boš počel, saj kot predvidevam, se imaš s čolnom namen voziti...
Priporočam ti, da pelješ s prikolico. Pri tem si prihraniš kar nekaj sitnosti. Na HR greš lepo v kapitanijo in dobiš plovno dovoljenje z vinjeto... Bistveno bolj enostavno! Lahko greš v katerokoli kapitanijo. Pred tem pa ne preizkušaj čolna po hrvaških vodah!!! Zna biti drago
LP
Priporočam ti, da pelješ s prikolico. Pri tem si prihraniš kar nekaj sitnosti. Na HR greš lepo v kapitanijo in dobiš plovno dovoljenje z vinjeto... Bistveno bolj enostavno! Lahko greš v katerokoli kapitanijo. Pred tem pa ne preizkušaj čolna po hrvaških vodah!!! Zna biti drago
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti