Širina in dolžina plovila na prtljažniku?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

Širina in dolžina plovila na prtljažniku?

OdgovorNapisal/-a Barraqda » Ne Okt 23, 2011 10:14

A kdo mogoče ve kakšna je maksimalna širina plovila, ki ga lahko daš na prtljažnik osebnega vozila? Za dolžino vem, da ne sme presegat 1m pred in 1.5 m za vozilom. Sklepam, da 6m plovilo nebi smel bit problem, če je avto dolg 4.3 metra? :?

Širina predmeta naj nebi bila večja od širine prtljažnika. Manj kot 1.5 m. A to drži, če vzratna ogledala štrlijo na 2.1 m? :?
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Ne Okt 23, 2011 11:15

http://www.tecajcpp.com/cpp/tovor.php

Tovor - bočna omejitev
Če sega tovor čez vozilo na bočnih straneh, mora biti označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih na sprednji in zadnji strani z zgoraj opisanimi tablami, ki morajo biti nameščene prečno na smer vožnje. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti mora biti tak tovor označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih tudi z belima lučema na sprednji strani in z rdečima lučema na zadnji strani.

Pa ne pozabi na težo tovora.
Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Barraqda » Ne Okt 23, 2011 11:50

dule napisal/-a:http://www.tecajcpp.com/cpp/tovor.php

Tovor - bočna omejitev
Če sega tovor čez vozilo na bočnih straneh, mora biti označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih na sprednji in zadnji strani z zgoraj opisanimi tablami, ki morajo biti nameščene prečno na smer vožnje. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti mora biti tak tovor označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih tudi z belima lučema na sprednji strani in z rdečima lučema na zadnji strani.

Pa ne pozabi na težo tovora.

To sem tudi sam prebral, žal pa nikjer ne piše koliko sme bit širok tovor na prtljažniku? Ali lahko postavim 1.5 m širok tovor na prtljažnik? :?
Klino
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Klino » Ne Okt 23, 2011 12:58

Pomoje je neka maksimalna omejitev nekje 2,5m... vse kar je širše je že izredni prevoz.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Ne Okt 23, 2011 16:21

Klino napisal/-a:Pomoje je neka maksimalna omejitev nekje 2,5m... vse kar je širše je že izredni prevoz.

+1
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Okt 23, 2011 16:45

.

Prej kot širina ti bo omejitev teža. Hitro boš preko dovoljene obremenitve. Poglej v homologacijo koliko lahko obremeniš streho. Če se ne motim, še nisem zasledil osebnega avta, ki bi imel dovoljeno težo na prtljažniku, posredno na strehi, več kot 100 kg. In to skupno s prtljažnikom. Ko to razrešiš pa raziskuj naprej.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Guma
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Guma » Po Okt 24, 2011 15:43

pajer1 napisal/-a:.

Prej kot širina ti bo omejitev teža. Hitro boš preko dovoljene obremenitve. Poglej v homologacijo koliko lahko obremeniš streho. Če se ne motim, še nisem zasledil osebnega avta, ki bi imel dovoljeno težo na prtljažniku, posredno na strehi, več kot 100 kg. In to skupno s prtljažnikom. Ko to razrešiš pa raziskuj naprej.

LP

.

Povprečno je nekje 50kg.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Okt 24, 2011 15:48

Tudi jaz prevažam svoje plovilo na strehi. Max. obremenitev strehe po tovarniških podatkih je 100 kg, jaz jo obremenim s 120 kg, kar je še vedno neka razumna prekoračitev, če ob tem tudi prilagodiš stil vožnje. Širina tovora ne presega širine strehe, zadaj pa štrli vse skupaj pol metra čez rob avta, tako da posebnih označb ne uporabljam. Je pa zaradi dodatne obtežitve treba malo bolj napolnit pnevmatike.
Mirno morje in široko obzorje.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Okt 24, 2011 17:05

Masa pomoje ni problem. Sam se na svojem avtu prevažal Autohome maggiolino (tista truga za spat), ki ima sama po sebi več deset kg in ko k temu prišteješ še dva odrasla je to skoraj 200kg.
Problem je pri vožnji in predvsem zaviranju- da ti kaj ne odnese s strehe.
A teh tvojih 6 m se mi zdi pa kar huda.... Kako boš pa to navezal? Streha je tam nekje 2/3 dolžine avta...
Hm. Jaz sem letos vozil gumico s trdim dnom in dolžine 2.6 pa je vse skupaj izgledalo že na meji... In avto je terenec...
Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Barraqda » Po Okt 24, 2011 23:14

al napisal/-a:Masa pomoje ni problem. Sam se na svojem avtu prevažal Autohome maggiolino (tista truga za spat), ki ima sama po sebi več deset kg in ko k temu prišteješ še dva odrasla je to skoraj 200kg.
Problem je pri vožnji in predvsem zaviranju- da ti kaj ne odnese s strehe.
A teh tvojih 6 m se mi zdi pa kar huda.... Kako boš pa to navezal? Streha je tam nekje 2/3 dolžine avta...
Hm. Jaz sem letos vozil gumico s trdim dnom in dolžine 2.6 pa je vse skupaj izgledalo že na meji... In avto je terenec...

No sej 6m je mišljeno kot skrajna meja. Kajaki, surfi, jamborji pridejo komot do 5-6 m zato me je zanimalo kaj vse se da prevažat na prtljažniku v merah in ne kilah.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Dec 15, 2011 13:43

6m na strehi, pa ti boš pešca snel še preden ga boš videl?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Dec 15, 2011 16:46

A si si naredil 6m jadrnico?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Dec 15, 2011 17:09

Najbolje da si omisliš amfibijo Barraqda :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov