Delitev lastništva plovila ?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

atilone
Admiral

Delitev lastništva plovila ?

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jul 05, 2010 19:24

Pozdrav.
En orešček za naše pravnike, oz. tiste kateri točno veda kako gre ta stvar.
Primer. Oseba A, kupi plovilo. Ker pa iz raznih vzrokov ne bi bila ta oseba rada večinski lastnik plovila, bi prepisal lastništvo , recimo 23 delov, osebi B. Tako ostane osebi A , en del lastništva. To bi verjetno šlo brez problemov. Sedaj pa se verjetno zatakne pri računu za plovilo, na katero ime je napisan kupec. Če bi šlo to registrirat, bi bilo idealno za osebo A. Je to možno izvest ? Ali je boljše da se oseba B napiše na kupoprodajno pogodbo in potem odstopi en delež osebi A?
Kako je potem tudi z upravljanjem z plovilom. Lahko oseba A z samo enim deležem sama, brez navzočnosti osebe B , pluje z tem plovilom ? Pri nas in na HR ?
No ja, malo zakomplicirano, ampak kdo se na te stvari spozna, bo verjetno že razumel to zadevo.
Za morebitne odgovore, se že v naprej zahvaljujem.
LP
Ps: Preden sem postavil to vprašanje na Morjeplovca, sem precej prebral na raznih straneh in zakonikih, ampak konkretni odgovor je verjetno skrit med raznimi drugimi paragrafi in ga ne najdem :oops:
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Po Jul 05, 2010 20:08

Pozdravljen,
jaz vem samo to, če si samograditelja vsaj 5 let ne moreš napraviti prenosa lasništva.
Drugače pa mislim da zadostuje kupoprodajna pogodba, v kateri navedeš poleg znaska prodaje tudi odstotek lasništva

Upam da sem ti kaj pomagal
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Jul 05, 2010 20:20

Z lahkoto je račun napisan na osebo A, ta pa potem preko (naprimer) darilne pogodbe odda v trajno last osebi B 23 delov plovila.Oba, oseba A in oseba B lahko neodvisno en od drugega upravljata z plovilom v SLO in Hr pod pogojem da sta seveda na HR vpisana na vinjeto!Sicer se ti na HR ne poveča število oseb ki jih lahko letno prevažaš.

P.S.
Ko naredi oseba A na osebo B lastniški delež, je zelo dobro če istočasno prenese tudi oseba B na osebo A svoj delež, samo oseba A ga ne prijavi na kapitaniji, vendar če do kaj pride (razni spori, lastninjenje barke...), ima oseba A še vedno pogodbo z katero lahko izkazuje lastništvo nad vso barko! :idea:

Upam da sem ti pomagal in L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
dušan
Viceadmiral
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » Po Jul 05, 2010 20:22

To je čisto enostavno. Napiši znesek in pa odstotek deleža, oba naslova kupca in naslov prodajalca ki mora tudi pogodbo overiti. Pogodbo lahko napišeta sama ali pa greste do posredniške hiše.
To je to.
(Lahko pa ti tudi jaz napišem posredniške pogodbe) samo pošlji podatke.
Ker si morjeplovec bo zastonj :wink:

Lp Dušan
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jul 05, 2010 20:48

Morjeplovci, hvala za hitre in predvsem konkretne odgovore in ideje ( "varovalke" za slučaj slučaja :wink: ).
LP
Ps: Dušan, ti pošljem ZS. Hvala.
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » To Jul 06, 2010 08:12

dušan napisal/-a:To je čisto enostavno. Napiši znesek in pa odstotek deleža, oba naslova kupca in naslov prodajalca ki mora tudi pogodbo overiti. Pogodbo lahko napišeta sama ali pa greste do posredniške hiše.
To je to.

Lp Dušan

Dušan,
Tudi sam imam podoben problem. Letos sem rešil z pooblastilom (ovlaštenjem) za drugo leto pa bi napravil vpis solasništva. Ali lahko tudi računam na pomoč in podobno ceno :)

LP,Janez
dušan
Viceadmiral
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » To Jul 06, 2010 22:48

Janez vsekakor da. Pošlji na zs ko boš rabil. :wink:

Lp Dušan
Uporabniški avatar
tadej82
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a tadej82 » So Jul 17, 2010 10:31

JanezJ napisal/-a:
dušan napisal/-a:To je čisto enostavno. Napiši znesek in pa odstotek deleža, oba naslova kupca in naslov prodajalca ki mora tudi pogodbo overiti. Pogodbo lahko napišeta sama ali pa greste do posredniške hiše.
To je to.

Lp Dušan

Dušan,
Tudi sam imam podoben problem. Letos sem rešil z pooblastilom (ovlaštenjem) za drugo leto pa bi napravil vpis solasništva. Ali lahko tudi računam na pomoč in podobno ceno :)

LP,Janez

Jaz imam letos podobno zadevo. Kolega mi bo dal čoln za na dopust, ker pa nism lastnik čolna in bi ga uporabljal potrebujem en dokument. G.Janez, kaj vse ste napisali v pooblastilo in ali ste ga overili in prevedli.

Lp,Tadej
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Po Jul 19, 2010 09:35

Jaz imam letos podobno zadevo. Kolega mi bo dal čoln za na dopust, ker pa nism lastnik čolna in bi ga uporabljal potrebujem en dokument. G.Janez, kaj vse ste napisali v pooblastilo in ali ste ga overili in prevedli.

Lp,Tadej[/quote]

( :) - drugič prosim kr brez G. )

OVLAŠTENJE

Ja,vlasnik ……………….., rođen …………….., ovlašćujem svog brata
……………, rođenog ………….………, s prebivalištem na adresi …………………………..………, da može koristiti moj čamac OLYMPIC 400 DC registarskih oznaka ………….

U Slovenj Gradcu, dana 10.6.2010

Vlasnik: ……………... Ovlaštena osoba: ………………

Pozdrav,

s takim pooblastilom imam namen iti drugi teden do hrvaškega notarja in bom videl kaj bo. Vsekakor bom poročal ko se vrnem .
Uporabniški avatar
tadej82
Naddesetnik

:)

OdgovorNapisal/-a tadej82 » Pe Jul 23, 2010 13:55

Sem dobil podobno zadevo tuki na forumu. Sem se pa pozanimal na kapitaniji v Puli in Zadru glede overitve. Lahko je tudi v Sloveniji.Jim je vseen:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot], nac in 2 gosta