Jadrnica pod ameriško zastavo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

Jadrnica pod ameriško zastavo

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Ne Apr 29, 2007 20:33

Ali lahko grem z jadrnico pod ameriško zastavo iz Hrvaške v Grčijo ali Italijo? Brez da imam probleme na carini.
anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Apr 29, 2007 20:58

Po moje lahko, le v Sloveniji te ne smejo dobiti. :lol:
LP anzi
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Po Apr 30, 2007 13:56

Ma ne vem EU pa carinska unija? Ma mogoče kdo sam izkušnje z tem?
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Po Apr 30, 2007 15:45

meni pa se zdi da ne smes plut v drzavah evropske unije. do problemov pride na carini, ker nimas placanega davka. nisem pa 100% :oops:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 01, 2007 11:45

Tudi jaz mislim, da je tako nekako, nisem pa prepričan. EU ima verjetno nek skupen sistem, po katerem te lahko "haklajo".
Če kdo kaj bolj natančno ve ali pa ima lastne izkušnje, naj prosim razloži.

LP
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Sr Avg 08, 2007 08:10

Lep pozdrav vsem.

Sem nov na tem forumu, ga malo prebiram in sem zasledil tole (zanimivo) temo. Ker sem tudi sam lastnik jadrnice pod ameriško zastavo, mi je stvar malo poznana. Meni (in mojim kolegom ki imajo prav tako ameriške registracije) je bilo "zabičano", da NITI SLUČAJNO ne smemo zapluti v vode EU (davek !!). In dokler Hrvaška ne bo šla v EU se bomo lahko mirno vozili po hrvaških vodah. Potem pa ...

Drugače pa je pri uvozu v Slovenijo potrebno plačati le 20% davek od pogodbene vrednosti (poleg vseh ostalih papirjev), carine pa za "starejša" plovila do 10 m (nisem 100%) ni potrebno plačati (tak je bil odgovor s strani glavnega carinskega in davčnega urada slovenije).

POZOR !!
Če je pogodbena vrednost "prenizka", bodo šli preverjat ceno plovila na trgu (tako da se mi ne splača prodati barke po smešno niski ceni prijatelju ali punci :D :D )

užiwajte
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Avg 14, 2007 09:00

Če je čarter, bo plovilo potrebno začasno carinit, če pa je lastniška, z lastnikom na krovu, pa nisem čisto prepričan, ampak po moje isto.
Mitja64
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mitja64 » Sr Sep 26, 2007 13:28

Lipi,
če ni skrivnost, v čem je razlika, če imaš plovilo pod tujo zastavo (verjetno je v Evrih)? Ali lahko tako plovilo oddajaš? Pri tem mislim predvsem na Hrvaško.
Hvala! Lp.
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Sr Sep 26, 2007 15:53

Ni skrivnost :D

Jadrnico sm kupil pod ameriško zastavo, in dokler hrvatje ne bojo v EU-ju, bo tako ostalo :D

kar se pa čarterja tiče, je pa tako. Uradno barke ne smem oddajat (nimam firme na hrvaškem). Problem je tudi z vinjeto (verjetno je ta problem vsem dobro znan). Jest mam sicer "srečo", ker lahko napišem maksimalno število oseb na Popis Osoba (prednost ameriške registracije :D ). Vseeno pa je to premalo, če bi se hotu ukvarjat s (črnim) čarterjem. Hitro namreč zapolniš listo, še posebej če barko posodiš parkrat na leto. Lahko sicer večkrat na leto kupiš novo vinjeto (in s tem novo PRAZNO listo za popis oseb), vendar se ta stvar vsaj meni ne splača (-50% bonitete).

Pa tudi, če bi se mi splačalo, verjetno barke nebi opsojal osebam, ki jih ne poznam (beri: čarter).

Barko sem kupil zaradi sebe, da jest uživam, pa da lahko kakšnega kolega/kolegico sabo vzamem.

In to je vse, kar jest rabm - vikend (ali teden) na morju, s punco, dobrimi kolegi, pa kakšno pivo tut prav pride :D

:D
še kakšen meter več ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost