Prenočevanje na barkah

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Če Maj 03, 2007 19:47

Bom upošteval tvoj nasvet, čeprav sem sam mislil da je enostavneje, če pustim avto in prikolico tukaj, dam čoln v vodo, se odjavim v SLO in prijavim na Hrvaškem. Spal bom tako ali tako na čolnu. Res pa je, da so stroški dvojni. Pri nas bi moral plačati parkiranje avtomobila in prikolice, ter na hrvaškem privez.

Še to: Sam sem mnenja, da je bolje plačati privez v marini, kot pa čez noč sidrati nekje na divjem. Kaj pravite, forumaši?
LP anzi
afna
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a afna » Če Maj 03, 2007 20:17

Če misliš živeti na barki, potem je praktično vseeno kako greš čez. Če greš samo do našega morja, maš pa z avtom manj poti in mejni prehod z avtom odpade...
Jst skoraj vedno spim po zalivčkih. V marino skoraj ne zavijem, ker se mi zdi predrago. Včasih prespim na rivi v kakšnem mestu, kjer je vez še za normalen denar. Drugače pa ga ni lepšega kot spanje na sidru.

lp
tistja
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tistja » Pe Maj 04, 2007 17:10

Afna, tud jst mam podobne izkušnje...:P Je bolj avanturistično spat v zalivčkih, ponavadi v "družbi" še nekaj bark, tko da nas je ponavadi vsaj 5... Mogoče se res ob slabem vremenu al pa če je napoved slaba, odločim za kako rivo v mestu, marin pa ne prakticiram.

Lp :P
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Pe Maj 04, 2007 18:52

Ojla,

Torej, vidva prakticirata prenočevanje na sidru. Zanima me, ali sta imela v mislih urejeno sidrišče z bojami ali na lastnem sidru? Če sidrata, ali vržeta prednje in zadnje sidro?? Kako je s sidranjem oz. privezovanjem na pripravljene boje, komu plačaš? Podobno sidrišče je na Unijah.

Mene bi bilo strah, da bi ponoči sidro začelo plužiti in bi se zbudil v skalah.

Z ženo sva bila lani priča sidranju pred kampom na Lošinju, ko je ponoči začelo močno pihati in vsi so celo noč dežurali oziroma so se kasneje odpravili na odprto. Sta že kdaj doživela presenečenje ponoči?? Tega me je najbolj strah.
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Maj 04, 2007 20:26

Anzi, vsekakor ti priporočam, da ne hodiš v marine. Ker je tam precej gneče, se mnogo kapitanov zateče v marino že ob 15 uri. Potem pa praskajo jaj**... :D
Spanje v zalivčkih je bistveno lepše in ti daje pravi stik z morjem. Kar se tiče varnosti, je ponavadi popolnoma varno. Sidro se ti ne bo vleklo kar tako... Če je primerne teže zdrži precej več, kot bo zdržal tvoj želodec na barki preko noči :shock: :D :shock: . Če je napoved res slaba in pričakuješ močan veter, uporabi dva sidra. Jaz to redno prakticiram, kadar je sila. Dodatno sidro vežeš na glavnega, tako da sta eden za drugim (zaporedno), uporabiš pa samo eno verigo/vrv. Taka varianta se ne premakne!!!
Vedno sidraš samo s sprednjim sidrom!!! Če je možno priveži vrv natančno na sredini premca, ker te bo med vetrom tako najmanj obračalo levo/desno.
Ko smo že pri varnosti sidranja... Kdo pa pravi, da je muring v marini varen? Vanje se nevešči kapitani velikokrat zapletajo s kobilicami jadrnic in celo propelerji. Jaz osebno mojemu sidru bistveno bolj zaupam! :D
Če vežeš na bojo, te bodo proti večeru obiskali fantiči, ki ti bodo zaračunali nekaj po metru in pa tudi takso za bivanje. Tako boš dal nekaj tudi "cesarju". Je pa taka varianta ponavadi bistveno cenejša kot marina.
Še drugo je pa to, da s tvojim čolnom v marinah ne boš zaželen! :shock:
Dolžina je premajhna in tako plačaš premalo, zasedaš pa enako en privez. Ko je gneča bodo rekli "Adijo", tako kot una v najšibkejšem členu :shock: .

Za konec:
Naj te ne bo strah. Poslušaj vremensko napoved in poišči varen in napovedi primeren zaliv. Kupi si knjigo od "Korlna", kjer je vse zlo lepo napisano! Če je napoved res slaba in se bojiš pa odidi v marino. Če boš hodil vsak dan v marino, boš "gusarjem" vsak dan pustil najmanj eno pošteno večerjo za dva! Po moje brez veze!

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Pe Maj 04, 2007 22:32

Admin, hvala za izčrpni odgovor!

Moram priznati, da sem skoraj popolni novinec v navtiki, zato mi taki nasveti pridejo še kako prav. Pred tem čolnom sem zamenjal dva gumenjaka, ki pa sem ju uporabljal za dnevne izlete. Prenočevanje je bilo seveda na kopnem (kampiranje), tako tovrstnih izkušenj še nimam.

Prejšnji lastnik čolna mi je rekel, da je sidral z glavnim "premčnim sidrom" in dodatnim, ki ga je vrgel na krmi. Čoln se v tem primeru res ni obračal z vetrom, je pa logično da sidra v tem primeru ne držita tako kvalitetno, saj delujeta v nasprotni smeri.
Verjetno bom vsaj na začetku raje uporabljal boje (za miren spanec) :wink: in seveda dnevne veze "na rivi".

V juniju bom verjetno čoln sprobal za 1 teden kar na SLO obali. Kje mi priporočate sidrati, čez noč?

Admin: Mi lahko prosim napišeš kaj več podatkov o tisti knjigi od "Korlna", da se malo izobrazim.
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Maj 04, 2007 23:36

V Slovenskem morju je malo pametnih lokacij za sidranje. Ena od njih je v Strunjanu, kjer je nekaj bark tudi na stalnih bojah. Sidro tam dobro drži, je pa problem, ker je "teren" odprt vse od zahoda do severa. Kakšen močnejši maestral zna biti tam precej jeb*. Če tega v napovedi ni je OK.
Drugi kotiček je pred koprskim mandračem. Tam so zadnje čase precej razkopavali, tako da ne vem kako je sedaj z globinami, vendar predvidevam da je po starem.
Kakšnih posebnih zaprtih zalivov pa v slovenskem morju žal ni. Spanje bo tako varno le, ko ni napovedana kakšna nevihta ali opozorilo. Drugače v SLO predlagam eno od marin oziroma mandračev. Ponavadi se da preko noči stisniti tudi v ankaranski Sv. Katarini...

NIKOLI niti pomisli ne, da bi sidral tako kot ti je rekel!!!!!!!!!
Taka varianta je uporabna, če vežeš krmo na obalo, čez premec pa sidraš. Tako lahko recimo prihraniš na prostoru, ki ga potrebuješ, če je zalivček majhen. To velja samo v zalivčkih, ki so zaprti s treh strani. To je zagotovilo, da valovi ne morejo priti z boka. Če pridejo iz smeri, kjer je zaliv odprt pa tako zagotovo prihajajo v premec, kar je tudi najbolje...

Hahaha, okrog tega "Korlna". :D :D :D
Se mi je zdelo, da ne boš vedel. Ja to je ena luštna knjigica, ki bi ji lahko rekel tudi peljar. Naslov je bil včasih 777 lučica i uvala. Sedaj obstaja tudi slovenska verzija, ki imam naslov nekaj kot 808 zalivov in pristanov. Napisal jo je stari nemški morjeplovec, ki ima Jadran v malem prstu. Frajerju je ime Karl Heinz Beständig, jst mu pa v navtičnem žargonu rečem kar "Korl", kakor je po slovensko Karl. :D :D
Knjigo dobiš v navtičnih trgovinah in v Geonavtiku na kongresnem v LJ.

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » So Maj 05, 2007 09:28

admin napisal/-a:V Slovenskem morju je malo pametnih lokacij za sidranje. Ena od njih je v Strunjanu, kjer je nekaj bark tudi na stalnih bojah. Sidro tam dobro drži, je pa problem, ker je "teren" odprt vse od zahoda do severa. Kakšen močnejši maestral zna biti tam precej jeb*. Če tega v napovedi ni je OK.
Drugi kotiček je pred koprskim mandračem. Tam so zadnje čase precej razkopavali, tako da ne vem kako je sedaj z globinami, vendar predvidevam da je po starem.
Kakšnih posebnih zaprtih zalivov pa v slovenskem morju žal ni. Spanje bo tako varno le, ko ni napovedana kakšna nevihta ali opozorilo. Drugače v SLO predlagam eno od marin oziroma mandračev. Ponavadi se da preko noči stisniti tudi v ankaranski Sv. Katarini...

NIKOLI niti pomisli ne, da bi sidral tako kot ti je rekel!!!!!!!!!
Taka varianta je uporabna, če vežeš krmo na obalo, čez premec pa sidraš. Tako lahko recimo prihraniš na prostoru, ki ga potrebuješ, če je zalivček majhen. To velja samo v zalivčkih, ki so zaprti s treh strani. To je zagotovilo, da valovi ne morejo priti z boka. Če pridejo iz smeri, kjer je zaliv odprt pa tako zagotovo prihajajo v premec, kar je tudi najbolje...

Hahaha, okrog tega "Korlna". :D :D :D
Se mi je zdelo, da ne boš vedel. Ja to je ena luštna knjigica, ki bi ji lahko rekel tudi peljar. Naslov je bil včasih 777 lučica i uvala. Sedaj obstaja tudi slovenska verzija, ki imam naslov nekaj kot 808 zalivov in pristanov. Napisal jo je stari nemški morjeplovec, ki ima Jadran v malem prstu. Frajerju je ime Karl Heinz Beständig, jst mu pa v navtičnem žargonu rečem kar "Korl", kakor je po slovensko Karl. :D :D
Knjigo dobiš v navtičnih trgovinah in v Geonavtiku na kongresnem v LJ.

LP

V SLO bova verjetno za tisti preizkusni teden kar v eni od marin ali pri Sv. Katarini (to je pri Valdoltri, kajne).

Glede Korlna mi je sedaj vse jasno :lol: :lol: Peljar za brodove seveda poznam! Nameravam si ga kupiti že 2 leti, sedaj bo res treba,...
Hvala za info!
LP anzi
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » So Maj 05, 2007 11:30

v sv. katarini se bo zelo tezko stisnil, ker ni prav nic prostora, saj v katarini imajo priveze le domacini, ki pa dnevno hodijo na morje, pa se to ce je barka daljsa od 10m tam sploh nima kaj iskat, ker tudi globine ni kaj prevec. lazje se bo dalo vezat v valdoltri na pomol, kjer je tudi malce vec urejen pomol. je pa tudi res da pa je pomol v valdoltri precej visji, tu mislim predvsem da bi znalo bit kar nekaj problemov pri skakanju na pomol. pa tudi globina je precej globlja kakor v sv. katarini.
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » So Maj 05, 2007 19:20

bimbus napisal/-a:v sv. katarini se bo zelo tezko stisnil, ker ni prav nic prostora, saj v katarini imajo priveze le domacini, ki pa dnevno hodijo na morje, pa se to ce je barka daljsa od 10m tam sploh nima kaj iskat, ker tudi globine ni kaj prevec. lazje se bo dalo vezat v valdoltri na pomol, kjer je tudi malce vec urejen pomol. je pa tudi res da pa je pomol v valdoltri precej visji, tu mislim predvsem da bi znalo bit kar nekaj problemov pri skakanju na pomol. pa tudi globina je precej globlja kakor v sv. katarini.

Malo sem zamešal: Mislil sem, da je Sv. Katarina pri Valdoltri :roll: Sv. Katarina je tisto "pristanišče" pri vojašnici, kajne :?:

Kako je pri Valdoltri, komu se je potrebno najaviti? Komu plačaš?

P.S. (admin): Oprosti, malo sem "off topic". Tema naj bi govorila o prestopih meje. Je možno to premakniti v novo temo?
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Maj 05, 2007 21:03

Evo anzi, tema je razdeljena. Hvala za namig...

Tale knjiga "Korl" ni peljar za brodove. Naslov je "808 lučic in zalivov" ali pa nekaj podobnega. Vsekakor se začne s številko 808... Peljar je po moje precej neuporaben, saj je v njem preveč informacij, ki jih le s težavo hitro najdeš. V tej knjižici (vezana je kot zvezek), pa je natančno tisto kar rabiš. Zelo priporočam!

Ja Sv. Katarina je pri vojašnici majhen zalivček. Res je kot pravi bimbus, da je prostora zelo malo, globina vode pa je proti koncu zelo majhna. Na sredini je tudi ena plitvina ki je med oseko na Z=0!!! Pazi, če se boš motal tam notri.
Bimbus, anzi nima 10m čolna ampak dobrih 5m dolg gliserček. Za takega se vedno najde prostor. Jaz sem že prespal notri, vedno pa se lahko vežeš nekam k drugemu čolnu, saj boš tam le preko noči in tako ne boš motil... Je pa pred Valdoltro res lepše, še posebej če imaš večjo barko. Komu plačaš ne vem, ker tam še nisem spal. Sicer po SLO morju že nekaj let nisem plul več kot urico pred kakšno marino, tako da nisem ravno najboljši link za zadnje podatke.
Spomnil sem se še nekaj lokacij...
Mogoče se lahko "skriješ" tudi v kanalu v Luciji (če prihajaš z morja levo od marine). Res je tam kakor vem vse zasedeno. Druga varianta pa je tudi kanal ob solinah, ki gre v Sečo (ne vem kako se reče). Tam je ogromno bark in ni vrag da ne bi vmes našel kakšnega prostora. :D

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Maj 06, 2007 00:54

Admin, hvala za namig :idea: :!: Sedaj sem se spomnil, kanal pred Sečo je super zadeva. Večkrat se z ženo, ko sva na Obali, sprehajava po tisti cesti, ki pelje od solin proti Luciji. Tam je, kot vem kar nekaj "črnih" vezov, nešteto malih lesenih pomolčkov. Problem je le globina, ki pa je v oseki cca 40 cm. Spodaj je trava in mivka, tako da je pri plovbi dobro malo dvigniti motor (seveda toliko, da še zajema vodo :lol: ). Na začetku kanala pa je zaliv v zavetju, kjer po mojem ne bi bilo problema kak dan prespati.

Glede knjige sem te narobe razumel. Bom se pozanimal za "Korla" :lol:
LP anzi
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Po Maj 07, 2007 18:00

v valdoltri, ce se privezes samo za cez noc mislim da ti ne bo noben nic zracunal, saj ni nobenega ki bi stal na pomolu in kontroliral kdo se veze, razen domacih ribicev ko prihajajo na svoje barko in edino oni ti lahko kaj zagodrnjajo, ce pa se bos vezal na zunanjo stran pomola pa ne bos nobenmu v napoto
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Sr Maj 16, 2007 21:31

No, končno sem prišel do "Korlna". Izposodil sem si ga v knjižnici skupaj z knjižico 1000 GPS točk od istega avtorja. Vsekakor je to literatura, ki ne sme manjkati v "ladijski knjižnici".
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 17, 2007 13:00

Je bil dober nasvet, ane. :wink: Če nimaš ploterja in uporabljaš samo enostaven ročni GPS, je tudi dodatek s koordinatami točk prima stvarca...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti