vinjete za uporabo avtocest

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
mojcej
Poddesetnik
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

vinjete za uporabo avtocest

OdgovorNapisal/-a mojcej » Po Apr 21, 2008 13:26

Nikjer nisem zasledila informacije o tem, kako bo, ko bodo uvedene vinjete za uporabo avtocest.
Grem lahko z avtom in čolnom na prikolici po avtocesti le z vinjeto?
Lp
mojcej
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Po Apr 21, 2008 13:40

V vsakem primeru boš potreboval vinjeto za avtocesto, če boš samo z avtom ali pa če boš imel še prikolico. Dobra stran vinjete je, da nam za prikolice ne bo potrebno plačevati višje cestnine, tako kot je to sedaj. Saj so prvi in drugi razred združili. :lol:
Uporabniški avatar
mojcej
Poddesetnik
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mojcej » Po Apr 21, 2008 13:50

sem slabo oblikovala vprašanje, a odgovor je že tapravi...
hvala
Lp

mojcej
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 21, 2008 22:29

Ja Dule ima prav!
Cestnina bo po novem za 98% ljudi smešno poceni...

LP
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » To Apr 22, 2008 17:54

Glede na to, da nam Evropa prav gotovo ne bo pustila tranzitu prodajati letnih vinjet in tako lupiti turistov in bo potrebno uvesti 10 dnevne ali mesečne vinjete, ki bodo precej cenejše, bo potrebno nekje nadomestiti razliko. Zato pričakujem, da bodo letne vinjete tam okoli 100€+.
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » To Apr 22, 2008 20:01

zakaj pa EVropa.. ko greš v Švico recimo do ženeve pa greš po tisti ac samo nekaj km moraš kupiti LETNO vinjeto, pa se ni še noben pritoževal glede tega.ne vem zakaj bi se kdo tukaj vtaknil..še vedno je naša vinjeta pocen..pa tud če bo polletna
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Apr 22, 2008 22:28

admin napisal/-a:Ja Dule ima prav!
Cestnina bo po novem za 98% ljudi smešno poceni...

LP

Ne veselmo se prehitro, to je začetna cena. Jaz sem se peljal najmanj pet krat na leto , celo relacijo. Tja in nazaj, je prišlo okroglih pet jurčkov ta starih. To je 25 jurčkov . To je sedaj za dve leti neomejene vožnje po AC. Da pa bi naša preljuba država, nudila tako ugodnost ( kaj pa tisti ko dnevno prevozijo od MB v LJ ali KP v LJ ) pa ne verjamem. Presenečenje gotovo sledi.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 22, 2008 23:40

Ha fantje, "hakeljc" je drugje!!!! Če bo ostalo pri tem, da ne bo vinjet za kratka obdobja (nekaj dni), potem cena ostaja smešno nizka. Tudi v Avstriji je podobna...
Kje pa bo prišla razlika? Od kamionov! Sedaj je cestnina za kamione 4 kratnik prvega razreda. To pa je smešno! Kamion menda uniči vsaj 10.000 krat več ceste kot osebno vozilo. S tem bi se tudi strinjal, lahko da je še več kot samo to... In tem vozilom je potrebno "zakasirat" ogromno vsoto! Tako kot v Švici, tudi Avstrija je preklemano dražja za kamione. In to je sedaj nemogoče, če postaviš cenik in bo za kamion 10 krat dražje. Prevozniki bi popizdili... Če pa kasiraš avtomobilom "flat-rate", pa lahko kamionom kasiraš ravno kolikor hočeš... Primerjave ne morejo narediti!
No da vse skupaj ne bo preveč udarilo po žepu naših prevoznikov, jim je treba pomagati nekje drugje. Mogoče neko subvencioniranje cestnine, ali pač kakšna olajšava... Mehanizmov za to je ogromno. Je pa treba zakasirat od tranzita! Če se peljete iz KP v MB in vozite okrog 150 km/h, boste prehiteli ogromno kamionov. Poglejte registrske tablice... Večinoma so to Romuni, Bolgari, Madžari, Čehi, Poljaki... Cestnina čez SLO je sedaj smešno nizka, liter nafte je smešno poceni... In zato se vsi iz IT proti HU valijo čez SLO... Če pa pošteno dvignemo cestnino za njih, bodo v Italiji pomislili, kaj se bolj splača...??? Mogoče pot čez Avstrijo, mogče res čez SLO, mogoče pa avtovlak??? In to je namen, tranzita v SLO ne rabimo! Če pa že je, pa naj pošteno plača uporabo ceste...

Se oproščam za razvijanje moje teorije, samo mislim, da bo marsikdo, ki bo natančno prebral, našel pomen vinjet.
Žal pa je rešitev samo začasna in kot taka se tudi meni zdi malo trapasta... Spet druga resnica pa je, da bi satelitski sistem Galileo moral delovati že pred leti, pa sedaj pravijo, da bo čez 2 leti, mogoče pa šele čez 10 let...? In tako bo vinjeta mogoče trajala več kot le leto dni...

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Apr 23, 2008 10:10

Razumel!
Pa tudi strinjam se s tem. Če pogledaš zemljevid, potegneš ravno črto iz recimo Polske, češke ali bivših držav USSR, vidiš, da jim bi bila najkrajša pot do KP ali naprej za Italijo, čez Avstrijo. Za PL pa celo čez Nemčijo. Ker pa jih tam pride dosti dražje ( povračilo za uporabo cest, pa še tuneli so preklemano dragi in jih plačajo posebaj, Če pa imajo ADR, pa še spremstvo skozi tunele ), pa si izberejo Slovenijo.
Se mi pa ne zdi smiselno, da bi uvedli satelitsko kontrolo. Vlada naj poskrbi rajši za ljudi, ki prejemajo 500-600€ na mesec, ne pa da zapravlja nekaj miljonske zneske v € , za igračke , katere bi samo peščici ljudi prinesle take zneske, da se ti zvrti. Švicarji imajo že desetletja vinjete, pa jim klapa, pa še prej bi si lahko privoščili satel. plačevanje oz. kontrolo.
Malo sem skrenil, to bi spadalo na forum AMZS. Se opravičujem.
LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Apr 23, 2008 16:06

V zvezi z prevozi plovil po avtocestah, se vsi evropski narodi izogibajo italijanskih avtocest, ce je le mogoce, ker potrebujes policijsko spremstvo, moras se prijaviti vsaj 14 dni prej da sploh dobis dovoljenje in se svinjsko drago je. Na ta racun smo mi slovenci precej zasluzili, ker smo bolj ugodni. Seveda govorim o vecjih plovilih in jahtah, za manjse colne na prikolici pa ne vem.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » Če Apr 24, 2008 09:20

Se je pa tudi koridor preko slovenije spremenil. Vse do lani so bili prevozi bark širših kot 3,5m skozi predor Karavanke stalnica in so se izvajali tudi večkrat dnevno (v glavnem preko noči), v konvojih, po 3 ali 4 prikolice. Sedaj pa so ti prevozi redkost. Kakšna barčica se še pripelje, pa še to širine od 3,5m. Ali so ubrali pot Šentilj - Koper ali pa ti prevozi ne potekajo toliko čez naše kraje?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti