Budget verzija letnega priveza

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Dr_Jakob
Naddesetnik

Budget verzija letnega priveza

OdgovorNapisal/-a Dr_Jakob » Sr Avg 26, 2020 17:56

Hej banda morjeplovska!

Ena reč mi ne da miru: Prek internetov gledam oglase po celem svetu in vsake toliko pride do kakega totalno hecnega budget oglasa: recimo 30Ft jadrnica za cca 5 jurjev itd., pa recimo da je dokaj lepo ohranjena, samo človek nima več denarja za letni vez. Slišat je precej neverjetno, a ko pokličeš, izveš, da je plovno in legalno in čisto okej.

Zdaj pa: Če kupiš barko do recimo 15 jurjev, pa ti kolegi hrvati (naši so še hujši) probajo zaračunat vez v vrednosti 4 jurje letno, kje je tu računica? V 3-4 letih si lahko za tak denar kupiš še eno barko...

Obstaja na Jadranu sploh kaka budget varianta letnega veza? Mogoče kakšna možnost najema boje? Nekaj sem slišal celo, da se da nekatere veze na javnih pomolih prav kupit?

LP j
Sprašujem za parjatla PRESS :roll:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Budget verzija letnega priveza

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 26, 2020 23:00

Slabo se prodajajo plovila pod 8m (in je ne moreš na prikolici enostavno odpeljat domov), ravno zato, ker so ceniki privezov večinoma šele od 9m naprej.

Nabavna cena barke je vedno le del stroška, ki ga boš imel z navtiko. Poleg stroška priveza, so tu še popravila in nadgradnje, pa zavarovanja itd. Ali je celoten strošek "navtike" smiseln, pa ve vsak zase; eni jo koristi več, drugi manj, en v sezoni prekruza pol Jadrana in še Grčijo poleg in uživa v urejanju plovila (namesto vrtička), drugi pride 2x poleti v marino, skoči na čevape in tri pire, pol pa dremat in tko nima od teh 4 jurjev nič (no ponavadi je stroškov več kot 4k) ...

Na slovenski obali je ablast priveze na boji precej zdesetkala. Na Hrvaškem in v Italiji je še nekaj cenejših variant, kot marine - privezi na boji (npr. Umag) ali vez ob obali brez infrastrukture marine (npr. V obala Istre, okolica Ribiške vasi, Monfalcona v IT).
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 27, 2020 08:29

Jaz sem na hrvaškem kupil svoj komunalni vez in plačujem "pristojbinu za korištenje stalnog veza" v višini 601,20 kun na let.

Gre pa tako;

do 5m 80 kun na meter na leto, nad 5m 120 kun za vsak meter na leto.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 09:50

AEgir napisal/-a:Jaz sem na hrvaškem kupil svoj komunalni vez in plačujem "pristojbinu za korištenje stalnog veza" v višini 601,20 kun na let.

Gre pa tako;

do 5m 80 kun na meter na leto, nad 5m 120 kun za vsak meter na leto.

Kupil si, dokler se LU ne dvigne nekaj. Stinica ni Lošinj, ne Biograd. Tako da prosim ne razglašaj da je to običajno. imam sam tudi komunalni vez na Pagu, pa vem kako to gre. je poceni dokler imaš eno banjo, ko presežeš 8 metrov in širino/globino, pa nimaš kaj več iskat na takem vezu. Poleg tega, ne moreš kupit veza, lahko ga najameš. Lastniških vezov ni, so vsi državni.
Dr_Jakob
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Dr_Jakob » Če Avg 27, 2020 09:56

kr3mn1 napisal/-a:Kupil si, dokler se LU ne dvigne nekaj. Stinica ni Lošinj, ne Biograd. Tako da prosim ne razglašaj da je to običajno. imam sam tudi komunalni vez na Pagu, pa vem kako to gre. je poceni dokler imaš eno banjo, ko presežeš 8 metrov in širino/globino, pa nimaš kaj več iskat na takem vezu. Poleg tega, ne moreš kupit veza, lahko ga najameš. Lastniških vezov ni, so vsi državni.

Nekako to je tudi meni jasno. V Červarju imamo na komunalnem vezu svojo malo Pasarico, torej "PKP - premično kopalno ploščad", kakor ji ljubkovalno rečemo. Kar je večjega, mora it v marino? Kako pa, da vidim cel kup jadrnic na boji (celo leto, itak)? Glede na to, da nimajo dostopa do vode, fiksnega veza in elektrike, bi bil letni najem boje precej cenejši, v moji logiki?

p.s. V mojih planih v glavi ne rabim popolnoma nič drugega kot to, da je zadeva nekje vezana, pa da jo ne vrže na obalo. Elektrika, voda, ... to so luksuzi, ki so za bogataše. Govorim o budget verziji.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 27, 2020 09:57

Stinica je top izhodišče in pod senjsko področje spada tudi rab in pag tako da so ista pravila tudi tam.

Prejšn lastnik je mel gor navezan 11m čoln tako da dolžina ni problem. Bolj je omejeno v širino ca 3-3,5m bi še šlo več pa bolj ne.

Pravilnik o dodjeli stalnih priveznih mjesta na području lučke uprave senj določa pravila in taka kot sem zgor napisal so v osnovi ta pravila.

Privez je sicer jasno državna lastnina ampak jaz sem pa lastnik stalnega veza.

Ker del tle ni jasen?

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... upf3nNwhIE
Dr_Jakob
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Dr_Jakob » Če Avg 27, 2020 10:18

AEgir napisal/-a:Stinica je top izhodišče in pod senjsko področje spada tudi rab in pag tako da so ista pravila tudi tam.

Prejšn lastnik je mel gor navezan 11m čoln tako da dolžina ni problem. Bolj je omejeno v širino ca 3-3,5m bi še šlo več pa bolj ne.

Pravilnik o dodjeli stalnih priveznih mjesta na području lučke uprave senj določa pravila in taka kot sem zgor napisal so v osnovi ta pravila.

Privez je sicer jasno državna lastnina ampak jaz sem pa lastnik stalnega veza.

Ker del tle ni jasen?

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... upf3nNwhIE

Jih majo še kaj frej?

Asking for a friend.. :roll:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 27, 2020 10:22

Ne. Nekoga, ki je lastnik stalnega veza morš najdt in mu plačat odvisno od lokacije tm 6-10 vijolčnih in pol se on na lučki upravi strinja da da tebi privez in pol je stalni vez tvoj, letno pa plačuješ kokr sm prej napisal.

Je pa vse uradno pol in ti nima kdo kej pameti talat al pa parkirat na tvojem stalnem vezu.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Avg 27, 2020 10:33

navtika stane. tko je.
Dr_Jakob
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Dr_Jakob » Če Avg 27, 2020 10:37

al napisal/-a:navtika stane. tko je.

V splošnem se ne strinjam s tem.
V vsakem hobiju, športu in povsod drugje obstajajo triki, načini, kako se da prihranit nepotrebno razmetavanje z denarjem, sploh če si pripravljen komu kdaj stisnit kako flašo dobrega viskija v roko. In take trike izveš šele takrat, ko si v sceni. Jaz trenutno nisem v navtični sceni, zato sprašujem.

Lahko pa ti povem par hudo dobrih trikov, kako prihraniš tudi do par tisoč evrov pri moto dirkanju.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 10:40

AEgir napisal/-a:Ne. Nekoga, ki je lastnik stalnega veza morš najdt in mu plačat odvisno od lokacije tm 6-10 vijolčnih in pol se on na lučki upravi strinja da da tebi privez in pol je stalni vez tvoj, letno pa plačuješ kokr sm prej napisal.

Je pa vse uradno pol in ti nima kdo kej pameti talat al pa parkirat na tvojem stalnem vezu.

no, mi smo v pondelk podpisovali nove pogodbe v LU Novalja. ti ne bom razlagal da so se 10x skor stepli. Žalitve, pa čiji dida je kdaj kje kak kamen dal v morje, in to je sedaj njihovo, etc...Jakišnica npr.je imela "lastniške" veze. od 4 do 6k si plačal zanj. Je prišla nova oblast v LU, so samo odjebal vsi "lastniki".

Ti si lahko najemnik, da si enemu plačal nekaj, super, in si dobil račun? si vpisan v katastru? nisi. tako da nehaj prosim. kot sem rekel, ko se nekaj spremeni, boš hitro brez veza. Hrvaška obala je državna, in ti si samo najemnik lahko. Poleg tega bi moral imet čoln najmanj 6 mesecev v vodi, pa podobne finte, jutri ti lahko vzamejo, če nekomu nisi všeč. isto kot te iz marine vržejo, če si neprimeren.

poleg tega, kvaliteta veza je premosorazmerna s ceno in lokacijo. upam da razumeš.
Dr_Jakob
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Dr_Jakob » Če Avg 27, 2020 10:47

kr3mn1 napisal/-a: jutri ti lahko vzamejo, če nekomu nisi všeč.

Ja, okej. Sej kaj so pa naredili na Kamenjaku slovenskim lastnikom parcel? Pa so bili vpisani v register in vse.. pač, hrvati ko hrvati. Uradno jim pride prav, samo takrat, ko jim pride prav. V realnosti pa se vse zmeni pod pultom s par piri v riti. Nisem včeraj po župi priplaval, hvala.

Okej, ena druga zadeva: kaj pa boje? Jih je kaj na voljo?
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 11:04

Dr_Jakob napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a: jutri ti lahko vzamejo, če nekomu nisi všeč.

Ja, okej. Sej kaj so pa naredili na Kamenjaku slovenskim lastnikom parcel? Pa so bili vpisani v register in vse.. pač, hrvati ko hrvati. Uradno jim pride prav, samo takrat, ko jim pride prav. V realnosti pa se vse zmeni pod pultom s par piri v riti. Nisem včeraj po župi priplaval, hvala.

Okej, ena druga zadeva: kaj pa boje? Jih je kaj na voljo?

rad bi te videl kako se ti s fanti iz LU napijaš pa pod mizo meniš za veze. zgleda da si priplaval po župi. štorija s kamenjaka, je pa ista kot sem napisal Aegirju. Kupljeno za časa juge, na način lako čemo, se zamenja oblast in eto ti prst. imaš na dnu foruma temo, kako bi nekdo rad spet za male pare prišel do doživljenske pravice koriščenja hiše na Pašmanu, pa tudi vidi svet skozi roza očala.
Dr_Jakob
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Dr_Jakob » Če Avg 27, 2020 11:08

kr3mn1 napisal/-a:rad bi te videl kako se ti s fanti iz LU napijaš pa pod mizo meniš za veze. zgleda da si priplaval po župi. štorija s kamenjaka, je pa ista kot sem napisal Aegirju. Kupljeno za časa juge, na način lako čemo, se zamenja oblast in eto ti prst. imaš na dnu foruma temo, kako bi nekdo rad spet za male pare prišel do doživljenske pravice koriščenja hiše na Pašmanu, pa tudi vidi svet skozi roza očala.

Akhem, .... si prebral glede komunalnega veza? Kako pa misliš, da smo ga uspeli dobit, če je čakalna vrsta preko 150 prijav?... ti namignem: mornarja pelješ na ribice, zraven se spije veliko rdečega, naslednji dan prideš z dobro flašo viskija, čez kak teden pa še z gajbo pira. Čakalna vrsta? Zate, moj prijatelj, pa že ne.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Avg 27, 2020 11:13

Ok. znalci. A mi zrihta kdo komunalni (ne komrecialni komunalni) vez v Izoli?
Barčica recimo do 8m?
#samvprašam

Vino, wiski... vse nosim v neskončnost :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti