Kako privezati plovilo
Moderatorji: moderator2, moderator
Kako privezati plovilo
V našem kampu so se odločili, da uredijo priveze za plovila. Iz bližnje marine so privlekli star odpisan ponton in ga privezali ter "ustrezno" zasidrali kot podaljšek že obstoječega betonskega pomola.
Glede na to, da pred tem ni nekega valobrana in je kraj dosti odprt na burjo želim izvedeti vaše mnenje kako se ustrezno privezati na takšen pomol.
Stvar se kar fino giblje gor in dol glede na valovanja tako, da menim, da ob neustreznem privezovanju obstaja velika možnost poškodbe plovila.
Hvala.
Glede na to, da pred tem ni nekega valobrana in je kraj dosti odprt na burjo želim izvedeti vaše mnenje kako se ustrezno privezati na takšen pomol.
Stvar se kar fino giblje gor in dol glede na valovanja tako, da menim, da ob neustreznem privezovanju obstaja velika možnost poškodbe plovila.
Hvala.
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Če je pravi ponton, potem dejansko ni problema, kajti v vsakem primeru moraš plovilo vezati na krmo in na premec. S premcem ga vežeš na ponton vsaj en meter stran, zadaj pa improviziraš s kakšnim sidrom (mačkom), ker dvomim, da boste imeli "muringe". Ne vem kakšno plovilo imaš (gumenjak, gliser,....). V takšnih primerih sem pristaš vezanja na bojo, kajti enkrat vežeš in drži, ne glede na gladino morja in vetrove.
Za kaj bolj določenega napiši vrsto in dolžino plovila.
LP

Za kaj bolj določenega napiši vrsto in dolžino plovila.
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
Praviš, da je odprto na burjo... Samo na veter ali do tja burja naredi že tudi valove? Će je to drugo, potem ob napovedi burje beži stran, saj tudi če boš na korpomortu, bo škoda neizbežna... Bitve na plovilih niso vsemogočne...
Kot pravi Novinec, napiši bolj natančno kakšen čoln in kje točno (kraj, uvala...) se misliš vezat...
LP
Kot pravi Novinec, napiši bolj natančno kakšen čoln in kje točno (kraj, uvala...) se misliš vezat...
LP
Gre za AC Pomer na drugi strani marine Pomer. Kakor sem opazoval prejšnji vikend, ko je kar dobro vlekla burja je bilo morje kar razburkano.
Predvsem me je zmotilo to, da ponton ni bil pri miru. Jasno mi je, da more biti nekaj rezerve glede na plimo in oseko.
Opazoval sem plovilo privezano za ta pomol kako je udarjalo ob ponton z kopalno ploščadjo. Kakih 20 x 15 cm velik kos mu je kar fino obglodalo.
Zato me zanima kako v takšnem primeru privezati plovilo, da bo ne glede na plimo in oseko ter morebitni veter iz katerekoli smeri ostalo na svojem mestu tako, da ne bi prišlo do poškodb plovila. Gre za čoln Elan 402.
Ob tem pa bi seveda rad prišel suh iz čolna na pomol in obratno, ker se ravno zato odločam za morebiten privez čolna na pomol.
V kolikor mi boste odsvetovali vezanje čolna za takšen pomol bom kar lepo ostal na svoji boji.
Hvala.
Predvsem me je zmotilo to, da ponton ni bil pri miru. Jasno mi je, da more biti nekaj rezerve glede na plimo in oseko.
Opazoval sem plovilo privezano za ta pomol kako je udarjalo ob ponton z kopalno ploščadjo. Kakih 20 x 15 cm velik kos mu je kar fino obglodalo.
Zato me zanima kako v takšnem primeru privezati plovilo, da bo ne glede na plimo in oseko ter morebitni veter iz katerekoli smeri ostalo na svojem mestu tako, da ne bi prišlo do poškodb plovila. Gre za čoln Elan 402.
Ob tem pa bi seveda rad prišel suh iz čolna na pomol in obratno, ker se ravno zato odločam za morebiten privez čolna na pomol.
V kolikor mi boste odsvetovali vezanje čolna za takšen pomol bom kar lepo ostal na svoji boji.
Hvala.
Zdravo !
V marini Pomer sem bil tri leta. Edino burja zna biti neugodna. Pozimi v marini meče pontone tudi meter visoko, ampak ni panike, ker gibajo skupaj z barkami. Drugi vetrovi sploh niso problematični. V primeru pijavice, ti ga bo razbilo tudi, če bo na prikolici. Zatorej predlagam pontonski pomol in vezanje nanj.
Če praviš, da je čoln metalo ob ponton, to pomeni, da je bil premalo zategnjen. Odmakni ga slab meter, ko boš skakal nanj, ga boš enostavno povlekel bliže. Sam pa ne bo mogel do pontona. Zabavno in enostavno !
Lahko pa ostaneš na boji, če obožuješ večerna kopanja.
V marini Pomer sem bil tri leta. Edino burja zna biti neugodna. Pozimi v marini meče pontone tudi meter visoko, ampak ni panike, ker gibajo skupaj z barkami. Drugi vetrovi sploh niso problematični. V primeru pijavice, ti ga bo razbilo tudi, če bo na prikolici. Zatorej predlagam pontonski pomol in vezanje nanj.
Če praviš, da je čoln metalo ob ponton, to pomeni, da je bil premalo zategnjen. Odmakni ga slab meter, ko boš skakal nanj, ga boš enostavno povlekel bliže. Sam pa ne bo mogel do pontona. Zabavno in enostavno !
Lahko pa ostaneš na boji, če obožuješ večerna kopanja.
Te močno oblažijo sunke, poleg tega pa čoln neprestano vlečejo... Od korpomorta ne povleči samo vrvi, temveč najprej nekaj verige, šele nato vrv. Ali pa daš samo vrv, nanjo pa z vezicami pritrdiš še verigo za utež. To slednje neverjetno funkcionira... Moj privez je kot novoletna jelka, če ga gledaš pod vodo, je pa barka v tisti luki zagotovo najbolj profesionalno zvezana...
No se malce hvalim, samo ko gledam kako imajo sosedje, me vse mine...
LP
Te močno oblažijo sunke, poleg tega pa čoln neprestano vlečejo... Od korpomorta ne povleči samo vrvi, temveč najprej nekaj verige, šele nato vrv. Ali pa daš samo vrv, nanjo pa z vezicami pritrdiš še verigo za utež. To slednje neverjetno funkcionira... Moj privez je kot novoletna jelka, če ga gledaš pod vodo, je pa barka v tisti luki zagotovo najbolj profesionalno zvezana...
LP
Žiu vsem skupaj.
Kljub temu, da sem " pomorščak " že nekako 8 let, no sezon imam letos namen preživeti dopust bol kot ne na mojem plovilu neke vrste robinzonsko potovanje po srednji dalmaciji.
Do sedaj sem imel neko izhodiščno točko - apartma in od tam smo se vozili po raznih zalivih na kopanje.
Ne poznam pa pravila kratkotrajnih privezov v manjših pristaniščih (hvar, Jelsa,Stari grad...) skratka kje se lahko privežem za urco ali pa dve, da ne bom delal slabe volje drugim.
Hvala in lep pozdrav
Kljub temu, da sem " pomorščak " že nekako 8 let, no sezon imam letos namen preživeti dopust bol kot ne na mojem plovilu neke vrste robinzonsko potovanje po srednji dalmaciji.
Do sedaj sem imel neko izhodiščno točko - apartma in od tam smo se vozili po raznih zalivih na kopanje.
Ne poznam pa pravila kratkotrajnih privezov v manjših pristaniščih (hvar, Jelsa,Stari grad...) skratka kje se lahko privežem za urco ali pa dve, da ne bom delal slabe volje drugim.
Hvala in lep pozdrav
morje ja zakon
Pozdravljen !
V Hvaru pozabi na privez, tudi Stari grad je gužva, ampak gre. Jelsa ima nekaj prostora čez dan pred pizzerio. Sicer pa ti priporočam Vrbosko čisto blizu Jelse. Ampak ne marino, temveč malo dalje komunalne veze. Blizu so lokali, da ne bo žeje. Tudi vis a vie je prijetno za kopanje na otoku Zećevo. Drugače pa imač nasproti na Braču od Bola (ki ga ne priporočam za dnevno pristajanje) severneje mnogo zalivov za počitke. Če si v tem koncu obvezno dnevni izlet na Paklene, mogoče tudi Ščedro.
Obilo užitkov v tem prelepem koncu !
V Hvaru pozabi na privez, tudi Stari grad je gužva, ampak gre. Jelsa ima nekaj prostora čez dan pred pizzerio. Sicer pa ti priporočam Vrbosko čisto blizu Jelse. Ampak ne marino, temveč malo dalje komunalne veze. Blizu so lokali, da ne bo žeje. Tudi vis a vie je prijetno za kopanje na otoku Zećevo. Drugače pa imač nasproti na Braču od Bola (ki ga ne priporočam za dnevno pristajanje) severneje mnogo zalivov za počitke. Če si v tem koncu obvezno dnevni izlet na Paklene, mogoče tudi Ščedro.
Obilo užitkov v tem prelepem koncu !
Ko pripluješ v nek mandrač, je pametno pogledati v Peljar, kje je dovoljeno pristati, da nisi v napoto kakšnim turističnim ladjam in rednim linijam. Potem jaz vprašam še kakšnega domačina, ponavadi potrdijo mojo odločitev, da je tam dovoljeno pristati. Paziti pa se je treba takoimenovanih lokalnih posebnežev, kot pravi Pajer1, kajti ti so vsi "upravljalci" mandračov in pomolov s posebnimi privilegijami in bi ti najrajši pokazali izhod iz luke. Moram pa vseeno reči, da nimam veliko tovrstnih slabih izkušenj.
Kje v AC Pomer so postavili ponton? Če so ga na severni strani, pri marini, zna biti v burji in severnem vetru neugodno. Če pa so ga postavili na južni strani, nasproti ceste Pula-Premantura (pred kamnitim zidom, ki loči zaliv), kjer so večina že bili sidrani čolni, potem si lahko miren. Tam je namreč zaščiteno pred vsemi vetrovi in tudi valovi, la kakšen neverin ti lahko pokvari veselje. Največja nevarnost tam so valovi kakšnega gliserja. Tam je namreč lepa razgledna točka, kamniti zid čez zaliv, včasih se zbere kar nekaj turistov, pa se dostikrat kak kapitanček rad pokaže z kakšno osmico v tistem ozkem prostoru. Nisi napisal, če so tudi muringe napeljali v vodo? Sicer pa, kot so ti že svetovali, čoln vsaj kak meter od pomola, če bo kak val, da ne bosta udarjala skupaj.
admin napisal/-a:Praviš, da je odprto na burjo... Samo na veter ali do tja burja naredi že tudi valove? Će je to drugo, potem ob napovedi burje beži stran, saj tudi če boš na korpomortu, bo škoda neizbežna... Bitve na plovilih niso vsemogočne...
LP
Jaz moj čolniček vežem na rinko pod premcem (Elan GT 402).
Ali mislite, da bi bilo čoln bolje vezati na bitev ali rinko pod premcem?
Mogoče kar na oboje?
Sedaj ste me kar malo prestrašili ker je tudi naš zaliv v kampu obrnjen proti NW. Ampak ker je to na Krku in obrnjen proti Cresu mislim, da ni take panike. Pa letos bo prvič, da ga nameravam pustiti stati od maja do septembra.
Hvala.
Definitivno je bolje vezati na vlečno rinko, kot na bitve, samo to je možno le na manjših plovilih. Večja tega niti nimajo, če pa že imajo, je tako daleč, da se ne da...
Pri tem upam, da na rinko ne natikaš kakšnega karabina, ker tam nima kaj iskati! Veži s poštenim vozlom ali pa gambet!
Od Cresa do Krka je tako nesramno daleč, da sploh nebi izgubljal besed. To je popolnoma odprto na zahod, kar je hudimano nevarno. Če je možnost, da barko v primeru sranja umakneš je OK, če pa bo tam non-stop, tudi ko tebe ne bo v kampu, pa so lahko problemi.
Kateri kamp pa? V katerem kraju?
LP
Pri tem upam, da na rinko ne natikaš kakšnega karabina, ker tam nima kaj iskati! Veži s poštenim vozlom ali pa gambet!
Od Cresa do Krka je tako nesramno daleč, da sploh nebi izgubljal besed. To je popolnoma odprto na zahod, kar je hudimano nevarno. Če je možnost, da barko v primeru sranja umakneš je OK, če pa bo tam non-stop, tudi ko tebe ne bo v kampu, pa so lahko problemi.
Kateri kamp pa? V katerem kraju?
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti