Začetni koraki v morjeplovstvu.

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

RokSAN
Višji štabni vodnik
Kraj: Žiri

Začetni koraki v morjeplovstvu.

OdgovorNapisal/-a RokSAN » Po Avg 26, 2013 10:33

Mogoče tema ni na pravem mestu zato prosim admina, če jo lahko da na pravo mesto. hvala

Pozdrav vsem.
Imam ogromno vprašanj veliko odgovorov sem našel že na forumu par stvari pa še vedno ni jasnih.
Pa bi bilo najbolje, da opišem moje namene pa mi mogoče kdo napiše kak nasvet.
Sem čisto na sveže v morskih vodah, seveda kar se tiče navtike in čolnov. Ribe mi niso tuje.
Z družino se odločamo o nakupi manjšega čolna dolžine primerne, da lahko v njem prespita dve odrasli osebi in dva otroka. Cena le teh bi se naj gibala do nekje 4000€. Gledali smo rabljene čolne kot je Arba 500 in razne Pasare. Mogoče mi do lahko svetuje iz izkušenj kakšna je optimalna dolžina čolna oz model – tip čolna za naše potrebe ter mogoče moč motorja. Čoln bo seveda namenjen tudi ribolovu prioritetno pa, da se z družino zapeljemo ven na morje iz zaliva kjer bi imeli privez pa malo naokrog in bi lahko potem tudi prespali v kakšnem zalivu, ki nam bi bil všeč.
Ker nimam nobenih izkušenj z nabavo čolna in vse ostale papirologije in dokumentacijo bi rad izvedel tudi, kaj vse moram imeti, da lahko pljujem po našem in Hrvaškem morju ne da bi bil v sporu z zakonom in pravili.
Verjamem vsem, ki boste napisali, da z iskalnikom lahko vse najdem. Nekaj odgovor, sem tudi že našel mogoče sem tudi kakšnega spregledal, zato bi mogoče prosil za kak link do odgovora, če se da.
Hvala vsem za pomoč.
V prihodnje se bodo verjetno pojavila nova vprašanja zato vam zahvaljujem tudi v naprej.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Avg 26, 2013 12:14

Noben bav-bav niso tvoje želje. Za dnevne vožnje se bo hitro kaj našlo v tem cenovnem rangu. Za dvo, tro dnevno plovbo je pa že nekaj postavk več. Kam boš "pospravil" dva odrasla in dva otroka ter "kramo" ki spada poleg? Prehranjevanje, hladilnik? WC? Avtonomija barke? Gorivo?
Obvezna je uporaba navtičnih kart. Pred plovbo po neznanem terenu jo preučiš že pred štartom.

Tukaj, boš našel še veliko koristnih zakonskih informacij.

Saj bom-o še kaj dopisali. Za začetek bo dovolj.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » Po Avg 26, 2013 12:41

Glede pasare Istranke,lahko jaz nekaj dodam.Lastnik sem bil 12 let za dnevne izlete,ribolov pa nekje do tri-štiri dni(2 odraslain otrok) brez problma,seveda z načrtovanjem poti! Drugače sem bil z barko zelo zadovoljen je pa ratala mal
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » Po Avg 26, 2013 13:11

odlično!
Take odgovore rabim!
Sicer je pa dejstvo, da sem podkovan samo še s teorijo iz izpita za čoln in informacij iz foruma, kar se pa tiče praktičnega dela na vodi sem pa "bos"
:oops:
Tako, da se bom rabil natrenirati tudi na tem področju!
Za večdnevne izlete je mišljeno predvsem za vikende v lepem vremenu, da se ni potrebno kampirat v kampih. Ker če bo vse po planu bojo taki izleti z dvema takima čolnoma = dve familiji! pa itak dva strastna ribiča!!
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Avg 27, 2013 09:48

Še eno vprašanje.
Koliko več "sitnost in težav" bi imel če izberem čoln, ki je večji od 5m. Kaj vse se s tem spremeni v primerjavi z čolni do 5m?
In pa ali je pametno uporabljati izven krmni motor 60KM, ki je dvotaktni?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 27, 2013 09:59

No čloni večji od 5m so lahko potem 8,10,12,15m in še več... :D Sitnosti in težav ni kaj dosti več, rabiš pa več šuškov.

Prej si govoril o pasari, zdaj ne vem več kaj misliš. Pasare, izpodrivne barke so svoj svet, gliserji pa svoj. V obeh se maš lahko fajn, z enimi greš počas, z drugimi si hitrejši, najbolj se pozna na cekinih. Pač če motor pokuri 30L/h pri potovalki si malo zračunaj...

Razlika je tudi, ali bo barka, ko je ne rabiš v vodi ali na suhem... Veliko je neznank pri vprašanju, definitivno pa velja, več barke več stane.

Js mam 5m gumenjaka in ga trenutno ne zamenjam za 0 na svetu. Vzdrževanje stane malo, parkiranega mam 2 štuka nižje, vse je spolirano, pošlihtano, je hiter, malo porabi, edino možnosti večdnevnega križarjenja (razen po kavbojsko) ni.

In 60 hp 2t motor je pametno uporabiti na primernem plovilu. To bi bil nek do 5m gumenjak in morda malo krajši gliserček.
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Avg 27, 2013 11:39

Ok!
Za enkrat imam v mislih čoln kot je pasara http://www.burzanautike.com/assets/images/098/test/Triton650/triton650-1.jpg kot je na tej slikci (ne prav to).
Kot sem tudi že napisal bi jo rabil za vikend izlete na morju in med dopustom.
Če bo vse po planu si grem ogledat eno podobno s kabino v četrtek ki ima baje motor 60KM 2 taktni. baje je dolga 5.5m zato sem tudi spraševal o stroških glede papirologije, zavarovanja, vinjet in teh zadev. Kar se tiče opreme ni tako drugačna kot za čolni do 5m.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 27, 2013 12:15

Za uporabo 60 HP motorja na pasari (počasnejšem plovilu) je potrebno prilagoditi propeler. Max gas = max vrtljaji. Le tako bo motor najbolj ekonomičen in dolgotrajen.

Zavedati se je treba, da so določena plovila dimenzionirana kot izpodrivna, počasna in imajo zelo slabe performance, če jih z močnim motorjem želiš spraviti iz tega režima.

V takšnem primeru je 60 konjev lahko povsem odveč, ker jih za 5-6 m izpodrivno plovilo za cca 6-7 vozlov ne potrebuješ toliko.
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Avg 27, 2013 12:36

In koliko je potemtakem mogoča ideja, da se s takim čolnom prepeljemo iz Premanture na Lošinj? :) si še ne prestavljam najbolje.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 27, 2013 12:51

Ja takšne, daljše premike je treba načrtovati v naprej in jih v celoti prilagoditi vremenskim razmeram in poteku obale.

Pač boš ob istrski obali lepo počasi "drgnil" in šel po daljši poti do najožje točke med celino in Cresom, tam šel čez in lepo ob obali do ML. Tega si seveda v slabem vremenu nočeš privoščiti. Na takšni poti bo skoraj vedno valovito vendar 5.5 m pasara takšne valove prenese brez problemov.

Najbrž to tudi ne bo tvoja prva tura, ampak boš prej poskusil kaj bližjega.
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Avg 27, 2013 13:08

To pa zagotovo!!!
Nimam na vodi še nobene izkušnje zato ne mislim iti z glavo skozi zid. In pa nočem izpostavljat familije neprilikam, ki jih še ne znam predvideti.
Verjetno bi bilo pametno za prvič ko bom na vodi dobiti nekoga ki mi bo znal svetovati in v praksi pokazat kaj in kako!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 27, 2013 13:15

RokSAN napisal/-a:In koliko je potemtakem mogoča ideja, da se s takim čolnom prepeljemo iz Premanture na Lošinj? :) si še ne prestavljam najbolje.

Vse je mogoče, ampak vprašanje če je smiselno s pasaro ki pluje 6 vozlov samo za vikend rint 30 milj daleč in nazaj.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 27, 2013 16:22

RokSAN napisal/-a:Ok!
Za enkrat imam v mislih čoln kot je pasara http://www.burzanautike.com/assets/images/098/test/Triton650/triton650-1.jpg kot je na tej slikci (ne prav to).
Kot sem tudi že napisal bi jo rabil za vikend izlete na morju in med dopustom.
Če bo vse po planu si grem ogledat eno podobno s kabino v četrtek ki ima baje motor 60KM 2 taktni. baje je dolga 5.5m zato sem tudi spraševal o stroških glede papirologije, zavarovanja, vinjet in teh zadev. Kar se tiče opreme ni tako drugačna kot za čolni do 5m.

Tole je verjetno poldeplasmanec, ki ga s primerno močnim motorjem lahko spraviš v nekakšno polglisiranje, takšni čolni plujejo vedno malo z dvignenim premcem, ker se ne dvigne čisto čez svoj premčni val. Jaz bi ti predvsem svetoval, da premisliš kako hitro bi se rad vozil po morju. Če želiš videti čimveč v čimkrajšem času, rabiš gliser, če se ti ne mudi, bo dovolj tudi pasara. Na čistega deplasmanca dajati 60 KM motor je popolnoma nepotrebno, ker tak čoln nikakor ne bo izglisiral. Hitrost deplasmanca je omejena z dolžino trupa na vodni liniji, za vsako povečanje hitrosti čez tisto, ki jo določa njegova teoretična hitrost odvisna od dolžine, terja precej moči, ki pa se ne izplača, ker bo hitrost malenkostno višja, poraba pa enormno višja.
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Sep 03, 2013 08:10

Včeraj sem si šel ogledat en čoln, mislim, da je Elan ne vem kateri model (mogoče 500). dolžine 495cm. Glede na to, da je 3 leta stal pokrit v kozolcu je še zelo lepo ohranjen in nepoškodovan. Na pogled! Notranjost potrebna prenove, saj kar se tiče obodov in blazin, elektrika je bila videti OK.
Motor je pa Salvi 80KM 2 takten! Tukaj sem se pa začel spraševati kako je s tem. Poraba motorja kolikor mu daš oz omenil je nekje 12l/h pri polnem gasu in naj bi glisiral 25mp/h.
Vprašanje je sedaj tako, ali se ga splača kupiti glede na to, da 3 leta že ni v uporabi in da ni več registriran? Če ga kupim kako je potem z registracijo tega čolna s takim motorjem, če je sploh mogoče registrirat - vpisati tak motor? Kako poteka registracija čolna?
Ali se da registracijo na kak način obnoviti?
Hvala za pomoč!
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Sep 03, 2013 08:29

RokSAN napisal/-a:..............Poraba motorja kolikor mu daš oz omenil je nekje 12l/h pri polnem gasu in naj bi glisiral 25mp/h.
...............

Tole spada v sekcijo "največje klobase leta 2013"
Ne bom se spušal v to, koliko požge, vendar 12l/h - polni plin je budelaština grande (obstaja tudi možnost, da je kakna vejica premalo in en in preveč.
https://vodovod-rh.si/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost