Kasko zavarovanje AS?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

Kasko zavarovanje AS?

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Maj 03, 2010 10:20

Obvezno zavarovanje imam sklenjeno pri zavarovalnici AS. To sezono pa namarevam plovilo zavarovati še kasko.
Na zavarovalnici pri agentu, sem se pozanimal, kako je z kritji tovrstne škode, a me je napotil naj povprašam v KP, ker imajo tam baje več iskušenj z tovrstnimi zavarovanji, kod pri nas na Gorenjskem.
Zanima me, kaj kasko dodatno krije.
-poškodbe oseb?
-poškodbe drugih oseb udeleženih v nesreči ali trku na morju?
-poškodbe trupa ali tubusov na plovilu ob trku v čeri ali brežino.
-poškodbo motorja, pete motorja ali propelerja ob udarcu ob skale ali dno?
-požar motorja
-požar plovila?
-krajo plovila
-krajo opreme na čolnu
-odpoved instrumentov zaradi prenapetosti ali korozije morske vode?
-popust sidra med sidranjem ponoči in izgubo čolna zavoljo tokov?
-kritje 10% najditelju čolna ob izgubi čolna?
-kritje škode med prevozom čolna na morje in domov - karambol ali zdrs s ceste?
-škodo ob namernem potopu plovila ali uničevanju plovila ali motorja z strani vandalov?
- odtujitvi plovila s strani piratov, ozeroma zavarovanje oseb v tem primeru?
Če kater od članov ve povedati več ozeroma dela na področju zavarovalništva, bom odgovorov vesel.
Baje se kasko zavarovanje plovila da skleniti le za nekaj mesecev med sezono, če plovila ne uporabljaš celo leto?

Hvala za odgovore PACEK
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
dušan
Viceadmiral
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » Po Maj 03, 2010 16:31

Ojla. Kasko zavarovanje krije vse to kar si napisal in še in še.Zavarovanje kasko za celo leto sploh ni drago. Je pa problem ko do nečesa res pride. Namreč poleg tega da moaš vsako škodo prijaviti v kapetaniji in ... začnejo odbijati. Prvo odbitno franšizo potem amortizacijo ..... :twisted: Koliko pa imaš staro barko? oziroma kaj si mislil zavarovati?
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Maj 03, 2010 17:11

Imam gumenjaka z motorjem in prikolico, vse skupaj vredno cca 5.000€-7.000€.
Ker šotorim in je plovilo preko noči prepuščeno zalivu v kempu, me skrbi, da bi ga kdo ponoči odvezal ali zrezal tube in, da bi dobil zjutraj kje potopljenega kod se je lani naredilo našemu članu v Rovinju. Izdelava novih tubusov pa je poleg uničenega dopusta še strošek 3 - 4 tisoč €, kar ni skromen zalogaj za moj žep. Ali pa denimo, da z motorjem udarim po grebenu popravilo pete, motorja ali propelerje, kaj hitro navrže tisočaka €. Na to, da bi v kakem nenadnem neurju iz čolna vrglo kakega otroka in bi me prijatelji starši tega otroka slučajno tožili, raje ne pomislim, že duševno te to uniči, finančno pa sploh. Zavoljo naštetega razmišljam o kasko zavarovanju v času, ko bom čoln uporabljal.
Hvala za nasvet PACEK
dušan
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dušan » Po Maj 03, 2010 17:21

Pa ja to itak. Zavarovanje je tako poceni da se splača v vsakem primeru :!: Še najbol pa da se nič ne naredi. Pa vsaj bolj miren boš .
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Maj 03, 2010 18:36

ja Dušan, res bom bolj miren, še bolj bom, če se ne naredi nič in mi ne bo treba koristit kaska. Skrbi pa me tisti, "droben tisk", ozeroma skriti haklci zavarovalnic. Saj veš, ko zavaruješ obljubijo vse, ko koristiš, bi pa pravnika potreboval, da dobiš kak belič nazaj. Zato bi bil hvaležen vsem, ki bi povedali, na kaj pri sklepanju kaska biti pozorn, da ne ispadeš na koncu naivnež, ki je plačal mačka v žaklju.
Pozdrav PACEK
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 03, 2010 19:21

Zavarovanje je priporočljivo skleniti preko zavarovalnega posrednika, ki je specializiran za jahtna zavarovanja. PREVERJENO IZ PRVE ROKE!!

Močno priporočam IBC doo iz Kopra, kajti, če jih ne bi izbral bi zelo težko od zavarovalnice direktno dobil izplačilo škode, ko mi je udarila strela v popolnoma prenovljeno barko z vgrajeno popolnoma VSO novo opremo. Ob tisti nevihti na Murterju je potopilo ali vrglo na obalo 7 bark, le tri barke smo ostale na sidru ampak v mojo je na žalost udarila direktna strela medtem, ko smo iz vode reševali tri mlade iz Zagorja. K sreči so mi leto prej (na IBC) svetovali, da naj dam oceniti barko in jo zavarujem na realno osnovo, ker je bilo popolnoma vse razen trupa (pa še ta je bil na novo prebarvan in z gell shildom obdelan podvodni del) novo do zadnjega vijaka. K sreči sem jih poslušal.
LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Maj 03, 2010 20:04

Če koga interesira zavarovanje barke pod HR zastavo, jaz sem imel Allianz(HR) in sem zelo zadovoljen, dobil sem vse nazaj, pa še staro barko so mi pustli, tako da sem bil celo na pozitivni nuli, zavaroval sem direktno pri zavarovalnici in ni bilo nobenih problemov s cenitvijo škode, pa tudi odvetnika nisem potreboval, ker je že prva ponudba bila odlična, kar me je pozitivno presenetilo glede na izkušnje pri avtomobilskih zavarovanjih pri nas.
dušan
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dušan » Po Maj 03, 2010 20:40

Ja to zna bit dobro, da oceniš na realno vrednost. :!: Jaz sem lansko leto udaril z mojo barko v neko deblo pod vodo in se skoraj potopil. Od zavarovalnice dobil le 30 % pa še to komaj. No potem ko sem dostavil račune o obnovi barke ( nov hladilnik pumpe štedilnik......) so mi priznali 40% . 60% pa je amortizacija. Barka je res stara več kot 10 let al je kot nova. Zavarovali so mi jo pa za polno ceno :x
veteran
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a veteran » To Maj 04, 2010 09:09

pri kateri zavarovalnici si zavarovan?
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Maj 04, 2010 17:26

Pri kasko zavarovanju, je treba biti pazljiv na vprašanje kje se bo plovilo nahajalo (boja,sidro,marina..), kajti če se ti pripeti kaj, kjer nimaš plovilo zavarovano nastopijo težave.
Ure dnevi leta tečejo....
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Če Maj 06, 2010 19:02

PACEK:
Za zavarovanje se obrni na:
I.B.C. Koper d.o.o.
Ferrarska ulica 10
6000 Koper, Slovenija
tel. +386-05-639-80-18
fax. +386-05-639-80-17

e-mail: info@ibc.si

Po e-mailu jim pošlješ vse podatke o plovilu in motorju, kopijo VPISNEGA LISTA, in podatke o lastniku plovila: emšo, davčna, tel , mail... , in fotografojo plovila, ter skupno željeno osnovo xxx € za zavarovanje.

Za vse kar ni obvezna oprema, naprimer: cerade, smuči, avtopilot, inštrumenti, več sider od predpisanih, osatla dodatna oprema ..., pa je potrebno napisati seznam dodatne opreme s tržnimi cenami predmetov dodatne opreme, sicer te stvari niso vštete v zavarovanje.
Tudi prikolica za prevoz čolna je dodatna oprema!

Skupni znesek dodatne opreme je vštet v zavarovalno osnovo.

V primeru kraje dodatne opreme, vam zavazovalnica izplača škodo po ceni s seznama v kolkor ta ni nenormalno visoka, v takšnem primeru pa lahko zavarovalnica zahteva račun za nakup novega predmeta in škodo izplača po računu.
Ob popolni izgubi plovila, pa zavarovalnica odšteje rešene predmete od zavarovalne vsote, zato je cene dodatne opreme najbolje pisati kar se da realno po zadnjih tržnih cenah.

IBC lahko naredi ponudbe več zavarovalnic.
V mojem primeru je bila najugodnejša Zavarovalnica Maribor, ki je že v začetku ponudila 30% bonifikacijo, tako da je bilo zavarovanje za tretino cenejše od ostalih zavarovalnic.
Zavarovanje se sklepa na novo ceno plovila, tako da pri popolni izgubi dobiš povrnjeno vse, ob delni škodi pa imaš odbitno franšizo.

Ob ponudbi ti IBC pošlje zavarovalne pogoje, v katerem je navedeno vse kaj spada k zavarovanju. V bistvu je zavarovano vse, le reševanje potopljenega plovila se prizna do 50% osnove zavarovanja, če pa prevažaš čoln po cesti pa je potrebno rizik za prevoz zavarovati posebej.
Za informacijo vem le to, da je za vrednost 15.000€ cena zavarovanja okoli 150 €. Če je privez v varovani marini priznajo še 20% popust.

Meni je Zavarovalnica Maribor zaradi vloma in kraje povrnila vse, pri tem niti niso upoštevali amortizacijo za 5 let staro jadro.
Upoštevali so mi tudi 100 € škode na vhodu plovila, katero sem sam ocenil , sicer pa plovila niso prišli niti pogledat.
Predložiti sem moral prijavo policiji in fotografije iz katerih je razvidno, da je bilo na plovilo vlomljeno.

V primeru kraje ali poškodaovanja na kopnem je potrebno narediti prijavo na policijo, v primeru morske nesreče pa na kapitanijo, saj bo zavarovalnica le v tem primeru škodo tudi izplačala.

LP
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Maj 07, 2010 09:49

Živjo,
tudi mi imamo obvezno + kasko pri AS. Sami zase sicer pravijo, da v navtiki niso najmočnejši, ampak naredijo itak vse... Splača se ti vzeti "all risk" zavarovanje, kjer pravzaprav ni stvari, ki ti je ne bi krili. Pomembno pa je, na katero vrednost zavaruješ plovilo (novo vrednost moraš povedati sam in ne sme veliko odstopati od dejanske nove vrednosti!) Mi smo zavarovali plovilo na novo vrednost 20.000€, pa nas je vse skupaj prišlo mislim da nekaj manj kot 400€. Čim manj koristi vse skupaj :lol:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Maj 07, 2010 16:05

No ravno sedaj sem zavaroval plovilo pri AS.
Do sedaj sem imel zavarovano pri Triglavu, tako kot vse ostale stvari kar jih premorem in mi prijazno pošljejo obvestilo, da mi je poteklo zavarovanje in naj jih kontaktiram za obnovitev.
No in pokličem, se na drugi strani oglasi mična gospodična ji razložim vse stvari kaj bi jaz rad in naj mi pripravi predračun vsega.
No in me pokliče čez pol urce nazaj in pravi da pride premija na mojo vrednost plovila 833 magičnih everčkov.
No me je skoraj zabilo v tisti sedež na katerem sem sedel, pa prijazno vprašam gospodično, kako pa da je znesek tako visok, pa pravi da je to čisto normalna kasko premija brez zavarovanja prevoza po cesti, ker ga pač ne rabim.
No in tu mi je dvignilo pokrov, jo lepo odslovim, kontaktiram prijatelja, se on pozanima pri AS in sedaj imam podpisano Kasko premijo z vsemi dodatki, za 415 €

Zdej ne vem več kdo tukaj koga nateguje ampak dejstvo je, da so pri Triglavu zgleda odprli zlatarno.

Lp Mitja
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Maj 07, 2010 22:12

MitjaP, za isti čoln je to razlika, vendar ali je enako zavarovanje in za enake vsote?
Jaz vem, da jaz plačam skoraj 1.700 eur za obvezno in kasko zavarovanje. :evil:

LP
:cry:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Maj 07, 2010 23:30

Mitja P napisal/-a:.....No in pokličem, se na drugi strani oglasi mična gospodična ji razložim vse stvari kaj bi jaz rad in naj mi pripravi predračun vsega. ......

Ja Mitja P, počasi se boš moral navaditi, da se "mične" plačajo.

Sicer pa tudi sam zavarujem pri IBC in sem zelo zadovoljen. Zadnjič sem prišel s celo goro veljavnimi, pretečenimi in neveljavnimi dokumenti pa mi je prijazna gospa zaposlena vse lepo uredila, stran zmetala neveljavne, aktualne pa skopirala in zložila v mapo.
Tudi cenovno so najugodnejši, pri škodnih primerih pa se tudi zelo hitro odzovejo.
Skratka, jaz imam samo pohvale o IBC

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost