Sidranje pri večji hitrosti?

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 11, 2018 07:22

Uvod
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Sep 11, 2018 07:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 11, 2018 07:25

Uvod

To je nadaljevanje iz temeSidro Neptun, novost
    Tam je bilo postavljeno vprašanje, če je kdo testiral tudi zasidranje pri večji hitrosti; nekaj odgovorov je bilo šaljivih (ki so bili smešni tistim z izkušnjami, niso pa pojasnili novincem, zakaj je to smešno), nekaj pa tudi resnih.

Menim, da si resni del zasluži svojo temo, saj namen sidra ni samo, da plovilo obdrži na mestu, ko želimo da plovilo nekaj časa ostane na mestu, ampak tudi ustavljanje v sili (npr. ob okvari pogona in/ali krmila v pogojih, ko okoliščine sicer nesejo plovilo kam, kjer se lahko razbije) in pri ustavljanju v sili hitrosti pred tem lahko ne nadzorujemo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Sep 11, 2018 07:37, skupaj popravljeno 1 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Simionesi
Višji štabni praporščak

Re: Sidranje pri večji hitrosti?

OdgovorNapisal/-a Simionesi » To Sep 11, 2018 07:30

Kaj pa da snameš cev za dovod goriva? Sigurno boljša varianta kot sidro.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 11, 2018 07:43

Ne govorimo o tem, da ima barka preveliko hitrost zaradi delovanja motorja brez nadzora, ampak da te v slabem nesejo veter in/ali valovi.

Mislim da se spomnim teme na forumu o novem motornem plovilu, v katerega ali v bližino je udarila strela.
Odpovedal je tudi pogon, poskusi zasidranja niso bili uspešni in mislim da se je čoln na koncu potopil.

Našel... Potopitev nove motorne jahte Alaska 45 po udaru strele

Sicer se mi zdi priporočilo za snemanje cevi za gorivo vprqšljivo zlasti pri notranjem motorju, še posebej bencinskem, zaradi nevarnosti požara itn.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Sep 11, 2018 08:00, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 11, 2018 07:53

Zanima me
  • če kdo ima podatke, če/ko se je v resnici zgodilo
  • če ima kdo podatke ... o tem, katere so v praksi zaznane točke odpovedi na sidrnem sistemu
  • sile na sidrni sistem odvisno od hitrosti in mase plovila (oziroma kateri dejavniki še vplivajo in kako)
  • kako oceniti, kakšno hitrost pri sidranju še prenese 'moj' (velja tudi za najeto barko, na kateri plovem) sidrni sistem (zlasti vpetje vitla na krov, saj pri sidranju v sili najbrž ni časa za njegovo razbremenitev )
  • dimenzioniranje sidrnega sistema da to do neke hitrosti prenese, ter kaj in kako vpliva
  • če ima kdo podatke - ali povezavo na podatke - o testiranju, meritvah, raziskavah tega

Simionesi
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Simionesi » To Sep 11, 2018 20:49

Ustrezna masa sidra je odvisna od tehničnih lastnosti plovila in od vrste sidra. Za čolne se običajno priporoča masa sidra od 1 do 2 kg na dolžinski meter plovila na njegovi vodni črti. Sidrno verigo zadostne nosilnosti moramo v primeru slabšega vremena spustiti najmanj za 6-kratnik globine vode.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 12, 2018 07:47

Tako priporočilo je običajno, čeprav nepopolno; ampak namenjeno je za sidrni sistem, ki obdrži plovilo na mestu, ko si ga pravilno in z občutkom uporabil.

Nepopolno je zato, ker je za določanje potrebne velikosti/mase treba upoštevati tudi
  • oblike sidra (starejši tipi sider praviloma zahtevajo za podobne sile znatno večjo maso)
  • maso plovila (ne le velikost)
  • ciljno področje sidranja (kar zadeva globine, valove in običajno vreme)
  • namen (malica ali prespanje/bivanje nekaj dni...) in vremenske pogoje, za katere še ustreza
Na potrebno velikost in maso sidra bistveno vplivajo tudi lastnosti dna točno tedaj in tam, toda to način presojajo oziroma optimirajo sidra le za (bolj ali manj) stalne zadeve (naftne ploščadi, vetrna polja in podobno), ampak tudi te stalne zadeve so zasnovane zato, da so bolj ali manj pri miru in torej niso predmet te teme.

O tem, kako se katera vrsta sidra obnese v kakšnih okoliščinah, tudi imamo na forumu že nekaj tem (in kazalo za to področje).

V tej temi pa (vsaj nekatere od) nas zanima, če kdo na forumu kaj ve o sidranju pri večjih hitrostih (od tega, ali bi bilo o tem sploh dobro/treba kaj kaj vedeti naprej).

Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Sep 12, 2018 08:04

Sprašujem bolj kot info in delno tudi kot dodatek k temi->

Koliko med vami pa ima na vinču "free fall" funkcijo ?
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 12, 2018 08:20

Presneta omejitev časa urejanja...

Problem je tudi ugotovitev 'zadostne nosilnosti' verige: v nekaj drugih temah teče beseda o tem, kako različne so največje dovoljene obremenitve (in kako različne so pretržne sile na testih) pri enakih dimenzijah (debelinah...) in različnih standardnih materialih.

Podobno je problem tudi, kakšne obremenitve pričakovati; o tem je bilo v zadnjem času (kako desetletje, odkar so postali dostopnejši za morje primerni merilniki sil) nekaj meritev - če kdo ve za take podatke ali je o tem že bilo kje na forumu, se priporočam za povezave - ampak tisto, česar se spomnim, je bilo izmerjeno v razmeroma mirnih okoliščinah, in izmerjene sile so bile pogosto manjše, kot so jih pričakovali.

V zares resnem vremenu najbrž ni še nihče meril, ker so si vsi reševali glavo in barko; kar sem doslej videl, so bile analize in priporočila po takih dogodkih.

Nismo pa - kolikor vem - na forumu doslej imeli v mislih sil, sunka in ostalega okrog zaustavljanja hitreje gibajočega se plovila s sidrom.

Kazalo povezav o sidranju in zadevah v zvezi s tem (tega v začetku te teme itak ne morem urejati) je pa tule.

šari
Kapitan

OdgovorNapisal/-a šari » Sr Sep 12, 2018 17:18

MT.....je vse vredu :shock: :shock: :shock: :shock: :?:
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Sr Sep 12, 2018 18:30

Zakaj že ima sidrni winch sklopko ?
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Sep 12, 2018 18:56

slan napisal/-a:Zakaj že ima sidrni winch sklopko ?

Moj (ročni) je npr nima...
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Sep 12, 2018 19:02

Glede takšnega sidranja... ne v primeru urgentnega ustavljanja... jaz to uporabljam, ko sem sam na barki in želim zategniti sidro v točno določeni smeri, oz. sidrati na ozkem prostoru. Nazadnje sem tako sidral v enem res ozkem zalivu na Šolti, kjer sem potem vezal na obalo.
Sidram pri nekje do 4 kts hitrosti; avtopilot vozi, motor dam v prosti tek, tečem naprej da spustim sidro, kar potem opravim zelo hitro, s tem da nakopičim nekaj verige na dno (prednost ročnega vinča, kjer lahko verigo spustim zelo hitro), tečem spet nazaj da malenkost obrnem krmilu, preden se veriga zategne.
Obrnem zato, da ko se sidro zakoplje, veriga ne praska po boku in dnu barke. Če je dno ustrezno, je tole zelo učinkovit način sidranja in meni deluje OK.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 12, 2018 21:54

Fantje veliko bolj je treba resno vzet sidranje in tudi sidranje z PRE veliko hitrostjo.Mal se hecamo vmes vam pa povem en zanesljiv podatek.Pri sidranju je zelo nevarno, če se sidro sunkovito ustavi ,ko se zapne v skalo.Rezultat je obrnjena zagozda na verižniku in polomljen vinč.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Sep 12, 2018 22:40

Rok-11 napisal/-a:Glede takšnega sidranja... ne v primeru urgentnega ustavljanja... jaz to uporabljam, ko sem sam na barki in želim zategniti sidro v točno določeni smeri, oz. sidrati na ozkem prostoru. Nazadnje sem tako sidral v enem res ozkem zalivu na Šolti, kjer sem potem vezal na obalo.
Sidram pri nekje do 4 kts hitrosti; avtopilot vozi, motor dam v prosti tek, tečem naprej da spustim sidro, kar potem opravim zelo hitro, s tem da nakopičim nekaj verige na dno (prednost ročnega vinča, kjer lahko verigo spustim zelo hitro), tečem spet nazaj da malenkost obrnem krmilu, preden se veriga zategne.
Obrnem zato, da ko se sidro zakoplje, veriga ne praska po boku in dnu barke. Če je dno ustrezno, je tole zelo učinkovit način sidranja in meni deluje OK.

To kar si napisal meni ni niti malo všeč, pri hitrosti 4 vozlov, zakaj pa rabiš to hitrost :?: res, zakaj? Ne rabiš tako sidrat, jaz se ponavadi zelo rahlo premikam pri sidranju in ko sidro prime me itak ustavi, če pa se prehitro premikam, se sidro preveč vkoplje in potem vinč joče da sidro dobi ven, pri močnem vetru pa se sidro samo vkopa kot je treba in velikokrat še preveč.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov