Kako zaslužiti z veščinami Morjeplovca ?

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Maj 12, 2016 09:39

Debata je zavila v malce drugo / dopolnilno področje, a se v bistvu strinjam, da je na tem področju najlaže živeti od "amaterjev" oziroma od tistih, ki najemajo in še ne znajo vsega sami;
Torej potrebujejo skiperja, serviserja, trimerja riga, itd.

Glede tega, da slo lastniki ne damo dela profesionalcem pa se spet strinjam, da eno je količina denarja, ki ga za to lahko nameniš, kot piše H2O - obstaja pa še dodatna zadeva - predvsem pri jadralcih (pa čeprav je tudi ta povezana s količino denarja);
Ko se kje potepam sam, moram (po moji miselnosti) biti sposoben se iz težav izmazati sam. Vsaj do prve luke.
Torej moram znati osnovno popraviti motor, elektriko, jadro, krmilo, itd ali pa vsaj zimprovizirati neko začasno delujočo rešitev - sicer sem (lahko) v dr***.
Zato večino stvari poskušam urediti sam, da sem na tekočem glede možnih del, rezervnih delov in orodja, ki ga moram imeti s seboj.

In to je še en razlog, da so verjetno motorni boljša ciljna skupina za profije na navtičnem področju.
AndrejF
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a AndrejF » Pe Maj 20, 2016 15:15

Kaj pa tiste spletne strani, kjer se iščejo posadke za plovbo/transfer plovil?
Se je že kdo tega udeležil?Spomnim se, da se je en kolega pred več leti pridružil neki ekipi, ki je prestavljala katamaran iz Francije na jug Italije. Nabiranje izkušenj + kak cvenk za pivo :)
mornar na kolesu
Desetnik

OdgovorNapisal/-a mornar na kolesu » To Maj 31, 2016 13:39

zanimiva ideja,
pa bi kdo vedel kaj bolj konkretnega, oziroma pripel zraven povezavo na omenjene spletne strani :?:
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » Sr Jun 01, 2016 08:31

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 01, 2016 09:24

Nabavi đipa in furej barke na morje, seveda rabiš B+E izpit :wink:
mašinfirer
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Sr Jun 01, 2016 12:31

Kako pa je z izrednim prevozom (zaradi širine). Lahko to počne vsak z lučko na spremljevalnem vozilu ali so potrebni kakšni dodatni izpiti/certifikati/prijavljena dejavnost/.. ?
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Jun 01, 2016 13:34

Za opravljanje usluge izrednega prevoza je potrebno imeti:

-vozniško dovoljenje ustrezne kategorije
-primerno opremljena in tehnično brezhibna vozila
-primerna privezna sredstva
-dovoljenje za izredni prevoz za vsako državo posebej, ki je lahko letno ali posamično
-veljaven izpit za voznika izrednih prevozov
-če organiziraš sam, še izpit za organizatorja izrednih prevozov
-prijavljeno dejavnost
-zavarovano prevozniško odgovornost, oziroma cargo zavarovanje, vsaj v vrednosti tovora
-če vlečno, oziroma vlečeno vozilo ni v tvoji lasti, še pooblastilo lastnika za upravljanje z njim
-ustrezne dokumente od tovora, ki se prevaža
-za večje dimenzije so potrebna še spremljevalna vozila
-...
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jun 01, 2016 22:43

Pri slovenskih izvajalcih ni najvecji problem, da raja nima denarja, ampak ta, da jih je 80% salabajzarjev, ki prvo pomislijo koliko bodo zasluzili, namesto kako bi naredili dobro, da bi bili posledicno placani.

Vse je tezko placat se strinjam, samo ce ves da si nekaj placal in je tako ali bolje, kot si sam zelel je to lazje pozreti-preboleti.

Poleg tega pa se 90% mojstrov obnasa kot rokfeler. Za vsako piz... mater o moras prosit, nato pa ti da obcutek, da ti je naredil uslugo... a prazen tosel mas ti in ne on.

Jaz tudi ze lep del dohodka dobim iz navtike pa moram reci da se mi prav noben mojster ne smili...
Vecina ne nameni za izobrazevanje in osnovna sredstva niti feninga. Pricakujejo pa megajahte!

Jok...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 02, 2016 05:11

mamaMicka napisal/-a:Jaz tudi ze lep del dohodka dobim iz navtike

Povej po pravici mamaMicka, a bi lahko preživel samo od navtike?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 02, 2016 08:00

S se nekaj dodatnega vlozenega denarja bi lahko zivel. Sem kar preprican.

Ce gledam bolj svoj del - poliranje je iluzija pricakovati da ce imas eno polirko za 60e, eno gobo, eno pasto in en serviet na pol, da bos lahko prezivel. Niti ne bos delal dobro...
Jaz sem pa zdaj kupil tavelik kombi za vse orodjei... a ni to malo cudno?? Verjetno sem bedak.

Res pa je da tudi lepim folijo od crt, napisov do celih bokov in pa popravilo osmoze. Tako imam vsako uro delo. Ko bo prevec bom nekaj pustil...
poanta je da vse nekaj stane. Ploter za folijo je 3 jurje. Masina za lupljenje gelcoata je tudi skoraj 3 jurje. Ena goba za poliranje je skoraj 20e. Imam jih 20. Wap, penomat... brusilka sesalec
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 02, 2016 08:04

mamaMicka napisal/-a:S se nekaj dodatnega vlozenega denarja bi lahko zivel. Sem kar preprican.

Celo leto? Vem da bi marsikdo lahko par mesecev v sezoni živel od navtike... kaj pa izven sezone? A v sezoni zaslužiš toliko, da bi lahko s tem preživel celo leto? Ker predvidevam, da pozimi v navtiki ni prav dosti dela.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 02, 2016 08:44

Res je tudi, da je prezivetje relativna stvar.
15.000e je lahko dovolj za prispevke za celo leto in placko celo leto. Lahko pa ni dovolj za natankat barko.
Jaz imam delo celo pomlad do julija in nato se jeseni 2 meseca. Jeseni pac poliram nekaj ceneje. In pa odpiranje osmoticnih bark. Imam se nekaj realnih idej in to je to.

Je pa res, da jaz nikoli ne recem "ne bom". Poslusam fante okoli sebe. Ce je samo nekaj malega (krmna stena, zbledwn del palube itd...) mirno rece nimam casa. Jaz pa ce ne drugega vzamem reflektor. Urca dela... 30e. In sva oba presrecna. Lastnik se bolj kot jaz. Meni ni tezko dat ven 5 koz za zalimat crto. Par ur 100e. Drugi hocejo pa 300 za 3 ure dela. To ni realno in ne more piti vode. Ne mores pricakovati dvakrat vec na uro kot ima mehanik.
Od mehanikov imam pa spet svoje mnenje... :) ce si pride k meni sposodit 23 kljuc, iskat kratek inox vijak ti to veliko pove... :)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 02, 2016 08:56

mamaMicka napisal/-a:Ne mores pricakovati dvakrat vec na uro kot ima mehanik.

Ampak avtomehanik ima delo celo leto, navtika je pa sezonski posel. Avtomehaniku oprema v katero je investiral služi celo leto, tebi pa samo par mesecev na leto.

Nikogar ne zagovarjam, samo ugotavljam, zakaj so cene v navtiki višje, kot recimo pri avtomehanikih.

Pa zakaj je v navtiki toliko šalabajzerjev... ker večina resnih ne more preživet od navtike (kljub visokim cenam) in se raje lotijo česa drugega.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 02, 2016 09:13

mamaMicka napisal/-a:15.000e je lahko dovolj za prispevke za celo leto in placko celo leto.

Po plačilu davkov in prispevkov ti ne bi ostalo niti za povprečno slovensko plačo. A bi šel investirat recimo par deset ali sto jurjev v posel in opremo, če bi s tem zaslužil manj, kot znaša povprečna slovenska plača?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 02, 2016 09:24

H2O napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Ne mores pricakovati dvakrat vec na uro kot ima mehanik.

Ampak avtomehanik ima delo celo leto, navtika je pa sezonski posel. Avtomehaniku oprema v katero je investiral služi celo leto, tebi pa samo par mesecev na leto.

Nikogar ne zagovarjam, samo ugotavljam, zakaj so cene v navtiki višje, kot recimo pri avtomehanikih.

Pa zakaj je v navtiki toliko šalabajzerjev... ker večina resnih ne more preživet od navtike (kljub visokim cenam) in se raje lotijo česa drugega.

Mislil sem mehanika v marini.
Razumem kaj si zelel povedati.
Po drugi strani pa nekaj iz prve roke.
Pride mehanik ob 10.15 pogledat kar mu je ze lastnik povedal da pusca cev za olje na peti in jo je treba zamenjati. Mehanik odreze, skrajsa in se ne drzi. Pac stara in za menjat. Po 15 minutah pravi da gre po cev in da pride po marendi.
Pride ob 12.40, zamenja cev in vse cinke. 3 na vsaki nogi, malo se pogleda. Olja v motorju ni menjal, ker bi bilo potrebno to narociti 3 tedne prej in ni bilo casa. Ob 13.45 gre.
Na racunu so bile obracunane 3.5 ure!!!!! In pa cev 35eur. Cinke je imel lastnik sam.
Spust sem sel jaz placat in sem to videl na lastne oci.

Tudi zaradi tega ljudje iscejo alternative, ne samo zato ker ni denarja.

Meni ni jasno kako mehanik ne prezivi. Bookiran je za 3 tedne naprej. Pozimi ima cel kup generalk. Dela za umret. Vsi umirajo od dela. Dela poln kurac. Ma za popizdit dela. To ni vec normalno, vec kot delat ne mores. Ma jaz ne delam vec razen svojim. Ma jaz bom nehal ker ne morem vec tolko delat... to so citati, ne samo mehanikov.

Kdo je zdaj tu nor?? In kdo koga slepi??

Po drugi strani pa sem za enega iskal mehanika v Izoli za servise ga pa ni bilo za dobit v parih dneh.

Morda je problem v tem ker ima vecina ze ob 10.00 pivo v roki ob 16 pa je vse prazno. Ob nedeljah ne dela nihce. Soboto pa polovica.

Taka je realna slika nasega navticnega obrtnistva. Seveda so izjeme, tisti pa delajo in ne jamrajo. Tako to vidim jaz in imam glede na to da sem med njimi kar realno sliko.

Verjamem pa, da so vmes res tudi mojstri ki sem jim kaj ni razpletlo. In so bili primorani nehat...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov