PRAKTIČNI PRIKAZ PLOVBE

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jan 29, 2010 21:23

Fantje, ne jih strašit :cry: Saj ni tako hudo. Vsepovsod je vsak začetek težak. Nikjer ne gre kot po maslu. Tudi na začetku sezone ne gre, kot gre na koncu, pač človek nima grifa,... drugič,.... tretjič .... pa že gre "brez kosti".

Nikoli nisem bruhal, nikoli nisem dobival driske, tudi ko je bilo zelo hudo, me ni bilo pretirano strah. Enostavno vse vzameš resno in kot ste napisali: Morje je potrebno spoštovati in ne riniti nekam za vsako ceno. Mi lahko počakamo,... morje ne bo!

:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » So Jan 30, 2010 15:54

Pozdravljeni.

Naj pojasnim eno. Tema je odprta ravno zaradi tega, ker želim preudarno ter spoštljivo delovati na morju ter spoštovati morje kot tako. Vsekakor me ni strah plovbe. Problem se mi pojavlja saj še nikoli do sedaj nisem plul v kakšno marino, šel iz nje ven, šel na bencinsko, se kje privezal, kje sidral ...
Skratka imam izkušnje samo z gumenjakom kar je pa v tem pogledu mogoče enostavnejši za plutje.
Vsekakor se da to znanje pridobivati s kilometri vendar za začetek je pa dobro, če ti kdo kaj pokaže oz. da kakšen nasvet a ne?
Ravno ne bi rad barko v pomol naslanjal ter se tresel za banalne stvari. :lol:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jan 30, 2010 17:53

Kot sem razbral, imaš motornjaka, zato bi bilo pametno, da imaš trening z nekom, ki ima temu primerno plovilo.
Je razlika v plovbi, manevriranjem in pristajanjem med jadrnico in motornim.

Pa LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 30, 2010 19:27

Morda bi samo nekaj dodal NIKOLI;res NIKOLI ne ugašajte motorja dokler niste privezani in VEDNO najprej vžgite motor in se nato odvežite.To velja seveda,če je vse ok,če je recimo pokvarjen motor in morate odpluti se le odvežite,ne da bi ga zažgali.. :lol:
Špring je pa zakon,ko se ga naučiš uporabljat.Tako lahko dosežeš,da ti barko sploh ne tišči v pomol ali soseda.Malo je potrebno poskušati in najti prave dolžine vseh treh priveznih vrvi na strani špringa in je super.Jaz sem naknadno odprl strop in montiral srednjo bitvo in to konkretne velikosti.
LP Iztok
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » So Jan 30, 2010 19:35

Joško tako je. Imam motornjaka in bi želel pridobiti izkušnje za takšno plovilo. Skratka štajerc bi reku; plutje ni tako kod da bi šel s košem po vodo. :D
Torej če je kdo tukaj, ki pluje z motornim čolnom in je pripravljen znanje deliti naj mi to prosim sporoči.

Hvala

frenk
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » So Jan 30, 2010 19:47

Špring na premcu ali krmi pri izplutju (bočni privez) je šele zakon :wink:, ko sosed že ima premec nad tvojo krmo ali ko te veter rine v obalo. :?
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » So Jan 30, 2010 20:14

Praktični prikaz pristajanja. Kratko in jedrnato :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=JATSpxlB ... re=related

FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » So Jan 30, 2010 20:40

Ja ob tej zadevi sem se sicer od srca nasmejal in upal, da se meni to nikoli ne zgodi :D :roll: :cry:
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Jan 31, 2010 17:35

Frenk pozdravljen!
Najbolje bi bilo, da ti osnovne veščine upravljanja nekdo pokaže na tvojem čolnu. Boš dobil najbolj občutek, saj lahko komande različno reagirajo. Jaz sem bil v tvoji koži pred dvemi leti. Prijatelj mi je pokazal osnovne manevre, potem pa vadiš. Dobro je, da je s tabo vedno nekdo, ki ti pomaga pridržat, privezat....
Če ne najdeš mentorja, ti lahko jaz pokažem kaj sem se do zdaj naučil.
mirno morje
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Sr Feb 03, 2010 17:48

Frenk..noben ni padu pameten na svet.. dokler te bo strah boš varen ti in tvoja okolica..boj se tistih ki jih ni strah.. so preveč pogumni za svoje zmožnosti..sam sem se naučil največ tako, da sem hodil po pontonu pa opazoval barke ki so se vračale, tam kjer se je kapitan drl na posadko že nekaj ni štimalo, ponavadi ni štimal kapitan, potem pa sem se vsega kar je pomembno naučil od enega, ki je pristajal vedno v tišini, edine besede ki jih je izrekel so bile že ko je bila barka privezana- matr sem žejen..in je bil res, a le takrat, ko je bila barka varno privezana na ponton..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Feb 03, 2010 20:00

Zanimivo se je tudi zadrževat na bencinskih črpalkah.Tam se tudi naučiš in nasmeješ.Vsakovrstna plovila prihajajo,če pa še malo zapiha,je pa sploh zanimivo...
LP Iztok
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Sr Feb 03, 2010 20:22

Ha Ha Polanc.. res je nekaj na tem.. tisti pumparji pa res vidijo vse mogoče.. :shock:
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Uporabniški avatar
primula
Kapitan
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a primula » Sr Feb 03, 2010 20:28

Frenk, verjetno imaš nasvetov že dovolj, ti pa rabiš prakso. OK, če najdeš nekoga, da bo s teboj na barki je super. Večina nas je začela samo z opazovanjem in lastnimi poskusi.
PAZI - ŠELE KO BOŠ NA BARKI ODLOČAL SAM, SE BOŠ RES UČIL!. Prej se boš pač zanašal na inštruktorja.
Preglej literaturo, najdi si prazen pomol in dan brez vetra pa treniraj manevre.
Kakšno neumnost boš pa itak naredil, meni se še po četrt stoletja morja vsako leto zgodi kaka piz...... za rubriko, kaj naredimo narobe.
Ej, kaj če bi zato uvedli kar posebno temo hahaha?
primula
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Feb 17, 2010 14:05

Še en praktičen prikaz plovbe. Je sicer namenjen jadralcem, pa vendar. Posnetki so z regate Tjorn Rund s Švedske. To je neka varianta "švedske" Barcolane (Barkovljanke). Tudi skoraj 1000 bark. Morajo pa odpeljati krog okoli otoka Tjorn, kakor tudi ime pove. Je pa zadeva navigacijsko zelo zahtevna, kar se vidi tudi iz posnetkov. Skratka "kažin" na celi črti :D Mojstri za popravilo poliestra, kobilic, jader... komaj čakajo vsako leto na regato in si manejo roke :D :D :D
http://www.youtube.com/watch?v=z1s4qoYKCqM
http://www.youtube.com/watch?v=5a8zRVGdycI&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=FpYCtS80 ... re=related

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost