Paljenje vatre na otvorenom prostoru

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

sam1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

Paljenje vatre na otvorenom prostoru

OdgovorNapisal/-a sam1 » Pe Mar 23, 2012 14:43

Zdravo,

Lani sem imel en "incident", ko je nekomu na plaži (ne preveč obljudeni in skorajda prazni) preveč zadišalo po ribah in mi je zagrozil s prijavo policiji zaradi kurjenja na prostem. Imam kovinski žar z dvema posodama.

Malo sem pobrskal po netu in našel zanimivo definicijo "Paljenja vatre na otvorenom prostoru"

Vsebina je bila objavljena na MUP (MNZ po naše):
http://www.mup.hr/main.aspx?id=13691

Kolikor razumem se pod kurjenje na prostem ne smatra, če je žar kovinski, ter je 3m okoli žara očiščeno (od gorljivih snovi) ter pri roki posoda z vodo.

Kaj pravite?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Mar 23, 2012 14:48

3m, če je kurišče improvizirano, torej zloženo iz kamenja npr, in 1,5m okoli metalnega roštilja. Tako jaz razumem. Na (prazni) plaži torej ne bi smel imeti problemov..
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Pe Mar 23, 2012 14:53

Ja za kovinskega je 1,5 m dovolj...sicer dvomim, da bi uspel prepričat policaja, da je ok žar iz kamenja :) in spucano okoli 3m

Sem pa vprašal na kapetaniji kak gledajo na to...pa je rekel, da ponavadi dajo kazen za druge zadeve; npr. za kršenje javnega reda in miru, ker oni niso pristojni za te kazni (mislim da je pristojen gasilski inšpektor).
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Mar 23, 2012 14:59

Ja no sej, prepricat policaja da se ravnas po zakonu je pa druga stvar. Je pa vsekakor tole zanimiva in uporabna informacija, hvala da si izpostavil.
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Pe Mar 23, 2012 15:01

Ja upam, da bo komu koristila...

Jaz sem že sprintal in splasticifiral kopijo :D
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Mar 23, 2012 17:51

bodi pozoren pri uporabi žara na trenutne določbe o kurjenju.ko je povečana požarna ogroženost lahko te določbe izničijo učinek teh napisanih določb, pač za čas do preklica.
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Pe Mar 23, 2012 18:12

Ja, saj sprašujem,če ima kdo kakšne izkušnje glede tega.
Ampak kljub temu, da je v določenem času še poostreno glede kurjenja na prostem, se mi zdi, da glede na zapisano, se definicija kurjenja na prostem oziroma pogoji za kurjenje, ne bi smeli spremeniti.
Gre se zato, da je tukaj definirano, kaj pomeni ogenj na prostem....in je tak žar izvzet...
Normalno, da ne bom kuril ob gozdu in ob vetru...Jaz dam oglje v posodo in ga vžgem s tekočino za žar (ala petrolej).
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Mar 23, 2012 18:23

ne razumeš.
ko je povečana požarna ogroženost-dolgotrajna suša-se izda odlok o prepovedi kurjenja v naravi.pri nas je bila prepoved objavljena na začetku marca in stopila v veljavo 7.3. do preklica, trenutno še velja na nekaterih delih Slovenije-Kočevsko,Primorska,...drugod je preklicana.ta odlok izda država preko ustreznih služb, pri nas recimo MORS-URSZR
ko je tak odlok izdan je prepovedano vsakršno kurjenje oziroma uporaba odprtega ognja v naravnem okolju, tudi žar, razen če ni kako drugače določeno.
Nazadnje spremenil bobiboss, dne Pe Mar 23, 2012 18:26, skupaj popravljeno 1 krat.
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Pe Mar 23, 2012 18:26

Ja sprašujem...
Vendar kaj je odprt ogenj v naravnem okolju?

A je odprt ogenj tudi žar...?
Jaz ne vem, da bi lahko z zagotovostjo trdil
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Mar 25, 2012 13:26

ODLIČNA tema.
Jaz večinoma roštiljam, kar na barki in tako ni nobenih težav. Seveda pa smo nekajkrat naredili piknik na obali, vendar smo zelo pazili kje. Zgodaj pomladi in jeseni smo roštiljali na Fraterskem otoku, kjer so pripravljeni roštilji. Prav tako imajo pripravljena kurišča v Punatskem zalivu pri samostanu. Na golem otoku v zapuščeni luki so tudi ostanki roštiljad.
LP NT
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 25, 2012 16:08

Nikola Tesla napisal/-a:Prav tako imajo pripravljena kurišča v Punatskem zalivu pri samostanu.
LP NT

Tukaj moram malo dopolnit, da ne bo slučajno kdo dobil idejo, da bi na Košljunu kuril roštilj... :lol:
V glavnem, kot je napisal NT, v Puntarski dragi so res pripravljeni roštilji vendar ne na otoku Košljun, kjer je samostan, temveč na nasprotni strani na polotoku Prniba, bolj natančno pa se tisti mini zalivček znotraj drage imenuje Sveti Mikul. Tam lahko kurite, vendar vseeno velja previdnost!!!
Lokacija na karti

Na Prnibi je en roštilj tudi na zunanji strani. Teren je PRIVATEN, lastnik marine Punat, g. Žic si je tam postavil malo leseno kolibo in 2 roštilja ter seveda tudi klopi. Peka in zabava je tam dovoljena vsakemu in nihče vas ne bo preganjal! Prosim le, da za seboj POSPRAVITE vse smeti in ostalo. Dostop z avtom je malce težji oziroma moraš malo poznati tisti predel, z barko pa se da sidrati pred plažo. Najlažje bo z linkom na lokacijo. :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Mar 25, 2012 17:18

Da Admin prav tega na celini sem mislil ne na Košljunu. Mislil sem, da se tam plača uporaba.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Mar 25, 2012 18:12

Bom kar tukaj vprašal, čeprav ne o kurjenju na prostem, pač pa o Košljunu, ko ste že pri tem.
Se da za ogled Košljuna privezat lastno plovilo tam pri katerem od pomolov za kakšno uro ali je nujno treba tja s taxi ladjico?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 25, 2012 21:30

Lahko prideš s svojo barko, vendar... NE PRIHAJAJ TJA V KOPALKAH!!! Še posebej NE brez majice...
V glavnem, primerno oblečenega v kratkih hlačah in majici te bodo menihi veseli. Otoček je lep, park je super za sprehod in za malo se zamislit, videl boš pa tudi muzej denarja iz še pa še let nazaj. Tudi naši Tolarji se najdejo vmes... :wink:

NT, oba prostora sta brezplačna! Sveti Mikul je super, ker lahko privežeš barko na pomol (pazi, globine je dovolj samo v prvi polovici pomola!!! Za jadrnice pa samo prva 2 priveza!!!)
Nu zunanji strani pa je lepši prostor, senčka borovcev, zvok škržatov, lepa plaža, čisto morje... vendar pa tam lahko prenočiš le, če je res mirno, saj si na odprtem za praktično vse, razen burje...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Mar 25, 2012 22:45

O fajn, hvala. Ne bi rad razjezil koga, otoček bi si pa rad ogledal. Roštilj potem nazaj grede od maše, v skladu s slovensko tradicijo, če že gostilne ni takoj tam zraven ;-)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti