Uvoz barke iz hrvaške

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Aleš71
Naddesetnik
Kraj: Nova Gorica

Uvoz barke iz hrvaške

OdgovorNapisal/-a Aleš71 » Sr Maj 02, 2007 21:05

Pozdravljeni

Zanima me kakšne dokumente potrebujem za uvoz plovila iz hrvaške. Je mogoče uvozit barko, ki ji je potekla regisracija. Kaj pa carina, davek a kdo kaj ve ?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 03, 2007 18:16

Kot prvo bo potrebno imeti kupoprodajno pogodbo in izpisek iz kapitanije, kjer je čoln registriran. Če mu je registracija potekla, mislim, da ni problem.
Naprej pa bo potrebno plačati uvozne dajatve. Kot prvo je to carina. Ta je odvisna od tega od kod plovilo izhaja. Če je to npr. ameriški gliser z vgradnim motorjem, se plača carina v višini 1,7%, drugače je pri izvenkrmnih, kjer ni carine nad 40HP... Na ta celoten znesek je potem plačati še 20% DDV. Skupaj to znese toliko, da se vam ne izplača. Mogoče je varianta, če je ta čoln vreden zelo malo oz. ga boš dobil zelo ugodno...
Vse to z uvozom kot fizična oseba pa sploh ni enostavno. Za uvoz je potrebno pri špediterju imeti garancijo, ki pa ti je večina ne da. Če že boš to počel, naj ti to naredi kakšen kolega ali znanec, ki ima firmo. Bo bistveno lažje...

Verjetno sem spustil še kakšne dokumente in pa stroške, takse... Če kdo ve kaj več, naj prosim razloži.

LP
Aleš71
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Aleš71 » Pe Maj 04, 2007 21:57

Hvala za izčrpen odgovor. Nisem mislil, da je toliko komplikacij.Pri njih je velika ponudba in se da dobit uredu barko za soliden denar. Zanimala me je starejša železna barka letnik 82 potrebna zunanje obnove.Glede Baylinerja pa mislim, da je praba malo prehuda 8)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Maj 04, 2007 23:23

Ker praviš, da je jeklena barka, si predstavljam da je večja. Tako je verjetno ne boš vozil v Slovenijo... Kupi jo na Hrvaškem in tam tudi registriraj. Izognil se boš praktično vsem zgoraj opisanim dajatvam. Poleg tega ti pod hrvaško zastavo ne bodo težili s crew listo... Tudi to je nekaj. :D Če bi pa rad barko uporabljal tudi po EU, potem to odpade...

LP
Aleš71
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Aleš71 » So Maj 05, 2007 15:44

Vsekakor odpade. Barko rabim tu, na naši obali tako da mi je dostopna skoraj vsak vikend.Samo za 14 dni dopusta je bolje nabavit gumenjak.
Kako je pa z nadgradnjo plovila.V mislih imam montažo kopalne ploščadi na krmi ali montiranje flybridge-a,manjše spremembe na palubi (druga oblika oken).Je potrebno opravit kakšen tehnični po takšni predelavi.Mere plovila ostanejo iste, razen kopalne ploščadi, ki je sedaj krajša.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Maj 05, 2007 20:45

Predelave so na plovilih na srečo bolj enostavne kot pa na avtomobilih. Tam moraš homologirat praktično vse.
Vsekakor pa če boš dodal večjo platformo je potrebno barko na novo izmeriti in potem spremeniti podatke, na novo registrirati... Poznam pa človeka, ki je dodal platformo na ameriški gliser in tega ni prijavil. Do sedaj ga ni še nihče nič vprašal, čeprav se je gliserček iz 5,6m podaljšal na nekaj čez 6m. Kako pa je s Flybridgem pa ne vem. Verjetno ga uradno ne smeš kar tako dodati. To dejansko vpliva na plovne lastnosti barke...

LP
Aleš71
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Aleš71 » Pe Maj 11, 2007 21:25

Zaenkrat hvala za vse informacije.

LP
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jan 15, 2008 17:03

Mene pa zanima kako je s tem, če imaš plovilo registrirano na Hrvaškem in bi ga vsako leto pripeljal v SLO na popravilo in prezimovanje.
Plačal bi seveda SLO davek in carino. Ali s temi dokumenti potem lahko plovilo brez težav prevažam na HR in nazaj v SLO? S plovilom seveda ne bi plul po SLO oziroma EU morju.

Hvala za nasvete!
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » To Jan 15, 2008 18:54

Pozdravljen Aleš,
Vidim,da si informiram o Hrvaškem trgu,zato me zanima kje iščeš njihovo ponudbo.Sprašujem zato ker koliko sem jaz primerjal cene z našimi (koliko se pač po netu da)se mi ne zdi da so kaj ceneje.Pa še nekaj se mi zdi,da so plovila in motorji bolj iztrošeni .Ali se motim?
L.p.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jan 15, 2008 19:14

bouton napisal/-a:Mene pa zanima kako je s tem, če imaš plovilo registrirano na Hrvaškem in bi ga vsako leto pripeljal v SLO na popravilo in prezimovanje.
Plačal bi seveda SLO davek in carino. Ali s temi dokumenti potem lahko plovilo brez težav prevažam na HR in nazaj v SLO? S plovilom seveda ne bi plul po SLO oziroma EU morju.

Hvala za nasvete!

Ne moreš plačat davek v sloveniji, registrirat pa na Hrvaškem... Barka ne more biti na dveh mestih na enkrat. Ali je v Slo ali pa jo izvoziš, plačaš Hr davkarijo, carino, trošarino in potem tam registriraš...

LP
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jan 15, 2008 19:33

Morda nisem bil dovolj jasen.
Barka je registrirana na Hrvaškem in vse dajatve so tam plačane.
In barka bo ostala registrirana na Hrvaškem.
Zanima me le ali lahko Sloveniji za to barko plačam slovenski DDV in slovensko carino in barko potem brez težav vozim v Slovenijo in nazaj na Hrvaško.
Barka bi bila v Sloveniji le na kopnem in je ne bi uporabljal na slovenskem morju.
Če povzamem: ali je možno, da za 22% vrednosti barke kupim prost transport barke med SLO in HR?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 16, 2008 00:11

Mislim da ne! Ne more bit blago na dveh koncih... Glej gre takole. Carina je druga zgodba, nanaša se na poreklo barke in ne na to kje je sedaj registrirana. Torej, če je npt. tvoja barka iz amerike, potem plačaš 1.7%, če je npr. iz EU, ne plačaš nič carine... K sreči v Slo ni drugih dajatev!
No ptem gre pa na vse skupaj še 20% Slo DDV.

Je pa en problem. Ti se ne moreš kar sprehodit do DURS-a (davčna uprava RS) in rečt, da ni plačal DDV... To ne gre tako. Barko je treba uvozit, to pa pomeni še prej izvozit. Da pa jo izvoziš iz Hrvaške, jo je pa potrebno izpisat iz registra. No potem pa lepo najdeš špediterja, ta ti zaračuna 200 EUR za papirje, obračuna carino in tudi DDV. Pri tme moraš položit garancijo in če si fizična oseba prej kot ti to rata zagotovo popizdiš. Če boš to počel naj ti naredi kakšen kolega, ki ima firmo... Drugače so muke ježeve...

No po vseh teh postopkih in pridobitvi "customs clearance", pa lahko barko registriraš v Slo. To kar pa zahtevaš ti, pa NI MOŽNO. Blago ne more biti ne dveh mestih hkrati! DDV pomeni davek na dodano vrednost, kar vemo vsi, le redki pa razumejo te tri besede, kako se obračuna, kje in zakaj. Zakaj si ga firme obračunajo kot vstopni davek ne ve niti 80% lastnikov firm. DDV je pravo nasprotje prometnemu davku, ki smo ga imeli neskončno let v bivši državi in še malo potem...
No sem malo zašel... Pozabi, ker ne gre. Barko pa sploh ne vem zakaj bi vozil domov? Če si želiš HR zastave plačaj še tistih 200 EUR za zimovanje in končano.

LP
Aleš71
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Aleš71 » Sr Jan 23, 2008 21:20

Pozdravljen akisek

Mene so zanimala predvsem starejša plovila.Tam do 10m, po možnosti železne konstrukcije. Teh pri nas ni oziroma zelo, zelo malo.Moja glavna baza informacij je revija BURZA NAUTIKE.
atilone
Admiral

Re: Uvoz barke iz hrvaške

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jan 23, 2008 22:19

Aleš71 napisal/-a:Pozdravljeni

Zanima me kakšne dokumente potrebujem za uvoz plovila iz hrvaške. Je mogoče uvozit barko, ki ji je potekla regisracija. Kaj pa carina, davek a kdo kaj ve ?

Aleš71
Pri nas obstajajo "klasifikacijski zavodi"(Bureau Veritas, d.o.o., Koper;Rina,S.p.a., Izola in Germanischer Lloyd Slovenija d.o.o.,Koper )
Pri vpisu čolna in tudi samo motorja, v naš register, so oni glavni. Brez njihovega pečata ostaneš tam kjer si začel.Iz držav EU, ni problema oz. če je plovilo plulo pod zastavo države,ki je v EU. Ne imet upanja, na uvoz iz HR.
Sam, sem že imel skoraj kupljeni motor na HR. Po pogovoru z njimi, in odsvetovanju nakupa, sem se obrnil na sever. Mimo grede, dobil sem boljši motor in cenejšega,potreboval pa bom samo en dokument, ki me bo stal 1 € (fotokopija odjave motorja).Plovilo iz HR, pa ne bo v nobenem pogledu odgovarjalo normam, ki so v EU.
lp
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Če Jan 24, 2008 09:04

Atilone pozdravljen!
Kje na severu si kupil motor in kje si ga našel?Povej malo o motorju in ceni.
L.p.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost