Schengen in plovba v Italijo
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Schengen in plovba v Italijo
Kako je po vstopu Slovenije v schengensko območje s plovbo v Italijo?
Ali je potrebno prijavljanje pri vplutju v prvo luko. Mejnih in carinskih formalnosti menda ni, kaj pa plovno dovoljenje?
Seveda pa bo še vedno treba upoštevati tamkajšnje predpise o obvezni opremi, izogibanju rezervatov, zavarovanje... Kako bi se naprimer odpravil s čolnom v Lignano ali Benetke? Mimogrede, ali to sploh kdo počne?
Nekater ste pluli do Grčije preko Italije. Obe sta članici schengenskega območja. Kako gre tam, sem poskušal razbrati iz Luftarjevega potopisa, pa sem na koncu ugotovil, da je plul pred vstopom Slovenije v Schengen, pa še s hrvaško zastavo.
LP Francelj
Ali je potrebno prijavljanje pri vplutju v prvo luko. Mejnih in carinskih formalnosti menda ni, kaj pa plovno dovoljenje?
Seveda pa bo še vedno treba upoštevati tamkajšnje predpise o obvezni opremi, izogibanju rezervatov, zavarovanje... Kako bi se naprimer odpravil s čolnom v Lignano ali Benetke? Mimogrede, ali to sploh kdo počne?
Nekater ste pluli do Grčije preko Italije. Obe sta članici schengenskega območja. Kako gre tam, sem poskušal razbrati iz Luftarjevega potopisa, pa sem na koncu ugotovil, da je plul pred vstopom Slovenije v Schengen, pa še s hrvaško zastavo.
LP Francelj
Pozdravljen
Velikokrat sem že šel v Lignano in Benetke in nikoli se nisem odjavljal v SLO(mogoče je to napačno) in prijavljal v IT.Plovno dovoljenje ne potrebuješ,barka pa mora biti zavarovana za vstop v italijanske vode.Bolje preventiva kot kurativa
Priporočam ti,da si nabaviš primerne navtične karte in kakšno drugo literaturo (o marinah itd.),ker je tam ogromno plitvin in zna biti nevarno pri sekanju(krajšanju) plovne poti,označene so tudi s koli.Pri plovbi po kanalih pazi na hitrost in po kateri strani voziš.
LP Clipper
Velikokrat sem že šel v Lignano in Benetke in nikoli se nisem odjavljal v SLO(mogoče je to napačno) in prijavljal v IT.Plovno dovoljenje ne potrebuješ,barka pa mora biti zavarovana za vstop v italijanske vode.Bolje preventiva kot kurativa
Priporočam ti,da si nabaviš primerne navtične karte in kakšno drugo literaturo (o marinah itd.),ker je tam ogromno plitvin in zna biti nevarno pri sekanju(krajšanju) plovne poti,označene so tudi s koli.Pri plovbi po kanalih pazi na hitrost in po kateri strani voziš.
LP Clipper
Benetke niso tak bavbav, kot mnogi mislijo. Zadostuje ze dobra navticna karta, je pa zelo vazno, da si organiziras privez. Za vecje jahte je obvezna rezervacija Preko agenta, medtem ko jadrnice lahko prosto vplujejo. Pred vstopom v notranje vode se moras prijaviti na VHF pri Piloti di Venezia in povedati kam bos plul in kje imas privez. Samm sem veckrat uporabil Marino San Giorgio, ki je tocno nasproti Markovega trga. Brez vnaprej dogovorjenega priveza ti vstopa ne bodo dovolili!!!! Kar se pa tice marine San Giorgio je to privaten jadralni klub in jih moras poklicati dovolj zgodaj, da ti odgovorijo. Z tega malega otocka imas nato vodni avtobus na trg Svetega Marka ca. 500m
http://www2.comune.venezia.it/accessi/d ... el_eng.asp
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
nemo napisal/-a:Benetke niso tak bavbav, kot mnogi mislijo. Zadostuje ze dobra navticna karta, je pa zelo vazno, da si organiziras privez. Za vecje jahte je obvezna rezervacija Preko agenta, medtem ko jadrnice lahko prosto vplujejo. Pred vstopom v notranje vode se moras prijaviti na VHF pri Piloti di Venezia in povedati kam bos plul in kje imas privez. Samm sem veckrat uporabil Marino San Giorgio, ki je tocno nasproti Markovega trga. Brez vnaprej dogovorjenega priveza ti vstopa ne bodo dovolili!!!! Kar se pa tice marine San Giorgio je to privaten jadralni klub in jih moras poklicati dovolj zgodaj, da ti odgovorijo. Z tega malega otocka imas nato vodni avtobus na trg Svetega Marka ca. 500m
Ta klic velja za vsa plovila,ne glede na velikost???
Jaz sem poklical samo marino San Giorgio(rezerviral privez) in to je bilo to.
Kaj misliš,da sem naredil prav???
LP Clipper
Po pravilu naj bi vsa plovila dobila dovoljenje za plovbo v vodah Venezie , tako se izognes komplikacijam, ce naredis kaksno napako, ali pa tebe kdo poskoduje. Zlato pravilo je, da imas coln oz. plovilo zavarovano, ker nikoli ne ves, ce bo kdo tebe ali ti koga poskodoval. Na morju je prevec nevarnosti, ker ko so advokati v igri po nesreci, je to lahko zelo drago. Poznam primer, ko je fant pobral punci na plazi, med voznjo je ena zdrsnila iz colna in ji je propeler mocno poskodoval nogo. Tozili so ga za astronomsko vsoto in samo po dolgem pogajanju je pristala na simbolicno odskodnino. Fantja ne bodimo lahkomiselni z zavarovanji! Se ne izplaca!Saj zavarovalniska premija na leto ni tak strosek. Raje prej placam, kakor da imam kasneje tezave.
Ce se bos vezal v marini Punta Faro, pazi, da bos vzel smer na konec stebrov na vhodu v laguno in da se drzis bolj blizu njih, ker je juzno od nnjih bolj plitko. Tocno na vhodu v marino Punta Faro imas levo od vhoda precej plitko pesceno dno, tako da se drzi bolj desno. Sicer ne vem, z kaksno barko bos plul, vendar je ob stebrih ca, 3,8m , dalj od njih pa gre na 1,7m. Svetujem ti, da si pogledas detaljno karto vhod, ker so te lagune lahko precej z******e. Se informacija za Morjeplovce> ce par dni prej naredis dnevnik vkrcaja taxfree goriva v isti marini, lahko mpred odhodom nahrvasko tankas goriuvo brez davka, kimtrenutno stane okrog 72c, s tem , da se4 cena dnevno spreminja.
Nekaj sličic iz morskega dostopa v Benetke. Je sicer manjša goljufija, s plovilom (Prince of Venice) nisem sam upravljal, niti nisem lastnik, izlet je bil pa vseeno lep. Mesta ob morju so očitno gradili tako, da so lepši obraz kazala obiskovalcem iz morja kot tistim, ki so prihajali s celine.
V Lignano se bomo odpravili z najetim gliserjem, ki bo imel grez zagotovo manjši od 1m.
LP Francelj

V Lignano se bomo odpravili z najetim gliserjem, ki bo imel grez zagotovo manjši od 1m.
LP Francelj

-
dobra_vila
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Ljubljana
V Benetkah sem bil z jadrnico dosedaj trikrat, nazadnje pred petimi leti. Vedno sem se vezal v marini Santa Elena, ki je desno, ko prideš v Benetke.
To je v neposredni bližini stadiona. Do Sv. Marka je potem peš cca 30 min.
Sicer ne vem kako je zdaj, vendar sem bil v marini vedno prijazno in domače sprejet - cena za 8m barko je bila 20 eur.
LP Dobra vila
To je v neposredni bližini stadiona. Do Sv. Marka je potem peš cca 30 min.
Sicer ne vem kako je zdaj, vendar sem bil v marini vedno prijazno in domače sprejet - cena za 8m barko je bila 20 eur.
LP Dobra vila
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost