Gorivo v Izoli

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Riot88
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Riot88 » To Jun 16, 2015 04:24

Tle se bom pa malo oglasil, kot ex Petrolovec. :D
Rezervoar za gorivo je v tla vkopan malo pod kotom, ravno zradi razlogov ki jih je zgoraj navedel Daki.Črpalke niso čisto na dnu,dovoljen nivo vode(kondenza) v rezervoarjih pa nadzira el. sistem, ki tudi preprečuje da bi črpalke potegnile vodo in usedline.Zelo pomenbno za kvaliteto goriva je tudi redno čiščenje rezervoarjev,količina prodanega goriva in na kakšen način se zadeva polni iz cisterne(dvig usedlin...).
Na sodobnih črpalkah do "tankanja" vode zelo težko pride, razen če zataji elektronika ali pa človški faktor pri nekaterih starejših sistemih, ki pa se ukinjajo.
Ne vem pa v kakšnem stanju je bil pumpa v Izoli, in do kakšne okvare je prišlo, lahko je bil star enostenski rezervoar pa je pregnil zaradi zunanjih uplivov....

Kako zgleda zadeva(nekje imam boljse slike pa jih ne najdem treutno):
Slika
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jun 16, 2015 08:25

H2O napisal/-a:
peterv6i napisal/-a:kje je problem?

Očitno v tem, da bo voda spet prišla v rezervoarje, če jih ne sanirajo.

Ma..
Če je meni kaj znano so pred cca petimi leti zamenjali kompletne rezervarje ko so delali ribiški pomol..
Uporabniški avatar
d.i.r.e.
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a d.i.r.e. » To Jun 16, 2015 12:55

Lahko dodam le to, da so fantje v Koprski marini ultra na spidu. Ker sem parkiran v marini vam povem, da je prometa na črpalki sedaj nenormalno.
Mirno morje in ugoden veter vam želi https://www.jkneptun.si še naprej :)
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jun 16, 2015 13:03

d.i.r.e. napisal/-a:Lahko dodam le to, da so fantje v Koprski marini ultra na spidu. Ker sem parkiran v marini vam povem, da je prometa na črpalki sedaj nenormalno.

Pač delajo... drugače bi pa čakali ;)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 16, 2015 13:14

d.i.r.e. napisal/-a:Lahko dodam le to, da so fantje v Koprski marini ultra na spidu. Ker sem parkiran v marini vam povem, da je prometa na črpalki sedaj nenormalno.

Potem zdaj ne morejo več loviti rib in stiskati svoje ljubice? :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
d.i.r.e.
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a d.i.r.e. » To Jun 16, 2015 13:30

nič ne vem o tem :)
Mirno morje in ugoden veter vam želi https://www.jkneptun.si še naprej :)
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » To Jun 16, 2015 22:07

Do onesnaženja goriva z vodo ne pride razen če je to namenoma. V Sloveniji so rezervoarji na bs dvoplaščni. Glede na kvaliteto rezervoarjev je skoraj nemogoče, da bi oba plašča počila pa tudi v tem primeru bi gorivo odteklo, hkrati pa bi se sprožil alarmni varnostni sistem ki sporoča problem ( med plašči je namreč plin in pri preboju odteka ter sproži alarm ). Dotok goriva iz cisterne v rezervoar je z zaprtim sistemom kar pomeni, da se gorivo pretaka v rezervoar, hlapi pa vračajo v cisterno. Tudi v tem primeru ne pride do kontaminacije goriva. Sesalni koš, ki povezuje rezervoar z dispenzerjem ( pumpo ), je nad tlemi cisterne ker se na tleh nabirajo usedline. Teh pa je relativno malo; samo pomislite tisti, ki imate doma rezervaor za KOEL, kdaj ste zadnjič čistili usedline....
V starem sistemu kontrole so na bs merili gorivo z palicami in ugotavljali, ali ga je že potrebno naročiti. Palice so bile umerjene na institutu za meroslovje, odprtina za meritev pa je bila zelo majhna zato je bila možnost kontaminacije z vodo skoraj nična. Sedaj so podzemne cisterne zaprte, imajo komunikacijski in alarmni sistem povezan z centralo naftne družbe in gorivo pošljejo na pumpo ko vidijo, da zmanjkuje. Vsebnost vode v gorivu ( in ostalih nečistoč ) dovoljujejo standardi. Tako; malo teorije ( lahko bi še več pa ni prostora :D ).
Pri nas ni v gorivu problem voda temveč vsebnost biogoriva v dizlu ker zmanjšuje kvaliteto, skrajša obstojnost goriva in poveča občutljivost, pomeni pa večji dobiček za naftno družbo.

Še majhni popravki
Riot88: rezervoar za gorivo je popolnoma raven, položen v "posteljico" iz peska
Pajer:
Vse naftne družbe kupujejo gorivo na prostem trgu tako da "zakupijo" količine - terminski posli. Pri poslu z gorivi je potrebno dosedno spoštovati standarde. Samo za primer; če pride JET ( letalsko gorivo ) na letalo izven standardov, lahko življensko ogroziš vse potnike. O procedurah kontrole raje ne bom pisal, bom predolg
:roll:

Ne verjamem, da so zaprli pumpo v Izoli zaradi vode. Sanacija tega problema je zelo enostavna in sedaj, v sezoni, je zagotovo v interesu prodajalca, da pumpa deluje. Najverjetneje gre za kakšen tehničen problem, saj je tam rezervoar zelo oddaljen od pumpe, cevovodi pa so položeni pod "občutljivim" terenom ( cestišče, pomol.. )
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jun 16, 2015 22:13

zelo razumljivo razloženo. hvala.
minek
Kapitan fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a minek » To Jun 16, 2015 22:37

NIL napisal/-a: Pri nas ni v gorivu problem voda temveč vsebnost biogoriva v dizlu ker zmanjšuje kvaliteto, skrajša obstojnost goriva in poveča občutljivost, pomeni pa večji dobiček za naftno družbo.
A bio je cenejši?
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Sr Jun 17, 2015 16:38

Biogorivo je lahko biodizel ali etanol. Za proizvodnjo enega in drugega uporabljamo različne vhodne surovine, od le-teh pa je odvisna proizvodna cena ( seveda nanjo vpliva tudi cena energije, delovne sile etc ). Pri večijem dobičku sem mislil na vmešavanje biodizla v dizel. Cena biodizla je nižja kot cena dizel goriva, prodaja pa se po MPC za dizel gorivo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 17, 2015 16:51

NIL napisal/-a:Cena biodizla je nižja kot cena dizel goriva

To pa ne bo držalo.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Jun 17, 2015 18:52

H2O napisal/-a:
NIL napisal/-a:Cena biodizla je nižja kot cena dizel goriva

To pa ne bo držalo.

Tole sem našel z Googlom.

Silvan Simčič - četrtek, 10. oktober 2013 ob 08:10
Spoštovani,

Ob tem je potrebno dodati, da je pri ponudbi biodizla na trgu zelo pomembna njegova kakovost. Še posebej v primerih, ko se ta prodaja občutno pod ceno običajnega dizla, je možnost, da gre za blago ne povsem ustrezne kakovosti zelo velika. Cena biodizla na prostem trgu, ki je ustrezne kakovosti, je namreč praviloma višja od cene klasičnih naftnih dizlov. Težave, ki lahko nastanejo ob uporabi kakovostno ne v celoti ustreznega goriva, so lahko kar velike, strošek popravil pa hitro preseže prihranke, ob nabavi takih goriv, ki so za trg zanimiva predvsem zaradi zelo ugodne cene.

Petrol sicer biodizel ima v svojem prodajnem programu in sicer kot dodatek dizlu (do 5%). Gre namreč za zakonsko obvezo, saj so vsi ponudniki goriv v Sloveniji (ne le Petrol), kot tudi v tujini dolžni del ponudbe naftnih goriv nadomestiti z biogorivi. Biodizel, ki ga Petrol dodaja naftnim gorivom je v celoti preverjen in ustreza standardu za biodizel (EN 14214). Tega žal ne moremo trditi za ves biodizel, ki se v taki ali drugačni obliki pojavlja na našem trgu. Problem pri tem predstavlja predvsem visok strošek dodatnih kontrol, ki si ga predvsem manjši dobavitelji težko privoščijo in se morajo zato zadovoljiti z bolj ali manj verodostojnimi zagotovili o kakovosti, ki jih dajejo sami proizvajalci.

Kot smo že navedli v Petrolu pred nakupom tega goriva njegovo kakovost sami temeljito preverimo, ne glede ali gre za domačega ali tujega proizvajalca (razpolagamo z lastnim akreditiranim naftnim laboratorijem). Kot zanimivost naj navedemo, da smo ob teh kontrolah v preteklosti ugotovili veliko odstopanj od predpisane kakovosti tudi pri dobaviteljih iz Avstrije in Italije, kjer sicer veljajo dokaj ostri kakovostni standardi.

Lepo vas pozdravljamo,
Silvan Simčič
Področje TRKV
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Sr Jun 17, 2015 21:33

Kvaliteto biodizla določajo standardi, tako kot kvaliteto ostalih goriv ( konkretno EN14214 ) in problem ne predstavlja samo njegova kvaliteta ampak tudi vmešana količina v dizel ( B5 etc ).
H2O, točno tako je, kot sem napisal glede cene biodizla. V podrobnosti pa se ne bom spuščal.
zebra
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zebra » So Jul 04, 2015 18:30

Ali že dela črpalka v izolskem mandraču?
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » So Jul 04, 2015 21:18

Dela. Vsak dan od 7,00-20,00h.
Ljubitelj narave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti