Že dalj časa me razjeda naslednja dilema: Varnost posadke na barki, predvsem ob slabem vremenu.
Ko takole opazujem naokoli posadke različnih plovil, različnih narodnosti v različnih vremenskih pogojih, opažam, da zelo malo navtikov (mogoče 2 od 100) uporabljajo na plovilih varnostne jopiče ali kakršnokoli drugo varnostno opremo.
Tudi sam sem včasih v dilemi, kdaj naj ukažem posadki, naj si nadane varnostne jopiče oz kdaj naj se priveže.
----------
Imam zelo dobrega prijatelja, s katerim bi rad še jadral, toda nikoli noče obleči varnostnega jopiča, kljub temu, da sem mu obrazložil, da sem na barki kot kapetan (skiper) odgovoren 100% za njegovo varnost in da tudi kazensko odgovarjam, če se mu kaj pripeti, ne da bi preje poskrbel za varnost.
Njegov odgovor je bil, da je dovolj odrasel in da že ve kaj dela in da je sam odgovoren zase na barki naj ne norim in paničarim, da še ni dovolj nevarno itp.....
Takrat sem pač malo potrpel, ker nismo bili daleč od obale in od cilja in se nisem želel prepirati, kljub visokim valovom, toda od takrat dalje ga nisem povabil več na jadranje, tudi ne samo na jadranje po PI zalivu.
-----------
Letos me je na družinskem jadranju ujelo na morju kar nekajkrat slabo vreme (eno neurje v Kvarnerju in nekaj neviht s strelami). Ko sem opazoval v tem vremenu druge barke, kolikor sem pač lahko, sem opazil, da se jih veliko vozi z odprtimi biminiji, napol nagi, kljub temu, da že grmi in se bliska in brez kakršnih koli varnostne opreme. (izjema so bili samo neki čarteraši, predvidevam, da so bili Nemci).
Moram priznati, da sem letos na parih barkah videl tudi otroke (ocenil sem da mlajše kot 10 let), ki so imeli oblečene varnostne jopiče, toda v mirnem morju, pri "navadnem" jadranju.
------------
Sam osebno zahtevam od posadke, da si pri vetru več kot 25vz nadene varnostne jopiče. (Seveda ob ustreznih visokih valovih in offshore jadranju)- ne v Piranskem zalivu. Moram pa priznati, da pa si jopiča sam ne nadenem. Obljubim, da bom to poravil!
Opazil sem, da ko je v slabem vremenu posadka opremljena z jopiči in "privezana",da sem bolj brez skrbi in da se lažje osredotočim na krmarjenjenu in opazovanju valov in vetra in da lažje opravljam z barko, kot v primeru, da posadka ni opremljena. Drugače kar naprej gledam, kje je kdo in kaj dela, namesto, da bi se posvetil krmarjenju.....
-----------
Zanima me vaše mnenje o tem:
1. Kaj pravijo pomorska pravila (vem, da vsaka barka mora imeti v opremi jopiče in privezne vrvi za posadko), toda nič ne piše kdaj in kako naj se to uporablja.
2. Kaj menite o tem; kdaj ukazati oz. kdaj si nadeti reševalne jopiče.
3. Kako odreagirati če imate na barki kakega pametnjakoviča, ki misli, da se mu ne more nič zgoditi.?
4. .......