Registracija v SLO ali na HR?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Virago
Naddesetnik

Registracija v SLO ali na HR?

OdgovorNapisal/-a Virago » Po Nov 05, 2007 18:37

Pozdravljeni,

namen imam kupiti rabljen 5m gliser (135KM) z madžarskimi papirji. Zdaj pa ne vem, ali ga naj registriram v SLO ali na HR? Čoln bo namenjen izključno vožnji po hrvaškem morju. Na HR imamo vikend in bi ga tam uporabljali in tudi skozi zimo bi ga puščali na HR.

Čoln je trenutno na Hrvaškem. Bral sem že vse možno na tem forumu, klical na Upravo za pomorstvo in na lučko kapitanijo v Zadar. Če bi ga registriral v SLO, bi vsako leto moral paziti na "crew listo" in plačevati vinjete, če pa bi ga registriral na HR, pa bi se vsemu temu izognil, vendar bi moral plačati carino, trošarino in DDV na Hrvaškem (PDV) + neko vpisnino (1.reg. na HR - 2000 kun). Čoln je star cca 20-25 let, vrednost (kupnina) je 3.800 EUR. Če bi ga carinil, bi mi ga ocenili na podlagi vrednosti v pogodbi, ali bi oni sami določili dejansko vrednost (kot kakšen eurotax)? Dobil sem informacijo, da bi me uvoz prišel kakšnih 30% glede na osnovno vrednost. In ker je čoln zdaj trenutno na HR (Zadar), ga nebi niti rabil voziti v SLO. Kam bi ga potem lahko peljal carinit?

Sklenila se bo pogodba v madžarščini, ki jo bom potem dal uradno prevesti v SLO jezik (tudi izbris iz madž. registra). Zdaj pa me zanima, če ga bom registriral na HR, ali moram vse to prevesti še v HR, ali so dovolj SLO papirji?

Pa še to: Torej bi lahko na tem čolnu prevažal največ 13 oseb v letu (2krat 5m +30%)? Se da ta seznam kaj spreminjati - npr. ko dopolniš vseh 13 oseb, se jih da nekaj izbrisati, ali je veselja konec za celo leto (torej max. 13 različnih oseb v enem letu)? Na drugih forumih sem bral, da bi si lahko tudi sam vpisal posameznike in potem samo javiš po tel. v kapitanijo. Ali je to res?

Torej, kaj naj naredim, kje ga naj registriram?

Hvala za vse informacije!
Lp.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 05, 2007 19:24

Okrog uvoza vidim, da že vse veš, papirje pa boš moral prevesti v hrvaščino. In to celo sodni prevod za Declaration of Conformity, pogodbo...

Popis posadke moraš vedno overiti v Kapitaniji, tako da po telefonu ne gre. Sicer je Hrvaška še vedno precej "balkan država" glede tega in se s kakšnim pivom da kupiti marsikaj.
Število oseb na čolnu, ki je registriran za 5 pa je 12. Tistih 30% se nanaša na osnovno število in ne pomnoženo z 2, na koncu pa je zaokroženo navzgor.

5 oseb * 2 + 30% od 5 oseb = 10 + 1,5 =se zaokroži in je 12

Kje boš registriral pa razmisli sam... Vse ima svoje prednosti.

LP
Virago
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Virago » Po Nov 05, 2007 19:48

Hvala. Torej če ga registriran v HR, bi bilo bolje madžarske papirje prevesti direkt v hrvaške, ne?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 05, 2007 20:09

Točno! Slovenska verzija ti tako ne bo koristila.
Virago
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Virago » Ne Jan 27, 2008 11:57

Tako, čoln sem pripeljal v SLO, prevesti sem dal pogodbo in potrdilo o izbrisu, zdaj pa bo čoln šel na registracijo (slovensko). Na HR ga ne bom registriral, ker bi potem moral plačati še carino, DDV, prvi vpis na HR... Imel bi še par vprašanj:

1. Moram ob registraciji priložiti tudi spričevalo (COC) o gradnji in pa listino o ustreznosti gradnje? Čoln je l. 92, reg. je bil v EU (Madžarska), imam samo pogodbo in potrdilo o izbrisu.

2. Kako morajo biti namontirane luči na čolnu (rdeče-zelena, bela)? Trenutno je na čolnu samo rdeče-zelena, bele pa ni nikjer. Obstaja kakšen pravilnik? Izpit za voditelja grem delat kmalu in verjetno bom tam vse zvedel, ne? :)

3. Moram prikolico peljati na teh. pregled in če jo lahko vozim na tretjo tablico? Masa čolna je 599 kg + Mercury 135 PS + sama prikolica, ampak to že znese preko 750 kg! Bi jo moral zato posebej registrirati, če je skupna teža malo več od 750 kg? Prikolica ima tudi zavoro.

4. Čoln bom po reg. peljal na HR in bo tam tudi trajno ostal - skozi celo leto (poletja in zime). Kako to "papirno" rešim? Začasen izvoz? In potem kakšna prijava na HR?

Hvala in lep pozdrav!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 27, 2008 16:30

1. Verjetno misliš DOC (declaration of conformity) ali po slovensko izjavo o skladnosti. Nisem prepričan, kako je s tem pri starih čolnih, vendar mislim, da tega ne rabiš, ker je čoln že bil registriran v EU. Najbolje bo, da pokličeš na kapitanijo...

2. Bela luč je verjetno na drogu 360 stopinjska, ki sveti okrog in okrog...

3. Prikolico z zavorami boš moral registrirati, verjetno bo potrebna tudi kakšna homologacija (LPP Ljubljana). Registracija ne pomeni tretje tablice ampak pravo registracijo za prikolico, ki ia svojo tablico...

4. Če je barka na hrvaškem ni nobenih problemov. Verjetno pa jo boš vsakih 5 let pripeljal v Slo na pregled in podaljšanje registracije. Gre sicer tudi drugače, vendar za manjša plovila je najcenejše kar redni postopek pri nas...

LP
Virago
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Virago » Po Jan 28, 2008 15:38

Mislil sem spričevalo (certificate of conformity) o gradnji čolna in listina (document of conformity) o ustreznosti gradnje, ampak imam pa potrdilo o izbrisu iz registra. Bom preveril na UP.

Bela luč pa ni bilo namontirana, potem je verjetno ni treba imeti (bom vprašal).

Če se prikolica posebej registrira, potem pa verjetno rabim tudi E kategorijo, ne? (EkB)

Pri prevozu na HR (preko meje) pa ne rabim nobenih papirjev? Ali se mora to prijaviti na meji (da gre čoln iz SLO oz. EU)?

Hvala, lp.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 28, 2008 22:22

Belo luč nujno rabiš, saj je to osnova navigacije!!!

Glede izpita in prikolice je tako, da je vse odvisno od teže avtomobila. Na kratko, če je avto težji od prikolice bo zadosti tudi samo B. Uporabi iskanje, ker je o prikolicah in izpitih na tem forumu napisano že popolnoma vse.

Ne rabiš nič prijavljat, seveda pa rabiš vpisni list za čoln (enako kot prometno dovoljenje pri avtomobilu), če te poprašajo po dokumentih...

LP
Virago
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Virago » So Maj 17, 2008 09:42

Še nekaj bi vprašal. Na krmi mora biti bela luč, ki sveti v razponu 135 stopinj, jaz pa imam zadaj dve beli luči (na vsaki strani eno) in mislim da vsaka sveti v 135 stopinjskem razponu. Je to tudi ok, bo šlo skozi na reg.?

Kam naj namontiram zastave? Zadaj namreč nimam nobenega nosilca (palice). Je samo spredaj levo na premcu.

Čoln bom sedaj po SLO registraciji trajno odpeljal na Hrvaško, kjer bo tudi zimoval. Ga moram kje pri nas/na meji odjaviti/prijaviti, ali samo peljem preko meje in je to to?

Hvala, lp.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti