Registarciaj gumenjaka na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

puch175
Višji vodnik
Kraj: LJ

Registarciaj gumenjaka na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a puch175 » Če Maj 10, 2007 09:56

Kako je z registracijo čolna na Hrvaškem, ali je dovolj samo vinjeta, ali mora biti registriran tako kot pri nas?

Lp
Marko
Marko
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Maj 10, 2007 19:31

Enako kot pri nas.
Vinjeta ni registracija. Vinjeta je samo plačilo za uporabo hrvaškega morja za plovila, ki so registrirana v kakšnio drugi državi.Velja 12 mesecev in ni vezana na koledarsko leto.
puch175
Višji vodnik
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a puch175 » Pe Maj 11, 2007 07:08

Hvala lepa.

lp
Marko
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 15, 2007 11:52

Kot pravi zobar. Situacija je zelo podobna kot pri nas. Enako potrebuješ tudi vse papirje. Sem pa slišal tudi že to, da se za nekaj denarja v žep da narediti nemogoče. Vsekakor pa odsvetujem.

Pri registraciji novih čolnov na hrvaškem pa velja še nakej. Kot prvo je za vsa uvožena plovila potrebno plačati trošarino (2.000 EUR), na vse skupaj pa še 2% večji davek kot pri nas (pri njih je PDV 22%, pri nas DDV 20%). Čolni so tako pod hrvaško zastavo kar nekaj dražji...

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Maj 15, 2007 15:43

Res je treba plačati v HR trošarino pred prvo registracijo plovila. Vendar ti kasneje ni potrebno vsako leto kupovati plovnega dovoljenja in kar se meni zdi najvažnejše hrvaško plovilo ne potrebuje liste posadke.
Tuja plovila morajo vsako zamenjavo osebe prijaviti na kapetaniji.
Saj vemo kako je poleti.Pridejo prijatelji,bi se šli malo peljati,pa je treba najprej na kapitanijo spremeniti CRO listo.
Tam pa vrsta od vrat do vogala,vsi nervozni ,ker bi radi čimprej izpluli, kapetan tečen,ker ne more sedeti v bifeju kot ponavadi itd.
Zaradi tega se mi nekaj višji strošek ob registraciji zdi kar dobra naložba.
Imaš prišparanih kar dosti živcev.
Sam imam plovilo reg. v HR in večkrat se mi je že zgodilo,da so me pri kasiranju privezov enostavno preskočili. Običajno rečejo : E pa nečemo valjda naše ljude. Glede na dialekt me imajo običajno za kakšnega Zagorca ali pa zagrebčana.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 15, 2007 18:54

Se popolnoma strinjam zobar! Ima pa vsak od načinov svoje prednosti. Vsekakor je najpomembnejša prednost HR registracije crew lista...

Si pa zvit ti s temi privezi :D . Zobar slovenec nekako "inkognito" na hrvaškem 8) :wink: :D

LP
mina
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mina » To Jun 26, 2007 12:09

Kje je pa slabost plutja pod Hrvaško zastavo? Namreč jadrnico kupujem v Grčiji, kako leto ali dve bi jo imela na Hrvaškem.
Če hočeš registrirati v Slo, jo moraš pripeljat pokazat, bedaki, jaz nimam tedna dopusta viška, da se bom furala še do Slovenije in tam plačevala priveze. Poleg tega je s hrvaško zastavo lažje najti prosto mesto v marinah...
Ali pa bi se mi čez leto ali dve hravška zastava maščevala, ko bi hotla z jadrnico zapluti nazaj v EU vode?
Ja in davek moraš verjetno plačati ne glede na to, da je davek že plačan v EU?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 26, 2007 18:43

Kako natančno je z davki ne vem, ker tega še nisem počel, vem pa za obratno (plovilo pod HR zastavo uvoženo v SLO). Takrat plačaš DDV in carino glede na poreklo blaga. Če je to ZDA, potem 1,7% na čoln, na vse skupaj pa še DDV.

Prednost pod SLO zastavo vidim v tem, da je to res tvoje tukaj v SLO (če slučajno pride do nekega sranja), da lahko pripluješ v Piran ali Izolo, da lahko naložiš na prikolico (majši čoln) in tako pripelješ v SLO na servis ali zimovanje na vrtu...

Verjetno bo še kdo kaj dodal...

LP
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » To Jun 26, 2007 20:01

Admin se strinjam s tabo,enako se mi zdi glede ispita za čoln.Vsi so mi rekli naredi ga na HR,par ur pa ga imaš.Pa sem raje ubral slovensko pot.Pač sem hodil tri dni na predavanje,pa mi ni nič žal,saj nekaj sem se naučil.Enaka mišlenja imam za plovila.Razen,če imaš drugje kakšne velike ugodnosti,recimo če imaš registrirano barko ali jadrnico na Hr in če imaš pol še privez zaradi tega ceneje,pol bi se pa že splačlo.
LP
mina
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mina » To Jun 26, 2007 20:53

ja, pri izpitu mi je čisto jasno - če ga delaš na CRO, ne moreš nikoli zapluti v SLO ali GR ali IT. če ti je to vseeno, ni cake in narediš enostavnejši in hitrejši izpit. Da bi se kaj naučil na tečaju? Mi smo imeli blazno znič predavatelja in vsega se lahko naučiš iz knjig, če imaš interes.

Vas pa razumem, da je podobno s plutjem - ker nameravam relativno kmalu iti kam daleč, ni da bi se zezal s Hrvaško registracijo...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost