Zimovanje plovil na Hrvaškem, ki niso vpisane v HR register

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

maun
Desetnik
Kraj: Senovo

Zimovanje plovil na Hrvaškem, ki niso vpisane v HR register

OdgovorNapisal/-a maun » Po Maj 05, 2008 10:39

Pozdravljeni!

Že dolgo spremljam ta forum, sedaj pa imam tudi jaz eno vprašanje.
Imam plovilo registrirano pod USA zastavo in vsako leto ga čez zimo hranim v Šimunih na Pagu, v prostorih podjetja, ki se ukvarja z navtičnimi storitvami.Letos pozimi me je lastnik podjetja kontaktiral in mi povedal, da k njemu prihaja carinska uprava iz Zadra(Oddelek notranje kontrole).Ker se je zbal, morebitnih komplikacij je nekaj večjih plovil vključno z mojim, ki so pod registracijo DL umaknil iz hangarja izpred oči carinikov.
Čez prvomajske praznike sem se oglasil pri njemu in lastnik podjetja mi je povedal, da sta carinika opravila ogled hranjenih plovil, vendar ker je
bilo samo nekaj plovil DL registracije, nista zakoplicirala postopka in se jima ni ljubilo delati zapisnika.
Pa vendar sta lastnika opozorila, da ob prihodu te zime, konec leta 2008
v hangar ne sme sprejeti nobenega plovila ki ni vpisan v HR register, razen če si hangar pridobi status carinskega skladišča.Kazni za prekršek naj bi bile izredno visoke.

Danes zjutraj, sem poklical v Zadar na carinsko upravo(Odjel za unutrašnji nadzor), in prijazen gospod mi je povedal samo to, da bom plovilo pod katerokoli drugo registracijo razen HR na kopnem hranil samo
ali v carinskemu skladišču ali v marinah s koncesijo.

Prosim za vaša mnenja, če karkoli veste o tovrstni zadevi!
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Maj 05, 2008 11:16

Mislim da je zadeva točno tako kot so ti povedali ...vsa plovila ki so od tujo zastavo (se pravi niso pod HR zastavo) se lahko nahajajo v marinah z koncesijo oz. carinskih skladiščih ...vsaka marina z koncesijo je tudi carinski prostor in je vsako plovilo ki je pod tujo zastavo evidentirano na carini kot začasni uvoz v HR ...ta dokument izpolniš ko plovilo pripelješ v marino ter skleneš pogodbo z njimi ...Tako da so ta pravila identična našim oz. EU pravilom in ker imaš USA (oz. bilo katero drugo) zastavo lahko hraniš plovilo samo v carinskih , in če zasebnik nima statusa carinskega skladišča potem ga ne more imeti v svojih prostorih , ker se to smatra kot "blago" ki ni uvoženo v hrvaško in nima plačanih dajatev v domicilni državi...v tem primeru Hr.
Upam da nisem preveč zakompliciral ...

Lep Pozdrav
SeaFun
Rodman Ventura 890
maun
Desetnik
Kraj: Senovo

OdgovorNapisal/-a maun » Po Maj 05, 2008 13:10

Seafun, hvala za tvoje navedbe.
Kaj pa v primeru, če bi imel plovilo v vodi skozi vse leto ampak na komunalnem privezu, kot ga imam sicer poleti?

LP!
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Po Maj 05, 2008 15:38

Maun zdravo!
Plovilo imaš v vodi ali na kopnem v tujini lahko samo določen čas. Mislim, da je to šest mesecev. Marine in carinska skladišča pa imajo točno evidenco o gibanju; izhodih in vhodih plovil, saj to od njih zahteva carinski zakon. Ne mešaj plovnega dovoljenja, ki je za eno leto (na hrvaškem), z dovoljenjem za prisotnost v tujini. Tudi osebe imajo omejen čas turističnega bivanja, naprej pa je začasno prebivanje ali stalno. Tako bi za daljše obdobje moral dobiti dovoljenje za začasni ali stalni uvoz (plačilo davka, carine).
Zanimivost, katero mi je povedal Nemec:
Jadralec je odšel na plovbo okoli sveta in se po treh letih vrnil nazaj v Nemčijo. Ker se med potjo ni prijavljal v francoskih ali drugih evropskih prekomorskih upravnih enotah, je ob vrnitvi moral ponovno plačati davek na plovilo. Zakon predpisuje, da v primeru odsotnosti predmeta iz EU dalj časa od dveh let, zapade davek v ponovno plačilo.
Svetoval mi je, da imam na vsaki dve leti ali manj vsaj en EU vstop. Nikoli se ne ve, kdaj bo tudi pri nas tako. Hrvaška pa je za enkrat tretja država in je ne smemo smatrati, kot nekoč.
Sicer so pa vsi podatki za carino v "velikem bratu" in je samo vprašanje, kdaj te pokličejo kje imaš odjavo.
Bodi previden!
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Komunalni privez

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Maj 05, 2008 16:24

Zdravo Maun ...tudi če bi imel na komunalnem privezu v vodi celo leto (kar pa milslim da se sploh ne da ...vsaj uradno ne) mora biti plovilo evidentirano na carini (Hr) , edina možnost ti je da ga daš v marino kjer je zadeva urejena. Kot je napisal Hrast ...tudi če imaš plovno dovoljenje za celo leto , to pomeni da lahko pluješ v Cro vodah in to izda kapetanija , kje se pa plovilo nahaja mora pa vedeti carina in tukaj ni hecov ...
Je pa zanimiv ta podatek od Hrasta oz. francoza in davka ...to se mi pa malo čudno sliši oz. nisem še slišal za kaj takega ...kar pa je še en dokaz da previdnost ni odveč pri teh zadevah .

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Maj 06, 2008 09:05

Eno je, kadar imaš plovilo v morju, drugo pa je plovilo na prikolici. Sicer ne vem več natančno, ampak mislim, da je prikolica večji problem, kot plovilo. Tisti, ki hrani plovila na suhem, mora imeti ustrezno registrirano dejavnost, prijavo in odobritev hrvaškega carinskega urada in seveda vse bančne garancije ter ustrezna zavarovanja, ki so predipsana za carinska skladišča (v slučaju odtujitve mora plačati dajatve,...)
V principu mora imeti "carinsko skladišče", ponekod je to travnik, drugod pa spet zahtevajo ograjen prostor, varovanje,.... odvisno od carinskega uradnika.
Oseba ali firma, ki hrani plovila, mora za plovilo napraviti carinsko deklaracijo in plovilo je "začasno v carinskem skladišču" To sicer zelo poenostavijo, navadno napravijo spisek plovil in prikolic, enotno deklaracijo, nekje od novembra do februarja, ko carinsko robo spet sprostijo. Mi praktično sploh ne čutimo oz. vemo, da je plovilo v carinskem postopku. Je pa zadeva zelo različna od kraka do kraja in predvsem volje carinskega uradnika. Za nas je pomembno, da imamo z tistim, ki mu zaupamo plovilo na zimovanje ustrezno pogodbo oz. račun, kjer je vse napisano črno na belem, pa smo lahko mirni. V primeru nepravilnosti bo odgovarjal tisti, ki je plovilo prejel na zimovanje oz. čuvanje. Če pa tega nimamo, pa nam lahko hitro naprtijo carinski prekršek in kazen.

Kadar pa je plovilo v morju, pa je zadeva drugačna. Mislim, da je nek rok, v katerem moraš "prestopit" mejo, ampak bistveno enostavneje. Več o tem bosta gotovo vedela nemo ali admin.
Ampak, še enkrat, bistveno je, da imaste z tistim, ki vam hrani plovilo na suhem, ustrezno pogodbo ali račun, pa lahko mirno spite.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta