Risanje kurza POMOČ!
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Risanje kurza POMOČ!
Pozdravljeni!
V soboto imam izpit za voditelja colna. Zatakne se mi pri risanju kurzov. Postopek mi je jasen, preneseš kot npr. 190stopinj iz kompasne roze na svetilnik rt Savudrija. Sedaj pa nastane dilema. Ali narisem kurz "proti" severni strani karte ali proti "juzni" strani. Ker vemo, da je kurz kot med severom in smerjo plovbe bi ga narisal na juzno stran vendar bi bilo to narobe, ker gre kurz v smeri severne strani karte. Zanima me zakaj? V prirocniku za voditelja colna pise, da moras biti pozoren v katerem kvadrantu je kurz od 0 do 90 prvi, od 90 do 180 drugi, od 180 do 270 tretji kvadrant in od 270 do 360 četrti, vendar še vedno ne razumem v katero smer narišem kurz da se ne zmotim za 180 stopinj.
Najlepsa hvala za odgovor.
LP
V soboto imam izpit za voditelja colna. Zatakne se mi pri risanju kurzov. Postopek mi je jasen, preneseš kot npr. 190stopinj iz kompasne roze na svetilnik rt Savudrija. Sedaj pa nastane dilema. Ali narisem kurz "proti" severni strani karte ali proti "juzni" strani. Ker vemo, da je kurz kot med severom in smerjo plovbe bi ga narisal na juzno stran vendar bi bilo to narobe, ker gre kurz v smeri severne strani karte. Zanima me zakaj? V prirocniku za voditelja colna pise, da moras biti pozoren v katerem kvadrantu je kurz od 0 do 90 prvi, od 90 do 180 drugi, od 180 do 270 tretji kvadrant in od 270 do 360 četrti, vendar še vedno ne razumem v katero smer narišem kurz da se ne zmotim za 180 stopinj.
Najlepsa hvala za odgovor.
LP
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
Kurz 190 je samo in edino v III. kvadrantu. Če moraš narisati kurz iz Savudrijskega svetilnika 190 ga pač narišeš proti jugo jugo jugo zahodu.
Drugo pa je (predvidevam da ti to dela teževa) ko moraš narisat azimut na opazovani objekt. Recimo da je azimut na tvoj opazovani objekt (svetilnik Savudrija) 190.
Največ ljudi (jaz sem to videl večinoma pri študentih) ima težave pri delu na karti zaradi razumevanju tega ali rišemo kurz/azimut proti/na željenemu/opazovanemu objektu ali od željenega/opazovanega objekta.
Primer:
1. nariši kurz 90 od savudrijskega svetilnika ali pa
2. kurz 90 na savudrijski svetilnik.
"honda_11" ti je sedaj kaj bolj jasno?
PS: tudi na izpitih za VČ se znajo kdaj pohecat in ti ukažejo narisat podobno situacijo kot sem jo podal v prvem primeru. Preden narišete razmislite ali je pravilna.
Drugo pa je (predvidevam da ti to dela teževa) ko moraš narisat azimut na opazovani objekt. Recimo da je azimut na tvoj opazovani objekt (svetilnik Savudrija) 190.
Največ ljudi (jaz sem to videl večinoma pri študentih) ima težave pri delu na karti zaradi razumevanju tega ali rišemo kurz/azimut proti/na željenemu/opazovanemu objektu ali od željenega/opazovanega objekta.
Primer:
2. kurz 90 na savudrijski svetilnik.
"honda_11" ti je sedaj kaj bolj jasno?
PS: tudi na izpitih za VČ se znajo kdaj pohecat in ti ukažejo narisat podobno situacijo kot sem jo podal v prvem primeru. Preden narišete razmislite ali je pravilna.
Če sem prav razumel je kurz IZ Savudrijskega svetilnika 190stopinj v smeri jugo jugo jugo zahod, NA Savudrijski svetilnik pa severo severo severo vzhod?
"Primer:
2. kurz 90 na savudrijski svetilnik."
1. nariši kurz 90 od savudrijskega svetilnika (se ne da narisat ker gre na celino)
2. kurz 90 na savudrijski svetilnik." pa se da narisat (vodoravna crta morja proti rtu)
Popravite me še se motim.
"Primer:
2. kurz 90 na savudrijski svetilnik."
1. nariši kurz 90 od savudrijskega svetilnika (se ne da narisat ker gre na celino)
2. kurz 90 na savudrijski svetilnik." pa se da narisat (vodoravna crta morja proti rtu)
Popravite me še se motim.
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
honda_11 napisal/-a:Če sem prav razumel je kurz IZ Savudrijskega svetilnika 190stopinj v smeri jugo jugo jugo zahod, NA Savudrijski svetilnik pa severo severo severo vzhod?
Kurz 190 NA svetilnik je prav tako v smeri jugo jugo jugo zahod, le točka opazovanja se pomakne na drugo stran kurzne linije (v smeri severo severo severo vzhoda).
Pluješ kurz 190 na svetilnik. Obrneš za 180 in pluješ kurz 10 od svetilnika.
Pluješ kurz 10 na svetilnik, obrneš za 180 in pluješ kurz 190 od svetilnika.
Primer 1. in 2. pa si pravilno rešil.
LPU
Najlepša hvala za odgovor. Sedaj mi je pa jasno. Mene je samo begala kurzna linija, ki sem jo imel narisano na navticni karti (narisali smo jo med predavanji), pa mi nekako ni slo skupaj, da je ta kot 190 stopinj. (ker sem gledal iz svetilnika). Sedaj pa vidim, da smo narisali kurz ali azimut NA ta svetilnik, ker če bi narisali kurz iz svetilnika, bi bil 10stopinj.
Seenkrat hvala za hitro pomoč.
LP, P
Seenkrat hvala za hitro pomoč.
LP, P
barba&capo napisal/-a:honda_11 napisal/-a:Če sem prav razumel je kurz IZ Savudrijskega svetilnika 190stopinj v smeri jugo jugo jugo zahod, NA Savudrijski svetilnik pa severo severo severo vzhod?
Kurz 190 NA svetilnik je prav tako v smeri jugo jugo jugo zahod, le točka opazovanja se pomakne na drugo stran kurzne linije (v smeri severo severo severo vzhoda).
Pluješ kurz 190 na svetilnik. Obrneš za 180 in pluješ kurz 10 od svetilnika.
Pluješ kurz 10 na svetilnik, obrneš za 180 in pluješ kurz 190 od svetilnika.
Primer 1. in 2. pa si pravilno rešil.
LPU
Se pravi 190 NA svetilnik Savudrija pomeni, da si v Piranskem zalivu in greš na jugo jugo zahod,
10 NA svetilnik Savudrija pa da si jugo jugo zahodno od svetilnika in greš proti severo severo vzhodu. Je res?
Kompas na barki pa itak kaže kot glede na sever. Se pravi v prvem primeru 190, v drugem pa 10.
Najpogosteje je na izpitu določitev položaja plovila na karti (azimut dveh točk na kopnem oz. otoku) ali pa merjenje razdalje od ene do druge točke ipd.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Mar 24, 2010 10:35, skupaj popravljeno 1 krat.
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
"Marchi", vse kar si napisal je res.
Če pa smo natančni imamo oz. rišemo na karti prave kurze in azimute (tudi sever je pravi), medtem ko nam kompasi (na plastičnih čolnih) kažeje magnetne severe. Za izračun pravega severa rabimo varijacijo in devijacijo (skupni popravek). Za plutje na manjše razdalje lahko to zanemarimo, če pa se odpravljamo na daljšo plovbo pa moramo to upoštevat.
LP
Če pa smo natančni imamo oz. rišemo na karti prave kurze in azimute (tudi sever je pravi), medtem ko nam kompasi (na plastičnih čolnih) kažeje magnetne severe. Za izračun pravega severa rabimo varijacijo in devijacijo (skupni popravek). Za plutje na manjše razdalje lahko to zanemarimo, če pa se odpravljamo na daljšo plovbo pa moramo to upoštevat.
LP
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
"Honda_11" si imel mogoče napisano nekaj v tem stilu: "vsoto deviacije in variacije prištejemo pravemu kurzu in dobimo kurz po katerem bomo pluli"? To sem namreč prebral in ti hotel odgovorit da temu ni tako. Sedaj pa je besedilo popravljeno. Var+dev= skupni popravek. Slednjega prišteješ kompasnemu kurzu (sever kompasni) in dobiš pravi kurz (sever pravi). Pravi kurz nato vrišeš na karto.
Brez zamere ampak, tako kot admina "sprovocirajo" mešanje pojmov zev ključa in M (v bistvu so tudi mene a sem se v jezik ugriznil), meni vzbudi pozornost napačno razlaganje navigacijskih pojmov.
Brez zamere ampak, tako kot admina "sprovocirajo" mešanje pojmov zev ključa in M (v bistvu so tudi mene a sem se v jezik ugriznil), meni vzbudi pozornost napačno razlaganje navigacijskih pojmov.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost