Opozorilo-nemška registracija

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

zlatizlatko
Kapitan korvete

Opozorilo-nemška registracija

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Če Jun 16, 2011 18:36

Rad bi vas opozoril na plovila, registrirana pod nemško zastavo Regensburg. Kupil sem tak čoln, prepričan, da je vse ok, saj je vendar le nemška zastava. Zalomilo se je pri poskusu ragistracije na našo zastavo. Na kapetaniji vztrajno zahtevajo potrdilo o plačanem DDV in carini. Na forumu sem zasledil aktualno temo, poiskal veljavne predpise, jim vse pomolil pod nos, ampak so neomajani in vztrajajo po svoje.
Še sreča, da je prejšnji lastnik kooperativen in mi pomaga pri reševanju problema ter je "pozabil" pogodbeno določilo " videno-kuoljeno".
Verjetno poznavalci tako veste, v čem je problem. Sedaj se je vključil odvetnik, bom poročal, kako se bo izteklo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 16, 2011 18:57

No, pa smo tam!!!

Osebno sem na tole opozarjal že nekaj časa, pa mi niste verjeli!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 16, 2011 20:21

Si bom sposodil za eno vprašanje na to temo.
Coln, ki sem ga sedaj kupil je na Slo zastavi, jaz pa bi ga dal na D zastavo.
Ali lahko kasneje pricakujem kake tezave, če bi želel dati nazaj na SLO, glede na to, da je zdaj na SLO zastavi?
dušan
Viceadmiral
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » Če Jun 16, 2011 21:04

Ne nikakor, ker je bil za tvoj čoln plačan ddv v sloveniji

Preverjeno
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Jun 17, 2011 08:59

Zlatko, kaj pa je čudnega da hočejo potrdilo o plačanem DDV? Sej če boš uvozil avto boš tudi DMV plačal. A misliš zaradi Evropske skupnosti? Ne pomaga. DDV mora biti plačan, prav tako carina. V nasprotnem primeru je to utaja davka.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 17, 2011 09:34

S tole D registracijo je tako, da gre za "šmugel"!!!

Nemci imajo zakon, ki povrne DDV, če se barka uporablja izven njihovih meja. To je sicer po definiciji DDV kar OK, torej davek se plača tam, kjer se opravi storitev oziroma uporablja plovilo... V Sloveniji ni tako in mora biti DDV v vsakem primeru plačan, pa naj bo to podjetje ali fizična oseba. Če gre za podjetje, si lahko DDV obračuna kot vstopni davek, kar pomeni, da je potem brez, seveda pa je pogoj, da gre res za gospodarski namen!

Ko blago iz druge roke kupujemo po Evropi, pomeni, da je DDV v vsakem primeru plačan. Razen pri barkah (mogoče še kje, vendar se ne spoznam dovolj), kjer imajo Nemci malo drugačen zakon!
To so naši končno pogruntali in sedaj zahtevajo kar ti pač gre zraven... Če se je plovilo dejansko uporabljalo v Nemčiji, potem je davek plačan! Če se je uporabljalo na Hrvaškem, potem zagotovo NI!
Registracija plovila brez da plačaš DDV pa je DAVČNA UTAJA, za kar so zagrožene kazni in tako je tudi prav!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jun 17, 2011 09:39

To je podobna zadeva, kot z avstrijskimi zastavami... Večina bark od avstrijskega Hypo Leasinga, ki so se nahajale na Hrvaškem ni imela plačanega DDV, čeprav so imele avstrijsko zastavo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 17, 2011 09:41

brane40 napisal/-a:To je podobna zadeva, kot z avstrijskimi zastavami... Večina bark od avstrijskega Hypo Leasinga, ki so se nahajale na Hrvaškem ni imela plačanega DDV, čeprav so imele avstrijsko zastavo.

Ni čisto res! To pri Hypo leasngu gre za najem plovila, ki je v lasti podjetja (Hypo banke) in ne fizične osebe!!! Ko ti ga prodajo lepo plačaš DDV, vse je legalno!
Pri Nemških registracijah pa je zadeva pisana na fizično osebo!!!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jun 17, 2011 09:43

Hočem samo povedat, da avstrijska zastava še ne pomeni, da je bil plačan tudi DDV.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 17, 2011 09:49

brane40 napisal/-a:Hočem samo povedat, da avstrijska zastava še ne pomeni, da je bil plačan tudi DDV.

To pa absolutno! Pri AT zastavi DDV nikoli ni plačan! Vendar pa, ko boš tako barko kupil, boš dobil račun z DDV ali pa prevzel leasing in še naprej ostal na AT zastavi brez DDV. No ja, če prav razumem najkasneje do 1.07.2013, ko gredo naši sosedje v EU. :D
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Jun 17, 2011 10:32

Jaz sem kupil plovilo pod Avstrijsko zastavo (Wien), lastnik je bil fizična oseba. Na kapetaniji so mi rekli, da moram imet potrdilo o plačanih dajatvah v Avstriji. Tu se je začel problem, ker je plovilu že potekla registracija ( dve leti) in menda v Avstriji ne hranijo več dokumentacije in tudi izpisa iz registra ni bilo možno dobit (lastnik je bil dr. prava, izgledal poštenjak in me po moje že ni nategnil).
Na kapetanijo sem poslal kopijo see briefa, CE in messbrief. Odgovor je bil nekako tako, da plovilo lahko registriram, ker je bil lastnik plovila fizična oseba (ne firma ali leasing), ker na see briefu posebej ne piše, da se plovilo lahko uporablja samo zunaj vod EU, to pa pomeni, da je lastnik ob registraciji predložil vsa ustrezna potrdila o plačanih dajatvah.

No, zapletlo se je potem drugje. Plovilo bi moral pripeljat v Slovenijo na pregled, po vodi ni šlo, ker je potekla registracija, po kopnem pa bi bilo predrago. Lahko bi pregled opravil pri pooblaščeni organizaciji na Hrvaškem (nikomur ni bilo jasno, kdo je na hrvaškem pooblaščen), potem pa sodno zaprisežen prevajalec to prevede v slovenski jezik,......skratka do kraja zakomplicirano.
Na koncu sem se zaradi časovne stiske odločil za registracijo pod USA zastavo za eno leto, pa tudi naslednje leto se mi ni ljubilo več komplcirat z našimi uradniki in sem tudi sam registriral pod tole nemško zastavo, pod katero (na Hrvaškem) plujem brez težav.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jun 17, 2011 10:48

zlatko83 napisal/-a:pod katero (na Hrvaškem) plujem brez težav.

Zaenkrat...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Jun 17, 2011 11:22

brane40 napisal/-a:
zlatko83 napisal/-a:pod katero (na Hrvaškem) plujem brez težav.

Zaenkrat...

Ne vem, kakšna težava bi lahko bila v prihodnje :?:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jun 17, 2011 11:30

Ko bo šla čez dve leti Hrvaška v EU, tudi tam ne bo več možno plut z barko, ki ne bo imela dokazila o plačilu DDV v EU. Pomoje si ga usral, da nisi takrat registriral v Sloveniji, ko si imel možnost... verjetno znajo Hrvatje še bolj komplicirat, ker bodo imeli po vstopu v EU kar dosti opravka z raznimi eksotičnimi zastavami.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Jun 17, 2011 12:26

Po moji logiki je tako, ko prvič registriraš, predaš ustrezne papirje, ki jih upravni organ ( v bilo kateri državi EU) arhivira, tebi pa izda uradni dokument (see brief, plovno dovoljenje,....), ki ti služi, kot dokazilo. Tako tudi tolmačijo uradni predpisi glede plačila dajatev. Drugo so seveda predpisi posameznih članic, kjer imajo te možnost uvedbe dodatnih dajatev (DMV, trošarine,....) v skladu z zakonodajo EU.
Tudi, če uvoziš vozilo, kupljeno od fizične osebe, ne rabiš dokazovat, da je bil DDV plačan, dovolj je prometno dovoljenje, kupoprodajna pogodba in plačanan DMV.
Očitno je v tej evropski zakonodaji še mnogo lukenj, da se isti predpisi v posameznih članicah različno izvajajo,..... kaj pa vem, na koncu si itak odvisen od volje uradnika, ta ima vedno dovolj maneverskega prostora, da znotraj kakšnega predpisa zadevo zakomplicira do konca.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov