Nazadnje nas je sredi Kvarnerja, v zunanji liniji med Unijami in rt Kamanjak (Istra), "naciljala" tovorna ladja. Na začetku so padale šale, "glej ta nas bo zgazil", potem "ej, a nas ta sploh vidi" in res, kot med ploviloma je ostajal enak. Preveril sem marine traffic, kjer je zabeležena hitrost plovila in je pisalo, če se prav spomnim, nekih 12vz, torej je ladja plula še sorazmerno počasi, mi pa na jadra proti Istri. Itak, da smo z jadri imeli prednost, ampak a jo bomo uveljavljali in uveljavili

. Predvidevali smo, da bo ladja slej ko prej spremenila kurz ali na jug ali okrog rta na sever, tega podatka ni bilo na marine traffic. Običajno destination je. Bili smo že manj kot miljo narazen, ladjin premec je postajal vse večji. V roke sem vzel VHF ročno postajo, edino ki smo jo imeli in na 16 kanalu poklical ladjo, recimo daje bila "Lorena", nekaj v stilu "Lorena, Lorena, Lorena tukaj jadrnica Metka, Metka, Metka" in ponovil parkrat. Ni se nihče javil. Vseeno sem naznanil, da smo jadrnica pred njihovim premcem in plujemo na sever s hitrostjo 4 vz in da imamo omejeno možnost manevriranja in jih prosil, če lahko spremenijo smer plovbe. Ni bilo odgovora, a čez nekaj trenutkov, manj kot pol milje pred nami, je ladja spremenila kurz na jug.
Lahko, da je klic zalegel, še bolj verjetno pa, da jih "malo boli k..." za plovila okrog njih in se ne zavedajo, da mogoče s svojim početjem povzročajo nelagodje, milo rečeno.
Zato prijatelji, morjeplovci, ki imate hitra plovila, please! nakažite smer pravočasno in zavedajte se, svoje "moči" oz. nadvlade pri možnostih manevriranja. Topogledno ste dominantni in težko pristanem na to, da smo pri manevriranju in izogibanju trčenja, enakovredni, tudi če plujemo vsi z motorjem.
Če najdem fotko, jo pripopam.