Nateg pri nakupu rabljenega plovila

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

nateg

OdgovorNapisal/-a morski volk » Sr Nov 05, 2008 21:15

No kljub temu, da je v pogodbi napisano "videno-kupljeno" to za prodajalca ne pomeni, da je nategancijo uspešno speljal, ko mu kupec izgine izpred oči.
Osnovna zadeva, ki jo spuštujte pri nakupu je to, da je v pogodbi napisana polna cena in ne zmanjšana. Zakaj?
Zato ker boste ob dobljeni tožbi dobili toliko denarja kot piše na pogodbi.
Sploh pa se na področju navtike pojavlja že vrsto let nekaj "podjetnikov" ki si obligacijska razmerja razlagajo po svoje.
Fatnje imajo očitno srečo da niso še nabasali na pravega. Slišal sem govorice, da je pred časom imela priznana in uveljavljena slovenska firma ki prodaja čolne velike težave z biznismenom iz ene balkanskih držav, ko jih je zalotil pri popravilu poškodbe na njegovem novem čolnu. Baje da za reševanje težave ni uporabil sodnih poti temveč ...
Sam sem imel lansko sezono podoben primer. Sredi avgusta smo na brzino kupili točno eno leto star čoln. Čoln je bil sicer rabljen, dobro ohranjen, kupljen pa z vsemi dokumenti tudi računom na katerem je bila napisana polna cena (ne zmanjšana) pri uradnem prodajalcu te znamke ki ga je pač vzel v račun. Po dveh dnem smo ugotovili da čoln "torkira" pri polnem gasu in, da je na zadnji svečki opaziti sledi vode. Ker takšnega čolna nikakor nismo hoteli imeti in se tudi nismo strinjali s tem, da se motor odpira kljub temu da je motor v garanciji smo poklicali prodajalca.
Prodajalec se je takoj po klicu odzval, čeprav je bil ravno v tistem času na svojem dopustu. Brez problemov smo se domenili, da vzame čoln nazaj sam pa je ponudil vračilo denarja v celoti, vendar je padla odločitev da naročimo enak nov čoln, ki smo ga tudi dobili v roku treh mesecev.
Prodajalec s katerim sem imel opravka je več kot očitno korekten in z veseljem ga priporočam vsem ki mislite kupiti čoln.
Predlagam, da se objavi lista slovenskih navtičnih trgovcev, kjer bomo lahko ocenjevali njihovo korektnost, resnost, spoštovanje rokov, ...

Podobno zadevo ima na svoji spletni strani objavljeno Trgovina za grad. materialom Obnova, ki je objavila listo svojih dolžnikov oziroma neplačnikov.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Nov 05, 2008 21:43

Zlatko83, se mogoče poznava? Točke, ki si jih napisal so zadete skoraj v nulo.
O tej neljubi zadevi nisem hotel razglabljati preko spleta, zaradi lastnega miru, saj vsakič ko se spomnem, pomislim na stroške. Da ti ostane čista vsota mojega popravila, mora biti bruto kar velik. Spet bom jezen!
Po drugi strani, pa sem se spet začel spraševati ali sem naredil prav, da sem se "kukavičje" umaknil in "požrl" denar, ki sem ga zaslužil. Mogoče bi bilo bolje, da sem ta denar namenil družini za izobraževanje, ali kakšno strokovno potovanje, ki bi imelo več koristi.
Kolikor vem, sem naredil vse po črki Zakona. V osmih dneh obvestil prodajalca, imam fotografije, strokovno mnenje, servisno poročilo,.....
Odvetnik je naredil svoje, prodajalec se je pritožil na dopis odvetnika. In če se spomnem, mi je odvetnik rekel, da imam čas za tožbo tri leta od nastanka škode. Nekje v podzavesti še tli želja po tožbi, ko pa to berem, kar pišete, pa mislim, da v notranjosti gorim in da sem navaden CEPEC in MEVŽA, ker za lasten mir posluša ženo in izgublja denar! Mogoče pa še ni vse prepozno!
Hvala vam!
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Sr Nov 05, 2008 21:53

Novinec imel si pač smolo.
Kupil sem kar nekaj rabljenih vozil in sem imel srečo, kupila pa eno, samo eno s katero sem poplačal vse kar sem v vseh letih prišparal. Zato sem po prodaji starega plovila kupil novega z garancijo.
Reklamacije že uveljavljam. :lol:

Srečno pri nakupih starih, ne moreš vedeti kaj kupiš, pa če si še tak strokovnak.
samo morje !
janez-ray
Višji štabni vodnik

rabljeno

OdgovorNapisal/-a janez-ray » Če Nov 06, 2008 08:09

Novinec

Nisi ne prvi ne zadnji!
Razumem evforijo pri nakupu plovila, tudi sam sem se že videl na njem v vročem poletnem soncu še preden sem denar odštel.
Pametno je poklicat kakega poštenega celinskega mehanika in ga povabiti na ogled čolna. Zadeva pač stane dnevnico, kosilo, kavo ,pivo, .... ampak za vse nas je to še vedno ceneje, kot kupiti klump.
Sicer pa bi takšno okvaro, kot je bila pri tebi po vsej verjetnosti opazil že kak bolj izkušen avtomehanik. Če ne drugega po odpiranju motorja navadno ostanejo sledi, ki jih je moč prepoznati.
Z blazino čez atlantik!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Nov 11, 2008 15:49

Novinec, vsaka čast za dobre živce v tem primeru. Jaz osebno vem, da ko bi videl kako me je nasral bi ga prvo lepo kot ti kontaktiral potem pa (če bi se delal francoza) z barko in razstavljenim motorjem pred "štacuno" in bi mu rekel, dokler ne kriješ stroške popravila bom stal jaz in barka tukaj in ti odganjal kupce. Verjemi, da bi bil precej dober odziv. Ker tukaj niso samo živci zaradi stroškov in popravil, kaj pa če bi te dobila okvara v kakšnem hudem neurju?
Tip je gledal samo skozi denar in ne kakšno katastrofo lahko s tem povzroči, pa naj še plača za to! :twisted:
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Nov 11, 2008 20:55

Fantje, živce res imam, samo kako dolgo jih bom imel?

Kocka, kaj misliš ali bi res naredil tisto kar si napisal? Da si na mojem mestu; Barka v Boriku pri Zadru, barko spravit v SLO??? pod USA zastavo???, prevoz,....
Mislim, da ne bi bilo nič iz tega. Mogoče, bi kakšen vročekrvnež stopil do njegovega doma, pa ajd eno vzgojno okoli ušes. Kaj pa bi potem sledilo? Fizični pretep, potem policija, sodišče, odškodnina,..... Je to način.

Mogoče je res edini način, ko se zadeva ohladi, ter umiri, .... tožiti prodajalca. Zadeva ne zastara do treh let, torej imamo veliko časa za vlaganje tožbe. Potem pa počasi pritožba, pa spet tožba, dokler ne prideš do končne distance ali pa po slovenskem pregovoru: Pametnejši odneha.
Kdo pa je tu pameten? LP

Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Nov 11, 2008 21:41

Novinec,že vse od začetka spremljam tvojo težavo,vsaka ti čast za to potrplenje,sam sem kupil čolen za 11000e,ti pa si pušnil še več denarja.Veš ker sem dolenec sem se spomnil,da je pred leti nekdo na na ših gorjancih pospravil tri ljudi za takrat pičlih 700,000sit danes približno tri tisoč evrov.Imaš pa močne živce ali pa dovolj denarja da nekomu ne stopiš na tisti del kjer se mu glava drži :twisted: :!:
L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Nov 12, 2008 09:38

Kaj pa TV ?
Na slo 1, ali pop TV, obstajajo oddaje, katere se ukvarjajo z takimi stvarmi. Ne dolgo od tega, je bil prispevek, kako so nategnili dva starejša občana, z napravo za masažo nog. Stala je nekaj 100 €. Torej, je pri njih potreba po večjih prevarah velika in bi se trgali za tvojo zgodbo, saj pri tebi še lahko dodamo kar tri ničle ali več. Ni potrebe, da se objavijo tvoji podatki, tako da lahko ostaneš v ozadju . Omenjen bo samo "gospod je preko vas kupil šrot, kaj lahko poveste glede tega. Kompromitiran bo prodajalec, kot neseriozen (slaba reklama), in verjemi, da si bo hotel čim prej oprat ime. Nimaš nobenih stroškov, ne boš omenjen , če ne želiš, in čakanja, kakor bi bilo na sodišču tudi ne bo.
Se mi zdi še najbolj učinkovita in najelegantnejša in seveda najhitrejša rešitev. Zavrtiš samo tel. št. , ostalo urejajo oni. Lepo pridejo po podatke in verjemi, da bodo šli tudi rade volje na izlet do Zadra , z kamero.
No ja, moje mnenje. Srčno ti želim , da se ta tvoja kalvarija čim prej neha, seveda v tvojo korist.
LP
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Nov 12, 2008 10:13

Moje osebno mnenje o slovenkih sodiščih iz lastnih izkušenj:

˝Ne išči pravice na sodišču ker je ne boš dobil.˝ :cry: :twisted: :evil:

LP Klemen
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Nov 12, 2008 10:30

Hvala za spodbudo. Prav danes sem govoril z odvetnikom in v naslednjih dneh greva v akcijo. Ne bom pisal po forumu, kako in kaj, vendar grem naprej. Za enkrat me stane samo čas (finančno), čakanje pa....
Vas obvestim, kako napredujem!
LP

PS- Atilone, za tisto s TV pa nisem. Se nerad izpostavljam javnosti in vem da brez izpostavljanja ne bi šlo. Bom pa zadevo poskusil urediti preko odvetnikov. LP

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Nov 12, 2008 14:03

Jaz bi se lotil takole: najprej oster napad, z vsemi možnimi odvetniškimi žavbami, v nasledni fazi pa bi mu ponudil roko sprave, pa naj recimo vsaj pokrije stroške med vrednostjo novega in starega motorja (n3ka amortizirana vrednost-pa ne knjižna, ampak realna-tržna). To bi jaz zahteval, kot zadnji sprejemljivi minimum.
Seveda pa lahko obesiš marsikaj, tudi psihične bolečine, ki si jih trpel, ko si plul po neurju z okvarjenim motorjem, neznansko te je bilo strah za življenje tvojih in tebe, pol leta nisi spal zaradi traum,..... Mnogi si namišljujejo tudi takšne stvari in, na žalost dostikrat uspejo. Pa še psihične bolečine "niso merljive", zato so bolj odvisne od spretnosti odvetnika.

Kar pa se sodišča tiče, je res. sodišče ne deli pravice, ampak odloča na osnovi dokazov. To pomeni, katera stran je spretnejša, predloži več ustreznega dokaznega gradiva, privede priče, ki pričajo njej v prid,...zmaga, oz. dobi sodni postopek. Kot v fuzbalu, kdo da več golov, zmaga, sodnik je samo akter in če je ena stran preprečljivejšo boljša, ji tudi sodnik ne more pomagat.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Nov 12, 2008 14:15

Ja, vse bi se dalo. V mojem primeru je največji adut, da še imam dane sprintan oglas iz Mornarja, kjer so oglaševali plovilo letnik 2001 za letnik 2000, ter oglaševali cca 275 ur, računalnik na servisu pa je pokazal 475 ur. Tega pa ne more nobedn spodbiti. Prodajalec, kot knjižni lastnik, je odgovoren za podatke. V kolikor podatki niso resnični, so zavajajoči in zavajajoči podatki pomenijo po 217. členu KZ RS Goljufijo, tu se še da obesiti 221. člen Prikrivanje, 237. člem Preslepitev kupcov,........
Marsikaj se še da, .... počakajmo.
Nobena juha se ne skuha tako vroča, da se kasneje ne bi dala pojest. Fantje, to je kot v poslu: Nikoli na prvo žogo, to ni punca (kdor bo prvi bo njegova).
LP

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Nov 12, 2008 17:50

Iskreno ti želim, da ti rata, predvsem zaradi onga, ki te je želel prepeljat žejnega preko vode, in to na zelo zahrbten in podel način!
Če ti uspe, daš za pir :twisted:
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Nov 12, 2008 19:26

Mislim, da bo zadeva dolgo trajala, zato bo potrebno počakati in če zadevo dobim ali se sporazumem na poravnavo dam za cel sod pira. Jaz pa bom vodo. (z okusom). LP

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Nov 12, 2008 21:42

upam da ti rata dam jast za gajbo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov