Začetni koraki v morjeplovstvu.

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

RokSAN
Višji štabni vodnik
Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Sep 03, 2013 08:33

saj zato sprašujem, ker tudi meni ni podatek najbolj verjeten.
Samo hitrost mi ni toliko pomembna kot to koliko popije in pa če ga je sploh mogoče ponovno registrirati s temi konfiguracijami.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 03, 2013 09:19

Z 2T Selvo 80KM se boš težko vozil pod 20 l/h + ni neki biser od motorja, lastniki sicer radi prodajajo buče, da je to v bistvu Yamaha kar pa drži samo za 4T motorje in ne dvotaktne.

Če je bil čoln registriran in motor že vpisan ni problema ponovno registrirat, samo teh . pregled moraš opravit.(pri katerem jih zanima čoln in oprema)
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Sep 03, 2013 09:30

No cool! Pol se da registracijo oživeti!
Glede porabe itak ni kaj vsak malo olepša zadeve, če prav je omenil da popije kolikor mu daš :) tako kot vsi! lool

Nekje sem zasledil, da se 2taktnih motorjev ne da "registrirat" alu vpisat če nimajo direktnega vbrizga. To verjetno drži. Na motorje se pa itak ne spoznam tako, da ne vem ali ta motor izpolnjuje te zahteve.

Motor bi v doglednem času itak zamenjal za 4taktnega ampak ne gre finačno iztočasno z nakupom čolna, saj je potrebno še kak € vložit v prenovo.
Dobro je to, da se dejansko da obnoviti registracijo.
Tehnični pregled čolna je verjetno na kapitaniji na ta način, da pelješ čoln tja in ti ga pregledajo in premirijo. Takrat mora biti čoln v polni bojni opremi in sfiniširan. Sliši se zelo neumno ampak tega še nisem počel niti se o tem pogovarjal. :(
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 03, 2013 11:12

Če je čoln še vedno v lasti lastnika kateri ni podaljšal registracije so vsi dokumenti (razen vpisnega lista)o plovilu in motorju na Kapitaniji, torej registracija čolna in motorja ni problem, ker je že bil vpisan. Samo novega 2T ne moreš vpisat brez vseh izjav o ustreznosti, emisijah, ....., stare ki so se že nekoč vozili po Jadranu oz. Evropi ni problem. Torej k lastniku naj pridobi dokazilo o lastništvu (vpisni list, kupoprodajna pogodba) in naredit novo pogodbo med vama in potem greš na pregled in registracijo. Če te še kaj konkretno zanima najboljše da pokličeš na Kapitanijo v Koper(05-6632-105) g. Ban ti bo vse povedal kaj potrebuješ, bi bilo pa dobro vedeti staro reg. št. čolna. npr. KP - 0000.
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Sep 03, 2013 11:27

Odlično!
Same dobre informacije. Hvala! :wink:
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » To Sep 03, 2013 20:58

RokSAN napisal/-a:Včeraj sem si šel ogledat en čoln, mislim, da je Elan ne vem kateri model (mogoče 500). dolžine 495cm. Glede na to, da je 3 leta stal pokrit v kozolcu je še zelo lepo ohranjen in nepoškodovan. Na pogled! Notranjost potrebna prenove, saj kar se tiče obodov in blazin, elektrika je bila videti OK.
Motor je pa Salvi 80KM 2 takten! Tukaj sem se pa začel spraševati kako je s tem. Poraba motorja kolikor mu daš oz omenil je nekje 12l/h pri polnem gasu in naj bi glisiral 25mp/h.
Vprašanje je sedaj tako, ali se ga splača kupiti glede na to, da 3 leta že ni v uporabi in da ni več registriran? Če ga kupim kako je potem z registracijo tega čolna s takim motorjem, če je sploh mogoče registrirat - vpisati tak motor? Kako poteka registracija čolna?
Ali se da registracijo na kak način obnoviti?
Hvala za pomoč!

Selva motorji so eno veliko sranje. :evil:
Selva 60 popije 20l/h+,pri kabincu 5m dolžine,pri max 23knt :shock:
Pa obvezno imej s seboj pomožni motor,ki te bo večkrat spravil nazaj,da ne boš šraufal na vodi. :D
Nekdo je enkrat omenil na forumu,da če ti je dolgčas na morju, si kupi Selvo,pa naj mi ne zamerijo tisti,ki jo imajo.Jaz sem to preživel pred leti. :(
LP Dani
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » To Sep 03, 2013 21:26

Popravljam, da je motor na čolnu res Selva 60 2-taktni.
Verjetno res popije 20l na full gas. Čoln nimam namena uporabljati za dirkanje, ker je namenjen familiji vožnja iz zalivčka v zalivček, izlet okrog kakega otoka in pa ribolov panulo in s palicami in da se zapeljem na pozicijo za podvodni ribolov s prijatlom.
Nikoli pa ne reci nikoli, da pa ne bom potreboval sigurnega in hitrega motorja v primeru vremenske neprilike ko me bodo presenetile, ker še nisem prekajen morski volk tako kot večina izmed vas.
Trenutno mi bo zasigurno zmanjkalo € za drug motor bo pa sigurno v planu ko bo zadeva dovolj sprobana tudi v praksi.
Če bom čoln kupil bi rad dal motor tudi nekomu dobro pregledati, da se ga po potrebi obnovi in usposobi. Imate mogoče katerega dobrega in ugodnega serviserja? (vem da poceni in dober ne more biti v istem stavku) ;)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 03, 2013 21:27

Verjetno res popije 20l na full gas.

Pri full gasu popije verjetno še kakšnega štefana več.
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » To Sep 03, 2013 21:49

RokSAN napisal/-a:Popravljam, da je motor na čolnu res Selva 60 2-taktni.
Verjetno res popije 20l na full gas. Čoln nimam namena uporabljati za dirkanje, ker je namenjen familiji vožnja iz zalivčka v zalivček, izlet okrog kakega otoka in pa ribolov panulo in s palicami in da se zapeljem na pozicijo za podvodni ribolov s prijatlom.
Nikoli pa ne reci nikoli, da pa ne bom potreboval sigurnega in hitrega motorja v primeru vremenske neprilike ko me bodo presenetile, ker še nisem prekajen morski volk tako kot večina izmed vas.
Trenutno mi bo zasigurno zmanjkalo € za drug motor bo pa sigurno v planu ko bo zadeva dovolj sprobana tudi v praksi.
Če bom čoln kupil bi rad dal motor tudi nekomu dobro pregledati, da se ga po potrebi obnovi in usposobi. Imate mogoče katerega dobrega in ugodnega serviserja? (vem da poceni in dober ne more biti v istem stavku) ;)

V Ninu pri Zadru je en serviser(ne spomnim se imena),garaža je v centru Nina,ima pa vse kar ti srce poželi od Selve.Skupaj pooženi nekaj motorjev in stvar deluje,nekaj časa.Drugač,ni posebaj dragi ima pa kupe delov,pa še rad pomaga.
Jaz bi ti svetoval ,da pred nakupom barke, motor izprobaš na vodi,da ne boš potem presenečen.Če imaš možnost,odpelji se na Ranco-Ptuj,pa čeber v vodo ,pa da stvar izprobaš na vodi.Meni so pripeljali z servisa na Ranco,pa je motor šel samo še v rikverc,naprej pa je metalo ven z brzine.Drugič ga nisem več probaval,enostavno poceni prodal. :D

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ight=selva
LP Dani
RokSAN
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a RokSAN » Sr Sep 04, 2013 11:16

Jean napisal/-a:V Ninu pri Zadru je en serviser(ne spomnim se imena),garaža je v centru Nina,ima pa vse kar ti srce poželi od Selve.Skupaj pooženi nekaj motorjev in stvar deluje,nekaj časa.Drugač,ni posebaj dragi ima pa kupe delov,pa še rad pomaga.

V mislih sem imel nekoga, ki je malo bližje gorenjske ali notranjske regije. :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta