Vprašanje glede nakupa
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Vprašanje glede nakupa
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede nakupa barke in sicer se zanimam za barko, ki je nima privat oseba, temveč jo ima lastnik napisano na firmo. Rekel mi je, da se pri tem prepisu ne potrebuje ne pogodbe in overtive podpisa, ampak, da mi on samo izda račun in da lahko jaz potem s tem računom uredim vse.
Malo me skrbi ali je to res dovolj; na forumu pa sem našel samo nasvete, ko fizična oseba prodaja fizični - ali morda ve kako je glede tega; četudi gre za rabljeno barko, je najbrž postopek in potrebni papirji precej enaki, kot pri nakupu novega plovila (zdaj ko pišem, se res ne spomnim, da bi kdo od nabavi novega avtomobila hodil kaj k notarjem ..., ampak mogoče se pa pogodba vseeno rabi.)
Za vsak nasvet se zahvaljujem.
Še nekaj me zanima: kdaj ponavadi plačate kupnino - ko prodajalec že naredi prepis na vas ali prej ... jaz bi najraje, da mu dam aro (npr. 1000 ali 2000 €, barko prodaja za 20k), potem pa on naredi prepis name, nato pa bi mu izročil ostalo. Barke še nikoli nisem kupoval, avtomobil pa že zelo dolgo nazaj in sem malo "zastarel" pri teh vprašanjih.
Hvala!
imam vprašanje glede nakupa barke in sicer se zanimam za barko, ki je nima privat oseba, temveč jo ima lastnik napisano na firmo. Rekel mi je, da se pri tem prepisu ne potrebuje ne pogodbe in overtive podpisa, ampak, da mi on samo izda račun in da lahko jaz potem s tem računom uredim vse.
Malo me skrbi ali je to res dovolj; na forumu pa sem našel samo nasvete, ko fizična oseba prodaja fizični - ali morda ve kako je glede tega; četudi gre za rabljeno barko, je najbrž postopek in potrebni papirji precej enaki, kot pri nakupu novega plovila (zdaj ko pišem, se res ne spomnim, da bi kdo od nabavi novega avtomobila hodil kaj k notarjem ..., ampak mogoče se pa pogodba vseeno rabi.)
Za vsak nasvet se zahvaljujem.
Še nekaj me zanima: kdaj ponavadi plačate kupnino - ko prodajalec že naredi prepis na vas ali prej ... jaz bi najraje, da mu dam aro (npr. 1000 ali 2000 €, barko prodaja za 20k), potem pa on naredi prepis name, nato pa bi mu izročil ostalo. Barke še nikoli nisem kupoval, avtomobil pa že zelo dolgo nazaj in sem malo "zastarel" pri teh vprašanjih.
Hvala!
Če je barka napisana na pravno osebo, to je firmo, res ne potrebuješ overjene pogodbe ampak le račun na tvoje ime.
Koristno pa je preveriti tisto firmo, na katero je pisano plovilo o njeni boniteti. Še posebej bodi previden, da ni na premičnino (barko) vpisana kakšna blokada/rubež. Tako je ne moreš prepisati, dokler niso poravnane obveznosti iz tega naslova.
Previdnost je mati modrosti !
Zaradi velikih vsot neplačanega DDV v RS, je ministrstvo za finance nekaj spremenilo pravila igre (slamnata podjetja). Tako si v primeru neplačanega DDV iz strani prodajalca po novem ti zavezanec zanj!!! Preveri na DURS, kako je v tvojem primeru, oz. ali ima podjetje, ki ti ponuja plovilo poravnane vse davčne obveznosti.
Veliko sreče ob nakupu
Koristno pa je preveriti tisto firmo, na katero je pisano plovilo o njeni boniteti. Še posebej bodi previden, da ni na premičnino (barko) vpisana kakšna blokada/rubež. Tako je ne moreš prepisati, dokler niso poravnane obveznosti iz tega naslova.
Zaradi velikih vsot neplačanega DDV v RS, je ministrstvo za finance nekaj spremenilo pravila igre (slamnata podjetja). Tako si v primeru neplačanega DDV iz strani prodajalca po novem ti zavezanec zanj!!! Preveri na DURS, kako je v tvojem primeru, oz. ali ima podjetje, ki ti ponuja plovilo poravnane vse davčne obveznosti.
Veliko sreče ob nakupu
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
kr en napisal/-a:Koristno pa je preveriti tisto firmo, na katero je pisano plovilo o njeni boniteti. Še posebej bodi previden, da ni na premičnino (barko) vpisana kakšna blokada/rubež. Tako je ne moreš prepisati, dokler niso poravnane obveznosti iz tega naslova.
Kje pa lahko to izvem? Bodo na kapitaniji vedeli?
Pozdravljen Azecki na Morjeplovcu.
Na tem linku se da preverit razna podjetja , d.o.o.-je, o stanju recimo obtoječih blokad in podobnega. Jaz se še nisem poglobil v AJPES, vem pa da se da pogledat.
Malo poglej, preberi poišči in boš videl, če je varno kupit plovilo na to firmo.
LP
http://www.ajpes.si/Registri/eObjave_so ... ti/Splosno
Na tem linku se da preverit razna podjetja , d.o.o.-je, o stanju recimo obtoječih blokad in podobnega. Jaz se še nisem poglobil v AJPES, vem pa da se da pogledat.
Malo poglej, preberi poišči in boš videl, če je varno kupit plovilo na to firmo.
LP
http://www.ajpes.si/Registri/eObjave_so ... ti/Splosno
To samo z računom je res, gre namreč za pravno osebo!
Previdnost je mati modrosti, kot ti je napisal že kr en! Sicer ni treba bit sedaj do konca nezaupliv do vsakega podjetja, vendar možno je vse. Boniteta je dobra stvar za preverit, vendar vseeno ni 100%, saj se lahko vse spremeni zelo hitro...
Pri vsakem nakupu, pa naj gre za fizično osebo ali podjetje je neko tveganje. Sem pa mnenja, da je še vedno precej bolj varno nakazati denar na podjetje, kot pa ga dati eni fizični osebi v kuverti!!! Če pogledaš podjetje samo na bizi.si, bo čisto dovolj, da vidiš ali je staro 3 mesece ali posluje že nekaj let...
LP
Previdnost je mati modrosti, kot ti je napisal že kr en! Sicer ni treba bit sedaj do konca nezaupliv do vsakega podjetja, vendar možno je vse. Boniteta je dobra stvar za preverit, vendar vseeno ni 100%, saj se lahko vse spremeni zelo hitro...
Pri vsakem nakupu, pa naj gre za fizično osebo ali podjetje je neko tveganje. Sem pa mnenja, da je še vedno precej bolj varno nakazati denar na podjetje, kot pa ga dati eni fizični osebi v kuverti!!! Če pogledaš podjetje samo na bizi.si, bo čisto dovolj, da vidiš ali je staro 3 mesece ali posluje že nekaj let...
LP
Ne vem za ostale ampak jaz sem pristaš iz roke v roke. On tebi kupoprodajno ti njemu denar. Ara je samo da si ti rezerviraš. SAj on tudi če overi in mu ti ne daš denarja lahko zadevo raztrga.
Sem pred 10 dnevi ML -a prodal za 20000eur(razbit od totalke) pa sva se kar iz roke v roke zmenila samo na odprti lokaciji pri poznanih ne v neki zakotni ulici:)
LP
Sem pred 10 dnevi ML -a prodal za 20000eur(razbit od totalke) pa sva se kar iz roke v roke zmenila samo na odprti lokaciji pri poznanih ne v neki zakotni ulici:)
LP
No ja, če si trgovina je to možno, samo jaz osebno nočem polagat denarja na račun! Vse to lahko pri davčni kontroli hitro izpade pranje denarja ali pa vsaj sumljivo. Potem pa še blagajniško poslovanje...
Me zanima zakaj bi to počel, saj je neugodno tako za kupca, kot za prodajalca...
A ni lepše zvečer sesti pred računalnik in nekomu preko Klika oziroma druge mobilne banke nakazat denar, kot pa oditi na banko, dvignit denar, se bati, da te kdo še oropa, to pretovorit do prodajalca, on naprej na banko............
Je pa res, da če posluješ vse pošteno je to najlepše, tisti, ki pa radi nekaj "šmuglajo", tisti pa imajo zagotovo raje "cash"...
Me zanima zakaj bi to počel, saj je neugodno tako za kupca, kot za prodajalca...
Je pa res, da če posluješ vse pošteno je to najlepše, tisti, ki pa radi nekaj "šmuglajo", tisti pa imajo zagotovo raje "cash"...
admin napisal/-a:No ja, če si trgovina je to možno, samo jaz osebno nočem polagat denarja na račun! Vse to lahko pri davčni kontroli hitro izpade pranje denarja ali pa vsaj sumljivo. Potem pa še blagajniško poslovanje...
Me zanima zakaj bi to počel, saj je neugodno tako za kupca, kot za prodajalca...A ni lepše zvečer sesti pred računalnik in nekomu preko Klika oziroma druge mobilne banke nakazat denar, kot pa oditi na banko, dvignit denar, se bati, da te kdo še oropa, to pretovorit do prodajalca, on naprej na banko............
Ampak če nakažem denar zvečer, spet jaz nosim tveganje - kaj pa če mi prodajalec, kasneje ne izroči ničesar ... eno je če plovilo prodaja firma, ki tudi sicer prodaja plovila in jo skrbi javno mnenje, če pa od neke xy firme, ki ji pod vplivom recesije še gre malo slabo, pa te obletavajo črne misli.
Ampak ne bo druge ... bom najbrž mogu nakazat denar, pa drug dan po račun in knjižico.
Ja, anzecki, točno to sem napisal zgoraj! Bodi previden s kom imaš opravka! Nategovalcev je povsod polno in če ti firma ne deluje resno, potem bodi več kot previden! Tudi denar/plovilo vse na roko n nujno, da je OK!!!!! Je bilo že omenjeno, da je plovilo lahko pod kakšno hipoteko, pa si spet potegnil ta kratko...
Če ti je karkoli sumljivo, potem raje ne kupuj!!! Tudi z gotovino ne!!!
Če ti je karkoli sumljivo, potem raje ne kupuj!!! Tudi z gotovino ne!!!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost