kaj nas čaka pri sosedih

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

kaj nas čaka pri sosedih

OdgovorNapisal/-a papa » To Okt 06, 2009 19:46

Takole pa si bojo počas skopali jamo. Ni se mi dalo prevajat pa saj vsi dobro razumete. Kaj pa v resnici bo bomo pa še vidli.

Predmet: Prijedlog Zakon o upravljanju te koncesioniranju pomorskog dobra, luka i sidrišta

Poštovani gosp.Nikolić,

Na plenarnoj sjednici Udruženja hrvatskih marina na ovogodišnjem Adriatic Boat Show u Šibeniku izjavili ste (bar kako mediji prenose):

“Novost je i nadolazeći zakon o upravljanju te koncesioniranju pomorskog dobra, luka i sidrišta koji će uskoro i na raspravu u Sabor, a koji bi omogućio upis prava na koncesiju. Time bi se stalo na kraj nelegalnom i nekontroliranom sidrenju plovila izvan postojećih marina i sidrišta, koji ne podliježu koncesionarima.”

Kako dugogodišnji nautičar, istinski zaljubljenik u more i plovidbu i član Jedriličarskog kluba Špinut u Splitu molio bih Vas pojašnjenje dijela “... Time bi se stalo na kraj nelegalnom i nekontroliranom sidrenju plovila izvan postojećih marina i sidrišta, koji ne podliježu koncesionarima.”.

Da li to znači da se zakonom predviđa zabraniti nautičarima sidriti u uvalama u kojima nitko nema koncesiju ? Da li to znači da ćemo se kao nautičari smjeti kretati samo od uvale do uvale, od lučice do lučice u koji postoji organizirano sidrenje ili privezište pod koncesijom ?

Ako je to stvarno intencija novog zakona napomenuo bih Vam da

Niti jedna zemlja Mediterana nema u zakonu ovakve odredbe. I u Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj može se sidriti svugdje gdje to zbog sigurnosti plovidbe nije izričito zabranjeno znakom za zabranu sidrenja.

To i nije čudno zato što u cijelom svijetu postoji “... međunarodno običajno pravo slobodne navigacije koje dozvoljava svakome da slobodno sidri u svim rijekama, ušćima i zaljevima na način da ne ometaju uobičajenu navigaciju tim područjem ...” (ovo je istaknuto i kao argument za engleski sud u sporu nautičara koji su sidrili vlastitim sidrom, a lokalna im je zajednica to pokušala naplatiti – Yachting World , VIII 2000)

Molio bih Vas objašnjenje ovog dijela zakona koji pripremate, ali i informaciju gdje mogu pronaći cijeli prijedlog Zakona o upravljanju te koncesioniranju pomorskog dobra, luka i sidrišta koji bi trebao ići u saborsku proceduru, što u skladu sa Člankom 4. Zakona o pravu na pristup informacijama, donesenog 21. listopada 2003. godine i imam pravo.

Sa štovanjem

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
papa
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a papa » To Okt 06, 2009 19:50

Pa še odgovor pijarovke HR vlade Marine Halužan :

Zagreb, 23.rujna 2009.

ODGOVOR O PROBLEMATICI SIDRENJA JAHTI I BRODICA

Poštovani,

želimo demantirati navode koji se pripisuju kap. Jošku Nikoliću, ravnatelju Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda te želimo naglasiti da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radi na rješavanju problematike sidrenja jahti i brodica.

Naime, tijekom ove turističke sezone Ministarstvo je primilo velik broj pritužbi od voditelja/zapovjednika stranih brodica i jahti u kojima izražavaju ogorčenost na način naplate pristojbi za sidrenje u našim sidrištima. Pored toga, brojni domaći nautičari ukazuju na problem ekološke ugroženosti naših uvala u kojima nekontrolirano sidre domaće i strane jahte i brodice ispuštajući sanitarne vode, te odlagajući smeće na obali ili bacajući u more.

Ovako nekontrolirano sidrenje, pored ostalog, ugrožava i sigurnost brodica i jahti s obzirom da se nautičari nekontrolirano sidre, pri čemu ne uzimaju u obzir prostor koji je potreban plovilu prilikom okretanja oko sidra. Ne smijemo zaboraviti niti na opasnost od nekontroliranog širenja štetnih algi putem brodskog sidra.

S obzirom da su županije nadležne za dodjelu koncesija na otvorenim sidrištima jučer je održan sastanak sa svim obalnim županijama da dostave Ministarstvu:
- popis svih sidrišta za koje je dodijeljena koncesija,
- ime i adresa ovlaštenika koncesije,
- koordinate sidrišta, kapacitet (broj jahti i brodica koje se mogu sidriti),
- usluge koje se pružaju na sidrištu,
- iznos naknade koja se plaća za upotrebu sidrišta.

Navedeni podaci bit će upisani u Informativnu kartu koja se daje stranim nautičarima prilikom ishođenja godišnje vinjete. Nakon publiciranja podataka o sidrištima stranim jahtama i brodicama jasno bi se dalo do znanja osobama koje upravljaju jahtama i brodicama da nisu dužne plaćati naknadu na sidrištima koji nisu na spomenutom popisu.

Sukladno mišljenju nautičara, te dosadašnjeg iskustva smatramo da je potrebno poticati koncesioniranje „organiziranih sidrišta“ na plutačama strogo vodeći računa o ekološkim ograničenjima. Dugoročno, odredit će se uvale na obali i otocima na kojima bi se mogla organizirati takva sidrišta, čime bi se postigla veća sigurnost plovidbe i boravka na sidrištu, bolja ekološka zaštita, te bi se za sva sidrišta utvrdili jedinstveni kriteriji za naplatu pristojbi, a svim nautičarima bili bi dostupni svi podaci o sidrištima.

Na jučerašnjem sastanku od županija je zatraženo da predlože mjesta gdje se zabranjuje sidrenje zbog ekoloških ograničenja. Također, želimo napomenuti da će ministar odrediti maksimalnu visinu naknada za usluge koje se pružaju na sidrištima, a koje će obvezno morati uključivati i odvoz smeća.
^^^^^^^^^^^||

papa
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a papa » To Okt 06, 2009 19:52

Ker pa odgovor ni bil zadovoljiv je sledilo novo vprašanje na isti naslov :

Poštovana gosp. Halužan,

hvala na brzom odgovoru, koji moram priznati nije odagnao moje strahove o tome što bi novi Zakona o pomorskom dobru i morskim luka magao meni, kao aktivnom nautičaru sa 25 godišnjim iskustvom plovljenja Jadranom donijeti. Kako na javnu raspravu u Ministratstvu najvjerojatnije neću moći doći zanima me da li ja kao građanin Republike Hrvatske imam pravo na uvid u prijedlog Zakona i kako do njega mogu doći, kako bi sam uvjerio što Zakon predlaže i eventualno na vrijeme upozorio saborske zastupnike na kakvu bi se raspravu u Saboru trebali pripremiti.

Moram primjetiti da mi spominjanje izraza "nekontrolirano sidre" u demantu Vašeg Ministarstva ne daje puno nade da bi prijedlog novog zakona za nas domaće nautičare mogao biti povoljan.

Kao dugogodišnji nautičar naglašavam da se nekontrolirano sidri samo onaj tko se sidriti ne zna i tko nije stvarni nautičar, a takvi ne bi ni trebali ni imati dozvolu za upravljanje brodom. Često pohlepa za zaradom dovodi do toga da se brodovi iznajmljuju i onima koji o plovidbi pojma nemaju, pa se ne znaju niti sidriti. Ja sam siguran da se svaki vlasnik broda koji plovi u svom brodu ne sidri "nekontrolirano", već i te kako pazi na sebe i svoj brod.

Čini mi se da se u demantu pojam nekontrolirano sidrenje previše puta spominje, pa mi sve skupa ipak potvrđuje sumnju o kretanju hrvatske nautike, bar u dijelu koji je pod upravom Ministarstva i lokalnih političkih zajednica, prema apsolutnoj kontroli sidrenja i naplačivanju svakog boravka na moru, što usput kazano ne postoji niti u jednoj mediteranskoj zemlji.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora o mogućnosti uvida u prijedlog Zakona

Sa štovanjem
^^^^^^^^^^^||

papa
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a papa » To Okt 06, 2009 19:57

Še to. Zase in za vse nas se bori z mlini na veter v Zagrebu Darko Stipaničev pravi človek, človek, ki ima mojrje rad in z njim in za njega živi. Vse to in še več pa si lahko preberete na http://www.morsko-prase.hr/2006/

lp papa
^^^^^^^^^^^||

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Okt 06, 2009 20:21

Mislim, da gre bolj za to, kako bi naši sosedje prišli do dodatnega denarja za državno blagajno. Tak zakon bo verjetno fiasko v Evropi, če že ne na svetu. V Grčiji, so lepo z Evropskim denarjem zgradili marine v mestecih in za privez ti ne vzamejo nič. Hrvati že sedaj drago kasirajo sonce in morje, lahko pa v kratkem pričakujemo, da bo nekdo prišel z listki in začel kasirsat, če bo pihnil veter.
Že kasiranje na področjih z koncesijo, tudi če se sidraš in ne vežeš na njohovo bojo, se mi zdi oderuško (čeprav ni kak velik znesek).
Počasi bom iskreno želel našim sosedom, da bi jim navtičarji in ostali gostje, ki jim še držijo ta del gospodarstva in državno blagajno pokonci, obrnili hrbet. Pa naj bankrotira njihova "lipa" in jih bomo kupili, pa vse zaračunali nazaj. Tile še hitro ne bodo v Evropi. Malce sem se čudil, ko mi je nekdo iz Bruslja dejal, da Hrvatov nihče ne želi v EU in smo Slovenci samo orodje za zavlačevanje, sedaj vedno bolj razumem :idea:
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » To Okt 06, 2009 21:51

Pored toga, brojni domaći nautičari ukazuju na problem ekološke ugroženosti naših uvala u kojima nekontrolirano sidre domaće i strane jahte i brodice ispuštajući sanitarne vode, te odlagajući smeće na obali ili bacajući u more.

Ha,ha,ha... To je eden glavnih problemov?!?!
Kaj pa čistilne naprave? Na hrvaškem so redke kot voda v puščavi. Iztoki fekalji so ponavadi napeljani direktno v morje, brez kakršnih koli čistilnih naprav!
Zdaj naj še hitro napišejo, da prepovedujejo plovbo vsem plovilom na motorni pogon, ker mešajo vodo in s tem škodujejo ekosistemu...
Jadrnice pa dobro obdavčijo, ker s kobilico in krmilom malo manj mešajo vodo...
Res so face, tile sosedje.
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Okt 06, 2009 22:10

Pa saj ne moreš verjet.

Ta narod bo pokopal samega sebe oz. ga bodo pokopali tisti pajaci v saboru.
Grem stavit, da se 101% državljanov Hrvaške oz. navtikov ne strinja s tem predlogom zakona, tako kot ne z njihovimi sedanjimi obdavčitvami.

Je pa nekaj res, kot je napisal Darko Stipaničev;
Da se nekontrolirano sidra samo tisti, ki se sidrati ne zna !!!!!
Kar pa je takih po mojem opažanju na Jadranu 50%, predvsem čehov, poljakov, slovakov, in predvsem čarteristov.

Nebi pametoval, kako se sidrat, ker je to stvar posameznika, ampak sam vedno storim to tako, da pri vrtenju na sidru ne ogrožam nikogar, da čim manj poškodujem, dno (ne vlečem verige in sidra po tleh med vožnjo, kot nekateri švabi) predvsem pa pazim nase, na posadko in svoj čoln.

In zdej nam bodo pajaci iz sabora diktirali kje se lahko sidramo in kje ne.
Pa to ni normalno.
Mater sem razp.... :evil: :twisted:

Še malo pa boš dobil na meji letak, kje lahko prdneš in kje ne :shock:

Lp Mitja
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Okt 06, 2009 22:29

3x 0 od tega! To ne pije vodo in tudi ne bo. Razmišljajo kako bi naredili marino in priveze za mega jahte, tukaj pa omejujejo mala plovila in plovbo.
Malo me daje občutek, da je bila letošnja sezona kljub slabim napovedim le dobra (-3,8% manj nočitev in +2% več gostov od lanskega leta). Mogoče pa so postali bolj hrabri!

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Okt 07, 2009 19:47

Sej k smo butli pa hodmo dol... mogl bi se zment, ja ja sej vem da to ni mogoče sam sm tut jest razpi..en, in jih eno sezono pustiti in it na dopust drugam... pa da jih potem vidmo heroje!!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Okt 07, 2009 20:11

.

Že nekaj časa spremljam tole razpravo o novem zakonu, ki naj bi urejal navtični turizem.

Žal zopet odločajo o tem ljudje, ki nimajo pojma!

Tako so uničili čar potapljanja, ki dovoljuje prosto potapljanje z aparati, ko kupiš dovolilnico (2 500 kun). Ker je veliko potapljaških parov iz ene družine se proračun poveča x2. 600 EUR prispevat za hobi, kar tako, pa le ni kar tako.

Ma ni jim pomoči, ko takele prbijajo.

Statistika, ki jo navaja Novinec je še kar, toda potegnit bo treba črto, pa ne pod statistiko, ampak pod končno bilanco.

Bomo videli!!!!!!

Če ne drugače bom pa kaj spremenil pri sebi. (dug prostočasni hobi)

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Okt 07, 2009 20:38

pajer1 napisal/-a:.

Če ne drugače bom pa kaj spremenil pri sebi. (dug prostočasni hobi)

.

Tud če bi se prisilil, da ti bi vrjel, ti ne vrjamem. Drug prostočasni hobi???
Mislim, da si pregloboko v morju, poleg tega si predolgo živel z njim. Verjamem, da iz te moke ne bo kruha.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Okt 07, 2009 21:34

domačin, kjer letujemo že nekaj let mi je o tem govoril letos junija..
namen naj bi bil preprečitev samovolje lokalnih oblastnikov, ki inajo "preko" pomole in mestne veze in bi naj vse šlo v eno kaso, ki bo skrbela (bi naj) za obnovo in posodobitve privezov, predvsem pa poenotenje cen in seveda odvajanje davka v prazen žakl..
kaj pa bo še to vse s sabo potegnilo, pa bomo videli.
LP!
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Okt 07, 2009 22:33

grčija 1x na leto
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Če Okt 08, 2009 14:46

.. pa da dodam..
na zadnjem jadranju so nas v zalivu Bobovište opalili za SIDRANJE !!!! ne za vezanje na bojo!
Sidro na pol zaliva in rikverc na obalo, pa štrik okoli dreve... (dreva ni pod koncesijo)
Zaradi čistega miru smo plačali, čeprav sem bil sam odločno proti..
še malo, pa bojo sonce in veter kasirali.
LP!
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Okt 08, 2009 16:51

elbarto napisal/-a:.. pa da dodam..
na zadnjem jadranju so nas v zalivu Bobovište opalili za SIDRANJE !!!! ne za vezanje na bojo!
Sidro na pol zaliva in rikverc na obalo, pa štrik okoli dreve... (dreva ni pod koncesijo)
Zaradi čistega miru smo plačali, čeprav sem bil sam odločno proti..
še malo, pa bojo sonce in veter kasirali.
LP!

koliko ste navrgl

jest ga pošljem v PM

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti