UVOZ RABLJENEGA PLOVILA-FATA MORGANA???

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

zlatko83
Admiral

UVOZ RABLJENEGA PLOVILA-FATA MORGANA???

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Maj 20, 2007 10:33

Kupil sem manjše plovilo, katerega sem se kot zaveden državljan odločil uvoziti in lepo cesarju dati, kar mu pripada. Da zadeva ne bo tako enostavna, je plovilo bilo pred 5-imi leti kupljeno v SLO, odpeljano na Hrvaško in registrirano pod Ameriško zastavo. Sedaj na carini zahtevajo kup dokumentov in certtifikatov. Malce sem prebral Zakon in Pravilnik, kjer piše, da mora proizvajalec oz. njegov zastopnik na področju EU izdati vse papirje. Seveda pri prodajalcu, ki je čoln prodal, nočejo ničesar slišat o kakšnih papirjih???? Jaz pa se vrtim v začaranem krogu.
Je imel mogoče že kdo podoben primer in kako ga je rešil???
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

Uvoz barke

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Ne Maj 20, 2007 17:31

Enostavno in poceni ni mogoče, sam imam barko pod ameriško zastavo in imam isti problem čeprav je švedske proizvodnje. Moraš jo ponovno certificirati da ustreza EU standardom kar te stane cca 2000 eurov.
Lep pozdrav :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 20, 2007 19:43

Evropa je zelo zakomplicirala s svojo zakonodajo in raznimi CE normami. Ljudje mislijo, da je CE samo za čoln, v resnici pa rabiš še normo CE, ki se nanaša na motor, njegove izpušne pline... Sicer pa ti lahko težijo še za CE oznako na rezervoarju goriva, kalužni črpalki, navigacijskih lučkah... Skratka za vse na čolnu. Uvoz iz ZDA je eno veliko sranje, ki se vsekakor ne izplača. Izplača se plovilo uvoziti, če ga pustiš pod USA zastavo, saj takrat ne rabiš ničesar, plačaš pa le prevoz do naše obale... :D

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Maj 21, 2007 14:26

Zanimivo :?: Na carini so mi razložili, da mora uradni zastopnik izdati potrdilo o skladnosti, ne glede, kdaj je čoln uvozil.
Res pa je, da podjetje, ki je čoln prodalo v Sloveniji, nisem prepričan, da ima uradno zastopstvo za prodajo plovil. Kolikor sem zasledil, je edini pooblačen uvoznik YUCCA. Verjetno je šlo za kakšno trenutno oziroma "sivo" varianto uvoza, saj sedaj več ne prodajajo teh plovil. Kako je natančno bilo, ne vem, ker prejšnji lastnik, ki mi je čoln prodal, kao ne ve ničesar.
Imam sploh kakšno možnost, da prodajalca postavim pred dejstvo, da mora izdat to potrdilo (recimo tržna inšpekcija)????
Ali naj čoln registriram še naprej pod Ameriško zastavo, kot je imel prejšnji lastnik????
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 21, 2007 18:09

Če so čoln uvozili uradni zastopniki, so zanj izdali tudi vse potrebne papirje. Če pa je bil pripeljan po nekem drugem kanalu, pa se jih ne tiče. Torej ugotovi od kje izvira plovilo! Lepo pojdi do zastopnika in ga lepo prosi za dokumentacijo. Če boš prišel frajersko in rekel, da jim boš poslal tržno inšpekcijo, te zagotovo ne bodo obravnavali resno! Ne ga srat z inšpekcijo!!!

Če je ćoln že bil registriran v EU mislim, da ne bi smelo biti posebnih težav. Če pa je uvožen iz ZDA, pa vsekakor nima CE certifikata. Tega ti sicer lahko naredijo naknadno, vendar je to zelo drag šport, tako da raje pozabi na to...

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Maj 21, 2007 21:24

Čoln je bil prodan v SLO, ampak dajatve niso bile plačane in je bil registriran pod Ameriško zastavo, fizično pa se nahaja v CRO. Kot ocenjujem, je vse skupaj veliki šit. Človek bi rad nekaj prispeval v državni proračun, pa mu država ne pusti. Po moje je najbolje ostai na obstoječi Ameriški registraciji, pa se naj obrišejo pod nosom za DDV, carino in tudi za davek na plovila! Naj mi dokažejo, da sem lastnik plovila!
Vprašanje je samo, kako dolgo bomo lahko pluli v Hrvaških vodah z Ameriško zastavo???
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 22, 2007 00:04

Če je tako kot praviš, potem pozabi. Trgovec je prodal plovilo brez CE certifikata. Tega je ponavadi potrebno posebej plačati in je na spisku "dodatne opreme". Ker je bil čoln delan za USA trg, ga seveda nima...
Naknadna izdaja bo težka, če ne kar nemogoča. Predlagam da se še naprej lepo voziš pod USA zastavo...
Če je barka na kakšen avstrijski leasing ima vse certifikate in tudi carino že plačano. Tako potem ni problem. Plačaš le DDV in to je to, iz USA zna biti pa veliko sranje. Tudi kalužne pumpe so po CE drugačne kot po USCG...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost