Skladiscenje barke na HR cez zimo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

Skladiscenje barke na HR cez zimo

OdgovorNapisal/-a klaus » Sr Okt 21, 2009 12:45

Pred casom sem nekje na forumu nasel, da je potrebno barko, ki ostane preko zime na HR prijaviti hrvaski carini ali nekaj podobnega. A kdo ve podrobnosti? Sem iskal, pa nic nasel na forumu...

Barko sele iscem, bo pa nasa zadevca prevelika za vleko dvakrat letno (ok, sem len :oops: ), po drugi strani pa bi barko lahko dal sorodnikom za hiso in mi je ne bi bilo potrebno vleci :P. Registracija = SLO. Kaj moram narediti?

Hvala!
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

CArina

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Sr Okt 21, 2009 14:29

Pozdravljen
Plovilo je lahko na HR teritoriju , ampak mora biti prijavljeno carini ...to pa pomeni da lastnik lagerja mora izpolnjevati pogoje carinskega skladišča.
Ker je barka pod SLO zastavo (če sem prav razumel) potem ne more bit prosto kjerkoli na HR teritoriju , in so lahko veliki problemi tako za lastnika kot za lastnika prostora kjer se hrani barka .
Zato velja preveriti dobro to zadevo.

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » Sr Okt 21, 2009 14:38

Ja, tocno to bi rad razcistil. Suhe marine po HR so polne bark, pa ne bi ravno rekel, da so vse uradne marine, ampak bolj travniki spremenjeni v parkirisce...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Okt 21, 2009 16:28

Poiščeš koga, ki se bavi z to storitvijo (ne bo težko, poglej malo okrog, kjer je polno prikolic in čolnov, ali pa povej tvojo lokacijo in ti bo kak član že znal svetovat). Pomembno je, da ima ta ustrezno prijavljeno obrt ali firmo. Navadno imajo, saj imajo kar pogoste kontrole s strani carinske inšpekcije. čoln boš parkiral, plačal, podpisal pogodbo o hrambi plovila in prikolice, pustil fotokopije dokumentov in dalje je problem tistega, ki si mu čoln zaupal v hrambo. On mora potem uredit vse papirje, carinske formalnosti,....
Drugače plovila ne smeš puščat kjerkoli. Recimo, da imaš hišo, čolna ne smeš čez zimo puščat na lastni parceli, če ni registriran pod Hrvaško zastavo. Formalno bi ga moral peljat čez mejo in spet vrnit. Je tudi določen rok, kako dolgo lahko imaš plovilo z tujo zastavo na Hrvaškem (koliko, ne vem natančno). Sicer še nisem slišal, da bi koga izrecno zajebavali, čeprav kar nekaj lastnikov hrani čolne na svojih dvoriščih ali pri znancih, ampak, pri Hrvatih nikoli ne veš.
Druga varianta so marine, postopek enak, a nekajkrat dražje. Za primerjavo, mene bi letni vez v marini (kombinacija morje-suhi vez) letno stal skoraj 3000E, da ga pa na prikolici odpeljem 5 km v hrambo na suhem, pa me stane 200E.
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak
Kraj: kamnik

OdgovorNapisal/-a makica » Pe Nov 06, 2009 13:42

Živjo!

No, plovila vsekakor ne smeš puščati na suhem - recimo pri lastniku apartmaja, kjer si bil na počitnicah.
Kot že napisano, ti ga mora lastnik magacina (parkinga, ki mora biti registriran za to), prijaviti carini. Jaz sem se pozanimal na Rabu in bi za moj 5 metrski čoln, za celo leto prišlo cca 400€. Po metru računa 75€, plus carina. Ti ga pa potem tudi postavijo v vodo, ko se dogovriš za to itd.
Lahko tudi večkrat na leto, samo za to boš odštel nekaj več.

Imam tudi kontaktno številko, če bi potreboval. Jaz se potem nisem odločil zaradi registracije - zdajle jo moram podaljšati in peljem čoln v Izolo. Drugo leto pa verjetno ja.
Je pa vsekakor ceneje kot marina, kot ti je pisal predhodni član foruma.

Lp, Makica
Deluj tako, da bo maksima tvojega delovanja postala vsesplošni moralni zakon!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Nov 06, 2009 19:34

Če kdo rabi imam jaz na Krku prostora kolko češ. Cena precej boljša kot ra na Rabu, papirji pa urejeni!

LP
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a makica » Če Nov 12, 2009 08:20

Admin, če praviš da je tako, bom res prosil - za spomladi.

Jaz imam v planu "bazo" za drugo leto na Krk in Lošinju. 8) Zato bi mi zelo prav prišlo, če bi imel plovilo na Krku in mi ga ni potrebno voziti domov.

Vnaprej hvala za podatek!

lp, Makica
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak

Krk-suha marina

OdgovorNapisal/-a makica » Če Avg 05, 2010 09:07

Takole - jaz sem zrealiziral suhi vez na Krku (predmestje mesta Krk).

V informacijo - letno je 60 "evritov" po metru.

Prostora je dovolj, varujeta ga dva štirinožca, kamera in tudi prijazni so.

Admin, hvala za nasvet - res je bil koristen.

Vsekakor bolje, kot pa prevažati plovilo domov in potem spet nazaj med sezono. :roll:

Lp, Makica

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti