Spet v avtošoli

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bouton
Admiral

Spet v avtošoli

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Sep 23, 2009 14:16

Spravil sem se delat izpit EkB oziroma B+E - kakorkoli se mu že reče, da bom lahko legalno peljal prikolico (nad 3,5T NDM vozila in prikolice).
Zanima me, če se je kakšen morjeplovec spravil ta izpit delat leta po tem, ko je že naredil B kategorijo?
Jaz sem imel prvo uro vožnje v avtošoli in moram priznati, da je kar zoprn občutek spet voziti po avtošolsko. Potem pa še voziti prikolico rikverc okoli ovinka, pa mlad inštruktor, ki je "ravnokar" naredil izpit za B, ...
Kakšne so vaše izkušnje?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Sep 23, 2009 17:26

Te razumem. Ne morem si predstavljat, da bi me 23-letni "inštruktor" učil vozit prikolico. Sicer ni potrebe, ker imam kategorije, ampak sama misel na to, brrr. Verjetno imam več "rikverc" kilometrov , za sabo , kot potencijalni taki inštruktor, z vožnjo naprej.
Pa ko smo že pri tej temi, kar mirne duše lahko trdim, da je neizkušenost raznih "inštruktorjev", v veliki meri kriva za nemogoče razmere na naših cestah ali parkiriščih, ko se mlad voznik kar hitro pripelje na parking raznih nakupovalnih centrov, potem pa potrebuje minuto do dve, da avto ritensko parkira. Seveda ob nenehnem toriranju (dajanju gasa )motorja pod stisnjeno sklopko.
Če bi že bil primoran opraljat kako kategorijo ponovno, bi si izbral starega mačka, magari bi me je...l v živ mozek.
Tako pač z moje strani, me pa zanimajo tudi mnenja drugih o tej temi.
LP
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Sr Sep 23, 2009 17:58

jaz sem šel kr E delat 8)
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!
Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Sep 23, 2009 20:45

atilone napisal/-a:Pa ko smo že pri tej temi, kar mirne duše lahko trdim, da je neizkušenost raznih "inštruktorjev", v veliki meri kriva za nemogoče razmere na naših cestah LP

Tukaj se 100 % strinjam s tabo, atilone. Pa tudi cel sistem avtošol je zgrešen. Mlade ljudi naučijo na pamet tistih nekaj semaforjev in križišč, nato pa na morišče. Velika večina jih nima pojma o Vožnji (namenoma sem napisal z veliko začetnico). Kajti speljati, zavreti in dati smerokaz še zdaleč ne pomeni znati voziti! Mislim, da bi vsak kandidat moral vsaj en dan "preživeti" na poligonu varne vožnje na tistih vajah, kjer se vidi reakcija voznika, ko ti zadek avta "vzame" ipd.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Sep 23, 2009 21:03

atilone hvala! Se zelo strinjam s tabo. Za vozit EkB dobiš mini avto a la Clio in zraven prikolico težko 200kg z naletno zavoro, ki je gabaritov kot lahko priklopnik do 750kg. To vse lahko vozim z B kategorijo. Da bi te naučili kaj uporabnega za vozit čoln po cesti, ki je bistveno daljši in težji kot pa sistem ki ga voziš v avtošoli, te žal ne.
Moram pa reči, da mi je pa vožnja (z avtom brez prikolice - pa ne v okviru avtošole EkB) na poligonu (Vransko) pa dala kar nekaj novega znanja, kljub daljšemu stažu z B kategorijo. Prepričan sem, da bi bilo koristneje preživeti dan v Vranskem na poligonu s prikolico ali pa brez in dobiti EkB izpit, kot pa voziti Clio s karjolo v avtošoli.
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Sr Sep 23, 2009 21:15

No, glede prikolice ni čisto tako. Jaz sem delal EkB na Clio-tu s prikolico NDM 2200kg, ki je bila pokrita s cerado - namenoma, in široka enako kot jo imam sedaj za čoln.
Je pa res, da se ravnanja v kritičnih situacijah v avtošoli ne naučiš, se pa naučiš predpisov, ki naj bi omogočali varno vožnjo.
Sam sem že prej vozil počitniško prikolico in lahko rečem, da je prevoz čolna precej lažji in manj zahteven.
Moj čoln je čez vse 5,8m in težak cca. 900kg, na prikolici za 1300kg NDM.

Sam sem mnenja, da v primeru, da tako nujno potrebuješ znanja za ravnanje v kritičnih situacijah, potem je bolje, da ti čoln vozi kdo drug.
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Sep 23, 2009 21:32

Hvala bogu, da sem vse kategorije naredil že pri 18 tih.

Zdaj me sigurno spravi na obrate kakšen junfer inštruktor, ki ves napiflan pride direktno s tečaja.

No ja, kakšne fletne inštruktorce se pa nebi branil, grem takoj še enkrat delat izpit :D :D
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Sep 24, 2009 07:28

Tudi sam grem v kratkem delat za kategorije C in E pa me je malo strah, sem že vse predpise pozabil. Za inštruktorja pa mamo nekega loleka, ki nas ne bo nič novega naučil, tak da se me pazite na cesti. :D
Je pa tako, kot praviš Kr en, vsaj jaz priznam, ko sem naredil izpit za avto sem mislo da je to to. Ko pa se prvič sam pripeljem do križišča pa ugotovim, da nimam pojma o prometu in takrat se začne učenje. To je najbolj žalostno.
Guma je guma, zaenkrat.
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Sep 24, 2009 08:35

Ja, saj ne morete pričakovat, da vas bodo v avtošoli naučili nekaj, za kar rabiš leta izkušenj. Pa še po teh letih prideš v situacijo, v kateri boš gotovo narobe odreagiral.
Jaz sem bil, priznam, precej časa nestrpen dvjak na cesti. Potem pa pride na vrsto družina in naenkrat začneš drugače gledat na svet.
In tega ne te ne more naučit noben inštruktor.
Ponavadi je še tako, da ko znaš ujet avto, ki ti zdrsava, ko znaš slajdat skozi ovinek se divjaštvo in nestrpnost šele začne. Žal je pri večini tako.

Vsak enkrat začne, karkoli že. Izkušnje si nabiraš sproti in brez izkušenj pa ne prideš daleč. Pa brez zdrave kmečke pameti tudi ne.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Če Sep 24, 2009 10:45

Jaz trenutno delam izpit E k B. Kot prvo imam srečo da je inštruktor starejši od mene. Izpit je za moje pojme nujno zlo.

Drugače pa tudi pri vožji z prikolico veljajo izkušnje in trezna glava, tako kot pri navtiki. Dodal bi še to, da po mojih izkušnjah je najtežje voziti tovorno prikolico z NDM 750, ker ima zelo kratki drog in se zelo hitro preveč zalomi in ker je zelo nizka in ozka jo v vzratnem ogledalu ne vidiš. Najlažje do sedaj sem vozil dvoosno prikolico. Pa tudi ko imaš zadaj pripeto konkretno prikolico voziš bistveno bolj previdno in preudarno.

LP Klemen
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Sep 24, 2009 11:56

Očitno sem jaz pravi as, kako sem se spravljal k celi zadevi. Najprej sem napravil B, potem sem šel delat A, čez par let C in seveda zatem še E. Tole štemplanje knjižice me je kar stalo, predvsem živcev. Seveda sem vsakokrat najprej opravljal zdravniški pregled, za C in E me je temeljito pregledal še psiholog, če nisem preveč čakjen za upravljanje vozila. Tu sem kar dobro prišel skozi :idea:
Naslednja muka, teorija, ki je vse nekaj drugega, kot to, kar počnemo na cesti. V predavalnici na izpitu sem bil med samimi mulci. Zagrenjen član komisije me je vrgel v prvo klop, pred njegovo mizo. Ko je čez 10 min. pogruntal, da nisem "povratnik", me je nagnal v zadnjo klop. Sledi ugibanje, kako globoko naj bo zakopan prometni znak, ali lahko vozim 4 ali 5 ur in podobne neumnosti. Preiskus uspešen, zmaga :twisted:
Vožnja, parkiranje prikolice, zoprno tiščanje rikverc med kamione, vse je nekako še šlo. Na izpitu se je član komisije več pogovarjal z inštruktorjem, kot sledil vožnji, ampak skoraj sem povozil dva kolesarje, tri mačke in psa nisem spustil čez cesto, ampak, spet je šlo :oops:
Kaj želim povedat :?: Razmislite, katero kategorijo bi še morda potrebovali in opravite vse v enem šusu, v startu malce več cvenka, dolgoročno pa sigurno ugodneje :idea:
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Sep 24, 2009 12:51

Kako to misliš v enem šusu?
Meni so lepo povedali, da lahko naredim C in nato C+E in se mi šteje tudi B+E.
Ampak C delaš posebej in C+E posebej.
Je pa C kategorija časovno in finančno precej večji zalogaj kot B+E.
Aja, pa še nekaj - tudi po tem, ko naredite C+E in niste profesionalni vozniki, ne smete vozit za plačilo. Za to potem rabite še dodatno preverjanje znanja ali "nacionalno kvalifikacijo".
Pa če se prav spomnim, je brez tega še omejitev v tonaži. Neprofesionalc naj bi vozil max 7500kg težko skupino vozil.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Sep 24, 2009 12:58

Enkrat delaš zdravniški pregled, vključno z psihologom, emkrat teorijo, voziš pa lahko C in E. Če je zamik več kot leto, vse skupaj delaš še enkrat. Res nimaš kvalifikacije "poklicni voznik", da pa so kakšne omejitve, slišim prvič.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Sep 24, 2009 19:28

Malo za popestritev!
Na simulatorju se lahko preizkusite v rikverc vožnji prikolice:

http://www.freeonlinegames.com/unsorted ... rk-it.html
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Sep 24, 2009 21:21

Poznam človeka, ki je v ZDA naredil izpit za avto v simulatorju.
Parkirat še danes ne zna :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta