Prehod HR meje

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

plima
Poročnik bojne ladje

Prehod HR meje

OdgovorNapisal/-a plima » Pe Jul 16, 2010 20:37

Pozdravljeni,

Sem novi na tem forumu, čeprav ga prebiram že kakšno leto dni. V navtiki sem že kakšnih 25 let.
Imam pa nekaj osnovnih vprašanj, ki pa se bodo mogoče komu zdela smešna ali pa tudi ne. Nekaj je bilo na forumu o tem že pisanega, vendar vseh odgovorov na moja vprašanja nisem našel.
Hrvaško mejo sem do sedaj z plovilom vedno prestopal po cesti. Problemov ni bilo. Letos (nekje sredini avgusta) pa nameravam mejo na HR prečkati po morski poti in to prvič. Zato imam nekaj praktičnih vprašanj za katere prosim odgovore, da ne bo zapletov.

1. SLO-HR mejo lahko po kopnem prečkamo z osebno izkaznico. Verjetno velja to tudi po morju?

2. Po pravilu se je treba najprej zglasiti npr. na mejnem prehodu Piran, nato pa Umag. Ali na mejnem prehodu Piran dobiš kakšno potrdilo, da si ga prečkal? Ali bi lahko Piran kar preskočil in odplul direkno do Umaga?

3. Kako pa je na pomorskem mejnem prehodu če je gneča. Kako čakaš v "vrsti" če je gneča in piha veter pa te odnaša. Ali se sidraš, ko pa si na vrsti pa se vežeš na pomol. Naj mi nekdo razloži kako to izgleda v praksi.

4. Ali carinik pregleda barko?

5. Ali se lahko morebiti vežeš na kak prosti vez, potem pa greš z dokumenti peš do mejnega urada?

Hvala za vaše cenjene odgovore, pa brez zamere če je kakšno neumno vprašanje.

LP, in mirno morje
Uporabniški avatar
nig888
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a nig888 » Pe Jul 16, 2010 20:54

Pozdravljen na forumu,
da bo bolj pregledno odgovarjam po točkah:
1. Da, osebna je dovolj
2. Ne, Pirana ne smeš preskočiti. V Piranu narediš odjavo in nato v Umagu prijavo...
3. V praksi je ponavadi (po mojih izkušnjah) na carinskem pomolu dosti prostora, da se vežeš, sem se pa že bočno vezal na drugo barko in ni bilo problemov. Če je v Umagu veliko gneče se lahko odpraviš tudi do Novigrada in tam urediš vse potrebno (se prijaviš).
4.Lahko jo. Po mojih izkušnjah večinoma ne pride na barko, sem in tja pa se zgodi, da pride. Tudi kadar je prišel nisem imel nikoli nobenih težav in detaljnih pregledov, ponavadi je bolj vrgel oko na barko in to je to. Sem pa slišal, da je nekaterim tudi malo bolj temeljito pobrskal po barki... Očitno "štih proba" tako kot na avtomobilskih prehodih.
5. Svetujem, da greš direktno na carinski pomol. Na taka vezanja okoli znajo biti občutljivi in potem težijo in iščejo dlake v jajcu...
To je to z moje strani. Kot sem napisal še nisem imel nobene slabe izkušnje, seveda pa velja tako kot povsod s cariniki, treba jim dati vedeti, da so glavni in sploh najboljši in potem samo še veselo mahajo...
Pa lep dopust želim.
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » Pe Jul 16, 2010 21:19

Nig888 hvala za odgovor.

Imam pa še vprašanja in sicer:

1. Ob katerih dnevih in ob kateri uri pa je najmanjša gneča na pomorskih mejnih prehodih? Verjetno je največja gneča ob sobotah.

2. Vrstni red pri prehodu meje pa je verjetno: mejna policija in carina, nato pa luška kapetanija za ureditev vinjete... Če ne me popravite.

LP
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » Ne Jul 18, 2010 13:59

Pozdravljeni,

Ko takole prebiram forum in stare prispevke, sem naletel na veliko kritik na račun mejnega prehoda Umag. Tam je tudi mejni prehod v marini. Nisem pa nikjer zasledil komentarja kako pa so kaj prijazni-neprijazni na mejnem prehodu, ki se nahaja v marini?

LP
Uporabniški avatar
nig888
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a nig888 » Sr Jul 21, 2010 17:14

Živijo,

z malo zamudo pa vendar. Zadnjih nekaj dni nisem imel interneta...

Glede gneče ne morem svetovati, ker je zelo odvisno... Res pa je, da večina začenja dopuste v petek ali soboto in je zato posledično večja gužva.

Vrstni red je tak kot si napisal; policija kjer se prijaviš in urediš crew listo in nato greš s crew listo na kapetanijo kjer urediš vinjeto. V Umagu v marini niti ni carine in vse delajo policaji, v mestu pa je še carina.

Prehod v marini je mogoče res prijaznejši in še več prostora za vezanje je tam.

Lp
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jul 25, 2010 19:10

V hr vedno vstopam v Umagu v marini,zelo prijazni.
Izstopam pa v Poreču tudi brez problemov.
lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost