Vprašanje oz. vaše mnenje
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Vprašanje oz. vaše mnenje
Kupil sem barko . Brez vpisanih kakih plomb in blokad. Barka je registrirana na au. zastavo. Ob nakupu smo se dogovorili da je lahko barka na njihovem vezu do aprila ker do takrat ima letni vez. Vse lepo in prav dokler mi niso povedali vodilni v marini (kjer se je vodstvo zdaj zamenjalo) da je bivši lastnik dolžan za tri sezone vez in da bojo dali zdaj barko pod plombo češ da to dovoljuje pomorski zakon .....itd. Je to sploh mogoče al naj barko odpeljem ven al...???
Kaj menite? Je imel kdo kake izkušnje s tem?
Kaj menite? Je imel kdo kake izkušnje s tem?
Morje je od vseh opojnosti,največji opij
A ti si tudi mnenja da meni ki nisem dolžan nič , ne morejo nič?
Lastnik sem jaz!
Lastnik sem jaz!
Nazadnje spremenil dušan, dne So Mar 03, 2012 20:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Moje mnenje: pogodba o vezu v marini je pogodba med najemnikom (lastnikom plovila) in najemodajalcem (marino) za uporabo veza za določeno plovilo.
V kolikor lastnik plovila ni poravnal dolga, mu najemodajalec na podlagi te terjatve lahko vpiše plombo (prepoved odtujitve oz. obremenitve) AMPAK ... v tvojem primeru lastnik, ki ga terjajo ni več lastnik plovila (ki je sedaj tovje) in marina tega ne more storiti. Vsaj v normalni državi ne. Ne morem jaz terjati Franceljna za nekaj kar je dolžan Janez.
Problem pa je lahko Hrvaška kot taka. Kaj veš, česa so zmožni novi lastniki, če imajo koga podmazanega ... morda ne uspejo na dolgi rok, naslednjo sezono ti pa kaj hitro lahko pokvarijo.
Kaj bi storil jaz:
- če je le mogoče čimprej (začasno) odpeljal plovilo ven iz marine
- z odvetnikom preštudiral osnovo njihovih groženj (predposatvljam, da bi bil zaključek podoben kot zgoraj)
- v marini (če bi že res želel v tej ostati, ker ti je npr. všeč itd., sicer ne) bi se dogovoril za sestanek, obvezno s prisotnostjo odvetnika in jim ponudil plačilo marine za čas, ko si že bil lastnik plovila, če podajo pisno izjavo, da je "vse za nazaj pozabljeno" oz. da tega spora s starim lastnikom ne bodo več povezovali s teboj. Tudi to izjavo z vsemi ustreznimi elementi ti sestavi vsak odvetnik.
Če bodo karkoli mutili se jaz tam ne bi več prikazal in seveda upal na najmanj sitnosti.
Obvezno pa daj zadevo čimprej v pregled k odvetniku.
V kolikor lastnik plovila ni poravnal dolga, mu najemodajalec na podlagi te terjatve lahko vpiše plombo (prepoved odtujitve oz. obremenitve) AMPAK ... v tvojem primeru lastnik, ki ga terjajo ni več lastnik plovila (ki je sedaj tovje) in marina tega ne more storiti. Vsaj v normalni državi ne. Ne morem jaz terjati Franceljna za nekaj kar je dolžan Janez.
Problem pa je lahko Hrvaška kot taka. Kaj veš, česa so zmožni novi lastniki, če imajo koga podmazanega ... morda ne uspejo na dolgi rok, naslednjo sezono ti pa kaj hitro lahko pokvarijo.
Kaj bi storil jaz:
- če je le mogoče čimprej (začasno) odpeljal plovilo ven iz marine
- z odvetnikom preštudiral osnovo njihovih groženj (predposatvljam, da bi bil zaključek podoben kot zgoraj)
- v marini (če bi že res želel v tej ostati, ker ti je npr. všeč itd., sicer ne) bi se dogovoril za sestanek, obvezno s prisotnostjo odvetnika in jim ponudil plačilo marine za čas, ko si že bil lastnik plovila, če podajo pisno izjavo, da je "vse za nazaj pozabljeno" oz. da tega spora s starim lastnikom ne bodo več povezovali s teboj. Tudi to izjavo z vsemi ustreznimi elementi ti sestavi vsak odvetnik.
Če bodo karkoli mutili se jaz tam ne bi več prikazal in seveda upal na najmanj sitnosti.
Obvezno pa daj zadevo čimprej v pregled k odvetniku.
Nazadnje spremenil Grega295, dne So Mar 03, 2012 20:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Ja grega točno takega mnenja sem tudi jaz.Sicer sem se že sestal v marini (brez odvetnika in jim tudi ponudil plačilo za koriščene moje mesece, vendar vejo ca bojo težko dobili denar od bivšega lastnika tako da zdaj pritiskajo name in baje da se dogovarjajo da bi barko dvignili iz marine na suho. Pol pa naj jaz dokazujem pravico 
Nisi napisal ali si plovilo že prepisal nase.
Za kakršen koli poseg v tujo lastniono potrebujejo nalog sodišča,drugače jih lahko ti tožiš za
motenje posesti in posledično tudi za onemogočanja koriščenja barke.
Če je plovilo pisano nate potem tudi sodni nalog na tretjo osebo nima parvne vrednosti.
Se pa z Hrvati bosti ,ko bo barka na suhem je zguba časa in denarja.
jaz bi barko odpeljal iz marine .
Če je nimaš kje vezati bi jo pripeljal v SLO jo dal v ladjedelnici izola na suho dokler se kaj ne najde.
Najbolj zanesljiva varijanta.
Za kakršen koli poseg v tujo lastniono potrebujejo nalog sodišča,drugače jih lahko ti tožiš za
motenje posesti in posledično tudi za onemogočanja koriščenja barke.
Če je plovilo pisano nate potem tudi sodni nalog na tretjo osebo nima parvne vrednosti.
Se pa z Hrvati bosti ,ko bo barka na suhem je zguba časa in denarja.
jaz bi barko odpeljal iz marine .
Če je nimaš kje vezati bi jo pripeljal v SLO jo dal v ladjedelnici izola na suho dokler se kaj ne najde.
Najbolj zanesljiva varijanta.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov