Bivanje na barki in prebivališče
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Bivanje na barki in prebivališče
zanima me ali mogoče kdo ve ali je možno na hrvaškem začasno prijaviti bivanje na barki. 
Hrvaška zakonodaja pozna dva termina za bivanje in sicer:
prebivalište (stalno bivališče) in
boravište (začasno bivališče),ki se deli na:
-uobičajeno boravište (kraj, kjer živi dlje časa brez namena stalnega bivanja)
-privremeno boravište ( prebivanje v kraju do 30 dni)
Po sklepu Ustavnog suda RH, za prijavo prebivališta ni več potrebno imeti zagotovljenega stanovanja in zaposlitve ali drugega vira dohodkov. Mnenja je, da ustava jamči svobodno gibanje ljudi. Gibanje se lahko omeji samo v primeru, da bi šlo za rušenje ustavne ureditve, zdravstvenih razlogov ali za omejevanje svobode drugih.
Po mojem mnenju, ki je laično, se lahko prijaviš za boravište.
Zanimivo je, da smo tudi v Sloveniji zaradi varstva osebnih podatkov dolžni po novem dajati samo naslov kamor se nam vroča uradna pošta (sodišče, davčna uprava...)
Resnično me zanima, kakšna bo tvoja izkušnja!
LP
prebivalište (stalno bivališče) in
boravište (začasno bivališče),ki se deli na:
-uobičajeno boravište (kraj, kjer živi dlje časa brez namena stalnega bivanja)
-privremeno boravište ( prebivanje v kraju do 30 dni)
Po sklepu Ustavnog suda RH, za prijavo prebivališta ni več potrebno imeti zagotovljenega stanovanja in zaposlitve ali drugega vira dohodkov. Mnenja je, da ustava jamči svobodno gibanje ljudi. Gibanje se lahko omeji samo v primeru, da bi šlo za rušenje ustavne ureditve, zdravstvenih razlogov ali za omejevanje svobode drugih.
Po mojem mnenju, ki je laično, se lahko prijaviš za boravište.
Zanimivo je, da smo tudi v Sloveniji zaradi varstva osebnih podatkov dolžni po novem dajati samo naslov kamor se nam vroča uradna pošta (sodišče, davčna uprava...)
Resnično me zanima, kakšna bo tvoja izkušnja!
LP
Pale, ne vem v kakšen namen se želiš začasno prijaviti na hrvaškem, saj ti bodo zakomplicirali. Če bi imel njihovo registracijo bi to imelo smisel saj bi lahko ostal dlje, kot 90 dni ali pa se kasneje za stalno prijaviti. Ker pa imaš našo registracijo pa upoštevaj, da mora barka biti pod carinskim nadzorom in te zaradi tega lahko haklajo. Nadzor pomeni imeti vez v marinah, ki vodijo evidenco ali pa vsakih 6 mesecev prestopiti mejo. Hrvaška je za enkrat še vedno tretja država, kar se tiče Evrope.
Počakaj še dve leti pa boš prebival kjer boš hotel. Plovno dovoljenje pa bomo morali še vedno imeti. Tudi v Grčiji ga moraš!
LP
Počakaj še dve leti pa boš prebival kjer boš hotel. Plovno dovoljenje pa bomo morali še vedno imeti. Tudi v Grčiji ga moraš!
LP
Hja koliko let še je vprašanje, samo politike med EU in HR ne bi tukaj preveč mešali. Je pa dejstvo, da bo HR v nekaj letih skoraj zagotovo v EU. Glede plovnih dovoljenj je vse OK, jaz osebno bi jih še podražal, mogoče dodal še neko ekološko takso... Pač ne moremo zastonj smetiti morja! Tudi avtocesto plačaš in to ne samo na HR! Me pa osebno preklemano motijo popisi posadke... Kaj hudiča je tega treba??? Močno upam, da jih bo EU pritisnila v kot na tem področju... Kaj vi menite? Je to možno?
LP
LP
Ločiti je potrebno med vinjeto s popisom posadke in vsakokratno crew listo.
Prva je za mene omejevanje lastniške pravice, crew lista pa ima svoj pomen pri eventuelnih reševanjih pa tudi kontroli kriminala. Kar se tiče čarteriranja na črno, oziroma kabotaže pa mislim, da imajo Francozi še strožje predpise. O tem naj povejo tisti, ki lahko rečejo kaj več, kot samo mislim.
Za razne taxe in druge eko dajatve pa nisem, spremeniti moramo naš odnos do narave in okolja v celoti. Poznam ljudi,ki so vzeli barko v najem in z njo ravnali, kot svinja z mehom; na opozorilo, da se tako ne dela pa so odgovorili: "Saj smo plačali!"
Prva je za mene omejevanje lastniške pravice, crew lista pa ima svoj pomen pri eventuelnih reševanjih pa tudi kontroli kriminala. Kar se tiče čarteriranja na črno, oziroma kabotaže pa mislim, da imajo Francozi še strožje predpise. O tem naj povejo tisti, ki lahko rečejo kaj več, kot samo mislim.
Za razne taxe in druge eko dajatve pa nisem, spremeniti moramo naš odnos do narave in okolja v celoti. Poznam ljudi,ki so vzeli barko v najem in z njo ravnali, kot svinja z mehom; na opozorilo, da se tako ne dela pa so odgovorili: "Saj smo plačali!"
hrast napisal/-a:Ločiti je potrebno med vinjeto s popisom posadke in vsakokratno crew listo.
Se povsem strinjam s tabo. Ljudi , kakršne pa opisuješ ( Saj smo plačali ):shock: , pa domačini in pravi ljubitelji morja, imenujemo Marinaji di aqua dolcce ! ( sladkovodni mornarji, v negativnem smislu ). Take ljudi, moramo tudi MI opozarjat ( brez kreganja, če je možno ), na njihove napake. Nekdo se bo našel, ko bo rekel, da nimamo te pravice. Ker pa takšni ljudje mečejo slabo luč na nas, kateri si prizadevamo ohranit te lepote morja, katere so nam dane ( posojene od narave ), pa imamo zaradi tega VSE pravice, da jih opozarjamo na njihove napake. Če z najetimi barkami delajo "ko svinja z mehom", jim je za svinjanje in uničevanje morja in podmorja pač vseeno , saj so plačali!
LP
Se strinjam, da zaračunavanje nekih ekoloških taks ne more rešit problema. Nekateri pač svinjajo in bodo svinjali!
Mogoče ste me narobe razumeli s to takso, ampak plutje po morju je enostavno prepoceni. Koliko plačaš plovno dovoljenje v SLO? Za 5 let skoraj nič! Največ od naše plovbe ima zavarovalnica!!! Kako je s tem na HR? Ja plačamo malenkost več, vendar še vedno zelo malo... Spet dobiček ustvarja zavarovalnica, pa še to ponavadi naša! Država bi od nas morala dobiti malo več. Saj se sliši čudno, da plujem v lastno skledo, vendar osebno bi bil pripravljen plačati še kakšen EUR zraven. Uvesti bi morali tudi hudo progresivno lestvico in en cedularno, tako da bi tisti z velikimi jahtami plačali res konkretno številko, pač tisti z manj denarja (manjši čolni do 5 m) pa res minimalno ali celo nič!
Ta denar bi recimo lahko šel nazaj v obmorske občine za ureditev mestnih riv!!! Ena stvar, ki me zelo moti je, da so počasi skoraj povsod začeli zaračunavati privez na mestnih rivah. In kako naj gre potem človek na kavo, kosilo, večerjo??? Če fantu na pomolu rečeš, da samo za eno uro, te takoj odžene, saj si želi čim daljše barke (plačaš po metru) in take, ki bo tam čez noč... Meni moteče...
LP
Mogoče ste me narobe razumeli s to takso, ampak plutje po morju je enostavno prepoceni. Koliko plačaš plovno dovoljenje v SLO? Za 5 let skoraj nič! Največ od naše plovbe ima zavarovalnica!!! Kako je s tem na HR? Ja plačamo malenkost več, vendar še vedno zelo malo... Spet dobiček ustvarja zavarovalnica, pa še to ponavadi naša! Država bi od nas morala dobiti malo več. Saj se sliši čudno, da plujem v lastno skledo, vendar osebno bi bil pripravljen plačati še kakšen EUR zraven. Uvesti bi morali tudi hudo progresivno lestvico in en cedularno, tako da bi tisti z velikimi jahtami plačali res konkretno številko, pač tisti z manj denarja (manjši čolni do 5 m) pa res minimalno ali celo nič!
Ta denar bi recimo lahko šel nazaj v obmorske občine za ureditev mestnih riv!!! Ena stvar, ki me zelo moti je, da so počasi skoraj povsod začeli zaračunavati privez na mestnih rivah. In kako naj gre potem človek na kavo, kosilo, večerjo??? Če fantu na pomolu rečeš, da samo za eno uro, te takoj odžene, saj si želi čim daljše barke (plačaš po metru) in take, ki bo tam čez noč... Meni moteče...
LP
V marsičem se strinjam,samo ne s pretiranimi obrenitvami. Ko sem šel preko luže je bil največji šok, ker noben torbičar ni prišel po plačilo, čeprav sem vezal v centru Barija, Brindisija in Otranta. V Grčiji sem za dvomesečni permit plačal 29,30 EUR. Z veseljem smo šli zvečer v lokal in zapravili več, kot bi sicer.
Do barke sem prišel težko in se odpovedal marsičemu, zato me moti, da bi bilo morje samo za tiste, ki lahko in ne tudi za tiste, ki si želijo in hočejo. Razmišljam, da bi povabil na dvodnevna jadranja tiste, ki si tega še ne morejo privoščiti.
Admin prepuščam ti izbor, sam pa bom vsaj šestim to z veseljem izpolnil.
LP
Do barke sem prišel težko in se odpovedal marsičemu, zato me moti, da bi bilo morje samo za tiste, ki lahko in ne tudi za tiste, ki si želijo in hočejo. Razmišljam, da bi povabil na dvodnevna jadranja tiste, ki si tega še ne morejo privoščiti.
Admin prepuščam ti izbor, sam pa bom vsaj šestim to z veseljem izpolnil.
LP
Hrast, vsaka ti čast!!!
Res je, marsikdo (tudi jaz) se v življenju odpove marsičemu, da lahko proste dni na barki. Barke niso poceni in zato je tudi plačevanje dragih zavarovanj, plovnih dovoljenj in podobnega res neupravičeno. Ampak vse pa mora biti povezano z dolžino (beri vrednostjo) plovila. Nekdo, ki si kupi barko za en ali več milionov evrov, se verjetno ni pretirano odpovedoval, da je prišel do tega. In tak bi z lahkoto plačal malce več, kot smešnih nekaj 100 kun za celo leto... Hrast, s tabo se 100% strinjam!
Glede izbora tvoje posadke, pa bo najbolje, da odpreš kar novo temo. Pa bomo videli, kdo vse se bo javil in s čim bo argumentiral svojo upravičenost do plovbe. Na koncu pa se skupaj odločimo za tiste, ki bodo do tege najbolj upravičeni...
LP
Res je, marsikdo (tudi jaz) se v življenju odpove marsičemu, da lahko proste dni na barki. Barke niso poceni in zato je tudi plačevanje dragih zavarovanj, plovnih dovoljenj in podobnega res neupravičeno. Ampak vse pa mora biti povezano z dolžino (beri vrednostjo) plovila. Nekdo, ki si kupi barko za en ali več milionov evrov, se verjetno ni pretirano odpovedoval, da je prišel do tega. In tak bi z lahkoto plačal malce več, kot smešnih nekaj 100 kun za celo leto... Hrast, s tabo se 100% strinjam!
Glede izbora tvoje posadke, pa bo najbolje, da odpreš kar novo temo. Pa bomo videli, kdo vse se bo javil in s čim bo argumentiral svojo upravičenost do plovbe. Na koncu pa se skupaj odločimo za tiste, ki bodo do tege najbolj upravičeni...
LP
Nove teme ne bi odpiral, se bojim, da jih tako in tako preveč. Tisti, ki so zaljubljenci v morje pa preberejo Morjeplovca od A do Ž. Torej, če ste interesent za jadranje in si tega še ne morete privoščiti, me kontaktirajte na ZS, da se dogovorimo za majske vikende. Čakal bom do 20.4.08. V primeru prevelikega števila bomo žrebali. Žal.
LP
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti