Registarcija Tomos-a 18

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

puch175
Višji vodnik
Kraj: LJ

Registarcija Tomos-a 18

OdgovorNapisal/-a puch175 » Po Maj 07, 2007 12:11

Pozdravljeni,

imam problem kako registrirati izvenkrmni tomos 18, če imam samo račun komisijske prodajalne, ne pa originalnega oz ne vem pod katero regi. oznako čolna je bil motor registriran. Če ima kdo kakšno idejo oz. rešitev bi lepo prosil za pomoč, hvala.

Lp

Marko
Marko
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Maj 07, 2007 13:17

Mislim, da za registracijo motorja nimaš nobenih šans.
Poizkusi ga čimprej prodati po kakršnikoli ceni in si kupi drug motor z dokumenti.
Vsem bodočim kuppcem plovil in motorjev toplo priporočam, da najprej vprašajo za dokumente in šele nato začnejo resneje kupovati robo.
Razne kupoprodajne pogodbe in računi komisijskih prodajaln veljajo enako kot nič.
Šteje edino originalen račun,če zadeva še ni bila registrirana.Če je registracija že bila pa edino dokumenti kapitanije.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 07, 2007 19:40

Zobar, vse pohvale za tvoj nasvet glede kupovanja rabljenih plovil in motorjev. Upam, da bo tole prebralo čim večje število ljudi in bodo potem bolj previdni.

Puch, žal imaš res problem, svetujem pa ti enako kot zobar. Motor prodaj, mogoče ga kdo z veseljem kupi za rezervne dele...

LP
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » Po Jun 11, 2007 17:25

Kolega kupuje Maestral 18. Našel je res lepo ohranjenega za 300€, kar se mi zdi kar ugodno. Problem pa je s papirji. Lastnik ima kupoprodajno pogodbo in trdi, da je za gumico te velikosti in pa atest, ki ga ima opravljenega povsem dovolj. Tako mu je namreč zagotovil nek ženin sorodnik, ki dela nekje na kapetaniji. Kako je s to stvarjo?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 11, 2007 17:57

Kupoprodajna pogodba ne pomeni nič! Je ok, če je čoln že registriran na ime tistega, ki ga prodaja ali pa je zraven tudi original račun. V nasprotnem pozabi...

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Jun 11, 2007 19:42

Pojdi do tega ženinega sorodnika in naj on registrira takšen čoln, če lahko.
Poglej kako je z kupoprodajnop pogodbo.
Jaz naprimer nekje ukradem čoln.Če imam srečo je gori za povrhu še dober motor. Dam oglas na Mornarja, prideš ti. Napiševa kupoprodajno pogodbo. Na občini mi takšno pogodbo overijo za 1,30 eura in zraven popolnoma nič ne sprašujejo.
S tem nikakor ne mislim trditi,da imajo vsi,ki prodajajo robo brez originalnega računa le to ukradeno.Kje pa. Sigurno je vsaj 95% tega pošteno pridobljeno.Le računi so se nekje izgubili. Tudi meni se je to že zgodilo.Račun enostavno nekam vržeš, ker ob nakupu ne razmišljaš o tem, da boš to čez par let mogoče hotel prodati.
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Jun 12, 2007 11:35

jaz vam lahko povem da sem letos v kopru podalsal registracijo, ker je coln registriran do 2010, samo z kupoprodajno pogodbo. spremenili so pac lastnika v plovnem dovoljenju. ko sem ga kupu smo naredili kupoprodajno pogodbo jo overili na upravni enoti in pol sem sou na kapitanijo se prej na zavarovalnico in sem ze imel plovno dovoljenje brez nobega originalnega racuna. ker imet racun shranjen 15-20 let ko se menja ze enih par lastnikov mislim da je skoraj nemogoce!
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Jun 12, 2007 13:05

Če je čoln registriran je seveda drugače. V tem primeru se lastništvo dokazuje z ladijsko knjižico. Ko plovilo prvič registriraš na kapitaniji zadržijo dokumente o nabavi in jih arhivirajo.Če kdaj kasneje prodaš naprimer samo motor, ti ga izpišejo iz knjižice in ti vrnejo originalen račun.Isto se zgodi , če prodaš naprimer samo plovilo.Če prodaš oboje izdajo samo novo knjižico novemu lastniku in dokumenti ostanejo v njihovem arhivu.Če hočeš imeti naprimer namesto reg. IZ, KP ti ne dajo nič ,ampak po uradni poti posredujejo dokumentacijo na izbrano luško kapitanijo. Nato ti oni izdajo nove dokumente.
Če si kot novi lastnik hotel samo podaljšati reg. je normalno zadostovala kupoprodajna pogodba. Oni so preverili,v arhivu, če je bil prodajalec res prejšnji lastnik.Zato pa zadeva tudi traja par dni.
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Jun 12, 2007 17:04

zobar, hvala za pojasnila nisem vedeu da oni zadržijo v arhivu te dokumente! sem se malo zelen na tem področju :oops:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 12, 2007 20:36

Točno zobar! Sem pa to napisal že v prejšnjem postu.

Še enkrat, upam, da bo sedaj vsem jasno...
Kupoprodajno rabiš in velja če:
- imaš še original račun
- ali pa je plovilo že vpisano v register (že registrirano)

Če nimaš izpolnjenega nobenega od zgornjih dveh pogojev, je kupoprodajna pogodba list papirja brez vsakršne vrednosti! :!: :!: :!:
Še enkrat opozarjam vse, ki kupujete rabljene čolne, da papirji morajo biti!

LP
minimula
Desetnik

OdgovorNapisal/-a minimula » To Jun 26, 2007 13:09

Tudi sam sem pred kratkim stal pred problemom kako registrirati gumenjak, za ketrega sem imel vse potrebne papire in Tomos 18, ki mi ga je znanec podaril - seveda brez papirjev (bil je registriran pred davnimi leti v Zadru in ga ni tam nikoli odjavil). Stvar je zelo enostavna. Napisati je potrebno le izjavo, da so se papirji od motorja izgubili, da si lastnik motorja in vse skupaj na občini overit. Tako so mi s tem papirjem in računom od čolna vse skupaj lepo vpisali in registrirali. To je možno samo za starejše motorje, novejšega brez računa ne bodo hoteli vpisati.
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » To Jun 26, 2007 15:06

minimula napisal/-a:....

A pa to drži? Še nihče ni omenil te variante. In kako določijo kateri motor je star in keteri ne? Zanimivo, da na kapitaniji ne poznajo te možnosti, ali pa je niso hoteli povedati. :roll:
minimula
Desetnik

OdgovorNapisal/-a minimula » To Jun 26, 2007 15:50

Jaz sem poklical na Upravo RS za pomorstvo, kjer so me potem nekam vezali in mi je tip rekel, da brez računa ni registracije. Ko sem mu razložil da je motor stara 18ka in da ni bil nikoli nikjer registriran in ne najdemo več papirjev, mi je razložil kaj naj naredim - sem že zgoraj opisal.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » To Jun 26, 2007 20:06

Tako nekako sem jest to slišal na A-testu v Kopru.Ker sem tudi jest imel podobne probleme,vendar smo še pred tem na srečo našli račune.
Lp
minimula
Desetnik

OdgovorNapisal/-a minimula » Sr Jun 27, 2007 09:36

Na enak način sem pred dvema letoma registriral starega Avtomatika, ki mi je doma ležal, seveda tudi brez papirjev.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta