postopek za rentanje plovila

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik
Kraj: Kresnice

postopek za rentanje plovila

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Po Nov 05, 2007 20:43

Kolega ima namen rentati plovilo preko svojega podjetja pri katerem ima registirano dejavnost za rentanje, vendar je na tem področju bos.
Predvsem je tu crew list problem.
Se pravi kaj mora storiti da bo uradno lahko oddajal plovila (gumenjake) dolžine od 4-6 metrov tudi na Hrvaškem.

Ali je možnost da je plovilo reg. v Slo ali mora biti nujno na HR. In če mora biti na Hr, kakšne so opcije "mutenja" da bi čoln bil na slo zastavo, ker vidim da je kar nekaj čolnov reg. slo kateri se oddajajo-uporaljajo tudi na Hrvaškem.

Pa še za konec kakšni so stroški odprtja firme in kakšne so letne dajatve do mati države sosedov če slučajno odpre firmo pri njih.

Upam da razumete iz zgoraj navedenega kaj hoče zvedet, če je pa kej nejasnega bomo pa pol skozi debato razvil.
LP

Blaž
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 05, 2007 21:15

Vse jasno kaj bi rad, uradno pa je nekako takole.

SLO zastava in SLO firma je "no go" varianta. Posadke na hrvaškem načelno sploh ne moreš menjati, saj ne dobiš popisa posadke ampak samo crew listo. Ta je potem za vedno enaka in je ni možno spreminjati. Posadko lahko zamenjaš samo tako, da ponovno pripluješ iz Slovenije in se prijaviš. Nekateri tukaj nekaj mučkajo in dobijo kljub vsemu popis posadke, vendar je št. kot vsi vemo še vedno precej omejeno in za charter neuporabno...

HR firma in SLO zastava je spet "no go".

Treba bo lepo odpreti frimo na Hrvaškem in barko tam tudi registrirati. Potem je vse precej enostavno. Kar pa se tiče cesarja, pa res nimam pojma, vendar mislim, da je podobno požrešen kot pri nas.

LP
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Po Nov 05, 2007 22:38

admin napisal/-a:Vse jasno kaj bi rad, uradno pa je nekako takole.

Treba bo lepo odpreti frimo na Hrvaškem in barko tam tudi registrirati. Potem je vse precej enostavno. Kar pa se tiče cesarja, pa res nimam pojma, vendar mislim, da je podobno požrešen kot pri nas.

LP

vse se da s kanckom domislije :D bo dobil ZS
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » Po Mar 31, 2008 18:14

Če prav zastopim, potem svojega čolna (YAM380, Yamaha25), registriranega v KP, na noben način ne morem "legalno" posoditi :( Če slučajno rešimo problem z vpisom potnikov ali potem lahko kdo drug, razen lastnika, upravlja s plovilom? Sicer bom sam poiskal na spletu (že iščem) zakon, v katerem je to razloženo, vseeno pa bi prosil, če kdo ve kje se to nahaja, da mi malo skrajša muke. Zakoni se tako hitro spreminjajo, da sploh ne vem več, kateri je trenutno v veljavi. Saj ne, da vam nebi verjel, ampak rad bi nekaj "na pismeno", da ne bo zamere, češ, da nočem posoditi...
hamster
Praporščak

OdgovorNapisal/-a hamster » Po Mar 31, 2008 19:07

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/3142.htm

Tole je hrvaški Pomorski zakonik, upam da aktualen (181/2004), za popis posadke pa glej 125. člen in naprej. Upam da ti kaj pomaga.
hamster
Praporščak

OdgovorNapisal/-a hamster » Po Mar 31, 2008 19:15

Popravljam in dodajam, najprej je Pravilnik o čarterju (?):
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/0800.htm

Pa pravilnik o čolnih in jahtah:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/0472.htm

In uredba okoli vinjet in popisa posadke:
http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/nn-40-06-Uredba-strane-more.htm

Glede medicinske opreme na barkah:
http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/nn-94-05-Pravilnik%20o%20pomorskoj%20opremi.htm

Spisek vseh teh zadev pa je tudi tukaj:
http://www.mmpi.hr/default.aspx?ID=850

Spet upam da je vse to še aktualno...
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Po Mar 31, 2008 22:20

no mi imamo podoben problem.
Čoln smo kupili kot s.p. in plačali DDV, registriran bo na Slo zastavo.
Vsi mi govorijo, da bomo morali plovilo registrirati za gospodarske namene, ker gre za s.p. In tukaj potem nastane problem na hrvaškem. Plovilo bomo dejansko uporabljali privat, vendar nismo mogli drugače dobiti leasinga kot na s.p.

Pomagajte, plovilo pride že čez 14 dni in ne vemo kako naj rešimo to zadevo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 31, 2008 23:28

Ja in kaj bi rad rešil Gobbi? Če ga misliš rentat, potem je problem, pa če je na pravno ali pa na fizično osebo... Če misliš čoln na črno oddajat, potem je edina varianta HR zastava. Če pa ga rabiš zase, potem pač napišeš Pooblastilo, spodaj lepo žig od firme, tvoj podpis in si dober za celo leto... Edini problem je, da boš moral naši kapitaniji vsaki 2 leti (namesto vsakih 5 let) pokazati čoln in plačati registracijo...

LP
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klemen » To Apr 01, 2008 09:36

Hvala za linke! Grem študirat zadevo :)
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » To Apr 01, 2008 10:38

Mel ga bom samo za sebe iskluzivno ker sem ga 4 leta čakal da sem skupaj spravo te eure,, ampak kaj pa kru lista kak naj koga peljem ,ker veš da prvo leto bo kr nekaj obiskov,bom mogel za vsakega it v slovenijo pa nazaj ali kak je sistem sej to jih bo verjetno 7 v celem letu, pa ali lahko ssam izbiram kategorijo plovnosti ali mi jo oni določijo ker čoln je zmožn za b jaz pa bi imel samo c pa kaj je vpisano v plovni knjigi leasing ali moj sp
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klemen » To Apr 15, 2008 09:35

Med vsemi pravili in zakoni sem se kar izgubil :roll: Res je precej tega. Še vedno pa ostajajo odprta vprašanja:
- Ali lahko moj čoln (SLO zastava) upravlja druga oseba? Če lahko, kakšno potrdili je potrebno napisati (punomoć???)?
- Na seznamu potnikov je še prostora za okoli 10 ljudi. Jih lahko še dopišem in nesem listo na lučko, da jo poštemplajo in podpišejo?
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

gOBBI

OdgovorNapisal/-a SeaFun » To Apr 15, 2008 10:30

Pozdrav
Če sem prav razumel boš plovilo uporabljal samo za sebe ? Na SP si ga pa kupil ...se pravi da je čoln last pravne osebe za namene čartiranja? Na Hrvaškem ni problema ...rabiš pooblastilo ter vinijeto in greš...moral si ga boš pa entat tudi uradno pri nas ....zaradi davkarije namreč.

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Sr Apr 16, 2008 20:55

Klemen.
Lahko dopisuješ osebe, vendar moraš vsakič, ko koga dopišeš na kapitanijo.
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klemen » Po Apr 21, 2008 17:12

A pa lahko kdo drug kot lastnik vozi čoln?
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » So Jun 28, 2008 23:44

evo, takole pa zgleda, če kdo proba "mal po svoje"
http://www.zurnal24.si/zajeli-slovensko ... nika/55809

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost