Cena boje
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Cena boje
Žagajo si vejo. Fabrk ni več, sam še turizem. Ki pa se očitno zdi zelo samoumeven.
V treh letih bodo na kolenih.
V treh letih bodo na kolenih.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
- 1stofficer
- Admiral
Po svoje razumem, da bi raje namesto poceni masovnega turizma imeli visje cene in zato manj turistov. Problem je pa v tem, da je treba za to nekaj ponudit in se potrudit. E, to pa jim ne gre prevec dobro od rok. Nebi posploseval ampak samo z navijanjem cen gotovo spravljas goste v slabo volje. Nihce ne mara obcutka, da ga hoce nekdo zgolj na hitro na suho n..... bomo vidli kam se bo obrnilo vse skupaj
"Kar se Janezek nauči, to Janezek zna." Za butični turizem je potrebno nekaj generacij tradicije, ravbat zna pa vsak ovčji pastir.
Dobronamerno jih lahko pelješ na študijo visokega turizma v Zermatt in po enem letu predavanj, ter praktičnih izkušenj se bodo vrnili domov. Z sabo bodo prinesli nove cenike in se že med potjo prepirali kdo je kriv, da so bili do te ekskurzije tako poceni.
@1stofficer;
Se že vidi kam se obrača. Saj za nas je bolje tako.
Dobronamerno jih lahko pelješ na študijo visokega turizma v Zermatt in po enem letu predavanj, ter praktičnih izkušenj se bodo vrnili domov. Z sabo bodo prinesli nove cenike in se že med potjo prepirali kdo je kriv, da so bili do te ekskurzije tako poceni.
@1stofficer;
.
Že kar precej let opažam, da se turizem na HR razvija predvsem stihijsko. Po občutku denarja in brez resne analize , načrta, ki ga izvajaš nekaj let in se razvijaš. Načeloma vidim problem v zaplankanosti posameznih regij, ki obstajajo samo na račun zastarelega modela delovanja preko turističnih društev. Kapital pa zadaj s svojim pogledom na zaslužek vse to vodi po svoji poti. Zdaj je na moči privatni kapital, ki stremi samo po zaslužku, profitu. OK, razumem, toda za tem nastopi pa država s svojim aparatom, ki pa je neučinkovit in nefunkcionalen. Torej, država odpove pri večini javnih služb, ki bi morala opravljat svoje delo v zadovoljstvo gostov. Voda, elektrika, smeti, javno dobro, pomorsko dobro, ... je kar nekaj osnovnih potreb gosta-turista, ki pa niso jasno dosegljive. Veliko, preveč, stvari se ureja preko "razumevanja" lokalnih vaških posebnežev, ki se imajo za redarje, policaje ..... Ni jim do reda, ker večina nekaj oddaja, prodaja, cuzajo turistično panogo dva meseca na leto in potem "lagano sportski" do naslednje sezone.
Petnajst let sem deloval v HR turizmu in vsak predlog, ki je vseboval transparentnost, nadzor nad delovanjem itd je bil neuspešen, tako da razmere ne poznam samo kot uporabnik.
Če pogledamo samo navtični turizem je pa kar smešno kaj nam nudijo in drago računajo. Trdim, da sploh nimajo navtičnega produkta. Tipični zdrs pri navtiki je otok Ist. Davno nazaj eden meni ljubših otokov se je spremenil v neprijaznega in neprimernega za tolikšen obisk navtičnih gostov. Ni več vode, elektrike, prijaznosti in sproščenosti. Lako čemo je zmanjšal teraso, dela samo od 17h dalje in dvignil cene, dve restavraciji sta ne vem kaj, dve pa klasika za odiranje navtikov. Navtikov pa sploh ni malo, nekako od 60 do 90 bark vsak večer. In kje naj opravijo svoje biološke potrebe? Pa ni nikjer nič bolje. Naprimer Sali. Novo zgrajena luka z evropskimi sredstvi, ki je na pogled všečna, lepa, varna za veliko plovil, toda kam pa s smetmi? Kontejnerji za splošno rabo so odaljeni in prepolni, koši za smeti so polni ... Vodo na privezu zaračunajo kot da imaš rastlinjake na barki in dvajset ljudi , pa ....Zgrajeni dve enoti za tuširanje in toaleto so zaklenjeni od 22h do 7h zjutraj!!!!! Pa še nevzdrževani sta tako tehnično kot higiensko!!! Kje je tukaj logika za potrebe navtičnega gosta.
Še bi se dalo pisat, pa zaenkrat toliko o mojem razmišljanju.
Že kar precej let opažam, da se turizem na HR razvija predvsem stihijsko. Po občutku denarja in brez resne analize , načrta, ki ga izvajaš nekaj let in se razvijaš. Načeloma vidim problem v zaplankanosti posameznih regij, ki obstajajo samo na račun zastarelega modela delovanja preko turističnih društev. Kapital pa zadaj s svojim pogledom na zaslužek vse to vodi po svoji poti. Zdaj je na moči privatni kapital, ki stremi samo po zaslužku, profitu. OK, razumem, toda za tem nastopi pa država s svojim aparatom, ki pa je neučinkovit in nefunkcionalen. Torej, država odpove pri večini javnih služb, ki bi morala opravljat svoje delo v zadovoljstvo gostov. Voda, elektrika, smeti, javno dobro, pomorsko dobro, ... je kar nekaj osnovnih potreb gosta-turista, ki pa niso jasno dosegljive. Veliko, preveč, stvari se ureja preko "razumevanja" lokalnih vaških posebnežev, ki se imajo za redarje, policaje ..... Ni jim do reda, ker večina nekaj oddaja, prodaja, cuzajo turistično panogo dva meseca na leto in potem "lagano sportski" do naslednje sezone.
Petnajst let sem deloval v HR turizmu in vsak predlog, ki je vseboval transparentnost, nadzor nad delovanjem itd je bil neuspešen, tako da razmere ne poznam samo kot uporabnik.
Če pogledamo samo navtični turizem je pa kar smešno kaj nam nudijo in drago računajo. Trdim, da sploh nimajo navtičnega produkta. Tipični zdrs pri navtiki je otok Ist. Davno nazaj eden meni ljubših otokov se je spremenil v neprijaznega in neprimernega za tolikšen obisk navtičnih gostov. Ni več vode, elektrike, prijaznosti in sproščenosti. Lako čemo je zmanjšal teraso, dela samo od 17h dalje in dvignil cene, dve restavraciji sta ne vem kaj, dve pa klasika za odiranje navtikov. Navtikov pa sploh ni malo, nekako od 60 do 90 bark vsak večer. In kje naj opravijo svoje biološke potrebe? Pa ni nikjer nič bolje. Naprimer Sali. Novo zgrajena luka z evropskimi sredstvi, ki je na pogled všečna, lepa, varna za veliko plovil, toda kam pa s smetmi? Kontejnerji za splošno rabo so odaljeni in prepolni, koši za smeti so polni ... Vodo na privezu zaračunajo kot da imaš rastlinjake na barki in dvajset ljudi , pa ....Zgrajeni dve enoti za tuširanje in toaleto so zaklenjeni od 22h do 7h zjutraj!!!!! Pa še nevzdrževani sta tako tehnično kot higiensko!!! Kje je tukaj logika za potrebe navtičnega gosta.
Še bi se dalo pisat, pa zaenkrat toliko o mojem razmišljanju.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
- 1stofficer
- Admiral
SR 290 napisal/-a:"Kar se Janezek nauči, to Janezek zna." Za butični turizem je potrebno nekaj generacij tradicije, ravbat zna pa vsak ovčji pastir.
@1stofficer;
He he, nekaj dni nazaj so izjavili, da niso krive visoke cene ampak to, da so Nemci revnejši. Lol, pa saj ne morš verjet. Po Balkansko - pređi brigu na drugoga ...
Še dobro, da je na našem Kamnu tudi še kakšna druga država poleg Hrvaške... Nekako so iskali, kje je limita s cenami. In kot kaže, so jo našli.
Seveda je Hrvaška lepa. Obmorje verjetno kar eno lepših na svetu (ne nisem Hrvat
), ampak saj veste, lahko prodajam žemljico za 2milijona €, zraven pa trdim, da je to najboljša žemljica na svetu, ampak še vedno je to žemljica in zgolj in samo žemljica, ki pod nobenim pogojem ni vredna toliko denarja.
Želim jim vse dobro, ampak to s cenami bo imelo dolgoročne posledice, ki se ne bodo popravile v naslednji sezoni. Država, ki sloni na turizmu ne bi smela dopustiti takšnih blamaž. Vsaka šola nekaj stane, do sedaj so šolnino poravnali turisti, sedaj jo bodo pa sami...
Seveda je Hrvaška lepa. Obmorje verjetno kar eno lepših na svetu (ne nisem Hrvat
Želim jim vse dobro, ampak to s cenami bo imelo dolgoročne posledice, ki se ne bodo popravile v naslednji sezoni. Država, ki sloni na turizmu ne bi smela dopustiti takšnih blamaž. Vsaka šola nekaj stane, do sedaj so šolnino poravnali turisti, sedaj jo bodo pa sami...
Hvala na razumevanju
PogachnyK napisal/-a:Želim jim vse dobro, ampak to s cenami bo imelo dolgoročne posledice, ki se ne bodo popravile v naslednji sezoni. Država, ki sloni na turizmu ne bi smela dopustiti takšnih blamaž. Vsaka šola nekaj stane, do sedaj so šolnino poravnali turisti, sedaj jo bodo pa sami...
Posledice so in bodo mnogo globje in se že vsaj tri leta kuhajo. Te cene niso lakmusov papir, ki bi dokazale zmoto, nato bi pa po streznitvi ponudnikov spet vse šlo po starem.
Problem je v tem, da vse skupaj spreminja navade odjemalcev, ki so naenkrat odkrili alpe in zanimive destinacije doma v nemčiji. Zelo udarna je Poljska ponudba...
Menim, da je zahodna obala Jadrana izgubila tisti romantično nostalgični čar, ki se je kot dobro vino staral z generacijami. Destinacija postaja navadna počitniška vukojebina, ki bo vlekla le še z ugodno ponudbo. Ne rečem poceni, ampak ugodno in hrvaška ponudba je tu na psu.
Par dni nazaj sem se pogovarjal z gostincem iz dalmatinskega zaledja, ki je računal na goste, ki bodo najemali električna gorska kolesa in štirikolesnike. Cene ima na moč atraktivne, ampak je prazen. Ni turistov, domačini so pa reveži brez služb, večinoma na socijalni. Nori od jeze, ker ni sam kriv. Dobro ve kaj je krivo, a si ne more pomagat. Verjetno bo šel v stečaj in njegov komentar na vse skupaj:"Luda zemlja."
Pa saj tudi Črna Gora ni daleč stran od te traparije. izjemno lepe zalive z peščenimi plažami so uničili z množico hotelov, ki arhitekturno spadajo le v rubriko:"Tega ne delat." Za moje pojme je "biser" te norije Sutomore, ki je v imenu turizma verjetno najbolj uničen zaliv v evropi. Tam "apartmaji" dobesedno visijo eden na drugem. Kot bi se sramovali svoje dediščine v notranjosti v gorah uničujejo svoje katune... in namesto njih ponosno gradijo trafo postaje. Žabljak z izjemno lepo naravo je neartikulirano posut z zgradbami, ki so tako mimo, da bi za vsako moral iti nekdo v zapor. In vsaka je druge farbe, kot da bi bil urbanist na prepovedanih substancah...
Balkan. Ko ti prične postajat všeč te postavi na realna tla.
- 1stofficer
- Admiral
Sakarun. Cena boje 45 eur a so vse zasedene. Sidraj nekdje tamo, pravi ranger 1. in pokaze na obmocje zunaj boj. Ok NP bom vsaj mal prisparal. A ni vse zlato kar se sveti. Pride ranger 2. in hoce 30 eur za sidranje. Placam, nimam izbire, noci se, grem v smeri proti jugu in naprej nekaj ur ni nikjer nobenega zaliva...
Jaz sem bil v sutomoru na morju ene 5x pred ene 10 leti. Sem imel podobno mnenje. Dokler nisva šla z mojo na potep po albaniji. Pol ko sva nazaj prišla je mela črna gora čist drug pridih domačnosti.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
1stofficer napisal/-a:Sakarun. Cena boje 45 eur a so vse zasedene. Sidraj nekdje tamo, pravi ranger 1. in pokaze na obmocje zunaj boj. Ok NP bom vsaj mal prisparal. A ni vse zlato kar se sveti. Pride ranger 2. in hoce 30 eur za sidranje. Placam, nimam izbire, noci se, grem v smeri proti jugu in naprej nekaj ur ni nikjer nobenega zaliva...
Glede cen je vse res kar pišete. Ampak, če sidrate znotraj 150 metrskega območja do boj, se to pač plača. In to se ve vnaprej. Eni koncesionarji se tega držijo, drugi (npr. Vodenjak na Ižu) pa so bolj tolerantni.
- 1stofficer
- Admiral
Ko sem iskal frej bojo in je ni bilo, pa mi je ranger reku, idi nekdje tamo da te nitko ne vidi in sem sel. OK ne dobesedno ampak najbrz tut on ni mislil tako... Kakorkoli, se zgodi, Sakarun se mi je malo zameril in se ga bom izogibal.
Sem pa toliko bolj navdusen danes nad Telascico. Sicer ne placas boje ampak vstop v nacionalni park, do 11m plovilo prek neta 60 eur. Ce dobis bojo si tam, sicer na sidru. Ni neke razlike ker sidro lepo prime placa je za izvoz in je mirno. Posebej na koncu za otockoma je pravi raj. Totalno navdusen. Priporocam tudi sprehod okoli klifov in slanega jezera. Definitivno se vrnem !!!
Sem pa toliko bolj navdusen danes nad Telascico. Sicer ne placas boje ampak vstop v nacionalni park, do 11m plovilo prek neta 60 eur. Ce dobis bojo si tam, sicer na sidru. Ni neke razlike ker sidro lepo prime placa je za izvoz in je mirno. Posebej na koncu za otockoma je pravi raj. Totalno navdusen. Priporocam tudi sprehod okoli klifov in slanega jezera. Definitivno se vrnem !!!
A je ista karta za Telašico in Kornate?
- 1stofficer
- Admiral
SR 290 napisal/-a:A je ista karta za Telašico in Kornate?
Ni
-
Bouges Nina
- Admiral
1stofficer napisal/-a:SR 290 napisal/-a:A je ista karta za Telašico in Kornate?
Ni
Nakup na mySea omogoča tudi kombinacijo.
- 1stofficer
- Admiral
Brbinj, boja 40 eur. Juzna stran.
Guzva, a se dobi frej boja. Mozakar, ki kasira (cash only) odpelje smeti, boje imajo pritrjeno vrv za vezanje na obalo. To se nisem videl in pride prav. Je pa kar izziv za nekatere kombinacija boje in priveza na obalo. Js tokrat jadram sam, pa nekako shendlam situacijo. Grem s krmo na bojo, vrzem v ler, ubodem vrv in jo pocasi peljem na premec. Privezem na bojo, nato pa z drugo daljo vrvjo plavam na obalo. Pocasi potegnem barko na pravo mesto in to je vecina dela. Sledi se druga vrv in trimanje. Pa seveda hlajenje v vodi in spricer
Guzva, a se dobi frej boja. Mozakar, ki kasira (cash only) odpelje smeti, boje imajo pritrjeno vrv za vezanje na obalo. To se nisem videl in pride prav. Je pa kar izziv za nekatere kombinacija boje in priveza na obalo. Js tokrat jadram sam, pa nekako shendlam situacijo. Grem s krmo na bojo, vrzem v ler, ubodem vrv in jo pocasi peljem na premec. Privezem na bojo, nato pa z drugo daljo vrvjo plavam na obalo. Pocasi potegnem barko na pravo mesto in to je vecina dela. Sledi se druga vrv in trimanje. Pa seveda hlajenje v vodi in spricer
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov