Obvezno zavarovanje plovil
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Obvezno zavarovanje plovil
Včeraj sem bil zelo negativno presenečen nad zavarovalnico Triglav. 15.09.2007 mi je namreč poteklo obvezno zavarovanje za moje plovilo. Ker sem zamenjal motor sem moral ponovno obnoviti obvezno zavarovaje. V dobri veri sem odšel na zavarovalnico kjer sem imel namen vse skupaj urediti. Začelo se je že pri tem, ker sem želel obvezno zavarovati plovilo samo do izteka registracije ki mi poteče 20.06.2008. To ni bilo možno narediti, ker lahko zavarujejo samo za eno leto. OK sem rekel pa zavarujte pač za eno leto in v naslednjem trenutku me sicer zelo prijazna gospa preseneti še s tem, da mora zavarovanje narediti še za nazaj se pravi od 15.09.2007 do 14.01.2008 saj mi zavarovanje poteče PERMANENTNO. Obrazloži mi, da bi v primeru škode zavarovalnica kljub poteku zavarovanja ob plačilu police škodo na tretjem plovilu krila vseeno. Zadevo sem poravnal in zavaroval kakor je zahtevala zavarovalnica, pa vseeno ali sem se mogoče "poročil" z zavarovalnico da takole obračunava premije za nazaj? Kaj bi bilo če bi imel recimo plovilo tri leta na suhem ker ne bi šel z njim na morje in bi četrto leto plačal še premijo za pretekla tri leta?
Skratka vse skupaj mi zelo smrdi pa me zanima kakšne so vaše izkušnje z zavarovanjem pri kakšni drugi zavarovalnici? Ali je možno obvezno zavarovanje za plovilo pod SLO zastavo skleniti v kakšni drugi državi (Hrvaška, ki je cenejša, Italija, Avstirja, EU države)?
Skratka vse skupaj mi zelo smrdi pa me zanima kakšne so vaše izkušnje z zavarovanjem pri kakšni drugi zavarovalnici? Ali je možno obvezno zavarovanje za plovilo pod SLO zastavo skleniti v kakšni drugi državi (Hrvaška, ki je cenejša, Italija, Avstirja, EU države)?
Zdravo!
Zavarovalnice so prav oderuške, pri premijah, ko se gre pa za poravnavo škode, pa moraš zbrati raznorazne dokumente.
To, da lahko zavaruješ plovilo samo za eno leto ni bilo v preteklosti res in tudi sedaj nemore biti. Da bi pa plačeval za nazaj, je pa sploh absurd.
Jaz sem pred leti zavaroval plovilo samo za čas ko je bilo le to na morju, oziroma med prevozom (3 mesece), bilo je kasko in obvezno zavarovanje. Stroški so bili v primerjavi z celoletnim zelo visoki, od celoletnega sem privarčeval samo kak procent, zato od sedaj imam plovilo ves čas zavarovano - celo leto. Je pa tudi razlika pri zavarovanju, če se plovilo nahaja v marini ali pa je nekje na vezu.
Verjetno, pa je sedaj kaka varianta o povračilu zavarovalne premije, podobno kot pri motorjih, ko jih lahko odjaviš iz prometa na koncu sezone.
Točnih detajlov ne vem, vendar upam, da se bo kdo oglasil in kaj več povedal na to temo.
Kaj se splača zavarovati, kako potem pri uveljavljanju škode, kako dokumentacijo predložiti,....
LP
Andrej
Zavarovalnice so prav oderuške, pri premijah, ko se gre pa za poravnavo škode, pa moraš zbrati raznorazne dokumente.
To, da lahko zavaruješ plovilo samo za eno leto ni bilo v preteklosti res in tudi sedaj nemore biti. Da bi pa plačeval za nazaj, je pa sploh absurd.
Jaz sem pred leti zavaroval plovilo samo za čas ko je bilo le to na morju, oziroma med prevozom (3 mesece), bilo je kasko in obvezno zavarovanje. Stroški so bili v primerjavi z celoletnim zelo visoki, od celoletnega sem privarčeval samo kak procent, zato od sedaj imam plovilo ves čas zavarovano - celo leto. Je pa tudi razlika pri zavarovanju, če se plovilo nahaja v marini ali pa je nekje na vezu.
Verjetno, pa je sedaj kaka varianta o povračilu zavarovalne premije, podobno kot pri motorjih, ko jih lahko odjaviš iz prometa na koncu sezone.
Točnih detajlov ne vem, vendar upam, da se bo kdo oglasil in kaj več povedal na to temo.
Kaj se splača zavarovati, kako potem pri uveljavljanju škode, kako dokumentacijo predložiti,....
LP
Andrej
ne vem zakaj bi moral zavarovati za nazaj?to so te nategnili!obrni se na trzno inspekcijo ali pa na urad za potrosnike...
je pa verjetno res da je mozno zavarovanje samo za celo leto...recimo tudi pri avtu lahko zavarujes divjad za samo eno leto...pac tako je ...vendar zopet jih lahko obrnes in po sezoni odjavis plovilo in s tem predlozis zahtevek za povracilo ostanka dobe zavarovanja...tako se dela pri motorjih...
je pa verjetno res da je mozno zavarovanje samo za celo leto...recimo tudi pri avtu lahko zavarujes divjad za samo eno leto...pac tako je ...vendar zopet jih lahko obrnes in po sezoni odjavis plovilo in s tem predlozis zahtevek za povracilo ostanka dobe zavarovanja...tako se dela pri motorjih...
Zakaj zavarovati za nazaj?
Tudi sam sem imel to vprašanje. Odgovor uslužbenke pravi, da je polica obveznega zavarovanja sklenjena od datuma začetka zavarovanja do datuma konca zavarovanja permanentno. To naj bi pomenilo, da v primeru če ob poteku pozabiš zavarovanje plačati in se ti po poteku dogodi nek škodni primer plačaš vse skupaj za nazaj in zavarovalnica povrne škodo (dvomim da gre v praksi res tako brez težav).
Odgovor mi seveda sploh ni bil všeč, vendar sem moral na to zadevo pristati, ker sem moral nujno vpisati nov motor.
Aja pa še to v kolikor želiš ob datumu poteka odstopiti od nadaljnega zavarovanja in recimo iti k drugi zavarovalnici moraš zavarovanje vsaj 3 mesece pred iztekom pisno preklicati. Tudi to je navodilo omenjene uslužbenke na Triglavu.
Tudi sam sem imel to vprašanje. Odgovor uslužbenke pravi, da je polica obveznega zavarovanja sklenjena od datuma začetka zavarovanja do datuma konca zavarovanja permanentno. To naj bi pomenilo, da v primeru če ob poteku pozabiš zavarovanje plačati in se ti po poteku dogodi nek škodni primer plačaš vse skupaj za nazaj in zavarovalnica povrne škodo (dvomim da gre v praksi res tako brez težav).
Odgovor mi seveda sploh ni bil všeč, vendar sem moral na to zadevo pristati, ker sem moral nujno vpisati nov motor.
Aja pa še to v kolikor želiš ob datumu poteka odstopiti od nadaljnega zavarovanja in recimo iti k drugi zavarovalnici moraš zavarovanje vsaj 3 mesece pred iztekom pisno preklicati. Tudi to je navodilo omenjene uslužbenke na Triglavu.
no sedaj me pa res zanima ta zadeva!
ce si sklenil zavarovanje si moral ob tem dobiti tudi pogoje zavarovanja kjer mora vse to tocno pisati.in pise?
skoraj ne verjamem tem zadevam...marsikaj recejo in marsikaj ni res...samo kaj pa v primeru da zavarovanje potece in naslednje zavarovanje placas pri drugi zavarovalnici?
kot ti je ona rekla bi jih tudi to moral pisno obvestiti pa ceprav z njimi nimas nobene obveze vec? cudno tole...preberi pogoje pa porocaj...
ce si sklenil zavarovanje si moral ob tem dobiti tudi pogoje zavarovanja kjer mora vse to tocno pisati.in pise?
skoraj ne verjamem tem zadevam...marsikaj recejo in marsikaj ni res...samo kaj pa v primeru da zavarovanje potece in naslednje zavarovanje placas pri drugi zavarovalnici?
kot ti je ona rekla bi jih tudi to moral pisno obvestiti pa ceprav z njimi nimas nobene obveze vec? cudno tole...preberi pogoje pa porocaj...
Fantje res si malo preberite pogoje, pa tudi zakon, ker brez zavarovanja čolni ne morejo biti registrirani (seveda glede na dimenzije za registracijo).Zavarovalnica je poleg tega, da je dolžna kriti stroške, čeprav ni plačana premija, dolžna tudi obvestiti upravo , da zbriše plovilo iz registra, če premija ni plačana 6 mesecev. Ker je zavarovanje permanentno, lahko tudi podalšate registracijo plovila (tisto na 5 let), v nasprotnem primeru je ne bi mogli.
Ne zagovarjam zavarovalnice, ker bi sigurno lahko imele nižje premije
.......zanimivo bi bilo videti njihov škodni rezultat
.........
Ne zagovarjam zavarovalnice, ker bi sigurno lahko imele nižje premije
Hojla, vidim, da ste se kar razgreli, vendar vas moram razočarati, da ima zavarovalnica čisto vse prav! Tako kot je napisal pred mano že "gorenjc", je plovilo zavarovano permanentno in MORAŠ vsako leto plačat premijo. Dejansko je to samo njihova dobra volja, da ti dajo na "5 obrokov, 5 let", saj je registracija plovila za 5 let. V tvojem primeru je normalno, da si moral plačeti za nazaj, so te pa skoraj zagotovo obvestili po pošti, da ti je poteklo zavarovanje, saj vsakega obvestijo...
Če imaš barko 3 leta na suhem je to tvoj problem, zavarovanje moraš plačat! Plovilo, ki je registrirano mora biti tudi zavarovano! Enako je tudi pri avtomobilih. Verjetno se res da odjavit, vendar to pomeni izbris iz registra na kapitaniji, šele potem bi dobil nazaj zavarovalnino... Naslednje leto pa spet prva registracija, s pregledom... Verjetno to prav nobenemu ne diši.
Pred leti je bilo to drugače, saj v Slo ni bilo potrebno zavarovanje, si ga pa moral plačati na Hrvaškem ali pa že pri nas.
Kasko zavarovanje pa je druga zgodba. Tam lahko odjaviš ali pa plačaš recimo samo za 3 mesece... To nima veze z registracijo!!! To je pač zavarovanje za "čudne" primere obvezno zavarovanje pa krije škodo na stvareh tretjih oseb in je obvezno, če je barka registrirana. Če ne plačaš, te izbrišejo...!!!!
LP
Če imaš barko 3 leta na suhem je to tvoj problem, zavarovanje moraš plačat! Plovilo, ki je registrirano mora biti tudi zavarovano! Enako je tudi pri avtomobilih. Verjetno se res da odjavit, vendar to pomeni izbris iz registra na kapitaniji, šele potem bi dobil nazaj zavarovalnino... Naslednje leto pa spet prva registracija, s pregledom... Verjetno to prav nobenemu ne diši.
Pred leti je bilo to drugače, saj v Slo ni bilo potrebno zavarovanje, si ga pa moral plačati na Hrvaškem ali pa že pri nas.
Kasko zavarovanje pa je druga zgodba. Tam lahko odjaviš ali pa plačaš recimo samo za 3 mesece... To nima veze z registracijo!!! To je pač zavarovanje za "čudne" primere obvezno zavarovanje pa krije škodo na stvareh tretjih oseb in je obvezno, če je barka registrirana. Če ne plačaš, te izbrišejo...!!!!
LP
Ne vem, če je isto kot v tvojem primeru, vendar ko sem lansko leto čoln kupil, sem plačal zavarovanje za eno leto in dva meseca na eno polico, le certifikata oziroma potrdila o zavarovanju sem dobil dva. Enega za dva meseca, drugega pa za eno leto. Lahko pa bi najprej plačal za dva meseca, nato pa čez dva meseca še za eno leto.
lp, Dule
lp, Dule
Ja treba jo je obvestiti ja. Sem imel tak primer, ko sem prodal čoln, pa se nisem sekiral, potem pa so čez 4 mesece terjali od mene denar. No potem sem z novim lastnikom uredil, da mi je poslal kopijo njegovega novega zavarovanja in sem se nekako zmenil, samo je bilo kar enkaj pregovarjanja. Je pa tudi pri avtomobilskem obveznem zavarovanju podobno, vendar pa tam ni permanentno. Tako če želiš del denarja nazaj, moraš prinesti novo polico, na kateri se vidi, da je avto prepisan in zavarovan na novega lastnika...
LP
LP
Očitno je glede na splošne pogoje tako, da moraš plačati tudi za nazaj. Kaj bi bilo v primeru škode je drugo vprašanje. Po splošnih pogojih pri Triglavu pa je tako, da moraš zavarovanje pisno odpovedati 3 mesece pred potekom zavarovanja v kolikor imaš zavarovanje sklenjeno do 3 let. V kolikor pa imaš zavarovanje sklenjeno že več kot 3 leta pa ga je pisno potrebno odpovedati najmanj 6 mesec pred iztekom.
Nihče me o poteku zavarovanja ni obvestil.
Kako je recimo če plovilo pod SLO zastavo zavaruješ recimo v ITA ali HR?
Za konec pa še: obvezno zavarovanje poteče 14.01.2009, kasko poteče 25.04.2008, plovno dovoljenje za HRV velja do 15.05.2008, registracija čoln velja do 20.06.2008 tehnični pregled za prikolico pa moram narediti 20.07.2008. Torej kar nekaj datumov, ki jih je vredno in potrebno zapisati na koledar.
LpL
Nihče me o poteku zavarovanja ni obvestil.
Kako je recimo če plovilo pod SLO zastavo zavaruješ recimo v ITA ali HR?
Za konec pa še: obvezno zavarovanje poteče 14.01.2009, kasko poteče 25.04.2008, plovno dovoljenje za HRV velja do 15.05.2008, registracija čoln velja do 20.06.2008 tehnični pregled za prikolico pa moram narediti 20.07.2008. Torej kar nekaj datumov, ki jih je vredno in potrebno zapisati na koledar.
LpL
Pa da ne razmišljam, da mi po malem skoz denar pulijo iz denarnice. Pa čeprav se dobro ve, da imam recimo čoln (ki sodi med navtične malčke ali pa še to ne) v vodi od maja do septembra potem pa lepo spravljenega v zaklenjeni garaži. In sploh ni nobene možnosti, da bi komurkoli naredil kakšno škodo z svojim plovilom...
Počasi me bo začel spet mikati kakšen manjši Maestral z Tomosom 4 pa adijo vsi tile brezpotrebni stroški. Se bomo pa na plažo vozili kakšne pol ure dalj...
Počasi me bo začel spet mikati kakšen manjši Maestral z Tomosom 4 pa adijo vsi tile brezpotrebni stroški. Se bomo pa na plažo vozili kakšne pol ure dalj...
Re: Obvezno zavarovanje plovil
autokamp napisal/-a:Včeraj sem bil zelo negativno presenečen nad zavarovalnico Triglav. 15.09.2007 mi je namreč poteklo obvezno zavarovanje za moje plovilo. Ker sem zamenjal motor sem moral ponovno obnoviti obvezno zavarovaje. V dobri veri sem odšel na zavarovalnico kjer sem imel namen vse skupaj urediti. Začelo se je že pri tem, ker sem želel obvezno zavarovati plovilo samo do izteka registracije ki mi poteče 20.06.2008. To ni bilo možno narediti, ker lahko zavarujejo samo za eno leto. OK sem rekel pa zavarujte pač za eno leto in v naslednjem trenutku me sicer zelo prijazna gospa preseneti še s tem, da mora zavarovanje narediti še za nazaj se pravi od 15.09.2007 do 14.01.2008 saj mi zavarovanje poteče PERMANENTNO. Obrazloži mi, da bi v primeru škode zavarovalnica kljub poteku zavarovanja ob plačilu police škodo na tretjem plovilu krila vseeno. Zadevo sem poravnal in zavaroval kakor je zahtevala zavarovalnica, pa vseeno ali sem se mogoče "poročil" z zavarovalnico da takole obračunava premije za nazaj? Kaj bi bilo če bi imel recimo plovilo tri leta na suhem ker ne bi šel z njim na morje in bi četrto leto plačal še premijo za pretekla tri leta?
Verjetno ima zavarovalnica prav.
Pri avtomobilih je še slabše. Zamudiš registracijo in zavarovanje in sledi;odjava iz prometa (plačaš),ponovna prijava (plačaš), novi tehnični (plačaš), nova prometna (plačaš), nove tablice (plačaš).Najceneje, je pač pravočasno opravit podaljšanje. Se pa pač zgodi, da se pozabi.Jaz sem pač pozabil na avto.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost