KATASTROFA nočna drama pri Milni na Braču

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Sr Jul 25, 2012 16:58

frikmusic napisal/-a:"Tip je parkeravu barko cel dan in jo ni parkeru, ker je vedno spustil v vodo občutno premalo ketne, me je že melo da bi šel do njega in mu kakšno povedal pa me žena ni pustila . Po celem šihtu parkeranja je tipček odplu v Volme kjer se je vezal na bojo ki je namenjena za pol manjše barke.
Lp Frik

@Frikmusic, vsaka ti čast za ta dva stavka!
To rata lahko samo največjih herojem. Slava ti!
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 26, 2012 16:04

Kr en, čestitam.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 27, 2012 21:04

Kren šele sedaj sem prebral kaj si doživel v Milni. Odlično si se pripravil. DVA SIDRA IN DVE KRMNI ŠPAGI. Priznam, da se zelo poredko tako potrudim kot si se ti. Sem pa po letošnjih dogodkih sklenil, da nabavim inox 10mm verigo dolžine 70m.
Srečno plovbo
NT
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 07, 2012 13:43

Še fotografija podmornice, ko so jo privlekli v Milno :

Slika

Bodite pozorni na število vinjet na plovilu !!! Ni glih prvič bil na Jadranu :shock:

in še vafli :

Slika
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 07, 2012 13:49

Sranje... ampak tender pa ni potonil... pa še vedno je "privezan" za propeler :twisted:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 07, 2012 16:45

Evo, tole so pa hrabri dečki iz Milne, ki imajo reševanje na morju v krogu 80 milj. Z dvema gumenjakoma so takorekoč podnevi in ponoči na morju. Preden so šli reševat nemce (ob 2-eh ponoči) so se ravno vrnili iz Visa iz neke misije. Imajo tudi pogodbo s SEA HELP.
Vsekakor si shranite njihovo številko : 095/906-76-73

Spominjajo me na naše gorske reševalce. Ko zunaj sredi noči razgraja Burja ali Jugo in vsi ostali mirno spijo med rjuhami, se oni odpravijo na morje :shock: reševat življenja in imovino!
Ko sem jih pohvalil za pogum, sem dobil nazaj skromen odgovor:" E, to nam je posa."

Slika
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » To Avg 07, 2012 16:58

Izjemno lep, izjemen in originalen prispevek :!: :lol:
LP
no rain, no rainbow
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Sr Avg 08, 2012 08:55

Še enkrat vse pohvale za storjeno na morju in tudi za objavljeno na forumu. :D
Če ostane še kaka zlata medalja na olimpijskih,jo dobiš zagotovo ti!
Drugač se bomo z adminom zmenil za leseno morjeplovsko :idea:
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Avg 08, 2012 09:46

jest napisal/-a:Če ostane še kaka zlata medalja na olimpijskih,jo dobiš zagotovo ti!

MILNA SEA HELP

Slika
Na dohtar, če mi je ti nočeš pripet, sam si jo pa sam :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Sr Avg 08, 2012 09:51

Ta je pa SUPER :!: :idea: :D
LP
no rain, no rainbow
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Če Jul 31, 2014 21:03

kr en napisal/-a:Seveda. Tip sidra je Bruce ( ni bogve kaj, zato manever sidranja kdaj ponovim tudi po 5x preden se vrag vkoplje). Teža 21 kg. Barka ima prazna cca 12 ton, z vso mojo hrano, pijačo pa ziher 15 !
Sidral sem na peščeno dno. Toliko verige imam vedno v vodi, kadar se vežem s krmo še na obalo in če ni napoved brezvetrje. Tako mi ob manjših sunkih dviguje le kakih 5 metrov verige, sunki pa sploh ne pridejo do sidra.

Sicer je od dogodka minilo že kar nekaj časa, ampak na zapis sem naletel šele danes, pa bi imel še dodatno vprašanje. Kako si uporabil pomožno sidro? Ali je na isti verigi kot glavno, ali na dodatni (drugi)?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: KATASTROFA nočna drama pri Milni na Braču

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jul 31, 2014 21:14

kr en napisal/-a:Poanta!
Vedno ostani na sidrišču, kjer si vezan! Sredi noči je vsak manever tvegan.

Res dober zapis.
Nekaj vprašanj:

Če prav razumem, so želeli sredi noči oditi iz zaliva na odprto, pa se je vse skupaj zalomilo. Bi bila rešitev takojšnje rezanje vrvi / verige, ker dvig sidra ni uspel? Tako bi bili osvobojeni in bi morda lahko ušli ven.

Verigo imam z vrvjo privezano na rinko v sidrnem prostoru. Bi bilo mogoče to podaljšati v kokpit (prek nekaj škripcev) in vse skupaj v primeru sile odvezati kar iz kokpita? Predvidevam, da ne, ker bi najbrž barko obrnilo na bok, če bi imel to fiksirano na bitev v kokpitu.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Avg 02, 2014 19:01

@Tadejko

Pomožno sidro ni bilo na isti verigi. Imam nekaj metrov verige, nato vrv. Pomožno sidro je bilo takrat dosti bolj desno gledano v smeri premca. Le tako sem ga lahko odstopil taprvemu nemcu, ki je križal mojo verigo in s crknjenim motorjem bil na poti na čeri.

@Grega295

Mogoče bi lahko odvrgel verigo, le vprašanje je, če je imel na koncu verigo vezano s špago. Pa tudi odvijanje celotne verige bi vzelo preveč časa in že prej bi ga vrglo ali vame, ali na skale.

P.S. Grega, si bil mogoče v četrtek na Istu? Smo videli eno Elanko z zastavico morjeplovca in puljsko registracijo?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 04, 2014 23:34

kr en napisal/-a:P.S. Grega, si bil mogoče v četrtek na Istu? Smo videli eno Elanko z zastavico morjeplovca in puljsko registracijo?

Ne, bil žal v službi v LJ :)
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » So Jan 10, 2015 11:36

Kr En,

šele zdaj prebral tole dramo, poznam pa slehrni kamenček v Milni, zato toliko bolj zanimivo.

Sidral si se najbrž v zalivčku Krvaca, ni čisto prvi, je pa prvi malo bolj zaprt. Tam običajno po lepem vremenu nočijo barke. Ko se sprehajam po drugi strani obale zvečer jih dostikrat vidim kot lučke na vrhu jamborov in vsakič pomislim, da jim že malo severnika lahko zagreni noč. Obala je tipična za da del Dalmacije - zelo ostre skale, globina pa ob obali takoj 2 m in več. Ta JV del obale v zalivu Milne je povsem zaprt edino po maestralu, le delno ob jugu, medtem ko burja in tramontana že ob rahli sapici dvigneta valove. Nemalokrat sem tu doživel dvig vetra in iz olja v 2 m valove morje lahko preide v 15 min. Že v zalivčku 500 m dalje - Makarac bi bilo dosti bolje.

Za reportažo dobiš 10.
Za ukrepanje dobiš 10 +, kapo dol za hladnokrvnost
Nič nisi navedel ali si imel kaj poškodb na barki in kako si to reševal ?

Nihče pa ni komentiral odločitve za nočitev na sidru v zalivu, ki je odprt na sever - ob napovedi nočne burje, pa čeprav "rahle". :? Če Nemce, nevajene Jadrana še razumem, pa tebe z izkušnjami in vso sodobno tehnologijo, ne najbolje. Imel si možnost 2 marin v Milni, če pa si želel biti na sidru, si s tvojo barko v 20 min. v zalivu Osibova na južni strani Brača ali še bolje malo naprej v Lučicah, kjer imajo boje. Ali pa bi skočil 10 min. do Bobovišč, tudi na burjo zaprt zaliv. Kjerkoli od naštetih bi po burji mirno spali, brez 10 cm vala. Zastonj vez v Milni se da dobit tudi ob obali nasproti bencinske črpalke, čeprav globina ne presega 1,5m, ob burji pa tudi not napiha valove. V poletnem času pa barke pogosto sidrajo kar sredi zaliva in čeprav s tem zjutraj ovirajo manevriranje potniških hidrogliserjev, še nisem videl, da bi jih preganjali.

Za odločitev o mestu sidranja bi ti torej dal precej slabšo oceno, čeprav si se dobro vezal. Vsaka šola nekaj stane in prepričan sem, da se ob taki vremenski napovedi na tem delu ne boš vezal nikoli več. Vem, da ne boš razumel kot kritiko, ker to ni namen.

Tele, ki pravijo: "to nam je posa" pa poznam osebno in verjemi, da na samem potem pade drugačno mnenje: "glupi Švabe i Slovenci".... nemalokrat slišal na lastna ušesa. Sicer v redu dečki, ampak ja - to jim je služba in to ne slabo plačana.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti