Prigode/nezgode čarteristov in dnevnih izposojevalcev čolnov

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Leut
Admiral

Prigode/nezgode čarteristov in dnevnih izposojevalcev čolnov

OdgovorNapisal/-a Leut » So Avg 15, 2020 00:01

Po točno mesecu dni v glavnem jadranja (vmes malo motoriranja) sva se z ženo vrnila v domov. Bilo je še eno lepo potepanje z vsem, kar spada zraven - soncem, lepim maestralom, burjo, nevihtami, pravim mrazom, v začetku z ledenim morjem, zadnje dni na srečo tudi toplem. Noči v glavnem na sidru, kot se spodobi za zrelega morjeplovca ...
Je pa letošnje poletje posebno, saj je veliko ljudi preveč dobesedno vzelo priporočilo, da je pred Covidom še najmanj možnosti okužbe v zaključenih družbah na plovilih. To so s pridom izkoriščale čarterske firme, ki so plovila oddajale vsakemu, ki je pokazal "patentin" in denarnico. Po zalivih so se tako pojavljale velike jadrnice, manj velike motorne jahte, čeprav so tudi te bile prisotne, na katerih več ali manj nihče ni obvladal niti najosnovnejšega znanja sidranja ali privezovanja na boje. Včasih je vse skupaj bilo bolj podobno Mr. Beanu, če ne bi bilo tako resnično.
Na poti nazaj sem se ustavil tudi na Susku in privezal na pomol, saj sem bil brez vode. Voda prav tisti dan ni tekla, ker se je nekaj pokvarilo, pa sva vseeno ostala privezana čez noč. Ker nisem imel drugega za početi sem opazoval dogajanje v luki.
Primer 1: Sredi dneva pripluje starejši nemški par na štiri metrskem gumenjaku iz Lošinja (rentan). Kar dolgo se mučita s pristajanjem in vezanjem. Ker jima nikakor ni šlo, je moral skočiti "mali od porta" na njhov gumon in jih privezati. Pozneje mi je povedal, da sta gumon najela v Lošinju, da sta prvič na plovilu sploh ... dobro, da je bilo mirno morje.
Primer 2: Kakšne pol ure za prvim primerom pripluje na svojem sedem metrskem gliserju avstrijska družina. Lepo priplujejo do pomola in ko se hočejo privezati ugotovijo, da nimajo na plovilu niti ene vrvi. Iz sosednjih bark hitro skočijo na pomoč in jih privežejo kar z muringom spredaj in zadaj. Pozneje povedo, da so barko spustili v morje iz prikolice, se vkrcali in odpluli, vrvi pa pozabili v avtu?!
Primer 3: Začela je pihati rahla burja. Mož, žena in najstniška hči pridejo po pomolu in se vkrcajo v odprt pet metrski fisherman. Že vkrcavanje je bil film zase. Mož ukaže ženi, naj odveže sprednjo vrv. Preden je sam odvezal muring in ga vrgel v vodo, ga je veter že rahlo postavil postrani. Z vzvratno vožnjo je skoraj trčil v sosednji čoln, zato je zapeljal naprej. Do tu vse v redu. Nekako je skoraj izravnal plovilo in verjetno hotel z vzvratno nazaj, pa je namesto nazaj dal ročico naprej in z vso silo treščil v pomol in sosednje plovilo. Ženo je kar pometlo na tla ... Plovilo je bilo seveda rentano.
Primer 4: Kmalu po tem dogodku že prihaja z manjšim rentanim gliserjem nov mojster pristajanja. Ta pa ni veliko filozofiral, preprosto se je zabil v pomol in polomil nosilec sidra in na trupu pustil svoj mojstrski podpis.
Primer 5: Piha že kar moteče za take mojstre. Pride z deset metrsko jahto v pristanišče, ki je bilo polno seveda, Madžar z družino. Skoraj se že zaplete v vse muringe, ker ga veter nekontrolirano nosi, ko zavpije povelje. Iz notranjosti pritečejo člani družine in začnejo vezati bokobrane na ograjo in razvozlavati zavozlane privezne vrvi. Vse to traja kakih dvajset minut in mojster na flyu v tem času rešuje situacijo z bowtrusterjem in opletanjem z volanom sem in tja. Končno se pojavi luški mornar in jim pokaže, da je vse polno. Šele po tem se komedija konča in končno odplujejo na sidro, ker so bile vse boje zasedene.
Ne vem, če je prav, da zaradi dobička daš prav vsakemu barko, ki ima izpit. Veliko jih je resnično nevarnih predvsem samim sebi, pa tudi vsem okrog njih.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

Re: Prigode/nezgode čarteristov in dnevnih izposojevalcev čolnov

OdgovorNapisal/-a jozko » So Avg 15, 2020 08:16

Ja to so zanimive prigode :!:

Zadnja leta vse bolj opažam, da imamo lastniki plovil vedno več težav, z upravljalci izposojenih plovil :shock:

Tudi če sem v restavraciji, pred katero so privezi, ravno pričel z uživanjem morskih dobrot, takoj ko opazim, da proti prostemu privezu, ki je poleg mojega čolna, pluje izposojeno plovilo (še sreča, da imajo običajno to na veliko označeno), vedno, ampak res vedno, nemudoma odidem na pomol, saj je tam, kot je zapisal že Leut, skoraj vedno potrebno "reševati situacije", ki jih pri lastniških plovilih skoraj ne doživiš :roll:

Izposojevalcem predlagam, da ta plovila dodatno opremijo z napisi: "POZOR PAZITE SE NAS!" :idea:

Se pa občasno najdejo tudi izjeme, ki me presenetijo :D
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » So Avg 15, 2020 08:39

V kolikor smo nekoliko samokritični, najverjetneje ni nikogar med nami, ki se ne bi kdaj prav smešno "zaštrikal". Pri izposojenih plovilih je po mojem mnenju, poleg že omenjenega pomanjkljivega znanja in rutine, poglaviten problem odnos najemnikov. Pač ni njihovo in večina se točno tako obnaša do teh plovil, žal pa tudi do svoje okolice. V kolikor bi bili najemniki vsaj nekoliko bolj skrbni, bi bilo problemov z njimi bistveno manj.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Avg 15, 2020 09:06

Pa tudi, če bi najemodajalec zahteval na vpogled vozniški izpit najemnika, potem bi verjetno ostali brez posla. :wink:
mašinfirer
leon90
Poročnik korvete
Kraj: Ormož - Sv. Juraj

OdgovorNapisal/-a leon90 » To Avg 25, 2020 09:01

Se strinjam z napisanim...

Mi imamo sedaj 8 let svoj gumenjak 5,5m, katerega imamo na vezu v Sv. Juraju od junija pa do konca septembra(letos je šel zaradi korone že ven), zraven pa ima kolega rent a boat. Ko vidim kaj vse izpluje, sreča da pripluje nazaj. Je pa res, da hodim tudi sam že 10 let na jadranje z charter barkami in sem sam že 8 let skiper, vendar imam odnos do najete barke enak kot do svojega gumenjaka. Pazim, sproti pospravljam, čistim... pri manevriranju pa sem vedno zelo previden, ker je vsaka barka malo svoja in se jo v tednu dni ni možno navadit.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Avg 25, 2020 09:18

Leut, ja, takih prigod kot si jih opisal vidim čez cel jadran vsako leto ogromno, pa tudi večkrat sem kakim neznalcem pomagal in tudi rešil kako plovilo pred razbitjem, težko je razumet kako si nekateri upajo brez nikakršnega znanja sposodit plovilo in takih sebi in drugim nevarnih "pomorščakov" je vedno več.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Avg 25, 2020 09:43

alesjo napisal/-a: ... in takih sebi in drugim nevarnih "pomorščakov" je vedno več.

Žal "takle imamo" ja :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Gladiac
Kapitan korvete
Kraj: Smlednik

OdgovorNapisal/-a Gladiac » To Avg 25, 2020 10:25

Hja na žalost smo eni "frišni", ki nimamo nobene izkušnje s čolnom in smo na začetku pač nerodni...
Tudi sam se upogumljam, da bi najel ali pa s kakšnim kolegam poizkusil manevre v pristaniščih a še ni bilo prilike.

Sedaj imam manjši čoln in upam, da bo v letu ali dveh kaj večjega.

Je pa res, da nekateri izplujejo totalno nepripravljeni in z najetimi čolni ravnajo skrajno neodgovorno...

Jaz imam v mojem 2.7m čolnu mislim da vse in še kaj več, kot bi potreboval, ravno zaradi situacij, ki se ti lahko dogodijo.

Mirno morje vsem!

LP
camuga9
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a camuga9 » To Avg 25, 2020 10:33

Še pogled iz druge strani - dnevnega izposojevalca čolnov ...

V navtiki sem precej nov (parkrat izposoja čolna 5-7 m ...), letos sem v Biogradu imel najbolj kavbojsko izposojo ...
Čoln najdem na spletu, preverim razpoložljivost in rezerviram po telefonu, še dogovorim se za prevzem uro prej (ob 8.), vse OK, prijazen možakar.

Pridem prevzet čoln, ga dobim brez kakršnegakoli papirja - napisala/podpisala nisva nič. Mislim, da je edino slikal moje dovoljenje za čoln ... "Imaš sve na čamcu, neče ti niko ništa ... sve OK. Samo pazi na prop, imaš novog ..."
Na čolni mi je v minuti pokazal "sve" ...

Edinkrat do sedaj sem plačal vnaprej + 200 EUR kavcije - seveda brez papirjev oz. računa, roka in gremo ...

Po sidranju v enem od zalivov sem opazil, da se vinč sicer vrti, sidrne ketne pa ne navija oz. občasno zdrsava.
Nekako spravim ketno in sidro gor, gremo naprej in po 5 min ter pri cca. 25 vozlih se mi naenkrat celotna ketna odvije v vodo ...
Prisežem, nisam ni pipnuo ništa ... Matr, dobr da je bla neka globina in nismo nikamor zapeli - sem rabil nekaj časa, da sem sploh ugotovil kar spredaj ropota. No, potem je vinč sicer delal, samo ketna ni šla nikamor oz. je šla gor na žgance/na roko.
Potem nekaj motovilimo okrog vinča in kolega ugotovi, da je na desni strani nekaj odvito, na roko privije nazaj in ketna spet deluje oz. gre gor/dol na vinč.

Pridemo zvečer nazaj in mojstru povem zgodbo, on pa meni "ma znam, imam tu ključ ..." Rrrrrr :evil:
200 EUR kavcije sem dobil nazaj BP ...
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Avg 25, 2020 10:56

Marsikdo od lastnikov plovil, bi bil pripravljen dat takšnim, ki ne vedo kakšen nasvet, morda celo praktično kaj pokazat in opozorit, kje lahko nastanejo težave, vendar je večina (tudi tisti, ki so doslej le videli čoln od blizu) prepričanih, da oni tako ali tako vedo vse, ali še več :roll:

Žal :!:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 25, 2020 11:10

Pogosto je pri pristajanju na pomolu veliko "pametnih". Takrat je prav, da izklopiš ušesa in delaš to, kar si se naučil, če si se!? Tisti na obali, ki vejo kaj in kako, se ne bodo drli ampak ti bodo s sosednje barke npr. pomagali z odrivanjem ali pa na pomolu pravočasno dvignili muring in ujeli privezno vrv. Zakaj bi se kdo drl?
Tudi veliko marinerotov (marina crew) ni še nikoli upravljala npr. 11m jadrnice in seveda ne more vedeti kaj je prav in kaj ne. Za to si tam ti in tvoja posadka! Če je močan veter, si lahko tudi sam izbereš na kateri strani pomola boš pristal in seveda kako, s krmo ali premcem. Če so razmere res težavne, pičiš s premcem na zavetrno stran pomola in nimaš kaj falit.

Ampak najprej je treba ločit parkiranje in pristajanje in se zavedati dejavnikov, kot so veter (wind awarness) in tok (sea current), ter poznati in obvladati zmožnosti plovila :wink: :idea:

No pa smo prišli spet do zaključka, da samo izpit ni dovolj, kar ponavljamo tu že neštetokrat.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Avg 25, 2020 12:53

Marchi, saj poznaš tisti Murphyjev zakon: Uspešnost pristajanja je obratno sorazmerna s številom gledalcev na pomolu.
Tudi sam sem videl ogromno manj posrečenih in neumnih manevrov nedeljskih morjeplovcev. Omenil bi le en dogodek, katerega mi je pripovedoval kolega, ko je opazoval predajo čolna dvema mladenkama. Dogodek sodi v rubriko ''saj ni res, pa je''.
Deklici (Slovenki) sta prišli najet gumenjak za dnevni izlet. Lastnik jim je po ustaljenem postopku obrazložil vse kar je potrebno vedeti o čolnu. Obrazložil kako se prižge, kako se ugasne, doda plin... Na koncu je tista najbolj brihtna vprašala: Kje pa je zavora ? Lastnik se je malo nasmehnil in izjavil: Nemojte predaleko.
Jadranje je odklop
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Avg 25, 2020 14:14

Naj opišem samo najbolj nevarno dogodivščino tega poletja:

V zaliv se pripelje 7m gumenjak z 200KM motorjem. Na čolnu sta dve družini. Malo pogledajo za pomol in se odločijo za pristajanje s premcem na pomol. Del pomola, ki je izven mandrača, je približno zaseden. Vseeno bi pa jaz lahko pristal na ta del pomola. Del pomola, ki je znotraj mandrača, ima prenizko vodo in polno muringov od lokalnih čolnov. Za manevriranje 7m čolna je tam občutno premalo prostora. Po dogajanju na čolnu sklepam, da so se odločili, da pristane manj/neizkušen krmar s pomočjo bolj izkušenega. Rezultat prvega poskusa je, da čoln stoji diagonalno na vse ostalo v prenizki vodi. Odločijo se, da čoln na roke nasedejo na breg in izkrcajo prtljago in potnike. Na čolnu ostaneta oba krmarja. Krmilo prevzame drugi, po dogajanju sodeč bolj izkušen. Na roke porineta čoln do globoke vode brez ovir. Nato naredita krog po zalivu in na pristajanje gre bolj izkušen krmar. Ponovita isti postopek. Ko priplujeta mimo zunanjega dela pomola proti mandraču lokalni možakar izjavi "gotov je". Situacija se ponovi, čoln stoji diagonalno na vse ostalo z dvignjemim motorjem, propeler je še v vodi. Vse stoji pri miru, eden od obeh je na zadnji polici poleg motorja - izven čolna. Drugi iz neznanega vzroka v majhnem mandraču, v nizki vodi, obkrožen na eni strani s privezanimi čolni, spredaj pa s cesto, ki pelje na pomol in je kakšen meter in pol nad morjem, potisne ročico za plin naprej na poln plin. Na srečo samo za kratek trenutek. Čoln se dvigne pokonci, človek zadaj pade v morje poleg motorja. Motor ugasneta in vse obmiruje. Na srečo čoln ni šel na cesto (po moje samo zato, ker je bil motor dvignjen) in možakarju zadaj propeler ni razrezal nog. Na koncu sta poiskala vrvi v čolnu, jih privezala na bitve in čoln spet privezala na roke. Za privez krme sta uporabila muring od sosednjega čolna.

LP, MKN
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Avg 25, 2020 15:40

Marjan,so ble obe po moje povsod blond...
damian
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a damian » To Avg 25, 2020 19:51

Se strinjam z vsem zapisanim, vseeno - kot novinec z vsega parimi izkušnjami rentanja banjice 5-6m - kako pa naj pridobim izkušnje? Izpit in sam tečaj nista vredna prav dosti - recimo na tečaju smo porabili veliko časa za (vsaj zame) nepotrebna znanja, tistih ki bi jih dejansko potreboval, pa se nismo niti dotaknili. Da bi npr. kdo razložil kako se pravilno privezati na pomol je očitno nepotrebno, o določanju smeri vožnje ostalih plovil na osnovi razporeditve prižganih luči ponoči pa vsi doživljajo orgazme.... preden skočite name - se strinjam da je pomembno, vendar dvomim da bom kdaj plul ponoči, dočim čoln privezati pa je osnovna stvar.
Tako da - zavedajoč se lastnega neznanja oz. bolje neizkušenosti sem pač na morju 5x bolj previden, upam samo da pridobim znanje/izkušnje brez pretiranega posmeha....
Glede izposojevalcev: imaš svega i svašta, še vsak je kopiral/fotografiral moj izpit, večina pred izposojo od daleč pokaže propeler (običajno z opozorilom da nov stane vsaj 300eur), zamolči da merilniki/tuš ne delajo, da so prevleke na sedežih strgane, da ni rešilnih jopičev itd., po vračilu pa mrzlično iščejo karkoli da bi te dodatno opalili.... lani sem na cresu na pumpi v marini natočil gorivo do vrha, vrnil čoln 100m stran, pa je tip vseeno hotel od mene 10kun ker da ni do vrha poln tank. Sem mu jih dal, boli me patak za tak drobiž, ampak odnos od kurca....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov