Izvoz plovila na HR

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

sasosa
Višji vodnik

Izvoz plovila na HR

OdgovorNapisal/-a sasosa » To Dec 29, 2009 08:19

Pozdravljeni,
nikjer nisem našel bolj podrobno napisanega postopka za izvoz svojega plovila na HR, zato odpiram novo temo. Če je slučajno kje že napisano se opravičujem.
Rad bi izvozil svoje plovilo in ga na HR (Zadar) registriral na svoje ime, zanima me točen postopek in kakšni so približni stroški. Na koga se je treba najprej obrniti in kakšne so ceremonije naprej? Gre za plovilo Bayliner, 6.20m, letnik 1991, vrednost naj bi bila cca 8000€.

Hvala za pomoč.

Lp
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Dec 29, 2009 17:09

Iz kje bi ga pa izvozil ? Oz. kakšne papirje /zastavo imaš sedaj. Če imaš slovensko, je to nesmisel (2 x no plačevanje davščin). V primeru ameriške pa je smiselno. Okoli dajatev ti bo odgovoril admin. Imajo 22 % PDV-ja in nekaj carine.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
sasosa
Višji vodnik

Izvoz plovila na HR

OdgovorNapisal/-a sasosa » To Dec 29, 2009 18:38

Izvozil bi ga iz Slovenije (slovenska registracija). Pri Zadru imam parcelo in rad bi imel plovilo tam, da ga ne prevažam sem in tja, pa tudi zaradi morebitnih nevšečnosti, ki so možne, če imaš SLO zastavo, itd..
Mislim, da dajatve oddtehtajo vse nevšečnosti, ki se lahko pripetijo, ni potrebno pisati listo potnikov, itd., mirneje spiš daleč stran od plovila (doma).
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Dec 29, 2009 19:19

Počakaj še malo. Mogoče še pred vstopom v EU s Slovenijo podpišejo kakšen medcarinski sporazum. Dvakrat plačevati davek se mi res zdi trapasto. Pa še nihče se ti ne bo zahvalil.
Raje ga zavaruj za vsak slučaj, pa boš pravtako mirno spal. Konec koncev tudi hrvati bodo morali vspostaviti pravno državo, če se nočejo "zabetonirati" na Balkanu.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
sasosa
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasosa » To Dec 29, 2009 19:44

Hvala za odgovore,
mogoče bi bilo pa res dobro še malo počakati.
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » To Dec 29, 2009 20:43

Sasosa, pozdravljen in dobrodošel med morjeplovci!
Da imaš parcelo pri Zadru je lepo (kje če ni skrivnost?). Čoln pa imej še kar na našo SLO zastavo, zdaj imajo namreč Hrvati tako ali tako astronomske dajatve na plovila zaradi kriznega davka. Tudi sam že veliko let plujem v okolici Zadra z našo zastavo pa nikoli ni bilo problemov. Lučka kapitanija je občutljiva le na prehitro glisiranje ob obali ( bliže kot 300m). Sicer so pa v lučicah več ali manj poznana pravila in če upoštevaš še pravila, da si gost in se vedno lepo vedeš, sem prepričan, da ne bo niti najmanjših problemov. Morda je bolje denar namesto za davek za čoln vložiti v gradnjo vikenda (če ga seveda še nimaš). Pa srečno novo leto in na svidanje ob "špricerju" kje ob zadarski obali.
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Dec 29, 2009 21:23

Jah, so ti že predhodniki vse povedali...

Pred časom bi zadeva koštala nekako toliko...
Ker je Bayliner, je poreklo USA, torej se plača najprej carina za plovilo, ki je na HR za poreklo preko luže 8%, torej je to 640 EUR v tvojem primeru.
Skupaj je čoln tako "vreden" že 8.640 EUR, nakar sledi DDV v višini 22%, torej:
8.640 EUR * 1,22 = 10.541 EUR

Ko pa hočeš registrirat, pa moraš plačat še trošarino v višini 15.000 KN, kar je recimo 2.000 EUR, se pravi, da tvoj čoln na koncu stane 12.541 EUR!

U madonca, to pa je pribitek k osnovnim 8 čukom celih 56,7% !!! :shock:

Ja taka je bila zakonodaja na HR še pred letom dni... Potem pa je prišel novi zakon, ki je trošarine pognal v nebo. Koliko bi bila sedaj za tvoj čoln pomoje natančno ne ve niti uradnik na kapitaniji ali davčni, ve pa pomoje Bog, tam se pa neha... Čez prst bi rekel, da moraš neto ceno pomnožiti z 2, se pravi 100 % dajatev.

Edina pametna varianta je počakati kakšno leto, da pridejo še HR v EU, pa je rešeno. Takrat bo verjetno strošek dajatev za prepis iz SLO na HR registracijo natančno 0 EUR, razen, če bodo južni bratje na Pantovčaku spet "naumili" neko balkansko... Vseeno počakaj!!!

LP
sasosa
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasosa » To Dec 29, 2009 21:43

rabuni: parcelo, oziroma hišo imamo v Zukvah pri Ninu, mogoče se kdaj srečamo in kaj spijemo

admin: najlepša hvala za izčrpen odgovor

Vsem želim dobro plovbo in srečno Novo leto

Lp
rabuni
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a rabuni » To Dec 29, 2009 21:52

Sasosa, ker sem na Pašmanu v Banju te povabim na pijačo k nam, da lahko pridem še jaz potem do tebe. Ja?
sasosa
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasosa » To Dec 29, 2009 22:06

Seveda.
Letos smo naredili en izlet, z dvema čolnoma, na Pašman v Tkon k prijatelju na pivo. Zelo lepa fura, pa še delfine smo videli, ko smo se vračali.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Dec 30, 2009 10:34

Sasosa: če boš čoln pustil na parceli, ga pokrij tako, da ni videti registracije, ker si v carinskem prekršku in to vsaj od daleč ne bo opazno.
mirno morje
rabuni
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a rabuni » Sr Dec 30, 2009 16:48

Sasosa!
Torej ste pluli mimo nas , ker Banj je na začetku Pašmana (za Ždrelcem, gledano proti jugu). Ja delfini so bili letos ob otoku Pašmanu in to na južni strani otoka, tudi nas so spremljali ob čolnu.
Glede čolna na suhem je res kar pravi Roman 1, je pa tudi res, da imamo skozi zimo vsi pokrite čolne. Vendar kaj že pravi stari rek? Previdnost je mati modrosti!. Naj bo tako! Lp
fastic
Štabni vodnik
Kraj: Izola

Pozdravljeni Morjeplovci

OdgovorNapisal/-a fastic » To Jan 05, 2010 23:02

Zanima me sledece, mam od kolega pasaro in motor 15 kn, ki pa nima CE certifikata. Zato bi jo registriral na HR ker imam vikend v Privlaki on pa je ne potrebuje in mi jo tako receno senka z motorjem vred, kaj lahko naredim v taksnem primeru?
rabuni
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a rabuni » Sr Jan 06, 2010 12:02

fastic, imaš zasebno pošto. Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost