Menjalnik

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Menjalnik

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Maj 29, 2022 21:44

Pozdravljeni
Neke stvari mi u ferštand keslu ne grejo najbolj skup okol propelerjev in menjalnikov,pa me zanima,če razumem eno osnovo prav.Menjalnik na primer z oznako 1 prot 2,63 in 1 prot 2,5.
Po moje,v kar pa nisem prepričan ,je tko, da če si želel imet 1000 obratov na propu si z menjalnikom 1 prot 2,63 moral motor vrteti na 2630 vrtljajev,z menjalnikom 1 prot 2,5 pa si motor rabu za iste obrate propa vrteti 2500 vrtljajev.
Torej sin je imel 2 cilindra v barki in 18 konju ,sedaj pa ima 4 cilindre in 34 konju.Prej menjalnik 1 prot 2,63 sedaj pa 1prot 2,5 a barka je sedaj POČASNEJŠA,motor se kr zavrti ko da je v leru,torej navora dost.Po mojem razumevanju bi se sedaj moral pri istih vrtljajih motorja prop vrtet mal hitreje.Neki ,neki ni ok in ne vem kje je težava.Sem celo pomislil ,da kaj zdrsuje na konusih,pa ni videt..nit se ne pregreva,niti ni olje usrano od opilkov al kaj tazga..??Pri vgradnji druzga motorja je kot propelerja ostal isti.Ne vem.Če lahko mi mal pomagite.Ja prej je barko kr stisnilo v vodo,tako da se je mal vode dvignilo v odtokih kokpita ,sedaj prav sin,da se to ne nardi.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Menjalnik

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 30, 2022 08:10

Polanc poglej s tem sem vprašanjem sem se ukvarjal pred leti.
V kolikor zamenjaš motor in vgradiš novejšega katerega DELOVNI obrati so višji, potem uporabiš menjalnik z višjim prestavnim razmerjem, kar vse nad 2,5 vsekakor je, ZA ENAK PROPELER DA OHRANIŠ RAZMERJE. Logično je, da bo tak motor deloval z višjo močjo in delovnimi obrati. Če že na začetku propeler ni bil pravi bo sedaj zelo rad prešel v kavitacijo in barka ne bo šla nikamor ne glede na obrate. Z višjimi bo še slabše.

Pri propelerju se teži k temu, da je čimvečjega premera kot ga lahko še vgradiš in da ima pravi korak glede na dolžino vodne linije (teoretično hitrost trupa) in obrati na gredi-propelerju. Večji izkoristek imajo propelerji večjega premera. To velja za deplasmanska plovila. Za gliserje nimam pojma. Za njih je s praktičnimi izkušnjami in znanjem največji strokovnjak SR120 s foruma (pa ne samo na forumu!!). Propeler za jadrnico je lahko premera, da je med lopatico in trupom morda za prst ali dva prostora, vendar bližje kot je bolj bo glasen "trup" še posebej kovinski, ker se bodo vibracije ob vsakemu prehodu lopatic mimo trupa v najbližji točki prenašale na trup, ki bo v tem primeru deloval kot zvočniška opna in predvajal zvok propelerja v notranjosti barke. Večja kot je ta razdalja med trupom in krakom propelerja manjši efekt ima premer na hrup v notranjosti. Če ima plovilo skeg in je v najbližji točki zgolj majhna površina pa bo razlika v hrupu minimalna. Tak primer je bil pri meni.

Pazi, če ti je pred menjavo motorja potopilo barko med plovbo pri določenih obratih pomeni, da je bila barka na maksimumu teoretične hitrosti trupa (je že orala) in je hitreje ne boš spravil lahko pa dosežeš, da bo plula s propelerjem z večjim korakom in močnejšim motorjem z več navora NA NIŽJIH OBRATIH kot prej. Torej na nižjih obratih motorja in verjetno bolj optimalno kar se tiče obrabe in porabe goriva.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Maj 30, 2022 08:45

Si imel barko zunaj pri menjavi motorja?
Sta propeler in trup čista?
Prvo kar mi pride na pamet.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 30, 2022 11:44

Ja zunaj ja,vse novo pobarvano.a o teh razmerjih pa prav mislim?
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Maj 30, 2022 17:12

polanc napisal/-a:Ja zunaj ja,vse novo pobarvano.a o teh razmerjih pa prav mislim?

Skoraj prav, samo da ima sin po mojem 2,63 proti 1. Po dogovoru je prestavno razmerje števila obratov pogonske gredi (kjer je motor) in števila obratov gnane gredi (kjer je propeler).

Moj Yanmar ima razmerje 2,62 : 1, kar pomeni (kot si napisal), da za 2620 obratov motorja pride ven 1000 obratov propa.
Najbrž je tudi pri tvojem sinu podoben menjalnik, torej 2,63 : 1 (in ne 1 proti 2,63 kot si ti napisal).
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Po Maj 30, 2022 22:16

Če že na začetku propeler ni bil pravi bo sedaj zelo rad prešel v kavitacijo
.

Jaz bi tudi rekel da ti propeler zdrsne oziroma zakavitira ker imaš viška moči.
Kaj pa če počasi dodajaš plin, da ima barka čas dobiti hitrost. a potem dosežeš isto oziroma višjo hitrost?
Mato :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov