Jadrnica in Krilo Eclipse

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

Jadrnica in Krilo Eclipse

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Jun 15, 2026 07:33

Tale nesreča pri Splitskih vratih bo pa še nekaj časa burila duhove.

Predvsem, da se je zgodilo trčenje pri visoki hitrosti - izgleda da je katamaran imel hitrost vsaj 18 vz ob trku, minuto pred tem pa 32vz.

Slika

Preseneča me, da katamaran s profesionalno posadko ni naredil kaj več, ne glede na to da je imel očitno prednost.
Bi pričakoval vsaj kakšno spremembo smeri.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Re: Jadrnica in Krilo Eclipse

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jun 15, 2026 08:46

.

Ne sodim nikogar in vem, da ko se srečata profesjonalnost in rutina skupaj, nasproti pa amaterizem je to koktajl za težave,
V tem primeru žal zelo tragično. Sožalje svojcem preminulih.

Izkušnje z ribolovi in srečanja teh vodnih "avtobusov" so od zgodnjih jutranjih do poznovečernih ur. Kapitani le teh so pod časovnim pritiskom, saj te poti opravijo večkrat na dan , dan na dan leto za letom. Vse postane rutina!
Posebno zjutraj je najbolj očitno, da vozijo kot po "avtopilotu". Mirno morje, ki pušča sled te hitre ladje, ki ne spremeni smeri niti za centimeter, ti pa namakaš trnek in gledaš, da mu nisi napoti. Zna peljat zelo, zelo blizu, pa ima možnosti za ....
Pa naj bo to prihod in odhod na Unijah, Lošinju, Iloviku, Premudi, Istu , Božavi, Ižu, Zaglavu, .....
Kapitani morajo pluti, in to hitro, da plovila prinašajo denar in odganjajo konkurenco.

Ne glede kdo bo odgovoren, je tragedija, da so umrli ljudje.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Jun 15, 2026 10:26

Se vidi, koliko plovil je potem pristopilo na pomoč
https://youtube.com/shorts/3J_y0htHnrQ
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Po Jun 15, 2026 11:50

Pravilnik izogibanja trčenj na morju

Glede jadrnice, ki po info ni plula na jadra, temveč na motor:

2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
a) »plovilo« pomeni vsako plovilo, vključno s plovili, ki pri plovbi ne izpodrivajo vode, WIG plovili in hidroavioni, ki se uporabljajo ali jih je mogoče uporabiti kot sredstvo za prevoz po vodi;
b) »plovilo na mehanski pogon« pomeni vsako plovilo, ki ga poganja stroj;
c) »jadrnica« pomeni vsako plovilo, ki pluje na jadra, pod pogojem, da pogonski stroj, če je na njej vgrajen, ni v uporabi;
.
.
.

In ker je prihajala jadrnica katamaranu z desne, je pomemben 18. člen (stand-on vessel), 9. člen (ravnanje za izognitev trčenju), 10. člen, odstavek b. Tu je ozka plovbna pot in jadrnica pod 20m LOA.

Pomorsko pravo vedno določa delno krivdo, nikoli ni pri trku celotna krivda na eni strani (zato tudi 9. člen). Vse bolj se nagiba na večjo krivdo jadrnice, ko preletiš za zdaj znane info in jih vstaviš v COLREGs oz. naš Pravilnik o izogivanju trčenj na morju.
Neglede na vse pa se 4 pokojni ne bodo vrnili.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Jun 15, 2026 14:19

Definitivno je večina krivde na jadrnici, kar mi pa ni jasno da profi posadka na katamaranu izgleda kot da ni naredila nič, da bi se izognila trčenju. Bi pričakoval vsaj očitno spremembo smeri.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Jun 15, 2026 15:45

Meni je pri ribolovu v znanem akvatoriju, ko nisem bil na trasi katamarana že večkrat piskal pasivni AIS za možnost trčenja, ko je katamaran delal lok pred pristankom in me je med zavojem za kratek čas “naciljal”. Sem bil hvaležen za to tehniko in sem vsaj vedel, da deluje :) Je pa pri izpodrivnih čolnih kot je moj, katamaran izredno hitro zelo blizu… Še sploh pri ribolovu, ko nimaš ves čas fokusa na okolici ;)
Dve uri prej smo pluli skozi Splitska vrata in je bila res gneča raznovrstnih plovil… V vse smeri. V Splitskih vratih ni ločenih koridorjev plovbe.
Dejstvo pa je tudi, da praktično nobena “jadranska križarka” za prevažanje turistov nima prižganega aktivnega AIS. In to kar vidiš na Marine traffic je le četrtina vsega prometa.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Po Jun 15, 2026 21:54

Ma da si ne vem kakšen kapetan pa če tudi imaš prednost, da se greš zaletet si prava budala in za moje pojme sokriv če ne kriv za tole sranje.

Normalen človek bi se ognil vsaki oviri pa naj bo kar hoče.

Pa da se ne boste užgali spet nekateri.

Pa srečno in varno plovbo vsem.

LP
mirno morje
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 15, 2026 22:56

Nesmiselno je pametovat, ko so ljudje izgubili življenja.
Povem samo iz izkušen, da je na jadrnici, ki pluje 5vz zelo težko oceniti, kako se bo gibalo plovilo, ki pluje 30vz. Jadrnica je v tem primeru nepremičnina za gliser, tako da praktično ne spreminja pozicije, zato je težko razumet, da ga je naciljal direkt.

Zdaj, kaj narest, če se ti to zgodi na jadrnici. Zapeljat vzporedno s smerjo gliserja v isti smeri in spremljat njegov premec, da oceniš kam ima namen zavit. Pravokotno na njegovo pot, je nevarno, ker kot rečeno, ne moreš dobro ocenit, kako hiter je in ali bo šlo spredaj ali zadaj. https://youtu.be/bei_NNvNNts

Če bi bilo tolk simpl, potem ne bi bilo nesreč. Zato, pravočasno ter odločno odreagirat s smerjo, da je vsakemu jasno, kam si usmeril plovilo. In pa seveda, spremljat promet in collision course. Če se kot med dvema ploviloma, ki plujeta v isto smer, ne spreminja, potem bo štala!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 16, 2026 10:09

Nazadnje nas je sredi Kvarnerja, v zunanji liniji med Unijami in rt Kamanjak (Istra), "naciljala" tovorna ladja. Na začetku so padale šale, "glej ta nas bo zgazil", potem "ej, a nas ta sploh vidi" in res, kot med ploviloma je ostajal enak. Preveril sem marine traffic, kjer je zabeležena hitrost plovila in je pisalo, če se prav spomnim, nekih 12vz, torej je ladja plula še sorazmerno počasi, mi pa na jadra proti Istri. Itak, da smo z jadri imeli prednost, ampak a jo bomo uveljavljali in uveljavili :shock: . Predvidevali smo, da bo ladja slej ko prej spremenila kurz ali na jug ali okrog rta na sever, tega podatka ni bilo na marine traffic. Običajno destination je. Bili smo že manj kot miljo narazen, ladjin premec je postajal vse večji. V roke sem vzel VHF ročno postajo, edino ki smo jo imeli in na 16 kanalu poklical ladjo, recimo daje bila "Lorena", nekaj v stilu "Lorena, Lorena, Lorena tukaj jadrnica Metka, Metka, Metka" in ponovil parkrat. Ni se nihče javil. Vseeno sem naznanil, da smo jadrnica pred njihovim premcem in plujemo na sever s hitrostjo 4 vz in da imamo omejeno možnost manevriranja in jih prosil, če lahko spremenijo smer plovbe. Ni bilo odgovora, a čez nekaj trenutkov, manj kot pol milje pred nami, je ladja spremenila kurz na jug.
Lahko, da je klic zalegel, še bolj verjetno pa, da jih "malo boli k..." za plovila okrog njih in se ne zavedajo, da mogoče s svojim početjem povzročajo nelagodje, milo rečeno.
Zato prijatelji, morjeplovci, ki imate hitra plovila, please! nakažite smer pravočasno in zavedajte se, svoje "moči" oz. nadvlade pri možnostih manevriranja. Topogledno ste dominantni in težko pristanem na to, da smo pri manevriranju in izogibanju trčenja, enakovredni, tudi če plujemo vsi z motorjem.
Če najdem fotko, jo pripopam.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Jun 16, 2026 10:33

Nekqj podobnega se je meni zgodilo pri preckanju kvarnerja... ampak ob 3h zjutraj v popolni temi. Sem bulil v marine trafic in v lucke da sem bil na koncu cist blesav. Je kar zajebano ocenit ponoci kam in kako hitro se giblje plovilo.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Sr Jun 17, 2026 07:26

Med lanskim dopustom sva z ženo z jadrnico plula od Visa na Šolto in ravno v tej ožini sem v daljavi za sabo videl, da se nekaj zelo hitro približuje iz smeri Hvar.
Pogledal sem na AIS in videl Krilo Eclipse, hitrost 35kn.
Sicer smo se držali blizu Šolte in mu nismo bili na poti, ampak katamaran je švignil mimo v neverjetno kratkem času s hitrostjo 35 vozlov.
Želim povedati zgolj to, da v takih primerih, pa čeprav imaš mogoče zakonsko prednost, samo po gasu in piči stran iz kurza velikih plovil.
Podobno kot je z motoristi, ki jim prednost vzamejo druga vozila. V takih primerih smo pač šibkejši in ranljivejši in če sami ne poskrbimo za svoje kosti, kdo bo??? :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti