DDV na čolne

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

dušan
Viceadmiral
Kraj: Krško

DDV na čolne

OdgovorNapisal/-a dušan » To Maj 18, 2010 21:21

Pozdravljeni. Zanima me če mogoče kdo od Vas ve ali se lahko ddv od nove barke poračuna ali ne. Mnenja so zelo deljiva pa sprašujem Vas .
Barko bom kupil na firmo.
Hvala in lp
uroš.r
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a uroš.r » To Maj 18, 2010 21:48

Če kupiš na firmo in je osnovno sredstvo ne vem zakaj DDV nebi odbijjal
dušan
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dušan » To Maj 18, 2010 21:57

Pozdravljen. Baje da se na čolne, pa čeprav je kupljen kot osnovno sredstvo ne odbija davek. Tako mi je rekel nek računovodja. Moja računovodkinja v firmi pa ne ve (še ).
Meni se tudi ne zdi logično.
Lp d
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Maj 18, 2010 22:10

Dušan, računovodja ti je narobe svetoval, a je razmišljal pravilno. DDV lahko odbiješ kot vstopni davek, kar je z vsemi Zakoni in uzancami OK.
Vendar (zdaj pride glavno): če boš odbil vstopni DDV, boš imel inšpektorje non-stop na vratu, ker nimaš nautike oz. dajanja plovila v najem kot prednostno dejavnost. Če plovila ne boš dajal v najem, odbijal pa boš DDV, boš imel probleme tudi z razlago, na kakšen način boš obrazložil osnovno sredstvo, ki nima pridobitvene dejavnosti.
Vsi vemo, da obstoja kar nekaj problemov, če imaš plovilo v osnovnih sredstvih in ga daješ sam sebi v najem ali v fiktivni najem,.....
Obstoja ena možnost, da kupiš plovilo za nadaljno prodajo, ter daš plovilo v poslovne knjige kot zalogo,... ta pa veš da te tepe pri zaključnem računu in končni bilanci, ker plovila "baje ne moreš prodati oz. zanj nimaš kupca", vrednost pa ti z leti relativno pada.

LP
dušan
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dušan » To Maj 18, 2010 22:23

Novinec še enkrat pozdravljen.
Ne. Jaz sem mislil razširit panogo še na izposojo čolnov. In tudi bi zato napisal normalno ko bi oddal čoln račun. Ne vem mogoče 3 al 4 na leto.
Mogoče bi ga resno dal kakemu preverjenemu prijatelju v čater ...
Tako sem jaz mislil. Zato sem se tudi odločil za nakup k imam dobička preveč . (pa sam davkarijo ne spet v firmo :cry: )
Hvala in lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 19, 2010 00:01

In kaj boš dosegel z nakupom glede dobička??? Ostalo ga bo natančno do centa enako!
No ja, od plovila je lahko kar precej amortizacije, samo to je pač razdeljeno na leta... In ko prodajaš nikakor ni vredno nič, ga je treba ocenit in imaš potem tisto leto kar krepek dodaten dobiček...
Če misliš barko res oddajati, potem se DDV normalno poračuna tako kot za PC, printer, kamion in ne vem še kaj... Če pa jo boš uporabljal zasebno in misliš na leto napisat 3 račune, pa barke ne kupuj na firmo, ne brez DDV in ne z DDV. Bodo slej ko prej problemi, saj ob davčni kontroli je plovilo prva "caka" na katero te lahko ujamejo. Naslednja stvar potni nalogi, pa osebni avtomobil... Če mene vprašaš ni vredno!
dušan
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dušan » Sr Maj 19, 2010 11:23

Ja res je tako. imaš prav. Ne bom nič mešal. Hvala vseeno
Lp D
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Sr Maj 19, 2010 21:12

Pri nakupu plovila se lahko odšteje vstopni davak samo če se plovilo kupuje za opravljanje gospodarske dejavnosti, za to dejavnost pa morate imeti registrirano podjetje, (naprimer : ribištvo, prevoz potnikov, oddajanje plovil-charter ... ), za podjetje pa je treba voditi vse knjige in evidence, ki opravičujejo takšen nakup.
Plovila kupljena za opravljanje gospodarske dejavnosti imajo tudi drugačno registracijo, ki se razlikuje po tem, da je oznaka mesta registracije za številko ( 4444-KP) , in ne pred njo kot za športna plovila (KP-4444 ).
Tudi če bi vseeno kupili plovilo na pojetje in plačali DDV, stroškov povezanih s plovilom, ni možno dajati v stroške podjetja.
Če kupite plovilo na podjetje d.o.o., ne dosežete s tem nič drugega, kot to, da imate tudi s tem plovilom zastavljeno odgovornost, da o davčnih nadzorih ne govorim, v kolikor znesek za nakup plovila ne bi pokrivali s prikazanim dobičkom podjetja.

Če kupujete novo plovilo in bi radi prihranili pri ddv-ju velja razmisliti o uvozu in registraciji v Italiji, ki ima 10% DDV na plovila.
Če imate namen imeti in uoprabljati plovilo na Hrvaškem pa se zagotovo na daljši rok najbolj izplača uvoz na Hrvaško, saj vam s tem odpadejo vsi nadaljnji stroški plovnih dovoljenj, začasnih uvozov, carinskega skladiščenja, vsakoletnega davka na plovila v SLO ( ki je za motorna plovila kar visok)...itd.

Če imate podjetje je vsekakor bolje plovilo uvoziti v drugo državo, saj je tako "skrito" pred davkarijo.

LP
Če ti je dolgčas kupi SELVO
dušan
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dušan » Sr Maj 19, 2010 21:19

Jack hvala ti za odgovor. Pa res nisem pomislil na drugo zastavo. :shock:
Bom res razmislil .

Lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 19, 2010 23:14

Razmišljam na dolgi rok.
Kaj pa potem, ko bo HR v EU? Bo še vedno slovenski lastnik čolna (fizična oseba) imel lahko hrvaško zastavo? Torej neboleč prehod, brez davkov, carine?
Vizionarsko vprašanje, pa vseeno vprašam.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Maj 20, 2010 09:09

Marchi napisal/-a:Razmišljam na dolgi rok.
Kaj pa potem, ko bo HR v EU? Bo še vedno slovenski lastnik čolna (fizična oseba) imel lahko hrvaško zastavo? Torej neboleč prehod, brez davkov, carine?
Vizionarsko vprašanje, pa vseeno vprašam.

Če hočeš uvoziti plovilo v Hr moraš plačati vse njihove dajatve,carino,pdv in še dokaj visoko trošarino.
Ta trenutek je prednost hr zastave samo v vinjeti.
Mislim ,da je admin nekje na forumo podal izračun po katerem je slo zastava cenejša .
lp
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Če Maj 20, 2010 09:41

Sem našel adminov post.

Adminov izračun se nanaša na predlagano znižano trošarino, kaj se pa še ni zgodilo.

citiram Admin
Res je! Vseeno pa je to še vedno kar kupček denarja...

Recimo za barko vredno okrog 100.000 EUR, kar ni nekaj strašno veliko za novo plovilo, bo trošarine po novem okrog 6.200 EUR. OK, res je to dobrih 6%, vendar še vedno je to bistveno več, kot naših 0%... Potem pa sledi še njihov PDV, ki je 23%, pri nas pa recimo 20%. To pomeni, da je omenjena barka za 3.000 EUR dražja še zaradi DDV-ja.
Skupaj taka barka na SLO zastavo stane 120.000 EUR, na HR zastavo pa 129.200 EUR.
Hudiča, za 9.200 EUR se še vedno splača zajebavat s "popisom osoba"...

"
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 20, 2010 09:52

Še enkrat vprašam, da ne bom narobe razumljen.
Če kot SLO državljan kupim barko od HR firme pod HR zastavo, z vsemi plačanimi PDVji in carino in se z njo še naprej vozim pod HR zastavo, kaj bo po vstopu HR v EU z mojim lastništvom. Ali bom še naprej lahko uporabljal HR zastavo oz. ali bom pri prepisu na SLO zastavo ali celo EU zastavo utrpel velike stroške? Verjetno bo pribl. podobno vprašanje kot če danes prepišeš ITA zastavo na SLO zastavo?

Kar nekaj je Slovencev, ki imajo barke pod HR zastavo. Kaj bo z njimi po vstopu HR v EU? Ali ima Hrvaška že danes podpisan kakšen sporazum o približevanju EU, ki ureja davke ipd.?
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Če Maj 20, 2010 10:15

Ko bo hr v eu,ob prepisu na katerokoli eu zastavo ne boš plačal nobenih davkov in carine, to ureja zakon o v izogib dvojnem obdavčevanju znotraj eu.
Če boš pa lahko imel naprej na hr zastavo plovilo pa ne vem,to je pa odvisno od hr zakonodaje.
Mislim pa ,da bo zakonodaja znotraj eu kaj se tega tiče vedno bolj liberalna.
Lahko bomo povsod registrirali tako plovila kot avtomobile in še kaj.
lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 20, 2010 10:57

Če je kupljena v CRO - je za premislit.
Če je narejena v EU ali uvožena iz ZDA - plačaj DDV, obesi SLO zastavo in mirno spi.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta