Trajanje ECL

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

glastron
Desetnik

Trajanje ECL

OdgovorNapisal/-a glastron » To Dec 08, 2009 13:22

Pozdrav!

Sem lastnik gliserja registriranega v ZDA. Uporabljam ga izključno na Hrvaškem, po koncu sezone ga pa po cesti prepeljem v Slovenijo kjer ga imam na zimovanju in servisu.
Prejšnji lastnik je plačal carino za uvoz v Slovenijo (ECL), ostalih formalnosti za registracijo v Sloveniji pa ni uredil. Zanima me, če ima plačana carina (ECL) rok trajanja, ali po določenem času "propade".
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jan 08, 2010 10:01

ECL (enotna carinska listina) je širši pojem. Mi, ko smo še uvažali smo ECL rekli spremnemu dokumentu (po starem "popratnici"). To je dokument, ki ga imaš samo za spremstvo od mejnega prehoda, do carinarnice (velja nekje do 3 dni - odvisno kaj ti napiše carinik ob vstopu). Na carinarnici (Ljubljana, Koper, Celje,...) kjerkoli se že javiš, pa z vstopom v zaprto carinsko območje razdolžiš ta dokument. Tam ti špediter vloži papirje za : a) carinjenje permanentno ali
b) carinjenje začasno (za potrebe popravila, ...), ki pa je zopet časovno omejeno (mislim da max 6 mesecev).
Za kaj več se obrni na najbljižjo špedicijo in ti bodo vse razložili.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost